Ankara’dan özellikle, Ürgüp-Göreme bölgesine yapılan gezilerde, Keskin ilçesi içinden geçiliyor. Ama, buranın yine de pek fazla turistik özellikleri öne çıkmıyor.
Genellikle, burası, Cumhuriyet döneminden hemen sonra, Anadolu’nun güvenli bir bölgesi olması nedeniyle kurulan birkaç tesisle biliniyor ki, bu tesisler halen ziyaretçilerin ziyareti ötesinde, çeşitli kamu kurum binaları olarak kullanılıyor.
ULAŞIM
Keskin ilçesi, Kırıkkale-Kayseri devlet karayolu üzerindedir.
Bağlı bulunduğu, Kırıkkale il merkezine uzaklığı: 27 km. dir. Keskin-Ankara arasındaki uzaklık: 100 km. Keskin-Kırşehir arası uzaklık: 82 km. Keskin-Kayseri arası uzaklık: 134 km.
TARİH
Keskin bölgesindeki bilinen ilk yerleşim: Denek dağı yakınlarındadır. Bu yüzden, yerleşime “Denek Madeni” ismi verilmiş ve daha sonra ise, bu isim “Keskin Madeni” olarak değiştirilmiştir. Ancak, Keskin isminin nereden geldiği, kesin olarak bilinmemektedir. Kaynaklarda, daha çok “Elmadağ-Kırşehir-Yozgat” arasındaki bölgenin tanımlanması için kullanılmıştır.
Keskin, 1859 yılında Belediye, 1891 yılında Kırşehir iline bağlı bir ilçe olarak görülür. Daha sonra ise, Ankara ve en son olarak Kırıkkale şehrine bağlanmıştır.
Keskin halkı, 1926 yılında, bir uçak satın alarak, Türk ordusuna hediye etmiştir. Bu uçak: “Keskin-1” adı verilerek, uzun süre, Türk Hava gücünde hizmetini sürdürmüştür. Tarihi süreç içinde, Keskin’in önemini ortaya koyan diğer bir konu: Keskin Gazetesidir. Bu gazete, 1924 yılında, ilk kez basılmaya başlanmıştır.
GENEL
Keskin ilçesi: Denek dağının güneyinde, At Tepesi ve Kartal Tepesi denilen iki tepenin yamaçlarında kurulmuştur. İlçe arazisi, bir yayla görünümündedir. Denizden yükseklik, rakım: 1150 metredir.
Yörede, karasal iklim hakimdir. Buna bağlı olarak, kışlar sert ve yağışlı geçer. Yazlar ise, sıcak ve kurudur. Yağışlar az olduğundan, yaz aylarının sonunda, yörede bozkır görünümü egemen olur.
Keskin ekonomisi: tarım ve hayvancılığa dayanır. Yoğun olarak, buğday ve arpa üretimi yapılmakta olup, kavun üretimi de önemlidir.
Keskin ilçesi, 1550’li yıllardan bu yana etkin yerleşime sahiptir. Bu nedenle, bölgede birçok Türk evi vardır. Günümüzde, bunların çoğu tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Genellikle, iki katlı olan bu yapılar, alt katı kagir ve üst katı ahşap olarak yapılmıştır. Çatıları ise, üçgen alınlıklıdır.
RAHMİ PEHLİVANLI
Bu büyük ressam: 1926 yılında Keskin’de doğmuştur. Günümüzde, eserlerinin büyük bölümü, 17 değişik müzede sergilenmektedir. Birçok devlet başkanı tarafından, kendisine, ödül, takdirname ve nişanlar verilmiştir.
Özellikle, portre ressamı olarak, önemli bir yeri vardır. Sanat hayatına, 1952 yılında, Aziziye Savaşına katılan, Nene Hatun’un portresini yaparak başlamıştır. Bu portre, halen “Askeri Müze” de sergilenmektedir. Takip eden süreçte ise, 29 devlet adamının portrelerini yapmıştır.
1992 yılında, vefat etmiştir.
GEZİLECEK YERLER
ESATMÜMİNLİ ÖREN YERİ
Esatmüminli köyü ören yeri: ilçe merkezine 25 km. uzaklıktadır.
Esatmüminli köyü: Keskin yöresinde, tarihi özellikleri öne çıkan bir yerleşim yeridir. Büyük Selçuklu Devleti tarafından, Anadolu’nun Türkleştirilmesi amacıyla Horasan bölgesinden getirilen Türkmenler, bu bölgeye yerleştirilmişlerdir.
Böylece: Niğde-Ankara arasında, yoğun bir Türkmen yerleşimi oluşmuştur. Esatmüminli köyü ise: Osmanlının döneminde, savaşlara, en çok asker yollayan köy olarak önem kazanmıştır.
Bugün köyün bulunduğu yerde: Kızılırmak üzerine kurulmuş, Kapulukaya barajı var. Sonuçta, burada muhteşem güzel bir ören yeri oluşturulmuş. Piknik yapmak, gezinmek, dinlenmek mümkün.
ÇARŞI CAMİİ
İlçe merkezinde, çarşıdadır. Caminin, 1871 yılında yapıldığı biliniyor. Ancak, 1966 yılında büyük bir restorasyona tabii tutulmuştur. Minaresi, tuğladan yapılmış olup, kuzey batıda olup, taş bileziklerle süslüdür.
ESKİ BARUT-FİŞEK FABRİKASI
1920 yıllarında, ülke içinde, tehlikelerden uzak bir yerde, ordunun fişek ihtiyacını karşılamak üzere yapılmıştır. Bina, günümüzde, Lise binası olarak kullanılıyor.
KİBRİTHANE BİNASI
1903 yılında kibrit fabrikası olarak kurulmuştur. Günümüzde ise, Halk-Eğitim Merkezi olarak hizmet veriyor.
TAŞ MEKTEP
1913 yılında, Kız Mektebi olarak yapılmıştır. Günümüzde, Kütüphane olarak kullanılmaktadır.
CERİTKALE KAYA MEZARLARI
İlçe merkezine, yaklaşık 10 km. uzaklıktaki Ceritkale köyündedir. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Buradaki yerleşim, muhtemelen Demir Çağına tarihlenmektedir. Yani, yaklaşık MÖ.1500 yıllarında burada yerleşim bulunduğu tahmin ediliyor. Bu kaya yerleşmeleri, bir vadi içinde ve vadinin doğuya bakan yamaçlarında yer almaktadır.
SULU MAĞARA
Keskin ilçesi, Arzu Bayırı mevkiindedir. Yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Sulu mağaranın doğal bölümü birbirine bağlı 3 kattan oluşur. 285 metre uzunluğunda olan mağaranın en derin yeri 25 metredir.
Tavan yüksekliği 1-14 metre arasında değişir. Gerek doğal ve gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler erken Hıristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür. Yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular, dışında bütünüyle kurudur.