Kumru, Ordu arası uzaklık 65 km dir. Kumru, Fatsa arası uzaklık 33 km dir.
TARİHİ
MS 390’lı yıllarda Orta Asya’dan gelen Peçenek ve Kuman Türkleri, yörede uzun yıllar yaşamışlar ve yörenin Türkleşmesinde etkin olmuşlardır. 1398 yılında Yıldırım Beyazıt, yöreyi Osmanlı topraklarına katar. Kumru 1960 yılında ilçe olur.
GENEL
İlçe Canik dağlarının vadileri arasında kurulmuştur. Elekçi ırmağı vadisine yerleşmiştir. Elekçi ırmağı konum olarak ilçe merkezinin ortasından geçer. Irmağın üstünde, şehir merkezinde beş köprü bulunur. Irmak, Fatsa sınırları içinden Karadeniz’e dökülür. Bu ırmağa neden “Elekçi” isminin verilmiş olmasına gelirsek: Söylenenlere göre çok eskilerde Elekçi ırmağı vadisinde, elekçi denen ve elek yapıp satan bir topluluğun yaşamış olmasıdır.
Bu topluluk, daha sonra bir sel sonucu yok olup gider. Dağların yakınlarında bolca yayla bulunmaktadır. Arazinin büyük bölümü orman ve fundalıktır. Denizden yüksekliği ortalama 340 metredir.
Yörede Karadeniz iklimi hakimdir. Buna göre kış ayları yağmur ve kar yağışlı geçer. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Fındık ve patates üretimi yaygındır.
NE YENİR
Buralara yolunuz düşerse “Kumru macunu” denemenizi öneririm.
GEZİLECEK YERLER
KUŞFENAK KALESİ
İlçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Akçadere Mahallesindedir. Çevreye hakim bir kaya üzerine konumlanmıştır.
Yapım tarihi bilinmez, gözetleme ve savunma amaçlı yapıldığı tahmin edilmektedir.
ERİCEK YAYLASI
Ortaca Mahallesindedir. İlçe merkezine 6 km uzaklıktadır. Burada bulunan çam ormanları oldukça güzeldir. Çam ağaçlarının gölgesinde piknik yapabilirsiniz. Ayrıca yaban çilekleri de toplanabilir.
PESGÜDEN ŞELALESİ VE MESİRE ALANI
İlçe merkezine 6 km uzaklıkta, Ericek mevkiindedir. Yüksekliği 620 metredir. Ericek ırmağından beslenen şelalenin yüksekliği 7 metre, genişliği 2.5 metredir.
Dökülme alanında derinlik 3 metredir. Çevresi ise 50 metredir. Şelalenin çevresinde piknik alanları ve alabalık çiftlikleri vardır.
SAMUR MERKEZ CAMİİ
Samur mahallesindedir. İlçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Girişte bulunan tabelaya göre, 1895 yılında inşa edilmiştir. Çatısı kiremitle kaplıdır. Tavan içten ahşap malzeme ile kaplanmış olup sadedir. Minaresi, kuzeybatı köşesindedir. Kare bir kaide üzerindedir. Kesme taştan yapılmıştır ve tek şerefelidir. Caminin bahçesinde eski Osmanlı mezarlığı bulunmaktadır. 2015 yılında restore edilmiştir.
ŞENYURT ORTA MAHALLE CAMİİ
Şenyurt Mahallesindedir. Mezarlık alanı içerisindedir. İlçe merkezine 15 km uzaklıktadır.
Ahşap malzeme kullanılarak yapılmıştır. Bilgilendirme yazısına göre, 1850 yılında yapılmıştır. Ancak bir rivayete göre, cami 1712 yılında ismi bilinmeyen bir kadın tarafından yaptırılmıştır. Günümüzden yıllar önce, yine bu kadın Niksar çam içinden bana öküzlerle ağaç getirin, köye cami yaptıracağım diyerek başlamış camiyi yaptırmaya.
Ağaçlar köye öküzlerle gelmiş ve o kadın ağaçları getirenlere bir öküz keserek yedirmiş, yani bir anlamda ağaçlar köye geldiği için bayram yapmıştır. Ancak bu kadının hangi köyden olduğu bilinmiyor.
Yapımda kurtboğazı tekniği kullanılmıştır. Caminin dışında olduğu gibi içinde de ahşap malzeme kullanılmıştır. Alt katta çivi kullanılmamış. Tahtalar baltayla yontularak yapılmış. Ayrıca her kütükten bir tahta olarak özünden yapılmıştır. Cami görevlisinin araştırmasına göre cami 450 yıldan daha eskidir. Caminin minaresi yoktur. Günümüzde bu cami ibadete açıktır.
DÜZOBA YAYLASI
Yayla bakımından zengin olan ilçede burası merkez haline getirilmiştir. İlçe merkezine 23.5 km uzaklıktadır. Her yıl Mayıs ayı sonu ile Ekim ayı başı arasında, her Pazar günü yayla pazarı kurulur.
Ramazan ve Kurban Bayramlarının birinci günü, Fizme’de güreşler tertip edilir. Ayrıca burada her yıl Temmuz ayı içinde, Kumru Belediyesi tarafından geleneksel olarak “Düzoba Yayla Şenlikleri” düzenlenir. Yayla şenliklerinde: yağlı güreş müsabakaları, çeşitli yarışmalar, gösteriler ve konserler yapılır. Ayrıca yine şenlikler kapsamında, yöresel ürünlerin tanıtılıp satıldığı stantlar kurulur.
KIRKKIZLAR YAYLASI
İlçe merkezine 45 km uzaklıktadır.
Bu yaylanın en büyük özelliği kan kırmızısı renginde orman gülleridir. Orman gülleri dünyanın birçok yerinde sarı ve mor renkte açarken, burada kırmızı açar. Bunun sebebi hakkında çeşitli rivayetler vardır.
Bunlardan bir tanesi “Günümüzden binlerce yıl önce, bölgede yaşayan kırk kızın bir oyuncak altın bebek için yaptıkları kavga ve bu kavganın sonucunda birbirlerini katletmeleridir.”
Yine bir diğer rivayet ise şöyledir “Düşman askerleri bölgeye gelerek bütün Türk erkeklerini öldürürler, bu sırada yine burada bulunan birbirinden güzel 40 kız, katliamdan kaçmayı başarırlar. Fakat fazla uzaklaşamazlar.
Düşman askerlerinden kaçamayacaklarını anlayınca, burada orman güllerinin arasına saklanırlar. Düşman askerleri kızların kaçtığını farkedince, izlerini takip ettirir ve saklandıkları yeri bulurlar.
Düşman kumandanı, kızlara ganimet olarak vücutlarını askerlere teslim etmelerini söyler. Kızlar bu duruma karşı koyarlar ancak askerlere direnemeyeceklerini anlayınca yanlarında getirdikleri süngülerle birbirlerini öldürürler. “
Evet bu anlatılan yerde, her yıl kan kırmızısı renkli orman gülleri açmaktadır.
Ordu Ünye hakkınaki gezi yazım için Ünye