Malta yemek kültürü

Malta yemek kültürü

Malta yemek kültürü; Malta mutfağına hakim lezzetler, köken olarak İtalan. Restoran ve kafelerde, pizza ve makarnanın her türlüsünü bulabilirsiniz.

Pastizzi

Peynirli böreğe benziyor. Peynirli ve yumurtalı makarna timpana.

Bragioli

Baharatlı sığır etinden yapılan, bragioli, adanın spesiyalleri arasında.

Hop Leaf

Yerel bira.

Gozo

Tadılması gereken lezzetler ise, keçi peynirleri, etli zeytinler ve domates salataları.

MALTA YEMEKLERİ

Malta mutfağı, temelde Akdeniz öğesi taşıyor. Ayrıca: Malta yemeklerinde, iklimin büyük etkisi var. İlkbaharda: kabak, karnabahar, patates ve soğan gibi sebzelerin olgunlaşmasına yetecek kadar yağmur yağıyormuş. Yaz aylarında ise, sulama sistemi ile, değişik sebzeler yetiştiriliyor.

Malta yemekleri, geleneksel olarak, uzun sürede pişiriliyor. Bunun sebebi ise: odun kıt olduğundan, yemekleri yüksek ateşte pişirmenin tasarruflu olmayışı. Bu yavaş pişirme yöntemi nedeniyle, Malta’ya özgü yemeklerin birçoğu, restoran menülerine alınmamıştır.

Evet, gelelim yiyeceklere. Malta fırınlarında: her gün ekmek çıkarılır. Her kentte: birkaç küçük fırın bulunduğundan, her zaman taze ekmek bulmak mümkün.

Yerel çiftçi ve balıkçıların yerel yiyeceği: domates sosuna batırılmış, zeytinyağı ile yağlanmış ekmeğe, kapari, karabiber ve tuz serpilerek hazırlanıyor ve buna verilen isim: “hobz biz-zejt” (yağlı ekmek). Bu yiyecek, bugün, restoranlarda iştah açıcı olarak sunuluyor.

Bir başka iştah açıcı ise: hafif limonlu tadıyla, leziz aljotta (balık çorbası)

Deniz ürünlerinden: balık, deniz kabukluları, ahtapot ve kalamar bolca tüketilir. Bazı deniz ürünleri, pişirilmeden önce tartılabilir ve böylece fiyatı önceden öğrenebilirsiniz.

Gözde yemeklerden oluşan lampuki böreği: dülgerbalığı filetosunun, sebzelerle birlikte hamura sarılarak hazırlanır. Sıcak servis edilen: pastizzi: içinde ricotta peyniri veya bezelyeli bir karışımın milföy hamuruna sarılması ile yapılır.

Sicilya’dan gelen makarna: burada da, yaygındır. Ev kadınları, haftada birkaç kez makarna pişirirler. Bunların en beğenileni ise. Peynir ve kıyma doldurulmuş ravjul.

Değişik bir lezzet; salyangoz.

Güz yağmurları ile birlikte, adada salyangozlarda çıkar. Zeytinyağı ve sarımsak ile pişirilen salyangozlar, iştah açıcı olarak sunulur.

Malta’da, tavşan etinden yapılan yemekler meşhurdur. Mutlaka deneyin. Tavşan eti: Malta’da en çok tüketilen et çeşididir ve birkaç farklı şekilde pişirilir. Restoran menülerindeki tavşan yemekleri: kısık ateşte, şarap ve sarımsakla pişirilir.

Yağda kızartılmış hali de sevilir. En çok tercih edilen yöntem ise, güveçtedir. İlk olarak, yemeğin kendi suyu ile birlikte spagetti servis edilir, ardından ana yemek olarak bol şarapla beraber tavşan eti gelir.

Yine de, yemek konusunda sıkıntılarınız varsa ve mahalli yemekleri tercih etmeseniz, Malta da, fast-food tercih edebilirsiniz. Adım başı: Mc Donalts, Burger King, Pizza Hut bulmak mümkün. Pizza satan büfelerde çoğunlukta.

Tatlı olarak ne önerebilirim?

Bol yağda kızartılmış, hurmalı hamur olan imqaret veya acıbadem kurabiyesine benzeyen tal-lewz deneyebilirsiniz.

İçeceklere sıra geldiğinde ise: geleneksel İtalyan usulü sunulan kahve çeşitlerinden en yaygın olanı: espresso ve cappucino.

Yazın, buzlu kahve de tercih edilir. Malta’ya özgü: alkolsüz “kinnie” içkisi, turunçgillerden yapılır ve buruk bir tadı vardır.

Adada, uluslar arası alkolsüz içeceklerin çoğunu bulmak mümkündür.

Cisk, yörede üretilen biraların en hafif olanıdır. Cisk kadar serinletici, Hopleaf birasının biraz daha ağır ve belirgin bir tadı var.

Şarap denince, adada güzel şaraplar üretildiği biliniyor. En pahalı şarap markası, lider Meridana.

Malta’da akşam yemeğinden sonra, hazmettirici olarak, iki likör cinsi içiliyor. Bajtra. Mor renkli ve armut tadı var. Tamakari ise, berrak ve tatlı bir likördür.

Malta yemek kültürü

SU

Malta’daki musluk suları içilebiliyor. Ancak, tadı biraz tuzlu gibi olduğundan sizin için çekici gelmeyebilir. Bu yüzden, şişe suyu kullanmanızı öneririm.