Özellikle “taco” yemenizi öneririm. Mısır unundan yapılma tortillaların içine tavuk, et, balık, domuz eti, çeşitli sebzeler, sakatat ya da peynir çeşitleri konur.
Üzerine de salsa sosu, avakado, domates, soğan, marul gibi malzemeler ekleniyor ve üzerine limon sıkılıp yeniyor.
Sokaklar taco tezgahlarıyla doludur, hepsinin de başı günün her saatinde kalabalıktır. Belki yüze yakın taco çeşidi olduğundan, Meksika’ya gitmeden önce, İspanyolca isimlerini öğrenmenizde yarar vardır. Ama özellikle “tavuklu taco” yemenizi öneririm.
Meksika Ne yenir;
Pozole Çorbası
Pozole, bir nevi “yok yok” çorbası denilebilir. Eti, sebzesi, baharatlarıyla öyle lezzetli ve doyurucudur ki, her gün yemek mümkündür.
NE İÇİLİR
Meksika denilince herkesin aklına ilk olarak “tekilla” gelir. Ancak burada “mezcal” denilen bir içki türü daha popülerdir. Mezcal: Türkiye’de çiçeklerine sabır otu denilen kaktüse benzer agave bitkisinden yapılıyor. Tekilla yapımında sadece mavi agave kullanılıyor.
Mezcalın yüzlerce çeşidi vardır. Üreticiler en kaliteli mezcalı yapabilmek için bölgeyi tarayıp nadir agave türlerini bulmaya çalışıyorlar. Joven (beyaz) adı verilen taze mezcal, agave bitkisinin içindeki kurtçuklarla beraber içiliyor. Mezcalın yanında en iyi giden şey “sosa” batırılmış taze portakal dilimidir.
Adı “sal de gusano” olan bu sosun içinde: tuz, kırmızıbiber ve kurtçuklar vardır. Zaten satılan mescal şişelerinin çoğunluğunun dibinde bir tane kurtçuğun yüzdüğünü görürsünüz. Kurtçuklar mezcalın tadını güzelleştiriyormuş. Kurtçuk olmayan daha aromatik mezcallara “krem mezcal” deniliyor.
Tekilla içmek istediğinizde, öncelikle Tekilanın Jalisco eyaletinde üretildiği ve sadece sabır otundan yapıldığına emin olmak gerekir. Şişenin üzerinde % 100 agave yazmalıdır.
Tekilanın yapıldığı mavi sabır otu bitkisi, Jalisco’nun kırmızı volkanik topraklarını çok severmiş.
% 100 sabır otundan yapılan tekilla da öyle bir dikişte içilmez, yudum yudum alınırmış ve yanında tuz ya da limon kullanılmazmış. Soğutularak içilen tekilalar düşük kaliteli olanlarmış.
Tekilla ilk 16. yüzyılda Tequila şehrinde üretilmiştir. Bunun öncesinde, Tekilanın bir benzeri olan “octli” içkisini Aztekler yine sabır otundan üretmişler.
Bugün Meksika’da 2000 civarında tekilla markası vardır. Ne yazık ki, ailelerin sahip oldukları iyi markalar zamanla uluslar arası şirketlere satılmıştır.
Bu arada kurtçuklu tekila efsanesine artık bir son vermek gerekiyor.
Kurtçuk sadece mezcalın içinde olurmuş, tekilla ile kurçuklar iyi gitmezmiş.