Afyonkarahisar Kızılören

Afyonkarahisar Kızılören
 

Afyonkarahisar Kızılören: Kızılören, Türkiye’nin en küçük 10 ilçesinden biridir. Dışarıya oldukça çok göç vermiştir. Buranın ilginç bir yönü, endemik bitki türlerinin bulunması ve Ulu cami avlusunda bulunan çınar ağacını, ilçenin simgesi olarak kabul etmeleridir, maalesef başkaca tarihi ve turistik açıdan bir özellik yok.

Afyonkarahisar Kızılören
 

 

ULAŞIM

İlçe Afyonkarahisar-Antalya karayoluna 3 km uzaklıktadır. İl merkezine 87 km uzaklıktadır. Dinar’a uzaklık 26 km.dir.

Afyonkarahisar Kızılören
 

 

GENEL

Kızılören ilçesi, Afyonkarahisar ilinin güney batısında kurulmuştur. Doğusunda Kumalar dağı vardır. Deniz seviyesinden yükseklik 1110 metredir.

TARİHİ

İlçenin kuruluşuyla ilgili burada anlatılan bir rivayet var. Söylenenlere göre ilçe Ankara-Antalya karayolu üzerinde bulunan Belediyeye ait bir akaryakıt istasyonunun bulunduğu Karapınar mevkiinde, küçük bir köy olarak kurulmuştur. Halk, meydana gelen bir sel felaketinden sonra şu anda ilçenin bulunduğu yere göç etmiştir. İlçenin eskiden ismi “Kızılviran” dır. Kızılören, 1990 yılında ilçe olmuştur.

Afyonkarahisar Kızılören
 

 

GEZİLECEK YERLER

Kızılören
 

 

ULU CAMİ BAHÇESİNDEKİ ÇINAR AĞACI

Ulu caminin avlusunda, Kızılören ilçesinin simgesi olan tarihi bir çınar bulunuyor.

Kızılören
Ulu Cami bahçesindeki Çınar Ağacı

Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma sonuçlarına göre, çınar ağacının türünün “Doğu Çınarı” olduğu, yaşının ise 549 olduğu tespit edilmiştir.

r Kızılören
Ulu Cami bahçesindeki Çınar Ağacı

Çınar ağacı, dallarıyla çok geniş bir alanı kaplar, yüksekliği 25 metredir. Çapı 6.30 metredir. Ağacın gövdeden dalları 3 ana dalla yükseliyor. Çınar ağacı Müze Müdürlüğü tarafından 1995 yılında “Anıt ağaç olarak seçilerek” koruma altına alınmıştır.

Kızılören Endemik Lale
 

 

KİRSE VADİSİ ENDEMİK LALE

Gülyazı Köyü Kirse vadisinde bulunan “ayı gülü” ve “kızıl lale” olarak adlandırılan çiçekler, koruma altındadır. Vadide iki bölüm halinde, yaklaşık 10 bin metre karelik alanda açan ve lokal kümeleşen kırmızı şakayıklar, her yıl Mayıs ayından Haziran ayına kadar bölgede görsel şölen oluşturuyorlar.

Bu endemik türlü bitkilerin bir tanesinin bile koparılmasının büyük para cezası vardır. Buranın sadece gezilmesi ve gözlenmesi isteniyor. O kırmızı renkli şakayıkların görsel şöleni, doğa fotoğrafçıları için gerçekten mükemmel bir ortam oluşturuyor. Şakayıkların koparılmaması için bölge kameralar ve fotokapanlarla kontrol altında tutuluyor.

Afyonkarahisar şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.