Ordu Kabadüz

Ordu Kabadüz

Kabadüz, Ordu arası uzaklık 20 km dir. Kabadüz, Yokuşdibi arası uzaklık 17 km.

TARİHİ

Bölgede ilk yaşayan toplulukların demircilikle uğraşan Kalibler olduğu tahmin edilmektedir. Bunlar burada işledikleri demirleri satmak için sahile kadar inmişlerdir. Kabadüz: Sultan II Murat zamanında, 1421-1451 yılları arasında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

1925 yılında yerleşim yeri, Karakiraz köyünden ayrılarak “Kabadüz Köyü” adını almıştır. 1931 yılında Ordu Merkez ilçeye bağla bir bucak olmuş, 1987 yılında ise Belediye kurulmuştur. 1990 tarihinde ilçe olmuştur.

Ordu Kabadüz

GENEL

İlçe, Melet ırmağının doğusunda bir sırt üzerine kurulmuştur. Bölgenin yayla kısımlarında: Karagöl dağı eteklerine kadar uzanan bölümde birçok oba bulunur.  Ortalama rakım 600 metredir. Çambaşı Yaylasının, Turizm Merkezi ilan edilmesiyle, yörede yayla turizmi hız kazanmıştır.

NE YENİR

Buralara yolunuz düşerse, Yayla Pancar Turşusu tatmanızı öneririm.

Ordu Kabadüz

GEZİLECEK YERLER

Ordu Kabadüz Kaya Mezarları

KAYA MEZARLARI

İlçe genelinde: Kirazlıdere, Gümüşdere ve Yeşilada köylerinde kaya mezarları vardır.

Kaya mezarlarının Helenistik döneme ait olduğu tahmin edilmektedir. Bu kaya mezarlarından en ilgi çekeni: Gümüşdere köyünde bulunan kaya mezarıdır. Çünkü bu kaya mezarının çevresi, sur benzeri taş bir duvarla çevrilidir. Derinçay ırmağının doğu yakasında bulunan sarp ve kayalık bölgedeki kaya mezara ulaşmak için, 5 tane sur benzeri yapının içinden geçilerek gidiliyor. Aynı kayanın sağ ve solunda iki kaya mezarı bulunuyor. Kirazlıdere köyünde Durak Mahallesinde bulunan kaya mezarı ise, ana kayaya oyularak yapılmıştır. Mezarın içinde U formlu taş seki görülür.

Ordu Kabadüz Oluklu Çeşme

OLUKLU ÇEŞME

Harami Köyünde Oluklu Mahallesindedir. Gümüşdere köyü, Yokuşdibi ve Çambaşı Yayla yolunun üzerinde bulunmaktadır.

Kitabesine göre, 1846 yılında bir zamanlar Ordu Belediye Başkanlığı yapmış olan Süleyman Felek’in dedesi Felekzade Süleyman Seyyar Ağa tarafından yaptırılmıştır. Süleyman Seyyar Ağa, bu döneminde birçok eser yaptırmıştır. İki kişinin ancak kucaklayabileceği şekilde, yontma taşlardan silindir şeklinde örülmüştür.

Dört cepheli çeşmenin dört lülesi bulunur. Kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Kare kaide üzerinde yükselir. Çeşme yalağı, kaide aynı formda tüm çeşmesi sarar. Konik formlu en üst sıra, çeşmeye anıtsal görünüm kazandırır.

Üzerinde Osmanlıca yazılar vardır. Halen olukları orijinal çeşmenin çevresine, sonradan beton ilave edilerek orijinal yapısı bozulmuştur. Bu sonradan ilave kısmı ilginçtir, çünkü çeşmenin birçok orijinal bölümü yok edilmiştir. 1950’li yıllarda yapılan tadilatta: çeşmenin ana gövdesindeki parça taşların diziliş sırası bozulmuştur.

Çeşmenin suyunun geldiği künk su boruları da demir borularla değiştirilmiştir. Çeşmenin tepe kısmına da başlık konulmuştur. 1976 yılında ise çeşmenin tepe başlığı çalınmıştır. Öğrendiğime göre, çeşmenin başlığında altın var sanarak çalmışlardır. Sonradan çeşmenin üzerine, günümüzde görülen başlık yeniden yapılıp takılmıştır.

Ordu Kabadüz Oluklu Çeşme

Kaynak su ile beslenen çeşme halen kullanılmaya devam edilmektedir. Çeşme yaptırıldığında hemen yanında büyük bir han varmış. Bu han “Yol Aydını Hanı” olarak biliniyormuş. Bu hana: çevrenin ağaları, beyleri ve tanınmış kişileri misafir oluyormuş. Yöreye ait bir efsane var. Sanırım ilginizi çeker. “Tarihi süreç içinde, bir gün yöredeki beylerden birinin kızı hastalanır.

Ancak kızın sadece başı ağrımakta, başkaca bir hastalık belirtisi göstermemektedir. Bey, kızını birçok doktora götürür, ancak çare bulunamaz. Derken bir yaşlı bilge, Beye haber gönderir, kızının iyileşmesi için hanın üst katında: oluklu çeşmeye bakan bir oda tutmasını, orada kalmasını, her gün çeşmeden akan suyun sesini dinlemesini önerir.

Bey, bu teklifi kabul eder, kızını hanın üst katında, oluklu çeşmeye bakan bir odaya yerleştirir, kısa zaman sonra oluklu çeşmenin kurnalarından akan suyun sesi, kızın baş ağrısını giderir ve iyileştirir. Ancak bu han, günümüzde yıkılarak yok olmuştur. Sadece oluklu çeşme, tarihe tanıklık etmeye devam etmektedir.

Evet, çeşme Kültür varlığı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Ordu Kabadüz Ablak Taşı

ABLAK TAŞI

Turnalık Kale boynu Mevkiindedir.

Burası bir seyir terasıdır. Çevresi ladin ormanlarıyla çevrilidir. Yükseklik 1540 metredir. Yüksekliği ve doğal teras özelliğiyle yaylaya gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği bir yerdir. Buradan: Yukarıbeyalan, Aşağıbeyalan ve Hamzabey yaylaları görülmektedir. Ayrıca yine buradan 4 km orman içinde yüründüğünde, Geçilmez kanyonu daha yakından görülebilmektedir.

Ordu Kabadüz Emine Pınarı Mesire Alanı

EMİNE PINARI MESİRE ALANI

İlçe merkezine bağlı 12 km uzaklıktaki Çambaşı mevkiindedir. Çambaşı yaylasına olan uzaklığı 17 km dir. Ulaşım asfalt olan karayolundan rahatlıkla yapılabilmektedir. A tipi mesire alanıdır. Rakımı 1595 metredir.

Mesire alanı ladin ağaçlarından oluşan orman içindedir. Mesire yeri, ayrı bir kültürel zenginliğe sahip mağaralarının olması, yaz aylarında orman ve yayla havasına sahip olması, kış aylarında sahip olduğu kar dokusuyla gezilmeye değer bir yerdir. Mesire alanında bulunan Kurtkayası mevkiinden Ordu şehir manzarası görülebilmektedir. Konaklamak için, mesire alanında bir dağ evi bulunmaktadır.

GERCE ŞELALESİ

Turnalı Gerce obası mevkiindedir. 2000 metre rakımlı Çambaşı Yaylasının hemen eteğindedir. Şelale Gerce Obası yol ayırımından 7 km uzaklıktadır. Şelaleye ulaşmak istediğinizde, yolun büyük bölümünü araçlar gidebilirsiniz. Yürümek isteyenler ise, ağaçların arasından eşsiz manzaraları izleyerek şelaleye ulaşabilirler. Bulunduğu yerin yüksekliği 1300 metredir. Şelalenin çevresi ladin ormanlarıyla kaplıdır. Şelalenin yüksekliği 25 metre, genişliği ise 2 metredir.

KOTANA KÖYÜ

Yüzyıllar önce Ordu’da (eski adı Kotyora) yaşayan Rumlardan: tanınmış ve zengin Cotiniaa (Kotanya) isimli bir tüccar vardır. Bu tüccar: günümüzde Melet Havzası boyunca yapılan, adına Dere yolu denilen ve eskiden İpek yolu olduğu iddia edilen bu yolda kervanlarıyla ticaret yaparmış.

Ayrıca, uzaktan gelip konaklamak isteyenler ve diğer kervanların gece dinlenmesi için Melet Irmağının bugünkü Kotana köyünün bulunduğu yere bir han yaptırır. Bu yüzden, Cotiniaa (Kotanya)ya, çevredekiler kısaca Got/Kot derlermiş. Kervancı başlarına, yolculukta nerede dinlendikleri sorulduğunda “Got’un hanında veya Got hanında dinlendik” derlermiş. Evet günümüzde Kabadüz ilçesinin en büyük köylerinden olan Kotana adı, Gothanından gelmiştir.

Gelelim günümüze, Kotana köyü, Kabadüz ilçe merkezine 45 km uzaklıktadır. Yani ilçenin en uzak köyüdür. Rakımı 800 metredir. Köy, Melet ırmağının doğu yakasında bulunur. Günümüzde Kotana köyünün ismi “Derinçay köyü” olarak değiştirilmiştir. 1990’lı yıllarda aşırı göç veren köyün nüfusu düşmüştür.

Ordu Kabadüz Derinçay Ahşap Köprü

DERİNÇAY AHŞAP KÖPRÜ-DERETAM BAŞKOTANI KÖPRÜSÜ

Derinçay köyündedir.

Kotanalılar, 1700’lü yılların başında Beyağaç ve Yeşilce üzerinden Mesudiye’ye ulaşmak için Melet çayı üzerine bu köprüyü yapmışlardır. O günün koşulları, çevrede en çok bulunan malzeme olan taş ve tahta olduğundan, Melet çayının iki yakasındaki ayakları yığma taşla ve köprüyü de ahşapla yapmışlardır.

Önceleri, bahar aylarında ırmak tarafından sık sık zarar gören köprü, günümüzde barajlar ve Hesler nedeniyle suyu iyice azalan Melet çayından olumsuz etkilenmez duruma gelmiştir. Köprü, Deretam ve Kotana halkı tarafından büyük uğraşlarla kullanıma açık tutulmuştur. Köprü 2015 yılında yıkılmıştır.

Ordu Kabadüz Çambaşı Yaylası

ÇAMBAŞI YAYLASI

İlçe merkezine 21 km uzaklıktadır.

Karadeniz bölgesinin en önemli yaylalarından birisidir. Ülkemizin 25 büyük yaylasından birisidir. Toplam alanı 100 bin dönümdür. Olağanüstü doğal güzelliklere sahiptir. Turizm bölgesi ilan edilmiş sınırlarında 77 ayrı oba vardır.

Ordu Kabadüz Çambaşı Yaylası

Deniz seviyesinden 1850 metre yüksekliktedir. Bazı yerleri 2000 metreyi bulur. Hem yaz hem de kış döneminde kullanılır. Kış döneminde kayak merkezi olarak kullanılıyor. Kayak merkezi çalışmaları 2010 yılında başlamıştır.

2017 yılında idare ve hizmet binası, kafeterya ve sosyal tesisler açılmıştır. 300 metrelik babylift montajı yapılmıştır. 1 kilometre uzunluğundaki kayak pistinin bitip bitmediğini bilmiyorum. Yaylada konaklamak için iki otel ve restoran ile birlikte, çarşı, Pazar ve piknik yerleri bulunur. Ayrıca birkaç tane alabalık üretim çiftliği vardır.

ÇAMBAŞI MEZARLIĞI

Yokuşdibi beldesi, Çambaşı yayla merkezinde Musakırık mevkiindedir. Yaylada bulunan mezarlıkta, mezarlık kitabeleri tarihin hala ne kadar canlı ve diri olduğunu gösterir.

Ordu Ünye hakkındaki gezi yazım için  Ünye