Zonguldak Kilimli

Zonguldak Kilimli

Kilimli, bağlı bulunduğu Zonguldak il merkezine 7 km uzaklıktadır. Kilimli, Çaycuma arasındaki uzaklık: 44 km. Kilimli, Bartın arasındaki uzaklık: 68 km.

TARİHİ

Sultan I. Murat, bölge topraklarını Osmanlı hakimiyetine almak istemiş, ancak halk buna karşı çıkmış ve Candaroğullarının yanında yer almıştır. Bunun üzerine, Osmanlılar, Cenevizliler ile anlaşarak 1380 yılında Ereğli’ye ve 1392 yılında ise Zonguldak ve çevresini kendi topraklarına katmışlardır.

Kıyı şeridindeki ticari hayat ise yine Cenevizlilere kalmıştır. Kilimli, 1926 yılında nahiye olur. 1952 yılında Belediye kurulur. 2012 yılında ilçe statüsü kazanır.

Zonguldak Kilimli

GENEL

Karadeniz kıyısındaki bu güzel ilçe, büyük bir limana sahiptir. Kilimli: Karadeniz’e üç paralel sıra halinde uzanan dağların kıyı şeridindedir. Güneydoğusunda Hasan tepe, doğusunda Top tepe, kuzeyinde Karadeniz, batısında Hisar tepesi, güneyinde ise TTK Maden ocakları vardır. İlçenin en yüksek yeri, Hasan tepesidir. (1115 metre) İlçe merkezinin rakımı ise, 5 metredir.

Dağ sıraları arasında yer yer platolar görülür. İlçe sınırlarında ova yoktur. İlçede önemli geçim kaynağı balıkçılıktır. İlçe sınırları içinde, Türkiye Taş Kömürü Kurumuna ait “Karadon ve Gelik Müesseseleri” vardır. Ayrıca, yine ilçede 4 tane “termik santral” vardır.

NE YENİR

Kilimli yöresinde, malum ilçe deniz kıyısında, tek yenebilecek yöresel lezzet balık olacaktır.

Zonguldak Kilimli

ZONGULDAK MESLEK YÜKSEKOKULU

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin Kilimli Kampüsündedir. Kampüs Zonguldak il merkezine 5 km uzaklıktadır.

Zonguldak Kilimli

GEZİLECEK YERLER

Zonguldak Kilimli Göbü ve Türkali köyü sahilleri

GÖBÜ VE TÜRKALİ KÖYÜ SAHİLLERİ

Göbü sahilinin uzunluğu: 800 metre, genişliği ise 60 metredir. Türkali sahili ise, 1500 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğindedir.

Zonguldak Kilimli Göbü ve Türkali köyü sahilleri

Zonguldak ili kıyıları, deniz turizmi açısından nitelikli bir kıyı şeridine sahip değildir. Ancak Göbü ve Türkali sahilleri, yaz aylarında yoğun ilgi görür.

Zonguldak Kilimli Cumayanı Mağarası

CUMAYANI MAĞARASI

Cumayanı mağarası: yatay mağaradır ve rakımı 22 metredir. İlçe merkezine bağlı Çatalağzı-Cumayanı-Körpeoğlu köy yolu üzerinde, Cumayanı mahallesindedir.

Mağara ilk olarak 1975 yılında incelenmiştir. Cumayanı mağarasının uzunluğu 1085 metredir. Cumayanı mağarası: Kızılma mağarasının suyunun boşaldığı yerden başlar. Birçok ağız ile dışarı açılır. İçeri bir tanesi sulu ve diğeri kuru olmak üzere iki yoldan girilir.

Birinci yol: suyun çıktığı ağızdan 100 metrelik sulu bir galeridir.

Diğer yol: yukarıdaki fosil kuru ağızdan 75 metre yürünerek girilir. Fosil kısmının girişine yakın kısımda, 7 farklı yarasa türü yaşamaktadır.

Girdikten sonra salona gelinir. Salon: yeraltı deresi üzerinde bir köprü fonksiyonu görür. Salonda olağanüstü güzelliğe sahip travertenler başlar. Salonun yüksekliği 60 metre ve uzunluğu 70 metredir. Salonun tabanı kalın bir kum tabakasıyla kaplıdır. Salon, sifonla biter. Travertenden; sola doğru, suyun geliş yönünde ilerlediğinizde: Kızılelma mağarası yönündeki sifona ulaşılır.

Ancak bu galeride ilerlemek için “bot” gerekir. Yağışlı dönemlerde veya ani fazla yağış olduğunda, çok kısa süre içinde, burada su baskını yaşanma tehlikesi vardır. Bu yüzden burayı ziyaret ederken dikkatli olmanız önerilir. Evet: Cumayanı mağarası: geniş bir alana yapılan travertenler, dev sarkıtlar, yeraltı deresinin oluşturduğu göllenmeler ve kumsallar ile, muhteşem güzel bir görüntü yaratmaktadır.

Zonguldak Kilimli Kızılelma Mağarası

KIZILELMA MAĞARASI

İlçe merkezine bağlı Gedikli beldesi, Ayiçi mevkiindedir.

Mağaranın uzunluğu 6250 metredir. Bu uzunluğu ile ülkemizin ikinci en uzun mağarasıdır. Mağaranın ortasındaki 85 metrelik kuyu, bacak yani havalandırma görevi görür. Mağaranın içinde: göl, kumlu ve çakıllı plajlar, salonlar, galeriler bambaşka bir hava yaratmaktadır.

Cumayanı ve Kızılelma Mağaraları

Cumayanı ve Kızılelma mağaraları, yeraltı suyu boşaltım sisteminin bir ağzıdır. Cumayanı ve Kızılelma mağaraları, su dibinden 200 metrelik bir bağlantı ile birleşirler.

Zonguldak Kilimli İnağzı Mağarası

İNAĞZI MAĞARASI

Zonguldak-Kilimli yolunun 15’nci kilometresinde, İnağzı mahallesinde deniz kıyısındadır. Mağara 1981 yılında MTA tarafından bulunup haritalandırılmıştır. Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenerek koruma altına alınmıştır. Çünkü, mağaranın tarih öncesi dönemlerde kullanıldığına dair emareler bulunmaktadır. Rakımı 25 metredir. Uzunluğu 793 metredir.

Mağaraya denize bakan fosil ağızdan girilir. 50 metre gidildikten sonra, bir insanın ancak sığabileceği bir delikten geçilir. Sonra yeraltı deresi görülür. Buradan deri boyunca ilerlendiğinde 400 metre sonra sifon bulunur.

Suların çekildiği dönemde buradan yürüyerek gidilebilir. Mağaranın içindeki oluşumlar, masallardaki fildişi sarayları anımsatır. Ancak şehir içinde kaldığından, mağarada hızla kirlenme görülmektedir.

 Zonguldak Devrek hakkındaki gezi yazım için  Devrek