SAİNT AMBROİSE
Paris 11.Nolu Bölge;
Burası bir metro istasyonu. 10 Aralık 1933 tarihinde hizmete açılmış olması ile öne çıkıyor.
RESTORANLAR
Burada: Oberkamf bölgesinde: Türk restoranları var. Bunlar: L’Engizek ve Le Vieux Byzantin restoranları.
RUE OBERKAMPF
Son zamanların en sanatsal ve en rağbet gören semtlerinden biri haline geldi. Buraya gidip: hip kafeleri, restoranları ve butikleri gezmelisiniz.
LA CAFE CHARBON
Fransız kültürünü yansıtan kafe/barlardandır. Rue Oberkampf’dadır. 1900’lerden kalma freskleriyle ünlüdür. Burada yemek yenebiliyor. Yemek yenirse, kişi başı 18 Euro. Kapıdan çevrilme olmaz ama yer bulmak çok zordur. Burada dans edilmez, oturulur.
BASTİLLE
Paris’in en ünlü kalesi ve siyasi mahkumların barındırıldığı bir cezaevi. Yapı; 1383 yılında, kral Charles 7. zamanında tamamlanır. İlk yapılış amacı: şehri, İngilizlere karşı korumaktır. 200 yıl kadar kale olarak kullanılan bina, daha sonraki dönemlerde; büyük çoğunlukla ilim ve fikir adamlarının barındığı bir hapishane olarak kullanılmaya başlanır. Çünkü bu kişiler, aşağılık halk tabakası mahkumlarıyla birlikte yatmak istemezlermiş.
14.yüzyılda, Bastille siyasi mahkumlarla dolup taşmıştır. Ancak, bunların birçoğu ne suçlama ile yattıklarını bilmezlermiş. Bu mahkumlara, akıl almaz işkenceler yapılırmış. Ancak, 17.yüzyıldan sonra işkenceler kaldırılmış. Mahkumlar yalnızca zincirleniyorlarmış. 16.Louise zamanında, bu zincirleme de kaldırılmış.
Ancak, yıllarca Paris halkı için bir nefret abidesi olan bu yapı: 14 Temmuz 1789 tarihinde, halk tarafından ele geçirilmiş. Fransızlar, bu tarihi günü “Milli Bayram” olarak kabul ederler. Kale yapısı, 1790 tarihinde, yerle-bir edilmiş. Ancak, halk tarafından basıldığında, içinde tek bir tutuklu yokmuş.
Evet, yıkılan hapishanenin tüm blok taşları, şehirde yapılan çeşme, köprü, bina, anıtlarda kullanılarak ihtilali sembolize etmişlerdir. Hapishanenin bulunduğu yerde, günümüzde: tiyatro, sembolik bir çeşme ve parke taşlarla döşenmiş meydan ve küçük salaş kafeler var. Şehirdeki her türlü siyasi gösteri ve yürüyüş, bu meydanda yapılıyor.
NATİON
Burası bir metro istasyonu. 19 Temmuz 1900 tarihinde hizmete açılmış. Paris metrosunun, ilk açılan hattı olarak öne çıkmaktadır. Bugün 16 hattı olan metronun, birinci hattı burasıdır.
CİRQUE D’HİVER
Burası bir sirk. 1852 yılında Paris’te kurulan sirk: kış sirki olarak öne çıkıyor. Çadırdan oluşturulmuş ve kollezyum gibi çevresinde insanların yani seyircilerin oturduğu bir yer. Yani: gezgin değil, kalıcı bir sirk. Burada çeşitli gösteriler, konserler düzenleniyor.
EGLİSE SAİNT SULPİCE
Burası bir Roma-Katolik kilisesidir. Uzunluğu 113 metre, genişliği 58 metre ve yüksekliği 34 metredir. Şehirde, Notre-Dame kilisesinden sonra en büyük ikinci kilisedir.
Kilise yapısının yapımına, 1631 yılında başlanmış ve 140 yıllık bir çalışmanın ardından, 1732 yılında tamamlanmıştır.
Bu kilisenin en büyük özelliği: 1727 yılında Jean-Baptiste Languet de Gergy tarafından yapılan, güneş saati mili. Beyaz mermer üzerinde, bir pirinç meridyen çizgisi var. Onun üstünde, 10 metre yüksekliğinde, çapraz bir küre bulunuyor. Güneş, transept penceresinden bir lens ile geliyor, pirinç çizgi üzerinde parlıyor. Böylece, saat bulunuyor.
Evet, burası bir kilise işlevi görmesi yanında, düzenlenen konserler ile de öne çıkıyor.