Balıkesir Manyas: Manyas, Balıkesir arası uzaklık: 82 km. İlçe merkezi Manyas gölüne 10 km uzaklıktadır. Manyas, Susurluk arası uzaklık: 37 km. Manyas, Edremit arası uzaklık: 170 km. Manyas, Gönen arası uzaklık: 34 km. Manyas, Bandırma arası uzaklık: 46 km.
TARİHİ
Ünlü coğrafyacı Strabon’a göre: bu yörede ilk yerleşimciler “Dolionlar” dır. İlçenin eski ismi “Miletopolis” veya “Pemaninos’ dur. Bu bölgede 1952 yılında yapılan arkeolojik araştırmalarda: 6 ve 7’nci yüzyıllara ait seramik parçaları bulunmuştur. Ayrıca: ilçe merkezinin 2 km güneybatısında, Macar değirmeni, hamam ve büyükçe bir alana yayılmış şehir harabesini andırır kalıntılar vardır. Osmanlı döneminde, yöre toprakları Karesioğullarına bağlıdır. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı sonrasında Kırım Tatarlarından oluşan bir kafile, Romanya üzerinden göçerek buraya gelmiş ve bunun üzerine bölgede buraya “Tatar köyü” ismi verilmiştir. Takip eden dönemde de Anadolu’ya ülke dışından gelen göçerler, buraya yerleştirilmiştir. Manyas yöresinde, Kurtuluş Savaşı sırasında, Aznavur ve Çerkez Ethem ayaklanmaları olur. 14 Eylül tarihinde Manyas düşman işgalinden kurtulur.
1936 yılında Bandırma’ya bağlı bir bucak olan Manyas ilçe yapılarak Balıkesir iline bağlanmıştır. 6 Ekim 1964 tarihinde, Manyas civarında 7 büyüklüğünde deprem olmuştur. Bu depremde: Manyas gölü güneyi, Karacabey ve Mustafa Kemal Paşa arasında uzanan şerit şeklinde dar bir bölge etkilenmiştir. Ayrıca Manyas ilçe merkezinde birçok konut ağır hasar görmüştür. Bu kötü anıdan sonra, Manyas tarihinde güzel bir anı daha var, Manyaslı Keriman Halis, 31 Temmuz 1932 tarihinde Belçika’da yapılan yarışmada “Dünya Güzeli” seçilmiştir.
GENEL
Marmara bölgesinin güneyindedir. Balıkesir iline bağlı ilçelerden en küçük olanıdır. İlçenin kuzeyinde bulunan Manyas Gölü, idari olarak Bandırma ilçesine bağlıdır. İlçe merkezi denize 46 km uzaklıktadır. Güney ve güneybatısındaki tepeler, fundalıklarla kaplıdır. Doğu bölümü Susurluk ve Karacabey ovalarına kadar uzanır. Manyas ovasının en derin yeri Manyas gölüdür. Gölün eski ismi “Aretitis Linne” dir. İlçe bölgesinde topraklar çok verimlidir ve buna bağlı olarak tarım ve hayvancılık yapılır. Sulu araziden yılda iki kez ürün almak mümkündür. Yörede karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak yazlar sıcak, kışlar ise soğuk geçer. Bölgenin en önemli akarsuyu Manyas gölüne dökülen “Karacabey” ve Ulubat gölüne dökülen “Kocaçay” dır.
MANYAS MESLEK YÜKSEK OKULU
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesine bağlıdır. Okul 2008 yılında açılmıştır. Okul 2009 yılından itibaren kendi binasında eğitime devam etmeye başlamıştır.
NE YENİR
İlçenin süt ve süt ürünleri, özellikle de “kelle peyniri” ile yoğurdu meşhurdur. Evet, buraya yolunuz düşerse Manyas peyniri denemelisiniz. Biraz tuzlu ve serttir, sarımtırak rengi vardır. Kelle peyniri: koyun sütünden yapılır. Tadı kaşar peyniri gibidir. En büyük özelliği bir yıl dayanabilmesidir. Yenmeden önce, 15-20 dakika soğuk suda bekletmek gerekir. Aksi halde, oldukça tuzludur. Manyas yöresinde yoğurt ta oldukça meşhurdur. Yoğurdun özelliği, yağının çıkartılmaması ve kaymağının kalın olmasıdır. Yoğurt sert olduğu için buzdolabında diğer yoğurtlara göre daha fazla dayanır.
MANYAS SÜT ÜRÜNLERİ FESTİVALİ
Her yıl Eylül ayı ortalarında Manyas ilçesinde, Süt ürünleri festivali düzenleniyor. Festival, Manyas’ın düşman işgalinden kurtuluş günü olan 14 Eylül tarihinde başlar. Festivalde: Atatürk anıtı önündeki alanda konserler, otopark alanında çocuklara yönelik şişme oyun parkuru, animatör gösterileri, bando konserleri ve fener alayı düzenleniyor. Daha sonra ise, damızlık hayvan yarışmaları yapılıyor. Yarışmada dereceye giren hayvan sahiplerine çeşitli hediyeler veriliyor.
MANYAS PANAYIRI
Panayır her yıl iki kere (İlkbahar ve Sonbaharda) yapılmaktadır. 1936 yılından bu yana düzenlenen panayır, ilkbaharda 6 Haziran ve sonbaharda ise 18 Eylül tarihlerinde yapılır. İlçe merkezinde Yenimahalle Panayır çayırında yapılmaktadır.
GEZİLECEK YERLER
MANYAS GÖLÜ VE KUŞ CENNETİ
Manyas gölü ve Kuş cenneti hakkındaki ayrıntılı gezi yazımı, yine bu sitede ayrı bir başlık altında bulabilirsiniz.
Manyas Kuş Cenneti tanıtımı hakkındaki yazım için.
MANYAS-SOĞUKSU KALESİ
İlçe merkezinin güneyindeki Soğuksu köyü yakınlarında bir tepenin üstünde, bir kule enkazı vardır. Yöredeki ilk yerleşimin burada olduğu yani buranın eski Manyas olduğu düşünülüyor.
Bu harabe muhtemelen Bizans dönemine aittir ve “Poemaneun” ismini taşır. Bizans devrinden kalan bu kale, 1336 yılında Osmanlı idaresine geçmiştir. Günümüzde: güney, güneydoğu ve kuzeydoğuda: üç kule köşesi ve bunları birbirine bağlayan sur kısımları vardır. Ayrıca yine kalıntıların bulunduğu bu alanda, oldukça büyük taşlar vardır. Güneybatı köşede bulunan bir taş üzerinde, Yunanca yazıt görülür. Kale kalıntılarının güney doğusunda ikinci bir kule varlığı anlaşılır. Her yere hakim durumdaki bu kulenin yanında Osmanlı döneminde yapılan bir cami ve türbenin harabeleri bulunuyor. Cami yapısının sadece iskeleti mevcuttur, başkaca hiçbir iz yoktur. Bu iskelette: binanın dört köşeli olduğu, yuvarlak kubbeli olduğu tahmin edilmektedir. Bu yapının yaklaşık 15 metre kuzeyinde, içi boş mezarlar bulunan bir türbe harabesi vardır. Binanın kitabesi yoktur. Fakat mimari stil, Osmanlı dönemini yansıtır.
KAPLICALAR
Kaplıcalar, ilçe merkezine 6 km uzaklıkta Kızık köyü yakınlarında, Gönen yolu üzerinde İbrahim Tepe mevkiindedir. Günümüzde 6 kuyudan çıkan kaplıca suyunun sıcaklığı 45-50 derecedir. Yapılan tahlillere göre: kükürt oranı düşük, kalsiyum maddesi bol kaplıca suyunun: içildiğinde sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği ve böbrek taşlarını düşürdüğü anlaşılmıştır. Çünkü kaplıca suyu içindeki mineraller, böbrek ve bağırsakları çalıştırır, idrar söktürür, gastrit ve ülsere iyi gelir. Termal banyo olarak kullanıldığında ise: deri hastalıkları, romatizma, kemik erimesi, kadın hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, yorgunluk, iskelet bozuklukları, bel-boyun ve sırt ağrılarına iyi geldiği öne sürülmektedir. Kaplıca bölgesinde, özel bir şirkete ait devre-mülk tesisi ve Kızılköy tüzel kişiliğine ait konaklama tesisi vardır.
MALTEPE ŞEHİTLER ANITI
Manyas Maltepe’de bulunan anıtın altında gömülü bulunan şehitler, Manyas çevresindeki Şah İsmail ve Anzavur isyanlarını bastırmak için mücadele eden askerlerimdir. Özellikle 174’ncü Alay mensubu Tavşan Tepe olaylarında yerli çetelerin saldırısına uğrayan askeri gurubun fertleridir.
Gönen tanıtımı hakkındaki yazım için.
Susurluk tanıtımı hakkındaki yazım için.
Balıkesir tanıtımı hakkındaki yazım için.