Erzurum Narman, Erzurum arası uzaklık: 104 km. Narman-Erzurum arasında iki ana yol ile bağlantı bulunmaktadır. Narman, Oltu arası uzaklık: 33 km. Narman, Köprüköy arası uzaklık; 63 km. Narman, Tortum arası uzaklık: 43 km.
TARİHİ
Bizans döneminde yörenin ismi “Namurvan-Namervan” dır. Araplar döneminde yörenin ismi “İd” dir. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşının ardından, bölge Rus hakimiyetine girer. 1917 Bolşevik devrimi neticesinde Ruslar yöreden çekilince Ermeniler, yörede her türlü vahşeti ve katliamı yaptılar. 18 Mart 1918 tarihinde Narman Ermeni vahşetinden kurtulur. Bu yüzden her yıl 18 MART tarihinde ilçenin Ermeni zulmünden kurtuluş günü olarak kutlanır, ancak bu arada hatırlatmakta yarar var, neden bu kurtuluş günleri gerekli sesi getirecek şekilde daha güçlü bir şekilde kutlanmaz? Cumhuriyet döneminde yöre Narman ismiyle anılır ve 1954 yılında ilçe olmuştur.
GENEL
Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesişim noktasındadır. Dağlık bir alandadır. Rakımı ortalama 1650 metredir. Yüksek dağların arasında kaldığı için iklim nispeten ılımandır. Karadeniz iklimine yakın bir iklim tipi görülür. İlçede yaşayanların başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.
GEZİLECEK YERLER
PERİ BACALARI
Peri Bacaları, 2012 yılında Türkiye Milli Komisyonu tarafından UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesine dahil edilmiştir.
İlçe merkezinin güneyinde, Narman-Pasinler kara yolunun 7’nci kilometresindedir. Peri Bacalarının bulunduğu vadi, Amerika’da Colorado kanyonuna benzemektedir. Buradaki peri bacaları, Ürgüp’deki peri bacalarına nazaran daha kırmızıdır ve daha yaygın bir alana yayılmıştır.
Peri bacaları, rüzgar ve su erozyonunun yıllar içinde kumlu toprağı aşındırmasıyla meydana gelmiştir. Kayalarda bulunan demir elementinin oksijenle tepkiye girmesi sonucu kırmızı renktedirler. Bu yüzden “Kırmızı Periler Diyarı” olarak da adlandırılır.
Evet, burası olağanüstü güzel bir yer, gerçekten buralara yolunuz düşerse peri bacalarını gitmeden sakın bölgeden ayrılmayın, mutlaka buraya zaman ayırın güzelliği doyumsuz bir yer. Ancak, umarım en yakın zamanda, burada mevcut doğal yapıyı bozmadan alt yapı çalışmaları yapılır, özellikle konaklama tesisi bulunmaması büyük bir eksiklik, ama konaklama tesisini getirip tam kanyonun içine yapılmamasını umuyorum.
BEŞ GÖLLER
İlçe merkezine 25 km uzaklıktadır. İlçe merkezinin güneyinde, Oltutepe köyü yaylasına 2 km uzaklıktadır. Değişik büyüklükte beş gölden oluşur. Eşsiz doğal güzellikleri ilgi çeker. Ormanı ve bitki örtüsünün güzelliği ile fotoğrafçılar tarafından yoğun tercih edilir.
KOCAKAYA GÖZETLEME KULESİ
İlçe merkezine bağlı Başkale köyünün 1.5 km doğusundadır. Vadiye hakim yüksek bir tepe üzerinde kurulmuştur. Tepenin morfolojisine uygun olarak yapılmış kalenin bazı sur duvarları ayaktadır. Kale duvarlarının iç ve dış yüzeyleri, düzgün kesme taş kaplama olup, duvar içleri kireç harçla karıştırılmış moloz taş dolguludur. Tepenin etrafını çepeçevre saran sur duvarlarının bazı kısımlarda 4 metre uzunluğunda ve 2.5 metre yüksekliğinde olduğu tespit edilmiştir. Kalenin batı eteklerinde çok sayıda amorf ve profil veren seramik parçalarına ve yoğun yerleşim izlerine rastlanılır. Seramik parçalarından kalenin Erken Tunç Çağından itibaren iskana uğradığı ve Orta Çağa kadar farklı kültürlere ev sahipliği yaptığı düşünülmektedir.
Erzurum tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.