Erzurum Karaçoban, Erzurum arası uzaklık: 190 km. Karaçoban, Hınıs arası uzaklık: 39 km. Karaçoban, Malazgirt arası uzaklık; 60 km. Karaçoban, Karayazı arası uzaklık: 47 km.
TARİHİ
1’nci Dünya Savaşında doğu illerinde birçok yerde olduğu gibi burası da Rus işgaline uğramıştır. Ancak 1917 yılında Ruslar geri çekilince, Ermeniler de bu işgal bölgelerini boşaltmışlardır. 1920 yılında Ruslarla yapılan anlaşma ile, Türkler, Ermenilerin boşalttığı topraklara yerleştirilirler. Karaçoban yerleşimi, ilk önceleri 16 ailenin yaşadığı bir köydür. Yörede Belediye teşkilatı 1965 yılında kurulmuştur. 1987 yılında İlçe statüsünü kazanmıştır.
GENEL
İlçe, Erzurum iline bağlı en uzak ilçedir. Erzurum il sınırlarında en güneydoğu uçtadır. İlçe merkezi: Hınıs çayının doğu-batı yönünde uzanan dar ve uzun bir plato üzerinde kurulmuştur. Deniz seviyesinden ortalama yükseklik 1640 metredir. Yörede karasal iklim hakimdir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. İlçe ve bağlı köyleri doğal kaynak suları bakımından güçlüdür.
GEZİLECEK YERLER
HEFTRENG
Heftreng çayı İlçe merkezinin aşağı kısmındadır. Bahar ve yaz aylarında: balık tutmak isteyenler, piknik ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler tarafından tercih edilen bir mesire yeridir.
ZERNAK TEPE (KUŞLUCA) KALESİ
Kale, ilçe merkezinin 23 km güneybatısında, Hınıs ovasının güneyinde, Kuşluca Mahallesinin yaklaşık 2 km batısındadır.
Malazgirt Ovasının en yüksek noktasındadır. Karaçoban ilçesinin en önemli tarihi yapısıdır. Yapımı ve tarihi konusunda net bir bilgi yoktur. Kale ilk olarak Demir Çağında yapılmış, Bizans döneminde tekrar inşa edilerek, Malazgirt Savaşında kullanılmıştır.
Kalen en son 1134 yılında Muş Beylerinden Alaaddin Paşa tarafından tekrar inşa ettirilerek kullanılmıştır. Kale, yaşanan savaşlardan ve işgallerden dolayı günümüze oldukça tahrip olmuş bir şekilde ulaşmıştır. Girişi güneybatı yönde yerdedir. Kale içinde Demir Çağına kadar uzanan mimari kalıntılar bulunur. Kale surlarının büyük bölümü tahrip olmuş, sadece temel kalıntıları mevcuttur. Kalenin güney taraftaki sur duvarları yer yer korunarak günümüze gelebilmiştir. Güney taraftaki sur duvarları iç sur ve dış sur olmak üzere, ikili sur şeklinde dizayn edilmiştir. Sur duvarları düzgün olmayan moloz taşlardan yapılmış ve horasan harcı kullanılmıştır.
Erzurum ili tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.