Ordu Kabataş

Ordu Kabataş

Kabataş, Ordu arası uzaklık 74 km dir. Kabataş, Fatsa arası uzaklık: 40 km. Kabataş, Reşadiye arası uzaklık: 65 km. Kabataş, Aybastı arası uzaklık 11 km dir.

TARİHİ

Yörede 1300’lü yıllarda Hacıemiroğulları Beyliği kurulmuştur. Yörenin eski ismi “Karay” köyüdür. 1928 yılında Kabataş ismini alır. 1971 yılında Belediye kurulur. Kabataş, 1990 yılında ilçe olur.

GENEL

İlçe, Orta Karadeniz bölgesinde, Canik dağlarının kuzey yamacında kuruludur. Ayrıca yöresel olarak Kabataş ırmağı olarak adlandırılan Bolaman ırmağının iki yakasına kurulmuş bir yerleşimdir. Karadeniz kıyısından 40 km uzaklıktadır. Rakımı ortalama 530 metredir. Yörede Karadeniz ve karasal iklim hakimdir. Genellikle yağışlıdır. İlçede yaşayanların ekonomik etkinliği tarım ve hayvancılık üzerinedir, fındık, mısır ve patates üretimi yoğundur. Halıcılık ta yaygındır.

NE YENİR

Buralara yolunuz düşerse “Kabataş Helvası” tatmanızı öneririm. Pekmezli ceviz helvası tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Kabataş helvası, lezzetli olmasının yanında tam bir enerji deposu olması nedeniyle tercih edilmektedir.

Ordu Kabataş

GEZİLECEK YERLER

ŞİD ABDALTÜRBESİ

İlçe merkezine bağlı Kuzköy’dedir.

Türbe, 14’ncü yüzyılda yöreye gelen Türklerden, Şid Abdal’a aittir. Çünkü Osmanlı dönemi kayıtlarına göre, köye yani Kuzköye ilk gelenlerin başında bulunan Şidlü Dede’nin fetih hakkı olarak köyü malikhane hissesine sahip olduğu ve bu hakkını kurmuş olduğu zaviyeye vakfettiği yazılır. Şidlü Dede: adı Şit Abdal olarak geçer.

Türbenin içinde, Şid Abdal’ın ejderha başlı demir asası bulunur. Ejderha motifinin genel olarak Çin’den geldiği düşünülse de İslam öncesi ve sonrasında Türk sanatında yaygın olarak kullanılan bir motiftir. Türk mitolojisinde: yer, su ve gök kültleri ile ilgili olan ejderha, bolluk ve bereketin, aynı zamanda yeniliğin ve koruyuculuğun simgesi olmuştur.

Evet, Şit Abdal’a ait 1395 tarihli Arapça Şeyhlik beratı ve asa ile birlikte: fonksiyonu tam olarak bilinmeyen işlemeli ve oval bir taş, bakır taslar, üzerinde yazı ve üç tutamacı olan, içinde balık deseni olan bir tencere de bulunmaktadır. Her yıl Temmuz ayında burada geleneksel anma etkinlikleri düzenlenir.

TAŞARASI ŞİFALI SU

Şifalı su: 1992 yılında Erzincan depreminden sonra Taşarası Mahallesinde ortaya çıkmıştır. İlçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Yapılan tetkiklerde suyun içinde 29 çeşit mineral bulunduğu öğrenilmiştir. Bu şifalı suyun: kalp-damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve benzeri birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir.

KAYA MEZARLARI

Alakent Beldesi Alanbaşı Mahallesinde Kırancık mevkindedir. Aynı bölgede Ağlalı Mahallesinde de kaya mezarları bulunmaktadır. Ancak bu mezarlar hakkında hiçbir araştırma yapılmamıştır ve bilgi yoktur.

Ordu Kabataş Çivisiz Camii

ÇİVİSİZ CAMİ

Beylerli Köyü Aşağı Mahallededir. Ahşap cami çivisiz yapılmıştır. 160-170 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.

Ordu Kabataş Çivisiz Camii

1954 yılında onarım görmüştür. 2016 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Evet çivisiz cami hakkında herhangi bir araştırma bulunmadığından, bilgi de yoktur.

 Ordu Ünye hakkındaki gezi yazım için  Ünye