Manisa Köprübaşı

Manisa Köprübaşı


Burası, Demirköprü barajı ile önem kazanan bir yöremizdir. Bunun dışında, yörenin herhangi bir turizm yatırımı, turizm faaliyeti bulunmamaktadır. Yani, gezecek-görecek tarihi ve doğal güzellikleri var mı derseniz, yaptığım araştırmada ve gittiğimde, Demirköprü barajının yarattığı doğal güzellik dışında, herhangi bir gezilecek-görülecek yer bulamadım.

Bu yüzden, buraya yolu düşen gezginlere: Demirköprü barajı güzelliklerini görmelerini ve özellikle buradaki alabalık çiftliklerinde, kendilerine güzel bir alabalık ziyafeti çekmelerini öneririm.


ULAŞIM

İlçe, Salihli-Demirci kara yolu üzerindedir. Köprübaşı-Manisa arasındaki uzaklık: 120 km. Köprübaşı-Salihli arasındaki uzaklık: 51 km. Köprübaşı-Gördes arasındaki uzaklık: 35 km. Köprübaşı-Demirci arasındaki uzaklık: 50 km.

TARİH

1958 yılında, yörenin en büyük nehirlerinden olan “Gediz” üzerine, taşkınların kontrolü, enerji üretimi ve sulama amacıyla bir baraj kurulur. Demirköprü olarak isimlendirilen bu barajın göl alanında kalan “Borlu” kasabası halkı: bulundukları yerden ayrılmak zorunda kalırlar ve bunların bir kısmı: günümüzdeki “Köprübaşı” yöresine gelerek, buranın oluşumunun ilk temellerini atmışlardır.

Bu yıllarda: günümüzdeki demir köprünün bulunduğu yerde: 2 gözlü, beton bir köprü bulunduğu ve ilçenin isminin buradan geldiği söylenmektedir.

Yerleşim yeri, 1967 yılında Belediyelik, 1991 yılında ise ilçe olmuştur.

GENEL

İlçe arazisinin geneli, son derece engebelidir. Bu engebeli arazinin ortasındaki çanak gibi yerde, yerleşim yeri kurulmuştur.

Yörenin denizden yüksekliği: 250 metredir. Akdeniz iklimi egemendir. Buna bağlı olarak: yazları kurak ve sıcak, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.

Yörenin güneydoğusunda, bölgenin en büyük doğal özelliği olan “Demirköprü Barajı” bulunmaktadır. Baraj sahası içindeki ova, bölgenin en düz ve verimli arazilerindendir. Özellikle yaz aylarında, suların çekilmesiyle bu bölgede her türlü tarım yapılabilmektedir.

Yöre insanının en büyük ekonomik etkinliği tarımsal faaliyetlerdir. Genellikle: buğday, arpa, zeytin, haşhaş, çilek, üzüm ve tütün tarımı yapılmaktadır. Özellikle, son yıllarda çilek üretimi önem kazanmıştır. Son yıllarda, baraj gölünde, tatlı su balıkçılığı da öne çıkmaktadır.

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ KÖPRÜBAŞI MESLEK YÜKSEKOKULU

Okul, 1994 tarihinde kurulmuştur. İlk olarak, İşletme Yönetimi programı uygulanmış ve daha sonra: Harita Kadastro ve İşletme-II programları eklenmiştir.

Manisa Köprübaşı

GÜVEÇ YAPIMI

Salihli-Köprübaşı yolu üzerinde bulunan Gökeyüp kasabasında, yaygın şekilde güveç yapımı sürdürülmektedir. Güveç yapımının kadınlar tarafından sürdürülmesi de ilgi çekmektedir. Buraya yolunuz düşerse, güveç kabı almanızı öneririm.

KONAKLAMA

Köprübaşı Öğretmenevi Atatürk Mahallesi. Cumhuriyet Caddesi.no.15 236-5712411

Manisa Köprübaşı

GEZİLECEK YERLER

Köprübaşı ilçesinde, gezilecek yerler olarak yalnızca “Demirköprü barajı” bölgesini yazmak durumunda kaldım. Çünkü, burada iken, yaptığım bütün araştırmalara rağmen, gerek tarihi ve gerekse doğal herhangi bir güzellik olduğu hakkında bilgi edinemedim. Bu yüzden, buraya yolu düşenler, yalnızca Demirköprü Barajı bölgesinde, günübirlik piknik alanı olarak kullanılan yerleri gezip görebilirler.

Manisa Köprübaşı Demirköprü Barajı

          

DEMİRKÖPRÜ BARAJI

Salihli-Köprübaşı ilçeleri arasında, 20’nci km. dedir. Baraj, Gediz nehri üzerinde; 1954-1960 yılları arasında kurulmuştur. 1960 yılında, dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından açılışı yapılmıştır.

Baraj setinin akarsu yatağından yüksekliği: 74 metredir. Barajın gölet sahasında: alabalık üretim çiftlikleri kurulmuştur. Özellikle: Salihli-Demirci arasındaki karayolunda ilerlerken, bu alabalık çiftliklerini görmek mümkündür.

Bu yemyeşil ağaçlar arasında kalan alabalık çiftliklerinde, alabalık satışı yapılıyor ve ayrıca pişirilerek servis yapılıyor. Yani: buradan geçerken, mutlaka zaman ayırıp, kendinize güzel bir alabalık ziyafeti çekebilirsiniz.

Salihli tanıtımı.

Demirci tanıtımı.

Gördes tanıtımı.

Manisa tanıtımı.

 

Trabzon Köprübaşı

Trabzon Köprübaşı

Köprübaşı, Trabzon arası uzaklık: 41 km. Köprübaşı, Sürmene arası uzaklık: 14 km. Köprübaşı, Araklı arası uzaklık: 19 km.

TARİHİ

İlçenin tarihi geçmişi hakkında ayrıntılı ve kesin bilgiler yoktur. 1929 yılında yörenin ismi Köprübaşı olmuştur. Çünkü iki dere ve birbirine çok yakın iki köprü arasında kalır. 1990 tarihinde ilçe olur.

GENEL

İlçede toplu yerleşim alanlarını oluşturan köy ve mahalleler, ayrı ayrı ve dağınık bir şekilde yerleşmiştir. Çünkü arazi meyilli ve dik yamaçlıdır. İlçenin rakımı 200 metredir. Bölgede “Manahoz deresi” vardır. Yörede Karadeniz iklimi hakimdir.

Buna bağlı olarak yazları serin, kışları ise ılık geçer. Her mevsim yağış görülür. İlçede yaşayanların ekonomik etkinliği tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünü olarak çay, fındık ve mısır tarımı yapılır. Ancak bunlardan ayrı olarak ağaç işleri ve el sanatları da yaygındır, beşik ve kaşık yapımı öne çıkar.

GEZİLECEK YERLER

Trabzon Köprübaşı Harmantepe Yaylası

HARMANTEPE YAYLASI

Harmantepe Yaylası, İlçe merkezine bağlı Yeşilyurt beldesi sınırlarındadır.

Trabzon Köprübaşı Harmantepe Yaylası

Yayla tarihi öneme sahiptir. 1916 yılında bölgeyi işgal eden Rus ordusuna karşı verilen savaşta: Sultanmurat ve Harmantepe bölgelerinde yoğun çatışmalar yaşanmış ve Rus ordusunun, sahildeki kuvvetleriyle birleşmesi önlenmiştir. Harmantepe bölgesinde şehit düşen askerlerimiz için, 1992 yılından sonra her yıl 29 HAZİRAN tarihinde “Şehitler için dikilen Abidenin yanında” anma törenleri düzenlenir. Harman Yaylasında yapılan savaşta, 7 subay ve 150 er şehit düşmüştür.

Evet yaylaya çıkarsanız Cösk tepesini de görmelisiniz.

Trabzon Köprübaşı Kahvedüzü

KAHVEDÜZÜ

İlçe merkezine bağlı Yılmazlar köyü Kahvedüzü mevkiinde tarihi “Kahvedüzü Hanları” vardır.

Trabzon Köprübaşı Kahvedüzü

Trabzon’dan geçen tarihi İpek yolunun bir kolu olan Sürmene-Bayburt kervan yolu, Sürmene’den Bayburt’a kadar, 12 han bölgesine sahipti. Bu han bölgeleri, kervanlar için konaklama ve diğer ihtiyaçlarını karşılama yerleriydi.

Bu hanlar arasında Kahvedüzü hanları da bulunur. Sürmene-Bayburt kervan yolunun üçüncü han bölgesi olan Kahvedüzü hanları, denizden 25 km içeride bulunur. Bu han bölgesinde günümüzde sadece bir han yapısı bulunmaktadır.

Trabzon Köprübaşı Kahvedüzü Pala Dayının Yeri

Pala Dayının Yeri

Yöre halkı tarafından “Pala Dayının Yeri” olarak isimlendirilen bu han, iç mekanda bulunan kitabesine göre 1906-1907 yılları arasında yapılmıştır. Özgün haliyle günümüze ulaşan yapıda taş ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Bir bodrum kat ve zemin kattan oluşur.

 Trabzon Çaykara hakkındaki gezi yazım için  Çaykara