İzmir Kınık: İzmir’in bir ilçesi olmasına rağmen, özellikle Soma-Bergama otoyolunun ilçe dışından geçmesi nedeniyle, gelişimini tamamlayamamış, İzmir’in toprak büyüklüğü açısından 12’nci büyük ilçesidir.
Kınık: tarımla geçinen insanların diyarı ve bu yüzden turizm gelişmemiş ama öte yandan, turizm için gerekli tarihi-doğal özelliklerin bulunmadığı da bir gerçek.
ULAŞIM
Kınık, bağlı bulunduğu il merkezi olan İzmir’e 120 km uzaklıktadır. Kınık-Bergama arasındaki uzaklık: 19 km. Kınık-Manisa/Soma arasındaki uzaklık: 25 km. dir.
TARİHİ
Günümüzdeki yerleşim yerinin, Roma döneminde, Gambreion isimli yerleşim yerinin yerine kurulduğu söylenmektedir. Özellikle: Karadere ormanlık alanında kalıntıları bulunan “Sibel Tapınağı” kalıntıları, yörede uzun tarihi geçmişte yerleşim bulunduğunu kanıtlamaktadır.
Yöre; ismini, Oğuz Türklerinin “Kınık” boyundan almaktadır ve 1330 yılında, yöre, Osmanlı egemenliğine girer. Çünkü: burada Selçuklu izleri görülmez. Karasioğulları ve sonra Osmanlılar.
1820 yılına kadar küçük bir yerleşim yeri olarak kalır ve 1915 yılında, Yunan işgaline uğrar. 1922 yılında işgal sona erdirilir ve 1938 yılında, yörede Belediye teşkilatı kurulur. 1948 yılında ise, Bergama ilçesinden ayrılarak, İzmir’e bağlı müstakil ilçe haline gelir.
GENEL
Yöre: çevresi dağlarla çevrili, Bakırçay ovasının güney kısmında kurulmuştur. Arazinin: yüzde 65 orman, yüzde 30 ekili alan ve yüzde 5 çayır-meralardan oluşmaktadır. Denizden yükseklik, yer yer: 40-90 metre arasında değişmektedir. Yüksek tepelerde ise, 1000 metreye kadar çıkar.
Köylerin büyük bölümü, dağlık arazide kuruludur. Ova: doğu-batı doğrultusunda, Bakırçay tarafından sulanmaktadır. Yörede: Ege ve Marmara bölgelerinin iklim özellikleri etkindir ve buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. İlçe ekonomisi, tarım ağırlıklıdır. Tarım arazisinin büyük bölümünde, sebzecilik ve sonra bağcılık ve meyvecilik yapılmaktadır.
NE YENİR-NE İÇİLİR
Kınık yöresinde, özellikle, yöreye has gazozlardan tatmalısınız.
NE SATIN ALINIR
Kınık ilçesine yolunuz düşerse, Cuma günleri kurulan pazarını ziyaret etmenizi öneririm. Bu pazarda: Yunt ve Madra dağlarındaki köylerden gelenler tarafından satılan organik ürünler ve el sanatı ürünleri ilginizi çekebilir.
KONAKLAMA
Kınık Öğretmenevi 24 yataklıdır 0232-6871970
GEZİLECEK YERLER
Evet, Kınık, tarihi ve turizm özellikleri olan bir yer değil. Yalnızca, Karadere köyü içinde, Mamurt isimli bir yüksek tepe üzerinde, sur ve tapınak kalıntıları görülmekte ise de, buralarda herhangi bir resmi arkeolojik kazı çalışması yapılmadığından, ne olduğu meçhuldür.
Yine de: Mamurt kale olarak isimlendirilen buradaki tapınak kalıntılarının: Sibel yani Kybele tapınağı kalıntıları olduğu ve Bergama krallığı döneminden kaldığı düşünülmektedir.
Bu arada: yazının tarih bölümünde, bugünkü yerleşimin, Roma dönemine ait “Gambrion” isimli bir yerleşim yeri üzerine kurulduğunu söylemiştim. Bergama döneminde önemli şehirlerden biri olan Gambrion; özellikle darphanesi ile önem kazanmış bir şehir olarak bilinmektedir. Ama, herhangi bir kalıntı günümüze ulaşmamıştır.
CUMALI CAMİSİ
İlçe merkezine bağlı Cumalı köydedir. Osmanlı döneminde, Sultan I. Murat zamanında yaptırılmıştır. Cumalı köy: göçerlik dönemlerinde yöre insanının Cuma günlerinde, buluşma ve bir araya gelme yeridir.
YILDIRIM CAMİSİ
İlçe merkezine bağlı, Poyracık köyündedir. Göçerlerin ilk yerleşim yeri, burasıdır. Caminin yapılış dönemi olarak, Osmanlı-Yıldırım Beyazıt dönemi bilinmektedir.