İngiltere Londra Pıccadılly

İngiltere Londra Pıccadılly

İngiltere Londra Pıccadılly;

Bölge: VIII Henry’nin 1530’larda St James Palace’ı yaptırmasıyla, şehrin en moda mekanlarından biri haline gelmiştir ve günümüzde de bu özelliğini korumaktadır.

Piccadilly, West End’in can damarıdır. Daha önce Portugal Street olarak bilinen bölge: yeni adını, 17.yüzyıl züppelerinin giydiği kırmalı yakalardan almıştır.

St James’s; bugün de kraliyet konutlarıyla çevrelendiği ve yüksek sosyetenin alışverişlerini yapıp eğlendikleri 18.yüzyıldaki halinden izler taşır. Özellikle: St James’s Street’teki şapka mağazası James Lock ve Berry Bros & Rudd şarapçısı: o dönemi çağrıştırır. Piccadıly’deki Fortnum and Mason: yaklaşık 300 yıldır kaliteli yiyecekler sunmaktadır.

Kuzeydeki Mayfair: hala Londra’daki en moda adreslerden birisidir. Piccadılly Circus ise: Soho’nun başlangıç noktasıdır.

Ülkenin en etkili simaları, üye oldukları kulüplere öğle yemeğine gitmek ve bu sırada iş görüşmeleri yapmak, başkentin en lüks mağazalarından alışverişler yapmak ya da burada çok sayıda bulunan sanat galerilerinden birini dolaşmak için buralara gelirler.

 

Bölgede gezilecek yerler

İngiltere Londra Pıccadılly

PICCADİLY CİRCUS

İngiltere Londra Pıccadılly;

Piccadilly ve Regent Street kesişimindedir. Londra şehrinin en ünlü ve işlek kavşağıdır. Trafiğe kapalı olması ne büyük özelliğidir ve bu yüzden, birçok insanı ve özellikle geceleri ve hafta sonlarında gürültülü kalabalıkları çeker. Picadilly: 17.yüzyılda popüler bir fırfırlı yaka adından kaynaklanmaktadır.

Circus merkezinde, Shaftesbury anıt çeşmesinin üstünde: yarı çıplak ve ilk başta Hıristiyan Charity (merhamet) meleği olarak düşünülen, daha sonra Yunan Aşk ve Güzellik Tanrısı Eros’un adı verilen bu sembolik figür: yıllardır insanların buluşma yeri olmuştur ve neredeyse Londra şehrinin simgesi haline gelmiştir.

Heykelin kaidesi bronzdan yapılmış olmasına karşın, heykel alüminyumdan yapılmıştır.

Leicester Square’in birkaç adım batısındaki heykel: Victoria dönemi hayırseverlerinden Sharftesbury Kontu’nun anısına, 1892 yılında dikilmiştir. Sharftesbury Kontu: yoksullara yaptığı destekle tanınır.

Nash’ın Regent’s Street için hazırladığı Pıccadılly Meydanı: yıllar boyunca değişikliğe uğrayarak mağazalarla dolu bir yere dönüşmüştür.

Daha önce, gözde bir müzik salonu olan “London Pavillion” (1884) ve komşusu “Palace of Varieties” günümüzde “Trocadero” isimli alışveriş ve eğlence merkezine dönüşmüştür. Diğer mekanlar ise aynı durmaktadırlar.

“Criterion Theatre” yer altındaki aynı yerindedir ve harika dekorasyonlu “Criterion” bar ve restoranı görsel bir güzellik sunmaktadır. Criterion Theatre: Circus’un güney alanında, bir konser salonu olarak  tasarlanmasına rağmen 1874 yılında tiyatro olarak açılmış yaklaşık 600 koltuk ile kiremitli merdiven ile inilen yer altında ziyaretçilerini beklemektedir.

Koltukların aralarındaki sütunlar, seyircilerin çoğunun görüşünü kısıtlar.

Circus’un kuzeydoğu tarafında, Londra Pavillon bulunur. Buradaki ilk bina 1859 yılında bir müzikhol olarak inşa edilmiştir. 1923 yılına gelindiğinde ise, binanın çevresine elektrik panoları yerleştirildi. 1934 yılında ise önemli değişiklikler yapıldı ve bina sinemaya dönüştürüldü. 1986 yılında ise, 1885 yılına ait cephesi korunarak yeniden inşa edildi.

Londra’nın en süslü yeri olan, neon ışıklı tabelalarla kaplı meydan: şehrin: sinemalar, tiyatrolar, restoranlar ve pub’larla dolu eğlence merkezinin başlangıcını belirtir. Özellikle: neon ışıklı “Coca-Cola” tabelası: 1955 yılından bu yana, Circus’un karşısındaki yerinde durmaktadır. Londra şehrinin ilk ışıklı reklam panosu, 1895 yılında buraya monte edilmiştir.

 

ST JAMES CHURCH

İngiltere Londra Pıccadılly;

197 Pıccadilly W1 adresindedir.

Kilise: Wren’in en sevdiği eserlerinden biri olarak sayılır. Temel taşı 3 Nisan 1676 tarihinde konulmuştur. Geçmiş yıllar içinde birçok değişikliğe uğramış olmasını ve 1940 yılındaki bombardıman sonucu yarısı yıkılmış olmasına rağmen, yüksek kemerli pencereleri, ince kubbe külahı ( bu kubbe külahı 1966 yılında orijinalinin benzeri olarak fiberglastan yapılmıştır) ve aydınlık iç mekanı gibi 1684 yılındaki temel özelliklerini nispeten koruyabilmiştir.

Kilise bahçesi, dünya savaşları sırasında hava saldırılarından korunmak isteyenler için sığınak rolü üstlenmiştir.

Altarın arkasında bulunan gösterişli bölme, aynı zamanda Adem ile Havva’nın “Hayat Ağacı” altında betimlendiği

mermer vaftiz kurnasını yapan ünlü 17.yüzyıl oymacısı Grinling Gibbons’a aittir.

Şair ve ressam William Blake ve başbakan William Pitt: burada vaftiz edilmişlerdir. Whitehall Sarayı şapeli için yapılan ve buraya 1961 yılında taşınan muhteşem orgun arkasındaki Gibbons’un diğer oymaları  da görülmeye değerdir.

Burada, günümüzde yıl boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenir. Kilisenin, ayrıca popüler bir kafesi bulunmaktadır.

ALBANY

İngiltere Londra Pıccadılly;

Albany Court Yard.W1 adresindedir.

Albany: 100 yıldır bir gurup ilginç fikirli insan için hayati bir rol oynamıştır. Başlangıçta, bu ilginç fikirli bir gurup insan tarafından, 1894 yılında “Deptford Fonu” kurulmuştur. Fonun kurucuları: 1869 yılında rıhtımın kapatılmasının ardından etkilenen işsiz ve yoksul kalan insanların derdine çare bulmak istemişlerdir.

Yerel yardım işletmelerinden mali yardım alan fon: kendi projelerini finanse ederek kurmaya karar verince, 1898 yılında Albany Enstitüsüsün temel taşı atılmış ve 1899 yılında bitirilen bina: Albany Düşesi tarafından açılmış ve çok popüler ve gözlerden uzak bu bekar evleri ortaya çıkmıştır.

69 bekar dairesi, Henry Holland tarafından yapılmıştır.

Şair Lord Byron: yazar Graham Greene, başbakanlar William Gladstone ile Edward Heath ve aktör Terence Stamp burada yaşamış ünlüler arasındadırlar. Ancak, konaklama genellikle çok sıkışık olmuştur.

Evli erkeklerin, bu evlerde oturmalarına 1878 yılında izin verilmiştir, ancak 1919 yılına kadar eşleri burada kalamamışlardır. 14 yaş altı çocuklar da burada barındırılmazlar.

Enstitü tarihindeki en önemli gelişme: 1966 yılında buraya atanan Paul Curno isimli şahsın: yerel halk için önemli sosyal konulara odaklanarak yaptığı faaliyetler olmuştur. Bu projelerin en öne çıkanı: 1970’lerdeki “Irkçılık” kampanyasıdır.

Bu kampanyada bir dizi konser ile birlikte siyah ve beyaz müzisyenler, ulusal ırkçılık karşıtı kampanya başlatmışlardır. 1978 yılındaki bir yangın, binaya büyük hasar vermiştir.

Günümüzde kadınlar da burada tek başlarına kalabilmektedirler. Albany ise Londra şehrinde bir sanat mekanı olarak tanınmaktadır.

 

ROYAL ACADEMY OF ARTS

İngiltere Londra Pıccadılly;

Burlington House.W1 adresindedir.

Burlington Malikanesi: West End bölgesinde, günümüze kadar ayakta kalabilen, 18.yüzyılın başından kalma birkaç malikaneden birisidir ve büyük havuzlarla dolu bahçesini, diğer saygıdeğer kurumlarla paylaşır. 

Malikanenin önündeki avlu genellikle kuruluşu 1768 yılına kadar giden Kraliyet Sanat Akademisinin prestijli sergilerini gezebilmek için bekleyen ziyaretçilerle doludur.

Evet: Royal Academy: özel fonlarla desteklenmekte olan bağımsız bir kuruluştur ve İngiltere’nin önde gelen sanatçı topluluğunu barındırır. İlk olarak: Kral George III tarafından 10 Aralık 1768 tarihinde kurulmuştur. Sadece güzel sanatlarla ilgilenen ülkenin en eski toplumudur.

200 yılı aşkın bir süredir, her yıl burada düzenlenen geleneksel yaz sergisi tanınmış ve tanınmamış sanatçıların yaklaşık 1300 civarındaki eserleriyle açılır. Bu sergilerde eserleri sergilenen sanatçıların tanınmış olması veya olmaması aranmaz.

Norman Foster’in tasarladığı 1991 tarihli Sackler Galleries’de geçici sergiler ve galerinin dışındaki heykel salonunda ise sürekli koleksiyonlar bulunur.

Eski ve yeni akademisyenlerin çalışmalarından oluşan koleksiyonun tamamı sergilenmez, önemli eserlere Madejski Rooms’da yer verilir. Galerinin çıkışında bulunan mağazalarda da etkileyici sanat kitaplarının yanı sıra sergilerle ilgili objelerde satılır.

Koleksiyonda İngiliz sanat ve sanatçılar üzerinde duruluyor ve özellikle 18. yüzyıldan itibaren günümüze kadar değişmektedir. Resim ve heykel koleksiyonunda: Reynolds, Gainsborough, Turner, Constable, Alma-Taderma, Flaxman, Millais, Hockney ve Spencer gibi sanatçıların eserleri bulunur.

Burayı gezmek isterseniz: ücretsiz “John Madejski Fine Room” turana katılabilirsiniz. Bu turda: Akademik çalışmalardan örnekleri: sergiler ve koleksiyondaki tablolarda görebilirsiniz. Büyük uluslar arası sergiler tüm yıl boyunca görülebilir ancak en ilgi çeken sergi: yıllık “Summer Axhibition” (Yaz Sergisi) etkinliğidir.  

Akademisyenler yanında, biraz önce de sözünü ettiğim gibi halk tarafından yapılan: tablolar, çizimler ve heykeller de görülebilir. Halk’tan kişiler: komiteye kendi eserlerini sunabilirler ve başarılı bulunanlar kendi eserlerinin “David Hockney” ve “Tracey Emin” gibi Akademisyenlerin eserleri yanında sergilenmesini sağlayabilirler.

Daimi sergide, özellikle görmenizi önereceğim eser: Michelangelo’nun çarpıcı “Madonna ve Çocuk” (1505) rölyefidir.

 

BURLİNGTON ARCADE

İngiltere Londra Pıccadılly;

Piccadilly W1 adresindedir.

Bu pasaj: lüks İngiliz ürünleri satan küçük mağazalardan oluşmuştur ve şehirdeki 19.yüzyıl tarihli dört pasajdan birisidir.

1819 yılında Lord George Cavendish için, yoldan geçenlerin bahçesine çöp atmalarını engellemek amacıyla Samuel Ware tarafından inşa edilmiştir.

Pasaj: günümüzde asayişten sorumlu görevliler tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Bu görevlilerin: şarkı söyleyen, ıslık çalan, koşan veya içeride şemsiye açan ziyaretçilere müdahale etme yetkisi vardır.

Ancak, belki de ticari çıkarlar nedeniyle, günümüzde bu kısıtlamalar nispeten azaltılmıştır.

Burada özellikle: nişan yüzükleri ve düğün takıları bulunabilir.

          

RİTZ HOTEL

İngiltere Londra Pıccadılly;

Piccadilly.W1 adresindedir.

“Ritz” kavramı: İsviçreli otelci Cesar Ritz’den gelir. Kendisi 1906 yılında burada bu oteli inşa ettirmiş ve Ritz adını almasından sonra emekliye ayrılmıştır. Otel 24 Mayıs 1906 tarihinde kapılarını açmıştır.

Şato tarzı betimlenen binanın ön cephesi: bu yüzyılın başında en iyi ve görkemli otellerin bulunduğu Paris şehrini çağrıştırması amacıyla revaklı girişlerle donatılmıştır.

II. Dünya Savaşı sırasında, Churchill, De Gaulle ve Eisenhower, burada Marie Antoinette Suite odasında zirve toplantıları yaptılar. 7 katlı otelde 133 oda bulunuyor.

Günümüzde Edward döneminin şatafatlı ve görkemli havasını yaşatan otel, uygun kıyafetler içindeki kişilerin akşam üstü çayı için uğradıkları ve büyük zevk aldıkları bir mekan haline gelmiştir. Ancak: dikkat edin, kot pantolon ve spor ayakkabısı ile girmeye izin verilmiyor.

 

               

SPENCER HOUSE

İngiltere Londra Pıccadılly;

St James’s Pl.SW1 adresindedir.

Palladio tarzı bu saray: Spencer tarafından 1766 yılında inşa edilmiştir. Londra şehrinin ilk neo-klasik mimari örneğidir. Sarayın devlet odaları: resepsiyonlar ve aile toplantıları için kullanılmıştır. Earl Spencer ve eşi, buradaki yaşamları boyunca genellikle Londra toplumundaki önemli kişiler için lüks eğlenceler düzenlemişlerdir.

Onların torunları da, bu geleneği sürdürmüşlerdir. 1783 yılında, ilk Earl Spencer’ın ölümünün ardından, ev kısmen mimar Henry Holland tarafından yenilenmiş ve 18.yüzyıldaki görkemli havasına yeniden kavuşmuştur.

Bu yenilemede, Holland: yapıya Yunan İon sütunları, maun kapılar eklemiş, Yemek odası, Merdiven Hall, Ante Odası ve Kütüphane yenilenmiştir. 1840 yılında, zemin kat dekore edilmiştir. Birinci kat: ünlü Victoria mimarı Philips Hardwick tarafından restore edilmiştir. Zemin kattaki odaların dekorasyonu ise Parisli tasarımcı Barbier yapımıdır.

Saraydaki çağdaş mobilyalar ve resim koleksiyonu görülmeye değerdir.

Mükemmel bir dekorasyona sahip “Painted Room” hemen göze çarpar. Burası: James Stuart tarafından antik şekilde tasarlanmış ve boyanmıştır. İngiltere’nin en ünlü 18.yüzyıl iç tasarımıdır. 1759-1765 yılları arasındaki 6 yıllık süreçte tamamlanmıştır.

Tasarımda kullanılan temalar: Herculaneum, Antik Roma, Raphael’in Vatikan Loggie ve klasik manzara resimleridir.

Saray rehberli turlarla gezilebilmektedir.

 

ST JAMES PALACE

İngiltere Londra Pıccadılly;

Paul Mll. SW1 adresindedir.

Banqueting House’e bir kilometre uzaklıkta olan bu yapı; Londra şehir merkezindeki nadir Tudor dönemi yapılarından birisidir.

Buckingham House olarak bilinen yapı: daha önce burada bulunan bir cüzzam hastanesinin bulunduğu araziye, 1530’ların sonunda, Kral VIII Henry döneminde yapılmıştır. (Yapıma 1531 yılında başlanmış ve 1536 yılında  tamamlanmıştır)

Kral: burayı genellikle kraliyet elçilerini kabul etmek için kullanmıştır. Günümüzde bile, İngiltere büyük elçileri Court of St Jame’s de akredite edilirler.

1828 yılına gelindiğinde, Kral IV George: mimar John Nash’den birayı bir saraya çevirmesini ister. 1837 yılında Victoria kraliçe olduğunda, saray henüz bitmemiştir. Buna rağmen, kraliçe buraya taşınır ve bu tarihten sonra yapı, kraliyet ailesinin Londra şehrindeki konutu olarak kullanılmaya başlanır.

Kraliçe I.Elizabeth: 1952 yılında kraliçe olarak ilk konuşmasını burada yapmıştır. Yabancı diplomatlar, yetkilerini, günümüzde de buradan alırlar. St James’s Street’den görünen, kuzey bölümündeki geçit-ev: Tudor tarzındadır. Arkadaki saray binalarında ise, ayrıcalıklı kraliyet hizmetkarları kalırmış.

Günümüzde: sarayda devlet odalarının mobilyaları ilgi çekmektedir. Ayrıca: Mortlake odasında: Galler Prensi Charles I tarafından sipariş edilen halılar ve silah ve zırhlar görülebilir. Devlet odalarından “Mytens” bölümünde: Van Somer, Michael Wright ve Wissing tarafından yapılan ilginç portreler vardır. Lawrence tarafından yapılan George IV portresini görmeden çıkmayın.

İngiltere Londra Pıccadılly ST JAMES SQUARE
İngiltere Londra Pıccadılly ST JAMES SQUARE

 

ST JAMES SQUARE

İngiltere Londra Pıccadılly;

Westminster bölgesindedir. Şehir bir çöl olsa, burası bir vaha olarak görülebilirdi. Şaşırtıcı yeşillikte palmiye ağaçları bile var.

Burası, Londra şehrinin ilk meydanlarından birisidir. 1671 tarihinde düzenlendikten sonra, işleri nedeniyle St James Sarayına yakın oturması gereken kişiler için evler yapılmıştır.

18. ve 19.yüzyıl yapımı binalar, birçok ünlüye ev sahipliği yapmıştır. II. Dünya savaşı sırasında General Eisenhower ve De Gaulle: merkez üslerini buraya kurmuşlardır.

Günümüzde meydanın kuzey kanadında, 10 numaralı evde (Chatham House) 1736 yılında kurulan “Uluslar arası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü” bulunmaktadır. 19.yüzyılda İngiliz aristokratisi burada gelişmiştir. Günümüzde de Londra şehrinin en saygıdeğer centilmenlik kulüpleri burada bulunmaktadır.

Kuzeybatı bölümde ise: 1841 yılı yapımı tarihçi Thomas Carlyle ve arkadaşları tarafından kütüphane olarak 1896 yılında kurulan “London Library” bulunur.

Meydanda bulunan bahçede: 1807 yılından günümüze kadar III. William’ın atlı bir heykeli görülmektedir.

       

ROYAL OPERA ARCADE

Pall Mall caddesindedir. Royal Opera House’un batısında bir alışveriş merkezidir. 

John Nash’ın ( kendisi Buckingham Sarayı, Marble Arch, Brington Pavillion mimarıdır) tasarladığı Londra’nın ilk alışveriş pasajı: 1818 yılında “Haymarket” Opera Hause’un (günümüzde Her Majesty’s Theatre) arkasına yapılmıştır.

Arcade: 12 metre genişliğinde bir kapalı yürüyüş yolu ve bunun çevresindeki dükkanlardan oluşmaktadır. Bu yürüyüş yolu: Haymarket’e paralel, Pall Mall ve Charles II caddesi arasında uzanır. Batı tarafından bodrum ve asma katları bulunan 18 küçük dükkan bulunur.

Yapıldığı dönemde: modern alışveriş merkezlerinin öncüsü olmuştur. 17.yüzyıldan günümüze, burası: Gentlemans kulüplerine ev sahipliği yapmış, kadın ve erkeklerin buluşma yeri olarak kullanılmıştır. Ancak, 19.yüzyıldan itibaren burada bulunan kulüplerin birçoğu tarih olmuştur.

Burası: Burlington Arcade’den, yaklaşık bir yıl önce yapılmıştır. Burlington Arcade: Nash tarafından 1819 yılında tamamlanmıştır.

Pall Mall oyunu (paille-Maille adıyla bilinir ve golf ile kroket arasında bir oyun biçimidir) 17.yüzyılda burada oynanmaya başlamıştır.

Pasajda yer alan geleneksel mağazalar kısa süre önce buradan taşınmıştır. Avcı yeşili ünlü Wellington botları, balıkçılık ve avcılık malzemeleri satan Farlows, hemen yakınlardaki “Pall Mall” 9 numaradadır.

 

PALL MALL

Westminster City bölgesindeki bu cadde: adını, 17.yüzyılda burada oynanan kroket ve golf arası bir oyun olan “palle-maile” den almıştır.

Pall Mall: 150 yılı aşkın bir süredir, Londra kulüpler dünyasının tam merkezinde bulunmaktadır. Burada: önemli beyefendilere: kadınlardan uzakta bir sığınak yaratan özel kulüpler kurulmuştur.

Kulüp binaları yapıldıkları dönemin en popüler mimarlarının eserleridir. Doğu bölümde bulunan “Nash’in United Services Kulüp” revaklı girişiyle dikkati çeker. Burası, bir zamanlar Wellington Dükünün de favori kulübü olmuştur ve günümüzde burada “Yönetmenler Enstitüsü” bulunur. Onun karşısında, Waterloo Sarayı’nın öteki tarafında, 1830 yılında Decimus Burton tarafından tasarlanan “Athenaeum” bulunur.

Bitişikte, Parlamento Binalarının mimarı Sir Charles Barry tarafından tasarlanan iki kulüp görülür. (Travellers ve Reform)

Eski dekorasyonları muhafaza edilen kulüplere sadece üyeler ve üye misafirleri kabul edilmektedir.

 

INSTİTUTE OF CONTEMPORARY ARTS

The Mall.SW1 adresindedir.

Çağdaş Sanatlar Enstitüsü (ICA) 1947 yılında, şehirdeki sanatçılara, New York şehrindeki Modern Sanat Müzesinin sağladığı imkanları sağlamak için kurulmuştur.

Başlangıçta “Dower Street” te bulunan Enstitü, 1968 yılından bu yana, John Nash’in Klasik Carlton House Terrace’da bulunmaktadır. Girişi “The Mall” üzerinde olan komplekste: sinema, konferans salonu, kitapevi, sanat galerisi, bar ve bir restoran bulunur.

Burada, genellikle konserlere, konferanslara ve oyunlara yer verilir. Üye olmayanlar için giriş ücretlidir.

 

ST JAMES PARK

Yaz döneminde, çevredeki ofis çalışanları: parkın çiçekleri arasında güneş banyosu yaparlar. Kışın ise, göldeki ördek, kaz ve pelikanları seyrederek göl kenarında devlet işlerini tartışırlar. Park 57 dönüm büyüklüktedir. St James ismi, bölgeye ismini veren ve günümüzde bulunmayan cüzzam hastanesinden gelmektedir.

Önceleri bataklık olan bu alan: 1532 yılında; VIII Henry döneminde kurutularak av sahası içine alınmıştır. II. Charles döneminde, park yayaların da kullanabileceği şekilde düzenlenmiş ve güney bölümde bir kuşhane yapılmıştır. 1603 yılında burada: deve,  timsah ve fil gibi egzotik hayvanlar ve yapılan kuşhanede egzotik kuşlar bulunuyormuş.

Buraya: “Birdcage Walk” denilmektedir. Güneyinde St James Palace bulunmaktadır ve aradaki uzun ağaçlıklı cadde, 18.yüzyıldan bu yana şık bir gezinti yeri olarak kullanılmaktadır. Parkın ortasındaki suni gölde, iki ada bulunmaktadır. Bunlar: Batı Adası ve Ördek adasıdır. 1664 yılında bir Rus elçisi, buraya pelikan kuşları hediye etmiş ve bunlar günümüzde bir koloni olarak yaşamlarını sürdürmektedirler.

Park, günümüzde hala: Whitehall çatılarının manzarasıyla temiz hava almak için tercih edilen bir yerdir. Yazın, orkestrayla ayrılmış alanda konserler düzenlenir.

         

THE MALL

Londra şehri ziyaretçilerinin burayı mutlaka görmelerini öneriyorum. İsminde “Mall” kelimesi geçmesine rağmen, burada hiçbir dükkan veya mağaza bulunmamaktadır.

Buckingham Sarayının önündeki bu tören yolu: Aston Webb’in sarayın ön kısmı ile Victoria anıtını 1911 yılında yeniden düzenlemesiyle ortaya çıkmıştır. Trafalgar meydanının batı ucundan başlar ve Admiralty Arch ve Buckingham Sarayı arasında uzanır.

Uzunluğu 1 km. ye yakındır. Yola kırmızı dev bir halı döşenmiş izlenimi vermek için “kırmızı renkli” olarak yapılmıştır. Bu renk: demir oksit kullanılarak sentetik olarak elde edilmiştir.

II. Charles döneminde yaptırılan ve Londra’nın en popüler gezinti yeri haline gelen “The Mall” St James’s Park’ın kenarındaki eski yolu takip eder. 17.ve 18.yüzyıllarda şık bir mesire yeri olarak kullanılmıştır. Yolun iki yanındaki bayrak direklerinde, resmi ziyarette bulunan ülkelerin bayrakları takılır.

8 Mayıs 1945 tarihinde: Kral, Kraliçe ve Prenses Elizabeth, bu yol üzerinde ilerleyerek saraya ulaşmışlar ve yol üzerindeki binlerce seyirci tarafından alkışlanmışlardır.

Günümüzde, her yıl yapılan Londra Maratonu, burada bitirilmektedir. Hatta 2012 Londra Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunların Maraton yarışları da burada bitirilmiştir. Kraliyet düğünlerinde, bu yol geçilir ve Kraliyet ailesi fertleri, Sarayın balkonundan seyircileri selamlarlar.

 

 

MARLBOROUGH HOUSE

Pall Mall Street.SW1 adresindedir.

Bu ev: mimar Christopher Wren tarafından “Marlborough Düşesi Sarah Curchill” için tasarlanmıştır. Düşes: yapının “sade, rahat, güçlü ve iyi” olmasını istemiştir.

Wren ve oğlu tarafından yapılan yapı: 1711 yılında tamamlanmıştır. 19.yüzyılda genişletilen ev, daha sonra kraliyet ailesi tarafından kullanılmıştır ve özellikle dul kraliçeler ve çocukları burada yaşamışlardır.

1831-1849 yılları arasında kraliçe Adelaide burada yaşamıştır. 1853-1861 yılları arasında ise, burası Prens Albert ve eşi Kraliçe Victoria tarafından “Ulusal Sanat Eğitim Okulu” olarak kullanılmıştır.

1863 yılında VII Edward olarak tahta çıktığı 1901 yılına kadar Galler Prensi ile Prensesine ev sahipliği yapan bina: o dönemde Londra’nın sosyal merkezi olarak önem kazanmaktadır. En son 1953 yılında ölümüne kadar, Kraliçe Mary burada yaşamıştır.

Evin “Marlborough Road” duvarındaki art-Nouveau anıt: Edward’ın kraliçesi Alexandra’nın anısına yapılmıştır.

Günümüzde bina: 1959 yılından bu yana: İngiliz Uluslar Topluluğu Sekreterliğini (Commonwealth Sekreterliği) barındırmaktadır. Burada: 54 bağımsız ülkenin temsil edildiği bir dernek bulunmaktadır ve bunlar 2 milyardan fazla insana hitap etmektedirler. (bu rakam dünya nüfusunun % 30’u dur)

Burayı gezmek isterseniz: güzel odalardaki zarif duvar resimlerini, duvar halılarını, tabloları ve yüzyıllar boyunca burada yaşamış kişilerin, heykellerini görebilirsiniz.

Bahçelerdeki çakıl yürüyüş yolları ve çim alanlar, 18. yüzyıl düzenini korumaktadır. Ayrıca: Kraliçe Mary’nin sazdan yazlık evini ve Kraliçe Alexander’nın Kraliyet Hayvan Mezarlığını görebilirsiniz. 2 saat süren rehberli turlar var, giriş ücreti 5 paund.

 

QUEEN’S CHAPEL

Marlborough Road.SW1 adresindedir.

İnigo Johns’un bu mükemmel eseri, I. Charles’in Fransız karısı Henrietta Maria için 1623-1627 yılları arasında inşa ettirilmiştir ve İngiltere’nin ilk klasik kilisesidir.

Öte yandan: İngiltere’de Katolik kilisesi inşa edilmesinin yasak olduğu bir dönemde inşa edilmiş olması önem kazanmaktadır. Çünkü: Kral Charles I’in eşi kraliçe Henrietta Maria, Katoliktir.

Bu yüzden, kilise: St James Palace sarayının bir parçası olarak inşa edilmiştir. Ancak çeşitli yangınlardan sonra aradaki bağlantılar yanarak yok olunca, saraydan ayrılmıştır.

Başlangıçta St James Sarayının bir parçası olarak düşünülen kilise, günümüzde Marlborough kapısıyla saraydan ayrılır.

III. George: karısı Charlotte ile 1761 yılında burada evlenmiştir. Şapelin içinde Annibale Carracci’nin altar panoları ve görkemli 17.yüzyıl panelleri görülmeye değerdir.

Sunak üzerindeki büyük pencereden, içeriye ışık akışı sağlanmıştır ve iç mekan aydınlıktır.

Şapel: bahar ve yaz aylarında ziyaretçilere ve halka açıktır.

 

CLARENCE HOUSE

Stable Yard adresindedir.

1825-1827 yılları arasında; John Nash tarafından Prens William (kendisi 1830 yılında kral olmuştur) ve Clarence Dükü için tasarlanmış ev, Galler Prens Charles’ın Londra’daki evi (2003 yılında buraya taşınmıştır) olarak kullanılmaktadır.

Ancak, yıllar içinde yapılan yenileme çalışmaları nedeniyle, orijinal Nash dizaynı kalmamıştır. Evin içindeki odaların çoğu: mimar Robert Kime tarafından dekore edilmiştir.

Yılda bir kez evin görkemli giriş katı halkın ziyaretine açılmaktadır.

                    

LANCASTER HOUSE

Stable Yard adresindedir.

Ev: Apsley House’un mimarı Benjamin Wyatt tarafından 1824 yılında York Dükü için yapılmıştır. Uzun süre St James Palace sarayının bir parçası olarak kullanılmıştır.

1840 yılında ev: Stafford Markisi tarafından satın alınmış ve uzun süre “Stafford House” olarak anılmıştır. Hatta: Londra’nın en değerli evi olarak da önem kazanmıştır.

Ünlü klasik müzik besteci ve icracısı Chopin 1948 yılında Kraliçe Victoria, Prens Albert ve Wellington Dükü için burada bir konser vermiştir. 1924 yılından sonra, ev: Dünya savaşı sırasında bir süre Londra Müzesi olarak kullanılmıştır.

Günümüzde burası: Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetilmektedir ve bir konferans merkezi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca: hükümet tarafından burada çeşitli resepsiyonlar verilmektedir.

                   

BUCHİNGHAM PALACE

The Mall.SW1 adresindedir.

Kraliyet ailesinin resmi konutu ve ofisi olan bu sarayda, konuk devlet başkanları için verilen ziyafetler gibi devlet törenleri düzenlenmektedir. Burası: İngiltere monarşi merkezidir.

Burada günlük faaliyetler, Kraliçe ve Edinburg Dükü ve bunların yakın aile fertlerinin çalışma büroları bulunur.

Burada çalışan yaklaşık 500 kişi içinde, ev hizmetkarlarının yanı sıra, kraliçenin resmi işlerini düzenleyen “Kraliyet Görevlileri” de bulunur. Sarayda 775 oda bulunmaktadır. Bunlardan 19 tanesi devlet odası, 52 tanesi kraliyet yatak ve misafir odası, 188 adet personel yatak odası, 92 ofis ve 78 banyo bulunmaktadır.

Binanın ön uzunluğu 108 metre ve derinliği 120 metredir, yükseklik ise, 24 metredir. Sarayda yaklaşık 400 kişi: hizmetçi, şef, temizleyici, tesisatçı, bahçıvan, elektrikçi vs. hizmetlerde çalışmaktadır.

John Nash, orijinal Buchingham Malikanesini, 1820-1830 yılları arasında kral olan IV. George için saraya dönüştürmüştür. Hem George’un hem de kendisinden sonra 7 sene tahtta kalan kardeşi IV. William’ın yapım çalışmaları tamamlanmadan ölmeleri üzerine, bu sarayda ilk olarak Kraliçe Victoria ikamet etmiştir. Sarayın “The Mall” a bakan doğu cephesi 1913 yapımıdır.

Sarayın devlet odaları, yaz döneminde ziyaretlere açıktır. Eski ustaların tabloları, mobilyalar Buckhingham Palace’ın her yıl Ağustos-Eylül ayları arasında halkın ziyarete açılan 19 Devlet odasını dekore eden “Royal Collection” dan porselenler: burada sergilenir.

Öte yandan: burası dünyanın en önemli sanat koleksiyonuna sahip olmasına rağmen, burası bir sanat galerisi veya müze değildir. Değerli sanat eserleri dekorasyonda kullanılmıştır.

Bu 775 odalı konağa yapacağınız ziyaret sırasında, muhafız değişimini veya bir limuzine binmekte olan kraliyet ailesinden herhangi bir üyeyi görebilirsiniz.

Yüzünüzü saraya döndüğünüzde: sol tarafta, her sabah Wellington Barrack’s dan saraya yürüyüş yapan yeni muhafızları mutlaka görmelisiniz.

St Jame’s Parth: bir manzara izleme noktasıdır. Palace’ın güney kısmındaki Quenn Gallery’de (Kraliçenin Galerisi) 400 yıldır kraliçeler tarafından alınan ve onlara emanet edilen Royal Collection’dan ulusal eserler değişen sergiler halinde sunulur.

Galerinin hemen arkasında kraliçenin arabasını çeken Windsor Grey atlarının evi olan Royal News) Kraliyet Ahırları) vardır. Gold State Coach (Altın At Arabası)  taç giyme törenlerinde ve diğer büyük olaylarda kullanılır ve tarihi olaylarda kullanılmış olan diğer yedi at arabası, arabacının giydiği altın işlemeli devlet üniforması ve ahır görevlileri kraliyet ailesinin nasıl yolculuk yaptığını gösterir.

Her yıl: 50.000’den fazla kişi: burayı gerek misafir ve gerekse öğle yemekleri, akşam yemekleri ve resepsiyonlar için sarayda ağırlanırlar. Burayı ziyaret edenler: eşikten ilk adımı attıklarında “Grand Hall” denen bölüme ulaşırlar ve kavisle mermer merdivenlerden yukarı çıktıklarında: Kraliçe Victoria döneminde yapılmış ve duvarları süsleyen portrelerle karşılaşırlar.

Ardından; Kraliçe Victoria’nın döneminde yapılan “Taht Odası”: görülür. Burası: devletin konuklarını karşılamak ve resmi düğün fotoğrafları çekimi için kullanılır. George IV döneminde, sarayda eğlenceler için bir oda yoktu.

Kraliçe Victoria, kendi döneminde 1853-1855 yılları arasında Londra’nın en büyük odasını saray kompleksine ekleterek bu eksikliği gidermiştir. Bu çok amaçlı salon (Balo Salonu) uzunluğu 36.6 metre, genişliği 18 metre ve yüksekliği 13.5 metredir.

Burası: 1856 yılında Kırım Savaşının bitişi kutlamaları sırasında açılmıştır. Doğa Galerisi boyunca: Kraliçe ve onun devlet misafirleri için ziyafet düzenlenen “Ballroom” bulunur. Burada aynı anda 150 kişi yemek yiyebilmektedir.

Günümüzde: Kraliçe tarafından yıllık olarak düzenlenen Diplomatik Resepsiyonlara 1500 kişi katılmaktadır. Batı Galerisinde: dört goblen ve çim bahçelere bakan odalar bulunur.

Yine sarayın batı tarafında: asıl Devlet Odalarından biri bulunur ve burada birçok seçkin kişiye “liyakat nişanı” verilmiştir. Drawing Room: Mayıs 1838 tarihinde açılmıştır ve burada 1850 yılından itibaren, Kraliçe Victoria’dan itibaren balolar düzenlenmiştir.

Bu müzik odasında: kraliyet bebekleri Canterbury Başpiskoposu  tarafından vaftiz edilmişlerdir.

Kraliçe sarayla olduğunda: onun kraliyet bayrağı: bayrak direğine çekilidir. Bu bayrağa “Royal Standart” denilir. Bayrak dört parçaya ayrılmıştır.

Birinci ve dördüncü bölüm: İngiltere’yi temsil eder. Kırmızı bir alan üzerinde yürüyen üç altın aslan bulunur. İkinci çeyrek: İskoçya’yı temsil eder ve altın alan üzerinde sol arka ayağının üzerinde bir kırmızı aslan, ayakta görülür.

Üçüncü çeyrek bölüm ise: İrlanda’yı temsil eder ve mavi bir alan üzerinde İrlanda silahı altın coat görülür.

Gelelim muhafızlara: Saray 5 Alaydan oluşan özel muhafızlar tarafından korunur. Onlar: ayı postu denilen, kırmızı ve uzun boylu ceket ve kürklü şapka giyerler.

İlk korucu görev yerine geldiğinde: muhafız değişim töreni yapılır ve bu ilgi çeker. Muhafız değişim töreni, her sabah avlu da yapılır. Saray: 1660 yılından bu yana, bu askerler tarafından korunmaktadır.

         

QUEENS’S GALLERY

Buchingham Palace Road adresindedir. Burası: Buchingham Sarayında Kraliçenin galerisi olarak bilinir.

Kraliyet ailesi, Leonardo ve Vermeer gibi eski ustaların eserlerini de içeren dünyadaki en güzel ve değerli koleksiyonlardan birine sahiptir.

2002 yılında galerinin genişletilmesi son 150 yılda Buckhingham Sarayı’na yapılan en kapsamlı eklentidir.

Günümüzde sergi alanı 4 katı kadar artmış ve ayrıca yeni ve etkileyici bir sütunlu giriş salonu düzenlenmiştir.

Kraliyet Koleksiyonu: dünyanın en büyük ve en önemli sanat koleksiyonlarından birisidir ve bozulmadan günümüze ulaşan en son ve en büyük Avrupa kraliyet koleksiyonudur. Koleksiyon, son 500 yıldır kralların ve kraliçelerin kişisel zevklerinin eşsiz ve değerli kaydıdır.

1649 yılında, Charles I’in emriyle, Kral’ın muhteşem mallarının büyük bölümü Oliver Cromwell’e satıldı. Ancak, 1660 yılında, Kraliyet Sanat koleksiyonu yine toplanmaya başladı. Koleksiyon için en büyük eklemeler: Galler Prensi Frederick tarafından sağlanmıştır.

Daha sonra: George III, George IV, Kraliçe Victoria, Prens Albert ve Oueen Mary (Kral V. George eşi) zamanında da koleksiyon büyümeye devam etmiştir.

Galeride bulunan 7 odadan biri kraliyet koleksiyonunun başyapıtlarına ayrılmıştır. Güzel sanatlar, mücevherler, porselenler, mobilya ve ev yazmaları gibi konularda geçici sergilerde düzenlenmektedir.

Kraliyet Koleksiyonunda bulunan 3000 parça eser, birçok kez: ülkenin çeşitli müzelerinde geçici sergilerle ziyaretçilere açılmaktadır.

                

ROYAL MEWS

Buchingham Palace Road adresindedir. Her gün saat: 09.30-17.00 arasında açıktır.

Kraliyet ahırları, gün içinde birkaç saat açık tutulmasına rağmen, at tutkunları ile kraliyet şaşasından hoşlananların kaçırmaması gereken bir yerdir. Burada bulunan 30 at: İngiliz Cleveland Bays ve Windsor Greys karışımıdır. Arabalar: Windsor Greys atları tarafından çekilir.

Kraliyet ailesinin devlet törenlerinde kullandığı atlar ve faytonların bulunduğu ahır ve binalar Nash tarafından 1825 yılında tasarlanmıştır.

En dikkat çekici obje ise 1762 yılında III. George için yapılan ve panoları Giovanni Cipriani tarafından süslenen altın devlet arabasıdır.

Bu araçlar, her taç giyme töreninde ve kraliyet gelinleri tarafından kullanılır.

Diğer araçlar arasında Kraliçe Victoria’nın Parlamentonun açılış törenlerine giderken kullandığı İrlanda Devlet Arabası, üstü açık kraliyet landosu ve kraliyet düğünleri ile yabancı diplomatların ulaşımı için kullanılan cam faytonlar da görülmeye değerdir.

Atların el işi koşum takımları ile onlara konuşan muhteşem atlardan bazıları da burada görülebilir.

Ahırlarda bulunan bir sergi, günümüzdeki çalışmalara ve ahırların tarihine ışık tutar.

Burada düzenlenen rehberli bir tura katılırsanız: atların çalıştırıldığı 18.yüzyıl tarihli binicilik okulunu görme fırsatı vermektedir. Burada bir de hediyelik eşyaların satıldığı mağaza bulunmaktadır.

             

WELLİNGTON ARCH

Hyde Park köşesindedir. Giriş ücretlidir, yetişkinler 4.20, çocuklar 2,50 paund.

Apsley House önündeki boş alana ne yapılacağı yaklaşık bir yüzyıldır tartışılmış ve sonunda Kraliyet Parklarının geliştirilmesi planının bir parçası olarak 1825-1828 yılları arasında “Decimus Burton” tarafından tasarlanan  Wellington Kemerinin yapılmasına karar verilmiştir. Başlangıçta Hyde Park alanına bakarken, yol genişletme çalışmaları nedeniyle 1880 yılında bugünkü konumuna taşınmıştır.

Adrian John’un kemerin üstünde görülen bronz 1911-1912 yılları arasında eklenmiştir. Heykel yerleştirilmeden önce, Jones atlardan birinin sırtında üç kişilik yemek daveti vermiştir.

Heykel: Napolyon Wellington yenilgisinin ilanı, bir zafer takı olarak dikilmiştir ve “Barış Meleği” ni ifade etmektedir. Avrupa’nın en büyük bronz heykeli olarak önem kazanmaktadır.

Günümüzde kemerin iç odalarındaki sergiler ziyarete açıktır. Burada: Quadriga galeri bulunmaktadır ki bu galeride geçici sergiler düzenlenir.

Heykelin altındaki gözlem platformundan şehrin güzel manzarasını izlemek mümkündür.

                 

APSLEY HOUSE

Hyde Park kuzey köşesinde durmaktadır. Londra’da “Number One” olarak bilinir ve tanınır.

Apsley House: aslında: Baron Apsley için 1771 ile 1778 yılları arasında tasarlanmış ve Robet Adam tarafından inşa edilmiştir. Ancak yapı: 1807 yılında: Wellington’un ilk Dükü ve ardından kardeşi Arthur Wellesley’e geçmiştir.

Wellington; 1815 yılında Waterloo Savaşında Napolyon’u yenerek ünlenmiştir. Ama onun askeri kariyerinde, Hindistan ve daha sonra İspanya’da kazanılan zaferler de bulunmaktadır. Kendisi 1828 yılında Başbakan oldu ve askeri kariyerini önemli bir politikacı olarak sürdürdü.

Evet: yapı 1828 yılında Wellesley ailesi tarafından genişletilmiş, korint revak ve batı kanadı eklenmiştir. Ancak daha da önemlisi: birçok odanın Wellington döneminde yeniden tasarlanmasıdır.

Apsley sarayının göz kamaştırıcı iç tarzı: Regency tarzının muhteşem bir örneğidir. Özellikle: yıllık Waterloo zaferinin kutlama törenlerinde yapılan ziyafetler ve eğlenceler burada düzenlenmiştir.

Dükün kapsamlı güzel sanatlar koleksiyonu (3000 eser bulunmaktadır): görkemli ipek panolar ve yaldızlı bir dekorasyonu bulunan salonda sunulmaktadır. Goya, Valezquez, Brueghal vve Rubens gibi sanatçıların resimleri: porselenler, gümüşler ve mobilyalarla birlikte görülebilir.

Düke ait eşyalar arasında ise: kılıçlar ve madalyalar ilgi çekmektedir. Bu koleksiyonda bulunan resimler arasında: 1813 yılında Wellington I. Dükü tarafından yakalanan İspanyol Kraliyet koleksiyonu bulunmaktadır.

Bunlar arasında: Correggio, Giulio Romano gibi İtalyan Masters eserleri ve Velazquez gibi İspanyol “Golden Age” ressamlarının eserleri görülür. Özellikle: Velazquez’in “Seville Waterseller” ve Goya’nın Wellington I. Dükü portresi mutlaka görülmesi gereken eserlerdir.

Wellington’un baş düşmanı Napolyon’un büyük heykeli Canova’nın eseridir.

İngiltere Londra Pıccadılly SHEPHERD MARKET

             

SHEPHERD MARKET

Curzon Street Piccadily adresindedir. Londra şehrinin Mayfair ilçesinde, Piccadily ve Curzon caddeleri arasında sıkışmıştır. Köy benzeri alışveriş bölgesi: Curzon Street’in dışında, Myfair’in batısına doğru antik bir köşededir ve dar caddelerinde 18.yüzyıldan kalan evler sıralanmıştır.

Myfair’in bu bölgesi: 1708 yılından bu yana her yıl 15 günlük “Mayıs Bayramı” (Myfair ismi, bölgenin adı buradan gelmektedir) festivali burada düzenlenir ve burası Myfair bölgesinin merkezidir. Yıllar boyunca fuarın: zengin ve fakirleri çekerek popülerlik ve boyutu büyümüştür.

Piccadily ve Curzon Street arasında küçük mağazalar, restoranlar, bahçeli kafelerle çevrili ve sadece yayalara açık olan bu pazaryeri, adını, 18. yüzyıldaki mimarı Edward Shepherd’dan almıştır. Çünkü: bölge, Edward Shepherd tarafından 1735-1746 yılları arasında geliştirilmiştir.

Burada: butik dükkanlar, restoranlar ve etkileyici Victoria dönemi stili pub ve çeşitli küçük ve yan sokaklardan oluşan bir dizi bulunmaktadır.

1920 yılına gelindiğinde: Shephert Market: şehrin burjuva sosyal elitleri tarafından, Londra’nın en şık ve zengin bölgesi olarak kabul edildi. Meydanda ve çevredeki sokaklarda: çeşitli damak tatlarına ve her bütçeye uygun restoranlar açıldı.

Özellikle: meydanın en önemli mutfağı “L’Artise Muscle” isimli yerdir. Burası: klasik Fransız çekiciliği ve rustik Fransız pişirme özelliklerine sahiptir. Burada: muhteşem Fransız yemek kültürü örnekleri sunulmaktadır.

Yine meydanın caddesinin sağ köşesinde “L’autre” isimli: Polonya-Meksika yemek kültürü örnekleri sunulan restoran ilgi çekmektedir.

  

GREEN PARK

Hyde park köşesindedir. St James Park’a çok yakın konumda olmasına rağmen, ondan oldukça farklıdır. Burası: olgun ağaçlar, otlaklar ile daha huzurlu ve geniş yürüyüş alanları ile çevrilidir.

Green Park önceleri VIII Henry’nin avlanma sahası olarak kullanılmıştır. Geyiklerle dolu alan, 1668 yılında Charles II tarafından çevrelenerek kapatılmıştır.

Burası hakkındaki ilk yazılı kayıtlar: 1554 yılında kaydedilmiştir. Charles II; 40 dönümlük bu alanı 1667 yılında St James Park ile birlikte satın almıştır. Ancak: park alanı 1826 yılında halka açılınca, burada genellikle yapılan “düellolar” hatırda kalmıştır.

1720 yılında burada bulunan Tyburn havuzu: St James Sarayı ve Buchingham House su sağlamak için yapılmıştır. Ancak: “Ranger Lodge”, “Kraliçenin Kütüphanesi”, “Kraliçenin havzası” ve “Tyburn Havuzu” 1855 yılında yıkılmıştır.

Evet: Green Park: Londra şehrinde yaşayan ve çalışanlar için huzurlu bir sığınak olarak kullanılmaktadır. İnsanlar: iyi havalarda piknik yapmak ve güneşlenmek için burayı doldururlar. Ayrıca: yürüyüş yolları: yürüyüş yapanlar ve koşucular tarafında yoğun olarak kullanılmaktadır.

                 

FARADAY MUSEUM

Michael Faraday elektriğin kullanım alanları konusunda 19.yüzyılın öncü kişilerinden birisidir.

Girişin ücretsiz olduğu Faraday Müzesi ise, 1799 yılından bu yana, değişen dünyada bilimsel gelişmeleri ziyaretçilere sunmaktadır. “Rİ” olarak bilinen “The Royal Institution” kurumu tarafından işletilmektedir. 3 kata yapılmış görüntüler ile: aletleri ve son 200 yıldır insanların yaptıkları bilimsel çalışmaları görebilirsiniz.

Bunlar arasında: dünyanın en ünlü deneylerinin bazılarında kullanılan gerçek nesneleri görebilirsiniz. Ayrıca müze içinde: Faraday’ın bilimsel aletleri ve diğer büyük bilim adamlarının (14 Nobel ödülü kazanmış bilim adamının) çalışmaları sergilenmektedir.