Tekirdağ Kapaklı

Tekirdağ Kapaklı

Kapaklı için önemli olan TEM bağlantı yolu, ilçenin İstanbul metropolü ile bağlantısını sağlamaktadır. İlçenin, Tekirdağ il merkezine olan bağlantısı ise: Çerkezköy-Çorlu-Tekirdağ karayolu ile sağlanır.

Kapaklı, il merkezi Tekirdağ arasındaki uzaklık 62 km. dir. Kapaklı, Çerkezköy arasındaki uzaklık 5 km, Saray arasındaki uzaklık 15 km, Çorlu arasındaki uzaklık 29 km, İstanbul arasındaki uzaklık 110 km dir.

Tekirdağ Kapaklı

TARİHİ

Kapaklı ilçesinin kurucusu olanlar: 93 harbi olarak bilinen 1877-1878 yıllarında yapılan Osmanlı-Rus savaşı sonrasında; Bulgaristan’ın Veliko Tırnava ve Sofya yolunun geçtiği vadideki: Novoselo, Balvan, Yemen, Selvi, Sürat, Malkoç ve Karalar köylerinden buraya göçüp gelenlerdir.

Zaten, Kapaklıpınar köyü: Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit tarafından o dönemde kurulmuştur. Merkezinde kaynak suyu olan köy merkezi, kaynak suyunun üzeri kapatılmış, kuyu haline getirilmiş ve köy oluşturulmuştur.

İlk yerleşim bu kuyunun çevresinde başlamış ve köy ismini, bu kuyuya istinaden “Kapaklıpınar” köyü olarak belirlenmiştir.

Ormanlık arazide, ağaçlar çatılmış, üstleri toprakla örtülerek ilk iskan mekanları sağlanmıştır. 1904 yılında yaptırılan köyün camisi, üst katı okul, alt katı mescit olarak kullanılmıştır. İlk zamanlar, köyde ikamet eden ve itimat eden kimselere muhtarlık mührü verilmiştir.

1930’lu yıllarda ise Mandalı Osman muhtar olmuştur. Mandalı Osman, köyün dışındaki arazileri ölçerek hisseler biçiminde köylülere dağıtmıştır. Köyün giderlerine katkı sağlaması için köyün tarlaları bırakılmıştır.

1940-1950’li yıllarda köyün ismi “Kapaklıpınar” iken “Kapaklı” olarak anılmaya başlamış ve kayıtlara Kapaklı olarak geçmiştir. 1970 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile, Çerkezköy Organize Sanayi Sitesi kurulmasına karar verilmiş, yeni kurulan organize sanayi sitesi, Kapaklı topraklarının büyük bölümünü kaplamıştır. 1973 yılında fabrikalar çalışmaya başlamış, ilçeye göç olmuş ve Kapaklı’nın nüfusu birden artmıştır.

2012 yılında Çerkezköy ilçesindeki bazı köy ve mahallelerin bağlanması ile Kapaklı ilçe statüsü kazanmıştır.

2018 yılı nüfus sayımına göre, Kapaklı’nın nüfusu 218 bin den fazladır ve böylece ülkemizdeki birçok ilden daha fazla nüfusa sahiptir.

Tekirdağ Kapaklı

GENEL

Kapaklı: Ergene ile birlikte 6360 Sayılı kanunla ilçe olmuştur. Kapaklı, Trakya’nın en hareketli yerleşim yerlerinden biridir. İlçe genellikle yarı ova özelliği gösteren platolar üzerine kurulmuştur.

Yüzey şekilleri nedeniyle büyük akarsular yoktur. İlçe topraklarının büyük kısmı tarıma elverişlidir. Orman alanları bozuktur ve ağaçlandırma çalışmaları sürdürülmektedir. Rakımı 185 metredir. İlçede yaz ve kış ısı farklılıkları oldukça fazladır.

Burada bulunan Organize Sanayi Sitesi, buranın da hızlı gelişimini olumlu etkilemiştir. Kapaklı organize sanayi sitesinde yaklaşık 350 fabrika bulunmaktadır. Kapaklı ilçesinde yaşayan halkın büyük çoğunluğu, geçimini Organize Sanayi sitesinde çalışarak sağlamaktadır.

 

GEZİLECEK YERLER

KAZAK GÖLÜ PİKNİK ALANI

Kapaklı ilçe merkezinin yaklaşık 3 km kuzeydoğusunda bulunan ve büyüklüğü 23 bin m kare olan Kazak gölünün uzunluğu 310 metre, eni 135 metre ile 25 metre arasındadır. Bir derenin önüne set çekilerek kurak mevsimde hayvanların sulanması için yapılmış yapay olarak oluşturulan gölet, Kapaklı belediyesinin çalışmalarıyla temizlenerek, çevre düzenlemesi yapılmış ve Kazak gölü mesire alanı adıyla halkın kullanımına sunulmuştur.

Tekirdağ Kapaklı Kazak Gölü Piknik Alanı

Mesire alanında: yürüyüş yolları, piknik alanları, yağmur barınakları, kır gazinosu, kamelyalar, futbol, voleybol ve basketbol sahaları, çocuk oyun alanları, çeşmeler, büfeler ve piknikçilerin kullanımına yönelik ocak yerleri bulunmaktadır.

Kazak gölüne ulaşımın kolaylıkla sağlanabilmesi için de özellikle yaz aylarında her gün Kapaklı’dan Kazak gölüne ulaşım imkanı sağlanmakta ve mesire alanı yoğun ilgi görmektedir.

NASIF BABA TÜRBESİ

Karlıköy mahallesindedir. Yörede: Dede Baba, Tekke Baba, Nasuh Dede isimleriyle de anılmaktadır. 1750’li yıllarda Karlıköy’de bulunduğu tahmin edilen Nasıf Baba, hakkında rivayetler dışında resmi bir bilgi yoktur.

Bu rivayetlere göre: Nasıf Baba’nın Yusuf ve Murtaza isimli iki kardeşi vardır. Bu kardeşlerin Anadolu’dan geldikten sonra ilk olarak bugünkü Büyükyoncalı’nın olduğu bölgeye yerleştiklerini, burada kısa bir süre kaldıktan sonra Nasıf’ın Karlıköy’e yerleştiği söylenir.

Nasıf Baba, Anadolu’dan getirilen Türkmenlerin oturduğu oturduğu Karlı’da şimdiki türbesinin bulunduğu yere yerleşir.

Köyün o zamanki yerleşim yeri ise Ergene nehri karşısındadır. İlk geldiğinde çobanlık yapan bu kişi, bahçesinde meyveler yetiştirir, açları doyurur, düşkünlere yardım eder.

Nasıf Baba, ölmeden önce öleceğini biliyormuş, karısına o gün öleceğini ölünce kendisinin evinin bahçesine gömmelerini istemiş. Karısı da onu istediği yere gömdürmüş. Türbesinin çevresinde, onun yakın arkadaşlarının, ona inananların mezarları vardır.

Yöre insanları, türbeyi ziyarete geliyorlar. Çocuğu olmayanlar, çocuğu sakat olanlar, çocuğu konuşamayanlar, derdi olanlar geliyorlarmış.

Tekirdağ