Çankırı Kızılırmak ilçesinin, il merkezi Çankırı’ya olan uzaklığı 55 km dir. Kızılırmak, Ankara arası uzaklık: 145 km dir.
TARİHİ
Çankırı yöresi, Çankırı Fatihi Karatekin isimli Selçuk Bey zamanında, Türkler tarafından fetih edilmiştir. Daha sonra Candaroğlu Beyliği topraklarına katılmıştır. Takip eden dönemde, bölge Osmanlı hakimiyetine girer. Kalecik ilçesinin Çankırı iline bağlı olduğu Osmanlı döneminde, Kızılırmak, bu ilçeye bağlı bir nahiyedir. Eski ismi “İnall Banu” dur. Daha sonra ise “Hüseyinli” olmuş ve 1985 yılında Belediyelik, 1987 yılında ise İlçe olmuştur.
GENEL
İlçe Kızılırmak nehrinin oluşturmuş olduğu ovalık alanda, havzaya göre nispeten yükseltisi fazla olan tepelik alanlarda kurulmuştur. İlçenin köyleri, nehre çok yakın alanlarda kurulmuştur. Sulama kanallarıyla, ilçe merkezi ve diğer ırmak kenarında kurulmuş köylerde sulu tarım yapılmaktadır. Buna bağlı olarak “Kızılarmak pirinci” adı altında çeltik üretimi yapılmaktadır. Ayrıca kavun yetiştiriciliği de yaygındır. İlçenin rakımı 551 metredir. Bölgede karasal iklim hakimdir. Karasal iklime bağlı olarak bitki örtüsü bozkırlardan oluşmaktadır. İlçenin en büyük özelliklerinden birisi de 1960’lı yıllardan sonra yurt dışına yoğun göç vermesidir.
NE YENİR
Bu yöreye yolunuz düşerse, mutlaka “Kızılırmak kavunu” tatmalısınız.
KIZILIRMAK MESLEK YÜKSEK OKULU
Çankırı Karatekin Üniversitesine bağlıdır. Okul 2009 yılında kurulmuştur. Okulda: bitkisel ve hayvansal üretimi bölümü ve Park ve bahçe bitkileri bölümü bulunmaktadır. Eğitim ve öğretim faaliyetleri uygulamalı olarak sürdürülmektedir.
GEZİLECEK YERLER
SAKARCA KÖYÜ CAMİSİ
İlçe merkezine 6 km uzaklıktaki Sakarca köyünde, 19’ncu yüzyıla ait cami, Sakarca köyü camisi olarak isimlendirilir. Harim kapı açıklığı üstünde bulunan yapım kitabesine göre 1839-1840 yılları arasında yapılmıştır. Kim tarafından yapıldığı bilinmez. Dört yönde, sokaklarla çevrili avlu içerisinde bulunan cami, düz bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Ahşap tavanlı, kırma çatılı Geç Dönem Osmanlı yapısıdır. Caminin tavan göbeği ve mihrabından başka süsleme yoktur. Yapılan tamiratlar sonucunda, cami orijinalliğini kaybetmiştir.
Çankırı şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazıma ulaşmak için.