Manisa ilinde, Turgutlu ve Salihli arasında kalan Ahmetli, daha çok bir tarım yöresidir, tarihi ve turistik anlamda gezilecek bir yer yok.
ULAŞIM
İlçe, İç Anadolu bölgesini Ege bölgesine bağlayan E-96 Devlet karayolu üzerinde kurulmuştur. Yani İzmir-Ankara karayolu üzerindedir. 1875 yılında bir İngiliz şirketi tarafından yaptırılan demiryolları Ahmetli ilçesinden geçer. Ahmetli, Manisa arasındaki uzaklık: 52 km. Ahmetli, Salihli arasındaki uzaklık: 19 km. Ahmetli, Turgutlu arasındaki uzaklık: 22 km. Ahmetli, İzmir arasındaki uzaklık: 74 km.
TARİHİ
1313 yılında Saruhanoğullarının Manisa yöresini Bizanslılardan alınca, Karacabey komutasındaki bir kuvvet, Ahmetli yöresine gönderilmiş ve ilçenin güneyinde Güldede mezarlığı mevkiinde dağ yamaçlarına yerleşilmiştir. Bunlar daha sonra ilçenin Kurtuluş Mahallesinin bulunduğu yere geçerler. İlçenin ilk ismi Karacabeydir. Daha sonra Rusya’dan gelen Çerkezlerin yerleşmesiyle “Beyazıt” ismi alınmıştır. 1870 yılında ise beldenin ismi Şehit Ahmetlidir. Cumhuriyetin ilanı ile 1923 yılında ise “Ahmetli” olur. Muhtemelen, bu ismin verilmesinin sebebi, bu bölgeyi fetih eden Karacabey’in diğer ismi Ahmetli’dir. 1951 yılında Belediye kurulmuş, 1987 tarihinde ise ilçe olmuştur.
GENEL
İlçe Ege bölgesinin iç kısmındadır. İlçe Gediz havzasına yerleşmiştir. Yüksek olmayan dağlar bulunur. Kuzeyinde Çal dağı, ilçeye paralel Ege denizine dik olarak uzanır. Deniz seviyesinden ortalama yükseklik 83 metredir. Yörede Akdeniz iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Bölgenin güney kesimlerinde ormanlar vardır. İlçenin tarım potansiyelinin yüksek olması nedeniyle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan mevsimlik işçiler gelir. Ege bölgesinin en verimli üzüm bağları Ahmetli ovasında bulunmaktadır.
AHMETLİ MESLEK YÜKSEK OKULU
Manisa Celal Bayar Üniversitesine bağlıdır. Okul 1994 yılında kurulmuştur. Kayıtlı 1800’ü aşkın öğrencisiyle ülkemizde bu alandaki ara eleman ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir. Ahmetli ilçesinin sosyal, ekonomik ve kültürel yapılanmasında önemli bir yeri vardır.
GEZİLECEK YERLER
İlçe dahilinde gezilecek tarihi ve turistik yer yok, ancak yakınlarda Spil dağı düşünülebilir, ama Spil dağını Manisa ili tanıtım yazısında yazdım.
Manisa Ağlayan Kaya hakkındaki yazım için Ağlayan Kaya