İşte, benim için çok özel yeri olan bir şehir daha. Balıkesir’de doğdum ve yaşamımın ilk 9 yılı bu şehirde geçti. Eğitim hayatım: Çamlık Mahallesinde bulunan Dumlupınar İlkokulunda başladı ve iki yıl burada devam etti. Çocukluğumun ilk yıllarını yaşadığım bu şehre: daha sonraki yıllarda, birkaç kez gittim. Bir keresinde, üç gece kaldım ve doyasıya gezdim. Bunun dışında: bu şirin şehrin deniz kıyısındaki ilçelerine giderken de, buradan geçtim ve kısa sürelerle, şehir hayatını yaşadım. Sonuçta: Balıkesir, gerek merkezi ve gerekse Ege ve Marmara Denizi kıyılarında bulunan ilçeleriyle öne çıkan bir şehir.
Deniz kıyısındaki ilçeleri, herkes tanıyıp biliyor ama merkezin maalesef tam olarak tanındığını sanmıyorum. Mutlaka zaman ayırmanızı öneriyorum.
Ben: 3 Temmuz 2018 tarihinde Balıkesir şehrinde idim ve iki gün kaldım. Anafartalar caddesinde; İstasyon meydanı ile saat kulesi arasında keyifle gezindim. Saat kulesi ve şadırvanın bulunduğu yerde, bir süre şehrin simgeleri olan buraları izledim. İstasyon meydanında, ortadan kaldırılan Kervansaray Otelini düşündüm, yerinde şu anda bir dershane binası yükselmiş.
Bir zamanlar: gelen trenleri seyretmek, izlemek için istasyona gittiğimiz günleri hatırladım. Sonra: Çamlık bölgesine çıktım. Çamlık anılarım canlandı. Dumlupınar ilkokulumu gördüm, ama ismi değişmiş, tamamen evlerin, binaların arasında kalmıştı. Doğduğum evi görmek istedim, aradım-aradım bulamadım. Sonradan öğrendim ki yıkılmış, yerinde öğrenci yurdu yükseliyor. Yöre insanı bir Balıkesirli ile konuştuğumda, doğduğum evin, aslında güzel bir mimari olduğunu ve korunmaya alınması gerektiğini, ancak yıkıldığı konusunda kısa bir sohbet yaptım.
Zaman: hayatta birçok şeyi değiştiriyor, şehirler kalabalıklaşıyor, yenileniyor, eskiler yıkılıp, yeni binalar yapılar yapılıyor. Balıkesir şehri de: yoğun trafiğiyle dikkatimi çekti, şehir kalabalık, trafik yoğun. Yine de, şehrin geneline baktığımda, birçok Anadolu şehrine nazaran, çağdaş bir görünüm sunuyor.
ULAŞIM
Şehir: İstanbul ve Ankara illerini, İzmir iline bağlayan kara yolu üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca: Ankara-İzmir demiryolu, şehir merkezinden geçmektedir. Şehirde, hava alanı bulunmasına rağmen, yeterli talep olmaması nedeniyle, uçuşlara kapalıdır.
Balıkesir-Ankara arası uzaklık: 533 km. Balıkesir-Antalya arası uzaklık: 510 km. Balıkesir-Çanakkale arası uzaklık: 207 km. Balıkesir-İstanbul arası uzaklık: 394 km. Balıkesir-İzmir arası uzaklık: 173 km. Balıkesir-Bursa arası uzaklık: 151 km. dir.
TARİHİ
Bölgede bilinen en eski yerleşimciler: Misyalılardır. Bunlar: bağımsız bir yerleşim kuramamışlar ve bölgede egemenlik kuran diğer ulusların hakimiyeti altında yaşamışlardır.
MÖ.1129 yılında, Bergama krallığının yok olmasından sonra, bölgede, Romalılar egemenliği ele geçirirler. MS. 395 yılında ise, bu kez, Bizanslılar bölgeye hakim olurlar.
1206 yılından sonra, Selçuklular, bölgeyi ele geçirirler. Bu dönemde, Anadolu da kurulan beyliklerden, Karesi Beyliği, Balıkesir merkezli olarak yönetimi ele geçirir. Karesi ismi: Selçuklu devletinde önemli bir komutan olan Karesi Bey’den gelmektedir.
Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra, Karesi Beyliği, buralara hakim olur. 1300 yılında kurulan Beylik, 1345 yılında Osmanlılar tarafından yıkılır ve bölge Osmanlı topraklarına katılır.
1877-1878 yılları arasındaki Osmanlı-Rus savaşı sonunda, bölge, Balkanlardan çok sayıda göç alır. Rus ve Bulgar katliamından kaçanlar, yöreye yerleşirler. 1897 yılında, büyük bir deprem, Balıkesir’i olumsuz etkiler. Bunun sonucunda, şehir, küçük bir Anadolu şehri görünümünü alır.
1919 yılında, bölge Yunanlılar tarafından işgal edilir. 1922 yılında ise, işgal sona erdirilir. Cumhuriyet dönemine geldiğimizde, yani 1923 yılı öncesinde: şehrin merkezi Anafartalar Caddesidir. Ancak, Cumhuriyetten sonra, kent merkezi, bu caddenin kenarlarındaki cadde ve sokaklara doğru yapılmaya başlar.
Ancak: Ağustos 1950 tarihinde, şehri, yine bir büyük felaket etkiler. Bu sefer, akşam saatlerinde olan “yangın”, kent merkezindeki tüm dükkan ve çevresindeki mahalleleri yok eder. Birçok insan ölür, binlerce ev yanar-yok olur. Hatta: bu büyük yangının ortaya çıkışı sebebini, ilginçliği açısından, sizlere burada bildirmem gerek. “Çarşı merkezindeki bir tuhafiyeci dükkanındaki çaputlar, fareler tarafından kemirilir. Bu sırada, fareler, elektrik kablolarını da kemirirler.
Elektrik kablolarının kemirilmesi sonucu çıkan kıvılcım, bu çaputları etkiler ve yangın çıkar. İşte, böyle bir kepazelik. Yangın bir yana, o dönemde, Balıkesir İtfaiyesinin yeterli donanıma sahip olmaması, yangına gerekli müdahalelerin yapılmasını engellemiştir. Yangın sonunda, Kızılay tarafından, şehir merkezinde çok miktarda çadır kurulmuş ve halk uzun süre bunlarda ikamet etmiştir. Sonuçta, kent merkezi, 1950 yılından sonra yeniden inşa edilmiştir. Özellikle, aynı yıl inşa edilen “Balıkesir stadyumu”, gerek 12.000 kişilik kapasitesi ve gerekse bisiklet yarışlarının yapılabildiği “veledromu” ile, büyük ilgi çekmiştir.
Ayrıca: aynı yıl, şehirde, ilk kolonya imalathanesi de açılmıştır. 1960 yılında ise: şehir merkezindeki, tüm Balıkesirliler ve dışarıdan gelenlerce de bilinen, ünlü “Kervansaray” oteli inşa edilmiştir. 1963 yılında: Kapalı Spor Salonu ve yakınındaki alana “Atatürk Anıtı” yapılır ve Balıkesir Parkı: iyice hareketlenir.
Takip eden tarihi süreçte; şehirdeki gelişmeler şöyle özetlenebilir: 1970’li yılların sonunda: şehirde: Necatibey Enstitüsü, Ordudonatım Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, Polis Okulu kurulur.
GENEL
Balıkesir, ülkemizin gelişmiş illerinden biridir. Ekonomik gelişmişlik faktörleri değerlendirildiğinde, iller sıralamasında 13. sırada bulunduğu görülmektedir. Nüfus oranı açısından ise, Marmara Bölgesinin 4’ncü büyük yerleşim yeridir. Gelişmişlik faktörleri ilçeler arasında düşünüldüğünde ise: Merkez dışında, Bandırma, Gönen, Edremit ve Manyas ve diğerleri olarak sıralanmaktadır.
İl topraklarının büyük kısmı Marmara ve kalan kısmı ise Ege bölgesi sınırları içindedir. Bunun sonucunda, iklim faktörleri de çeşitlilik göstermektedir. İç kesimlerde kışlar soğuk geçerken, Marmara kıyılarında ise Karadeniz iklimi görülür. Bunun sonucunda, bu kıyılarda, yazlar ılık geçer.
Kıyı bandının toplamı: 291 km. dir. Bu bandın: 116 km. Ege denizinde ve 175 km. bölümü ise, Marmara denizindedir.
İl topraklarının yüzey durumu, genellikle dağınıktır. Yani, düzlük yerler yanında dağlık bölgelerde bulunmaktadır. Ormanlar ise, il topraklarının, % 31’lik kısmını kapsamaktadır. En önemli su kaynağı ise, Susurluk çayıdır.
Ekonomik faktörler değerlendirildiğinde: sahil kesiminde: zeytincilik, bağcılık ve balıkçılık öne çıkarken, turizm de etkindir. İç kesimlerde ise: tarım, hayvancılık, ormancılık ve madencilik yapılmaktadır.
ALTIEYLÜL VE KARESİ İLÇELERİ
Balıkesir Büyükşehir yapılınca, Büyükşehir’e bağlı olarak Altıeylül ve Karesi ilçeleri kurulmuştur.
ORDUDONATIM OKULU VE EĞİTİM MERKEZ KOMUTANLIĞI
Özellikle: Ordudonatım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, şehir merkezinde, hemen Kervansaray Oteli karşısındaki: Subay ve Astsubay Orduevleri ve şehir içinde yerleşik askeri personel ile; şehrin kültürel yaşamında yerini alır. Askerlik hizmeti yapmak üzere, buraya gelen asker adayları: Balıkesir şehrinde, belli bir süre de olsa yaşama ve bu yöreleri tanıma fırsatı bulmaktadır.
Aynı zamanda, 9’ncu Hava Üssünden havalanan savaş uçakları; sık sık şehir üzerinden geçerek, şehir de ayrı bir hava oluşmasına neden olurlar. Yani; Balıkesir ilinde: merkezde: 9 ve Bandırma ilçesinde: 6 olmak üzere, iki tane hava üssü bulunuyor.
KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN
Mehmet Pehlivan: 1864 yılında, Bulgaristan-Razgrad şehrinde doğar ve Balıkesir yöresine göç ederler. Aslına bakarsanız, Bulgaristan’ın Razgrad bölgesi, zaten, tarih boyunca, bu yöreden yetişen güreşçilerle ünlüdür.
Dolayısı ile, bu yörede doğan Mehmet Pehlivan, Balıkesir yöresine göç edince, burada güreşmeye devam etmiştir. Belli bir süre sonra, ünü yaygınlaşınca: Fransa, İngiltere, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ve Amerika’ya giderek, bu ülkelerde, gösteri güreşleri yapmış ve hiçbir müsabakasında yenilmemiştir.
Kurtdereli Mehmet Pehlivan: 1931 yılında, Atatürk tarafından, 1000 TL. ile ödüllendirilmiştir. Çünkü: o, kendisini diğer pehlivanlardan ayıran bir söz söylemiştir. “ Güreşirken, bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için, her şeyi yapardım. “
Mehmet Pehlivan, 75 yaşında, 1939 yılında, Balıkesir’de ölür.
1961 yılından bu yana, Kurtdereli Mehmet Pehlivan adına, Kurtdereli köyünde, yağlı güreşler yapılıyor. Her yıl, Temmuz ayının, ortasında, üç gün süreli yapılan etkinlikler: yöre insanının ilgisini çekiyor. Zaten, Kırkpınar güreşlerinden sonra, ülkemizde düzenlenen, en önemli ikinci yağlı güreş festivalidir.
Kurtdereli Mehmet Pehlivanın: büyük boyutlu bir heykeli, günümüzde, Kapalı Spor Salonu yanında bulunmaktadır.
BALIKESİR KOLONYASI
Balıkesir yöresinde: Esmen “Zambak” kolonyası adı altında üretilen kolonya, bu yöreye özgü olarak öne çıkmaktadır. Bu kolonya: Balıkesir yöresine has, meşhur beyaz zambaklardan yapılır. Yani, taze çiçek kolonyasıdır.
Şehirde: birçok kolonya üretim tesisi bulunmaktadır. Özellikle: eczanelerde, açık kolonya satılan dönemlerde, mevcut birkaç kolonya cinsinden biridir. Ama, şişeli satıldığı dönemlerde: kolonya şişesi kültürü vardı. Eskiden: Eyfel kulesi, minare, apartman gibi birçok şekil kolonya şişesi, dükkanlarda bulunuyordu. Hatta; bir zamanlar, Bursa istikametinden, Balıkesir’e gelirken, Elliikievler kavşağında, büyük bir kolonya şişesi bulunuyordu.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
Uşak yönünden şehir girişinde bulunan Üniversite: 1975-1976 yılları arasında, şehirdeki “Balıkesir Devlet Mühendislik Akademisi” ve “Balıkesir Meslek Yüksek Okulu”, Balıkesir Üniversitesinin temellerini oluşturmuştur. Şehirdeki Necatibey Enstitüsü ise, 1981 yılında, 3 yıllık statüden çıkarılarak, 4 yıllık statüye sokulmuş ve “Yüksek Öğretmen Okulu” olmuştur. 1982 yılında ise “Necatibey Eğitim Fakültesi” ismini almıştır.
11 Temmuz 1992 tarihinde ise, Balıkesir Üniversitesi kurulmuştur. Üniversite bünyesindeki fakülteler şunlardır: Fen-Edebiyat, Mühendislik-Mimarlık, Necatibey Eğitim, Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler, Güzel Sanatlar, Tıp, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri.
Üniversitenin kampüsü: Balıkesir-Bigadiç karayolunun 17.km.dedir. Çağış kampüsünde: altyapı çalışmaları devam etmektedir. Üniversite öğrencileri: 1152 yataklı kız yurdu ve 1072 yataklı erkek öğrenci yurdunda barınırlar.
NE YENİR. NE İÇİLİR
Balıkesir yöresinde, höşmerim tatlısı yemelisiniz. Bunun dışında, yöresel bir yemek düşünürseniz “tirit” yemelisiniz.
Belki de, bu şehirde “nohut” ile yapılan “mantı” denemelisiniz. Tercih sizin.
NE SATIN ALINIR
Balıkesir yöresinden: zambak kolonyası satın almalısınız. Buradan, gerek kendiniz ve gerekse yakınlarınız için alabileceğiniz en güzel hediyeliktir.
GEZİLECEK YERLER
BALIKESİR ATATÜRK PARKI
Türkiye’nin en güzel parklarından biridir. Ama, tarihi süreç içinde, yani geçmişte, inanın burası daha muhteşemdi. Buradaki park, ülkemiz içinde, “İzmir Uluslar arası Fuar Merkezi” olan parktan sonra, en güzel ve ünlü parktı.
Buradaki Atatürk Anıtı: 6 Eylül 1963 tarihinde tamamlanmıştır.
Park alanında: 6 Eylül milli fuarı kurulur, çay bahçeleri, açık hava tiyatrosu, büyük yeşil alanlar, temiz kulübü ve hatta bir hayvanat bahçesi bulunuyordu. Ancak, son yıllarda, burada kurulan “Fuar” anlamını yitirdi. Hayvanat bahçesi ve lunapark, anlamsız bir şekilde, kaldırıldı. Çay bahçeleri ise ilgisizlik nedeniyle, eski güzelliklerini yitirdiler. Yakın geçmişte, park bölgesi yenilenmiş. Park için mutlaka zaman ayırın.
KUVAY-İ MİLLİYE MÜZESİ
Şehir merkezinde, saat kulesinin hemen yanında, Anafartalar caddesinde, Eski Belediye Binasındadır. Müzenin kurulu bulunduğu yapı: 1840 yılında, Karesi Sancağı Defterdarı Mehmet Paşa’nın konağı olarak yaptırılmıştır. Ancak, takip eden dönemde, yapı yanmış ve bunun üzerine, Halit Paşa tarafından, bugün bulunan yeni bina yaptırılmıştır.
Kurtuluş Savaşında ise, bu yapı, etkin olarak kullanılmıştır. Kurtuluş Mücadelesinde, Balıkesir halkı, sık sık burada toplanarak, silahlı mücadele kararı almışlar ve 2.Kolordu Komutanlığı Karargahı, burada kurulmuştur. Ayrıca: şehri ziyaretinde, 1923 yılında, Atatürk burada misafir edilmiştir.
Bu yapının: daha sonra, il yöneticileri tarafından alınan kararlar sonucu, müze olarak kullanılmasına karar verilmiş ve yapılan restorasyon çalışmaları sonucu, 1996 yılında, burası, müze olarak hizmete açılmıştır. Takip eden dönemde, yeniden çeşitli tadilatlar yapılmış ve bugünkü şeklini, 2008 yılında almıştır.
Evet, gelelim müze gezisine. Müze: iki bölümden oluşuyor.
Zemin katta: Balıkesir yöresinde, Kuvay-ı Milliye’nin kurulmasına öncülük etmiş: 41 kişinin aldığı yazılı kararlar, kongre kararları, bu kahramanların kişisel eşyaları, fotoğrafları ve Atatürk’ün Balıkesir’e gelişinde çekilmiş fotoğrafları sergilenmektedir.
İkinci katta: Balıkesir yöresinde ele geçirilen arkeolojik eserler ve Etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Bu katta: ülkemizdeki ilklerden biri de söz konusu olmaktadır. Türkiye’nin ilk “Ulusal Fotoğraf Müzesi” burada, yani ikinci kattadır. Yani: burada, eski fotoğraf makineleri sergileniyor
ZAĞNOS PAŞA CAMİSİ
Kent merkezinde, çarşı içindedir. Külliye içinde: cami, türbe ve hamam var. Bu külliye: Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Paşa tarafından, 1461 yılında yaptırılmıştır. Ancak, yapılardan yalnızca hamam, orijinal haliyle günümüze ulaşmıştır. Cami ve türbe ise, 1897 yılında yıkılmış ve yeniden yaptırılmıştır.
Cami: Balıkesir ilinin en büyük camisidir. Kare planlıdır. Yontma taştan yapılmıştır. Giriş kapısı dışarıdadır. Mihrap ise: Türk sanatı özelliklerini taşıması bakımından, görülmelidir.
Minare: caminin köşesindedir. Kubbe: 1897 yılında yıkılmış ve 1902 yılında yeniden yapılmıştır. Ulu önder Atatürk, 1923 tarihinde, bu camide konuşma yapmıştı. Bu konuşmanın özeti, biraz sonra karşınızda.
Cami bölgesinde: mutlaka görmenizi istediğim veya önereceğim bir şey var. Güneş saati. Avlunun güneyinde, kısa ve kalın bir sütunun üzerine oturtulmuş bir tablada, saat dilimleri işaretlenmiştir. Ortasında ise, demir bir çubuk bulunur. Evet, bu güneş saatini mutlaka görmelisiniz.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN, ZAĞNOS PAŞA CAMİSİNDEKİ KONUŞMASI
7 Şubat 1923 tarihinde, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk: Balıkesir ilini ziyaretinde, Zağnos Paşa camisinde, halka hitaben bir konuşma yapmıştır: Bu konuşmasının tümümü değil, ama benim ilgimi çeken bölümlerinden alıntıları, sizinle paylaşmak istiyorum:
“ Efendiler, Camiler, söylenenleri dinleme ve ibadet ile beraber, din ve dünya için, neler yapılması lazım geldiğini düşünmek, yani birbirimizin görüş ve düşüncelerini almak için yapılmıştır. İşte, bizde burada, din ve dünya için, geleceğimiz için, her şeyden önce egemenliğimiz için, neler düşündüğümüzü meydana koyalım.
Ben, yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum. (İşte, muhteşem bir devlet adamı anlayışı ve yaklaşımı) Bu nedenle, benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız, serbestçe sormanızı rica ederim.”
YILDIRIM CAMİSİ
Şehir merkezinde, Yıldırım Mahallesindedir. Balıkesir bölgesinin en eski Osmanlı yapısıdır. Caminin: 1388 yılında, Yıldırım Beyazıt tarafından yapıldığı biliniyor. 1818 ve 1897 yılındaki depremlerden sonra, yapı, onarım görmüştür.
Caminin içi dikdörtgen planlıdır. Duvarlar, geniş kesme taştandır. Batı duvarı ise, tuğla ile yapılmıştır. Caminin avlusunda şadırvan var. Caminin kuzeydoğu köşesinde bulunan imaret yani misafirhane ise, cami ile birlikte, 14.yüzyıl sonlarında yapılmış ve orijinal haliyle günümüze kadar gelmiştir. Caminin avlusunda bulunan medrese, 12 hücreli olup, 1897 yılı depreminde yeniden yapılmıştır. Sadece dış duvarı orijinaldir.
KARAOĞLAN CAMİSİ
Evet, bu caminin benim hayatımda büyük önemi var. Hayatımda girmiş bulunduğum ilk camidir. Çünkü: Karaoğlanoğlu Mahallesinde, bir süre yaşadık ve ben bu cami de, yaşamımın ilk ibadetini öğrendim ve yaptım. Bu cami: Gazi Süleyman Paşa ile birlikte, Rumeli bölgesine geçen “Karaoğlan” isimli biri tarafından, 1356 yılında yaptırılmıştır. Ancak, orijinal yapı, günümüze kadar ulaşmamış, bugünkü yapı: 1908 yılında yapılarak, günümüze ulaşmıştır.
DEĞİRMEN BOĞAZI PİKNİK ALANI
Balıkesir-Bursa kara yolunun, 10.km. üzerindedir. Bölgede: kır gazinosu, kafeterya, büfe, çocuk oyun alanları, spor sahaları ve otopark bulunmaktadır.
Piknik alanında ise, bol çeşitli ağaçlar bulunmaktadır.
ÇAMLIK TEPESİ
Balıkesir şehir merkezinde, yine benim çocukluk anılarım arasında, büyük yeri olan bir mekandır. Şehir kenarında, şehre hakim bir tepededir. Çam ağaçları altında dinlenmek ve piknik yapmak için gayet güzel bir alan. Özellikle: gece görünümü çok güzeldir. Bölgede: bir restoran bulunuyor. Ancak, gerek önceki gidişlerim de ve gerekse bu kez gittiğimde, çamlık bölgesinin boş olduğunu gördüm. Sanırım burada piknik yapılmasına izin verilmiyor.
SAAT KULESİ
İşte, Balıkesir il merkezinin simge yapılarından biri daha. Kule: 1829 yılında, Giritli Mehmet Paşa tarafından; İstanbul’da bulunan Galata Kulesine benzer, silindir şeklinde yaptırılmıştır. Ancak: 1897 yılındaki depremde, yapı yıkılmış ve 1901 yılında, günümüzdeki şekliyle yeniden yapılmıştır. 1962 yılında ise, Belediye tarafından onarılmıştır.
Kule: 3.5 x 3.5 metre ölçülerinde, kare tavanlı, kesme taşlardan yapılmıştır. Yüksekliği, yaklaşık 20 metredir. En üst kat: kubbe ile örtülmüş ve büyük bir çan eklenmiştir. Buranın hemen altında ise, dört yöne, birer saat konulmuştur. Kule 5 katlı olarak yapılmıştır. 3’ncü katın, dört yanında, demir korkuluklu, çıkma balkon ve kapılar var. Saat çanı: saat başlarında ve yarımlarda, 2 dakika ara ile tekrarlanan vuruşlar yapmaktadır.
Hüdavendigar Salnamesinde ve arşivlerdeki fotoğraflarda, bugünkü saat kulesinin şeklinin değişmediği görülmektedir. Yani, yapılan onarımlar, aslına-orijinaline uygun olarak yapılmıştır. İlk saat kulesinin temelleri ise, günümüzde toprak altındadır.
Hemen çamlık bölgesinin yokuşunun başındadır. Hemen saat kulesinin yanındaki yokuştan, çamlık tepesine çıkılır.
ŞADIRVAN
Saat kulesinin hemen yanındadır. 1908 yılında, Ömer Ali Bey tarafından yaptırılmıştır. Pembe granitten, soğan şeklinde kubbesi olan bir yapıdır. Kemerlerle bağlı sütunların üzerinde, yatay bir silme ve saçak bulunmaktadır. Şadırvanın, bugün bulunduğu yerin, ikinci yeri olduğu söyleniyor, ancak daha önce nerede bulunduğu hakkında bilgiye ulaşamadım. Taşınarak, bugün bulunduğu yere getirildiği söyleniyor.