İzmir Gezi planı

İzmir Gezi planı

İzmir şehrine yolunuz düşer veya buraya gidip gezmek isterseniz: sizlere birkaç alternatif gezi planı önerebilirim. Bu plan dahilinde, kendi tercihlerinizi belirleyip, bu güzel şehrimizde, gayet güzel zaman geçirebilirsiniz.

İzmir Gezi planı

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMI

Şehir içi ulaşımı için, çeşitli alternatifler var. Taksi, otobüs, minübüs, vapur ve metro düşünülebilir. Toplu ulaşım araçlarına binebilmek için “Kent kart” denilen bir abonman kartı satın alabilirsiniz. Bu karta: istediğiniz oranda para yükleterek, toplu ulaşım araçlarının hepsinde (otobüs, vapur, metro, tren) kullanabiliyorsunuz. Ancak, para yükletirken dikkatli olmanız gerek, çünkü “yeterli bakiye yoktur” şeklindeki sesli bir uyarı ile karşılaşırsanız, araçtan inmek zorunda kalabiliyorsunuz.

Bunun dışında: şehirde kısa süreli kalma durumunuz varsa, 3 veya 5’lik, geçici kart ta satın alabilirsiniz. Ancak, bunlar: 35 gün kullanılmaktadır ve diğer karta göre daha pahalı ulaşım ücreti ödemek zorunda kalırsınız.

İzmir şehrinde, diğer birçok şehrimizde olmayan bir uygulama dikkatimi çekti. Her otobüs durağında, beklediğiniz otobüsün kaç dakika sonra oradan geçeceğini yazan, elektronik bir gösterge var ki, bu uygulama gerçekten bir harika, çünkü saatlerce otobüs beklemek durumunda kalmıyor, kendinizi ayarlayabiliyorsunuz.

Şehir içi ulaşımda, metro büyük kolaylık. Özellikle: metro ile tren bağlantısını, istasyonların yerlerini bildiğinizde, Halkapınar istasyonunda transfer yaparak, şehrin birçok yerine, kısa sürede ulaşabiliyorsunuz.

İzmir Gezi planı

1.GÜN GEZİ PLANI

Bulunduğunuz yerden, Konak meydanına ulaşabilirsiniz.

İzmir Gezi planı

Konak meydanında: Saat kulesi, Konak camisi, İlk kurşun anıtı ve meydanın diğer güzelliklerini gördükten sonra, Kemeraltı bölümüne, dar sokaklara girebilirsiniz. Burada yapacağınız gezi, sizi Hisar önü bölgesine kadar sürükleyecektir ve bu arada Kızlarağası hanı bölgesine girmeyi ihmal etmeyin. Petek isimli restoranda, yoğurtlu döner yemeyi unutmayın. Hatta: boyoz yemek de gerekir.

Kemeraltı bölümünden çıkınca: ilginizi çekerse, İzmir Etnografya ve Arkeoloji Müzelerinin bulunduğu, Bahribaba parkına doğru yönelebilirsiniz.

Burası da bittikten sonra: Konak vapur iskelesinin bulunduğu bölüme yönelin ve buradan: Konak Pier Alışveriş Merkezi ve devamında, Kordon-Alsancak bölgesine doğru ilerleyin.

İzmir Gezi planı
İzmir Gezi planı

     

Burada: kıyıda, çok sayıda bank var, bu banklara oturup, denizi, karşı kıyıların güzelliklerini, güneşin batışını izleyebilirsiniz. Ancak, bu sırada, bolca bulunan satıcılara ve fotoğraf çekenlere, tavşanı ile niyet çektirenlere, falcılara, dilencilere katlanmanız gerekebilir.

Kıyı boyunca ilerlediğinizde, önce “Pasaport İskelesi” göreceksiniz. Burada: gümrükleme işlemleri yapılıyor ve bir yandan da bölgenin Emniyet Amirliği var. Devam ettiğinizde, bu kez: denizin hemen kıyısında, yani denize sıfır konumdaki kafeteryalar, birahaneler göreceksiniz. Özellikle: biraları servis ettikleri ilginç bir düzen var, 3-4 bardaklık birayı tek bir uzun bardak benzeri bir şekilde servis yapıyorlar. Öte yandan, nargile keyfi çıkaranlar var. Tavla oynamak da mümkün.

İzmir Gezi planı

Pasaport iskelesinin hemen karşı çaprazında yine İzmir şehrinin simgesi, Büyük önder Atatürk’ün, parmağını ileriye uzatarak “İLK HEDEFİNİZ AKDENİZDİR, İLERİ” şeklinde emir verdiği atlı heykeli bulunan, Efes Otelinin hemen önündeki meydan karşımıza çıkıyor.

İzmir Gezi planı

Yürümeye devam ettiğinizde: bu kez: kafeteryalar, restoranlar ve birahaneler daha içeride kalıyor, deniz kıyısında, yeşil alan var. Burada: yürüyüş yapanlar, bisiklete binenler görülüyor.

Deniz kıyısındaki beton duvar üzerine ise, ahşap bir bölüm yapılmış ve burada oturarak, denize karşı muhteşem güzellikleri izleyebilirsiniz. Çimenlerin bulunduğu yeşillik alanlarda oturanlar da var. Denizin iyot kokusunu hissedebiliyorsunuz.

İzmir Gezi planı

Yine devam ediyoruz ve hemen ortada, büyükçe bir anıt karşımıza çıkıyor. Bu anıt ta: işçi hakları, sendikalar ile ilgili bir anıt. Üzerinde, bu konuda veciz sözler yazılı.

İzmir Gezi planı

Bu sırada, kıyıda: önce Fransız ve sonra Yunanistan Konsoloslukları görülüyor. Aslında, bunları uzaktan anlamak mümkün değil de, kocaman bayrakları dikkat çekiyor. Fransız konsolosluğunun yanında, birkaç büyük boyutlu Türk bayrağı tamam da, Yunanistan Konsolosluğu yakınlarına da, bence, büyük boyutlu birkaç Türk bayrağı çekmek gerektiğine inanıyorum.

Çünkü, bir zamanlar, burada ve bölgede büyük vahşet yaratan bu bayrağın, yakın çevresinde büyük boyutlu bir Türk bayrağı, sanırım dikkat çekecektir.

İzmir Gezi planı

Evet, devam ettiğimizde, bu yol bizi, yaklaşık 2.5 km. sonra, Gündoğdu Meydanına, yani İzmir şehrinin, büyük boyutlu toplantılarının yapıldığı yere götürüyor. Yine aynı yoldan, Konak meydanına dönüyoruz ve günümüzü bu şekilde bitiriyoruz. Gün bitiminden önce, yine burada sahil kesiminde, güneşin batışını seyretmelisiniz.

2. GÜN GEZİ PLANI

Bu gün: bulunduğunuz yerden, herhangi bir şekilde, Balçova istikametine gittiğinizde, burada bulunan “Teleferik” bölgesinin güzelliklerini yaşayabilirsiniz. Bu güzellikleri yaşamak, sizin için yarım veya bir tam güne bedel olabilir, tercih sizindir.
Kalan zamanınızda, Asansör bölgesine gidebilirsiniz. Akşam için ise Bornova tercih edilebilir.

3.GÜN GEZİ PLANI

Bu gün: bulunduğunuz yerden Karşıyaka bölgesine gidebilir ve Karşıyaka-Bostanlı arasındaki bölgede, güzel bir gün geçirebilirsiniz. Kalan zamanda ise, İzmir Fuarı ilginizi çekebilir.

İzmir Göztepe Uşakizade Köşkü

İzmir Göztepe Uşakizade Köşkü

İzmirli ve İzmir şehrini ziyaret eden tüm gezginlerin: bir zamanlar tarihe tanıklık yapan ve ardından binlerce Atatürkçü Türk gencinin yetiştiği, yetiştirildiği bu mekanı mutlaka ziyaret etmelerini öneririm.

Çünkü: burada, gerek Atatürk ve gerekse Latife hanımın anılarını, İzmir’in kurtuluşunun ilk günlerinin coşkusunu ve ardından yaklaşık 40 yıllık süreçte, yine burada yetişen yüzlerce-binlerce öğrencinin anılarını hissedeceksiniz. Pazar günleri hariç her gün saat: 09.00-17.30 arasında açıktır.

Ziyaretinizde sizlere yardımcı olması düşüncesiyle, mekan hakkında kısa bilgi vermek istiyorum.

Uşaklı Helvacızade Hacı Ali Efendi: 19. Yüzyılın ilk yarısında: Uşak şehrini terk ederek, İzmir şehrine yerleşir ve Karşıyaka Tren İstasyonu yanında bir konut yaptırarak burada ikamet etmeye başlarlar. Hacı Ali Bey: Uşak şehrinde yaptıkları geleneksel helva yapımcılığını terk ederek, İzmir şehrinde oğlu Sadık Bey ile birlikte: kervancılık yapmaya başlarlar.

Onlar: İzmir-Aydın arasında, Ege bölgesinin geleneksel ürünleri olan incir, kuru üzüm, arpa ve buğday ile benzeri ürünleri toplarlar ve yaklaşık 2000 develik konvoy ile bu ürünleri, İzmir limanına taşıtırlar ve buradan Avrupa ve hatta Amerika’ya ihraç ederek, büyük paralar kazanırlar.

Bunun üzerine, sahip olunan zenginlikle birlikte: 1860 yılında, Sadık Bey tarafından, yaşadıkları konuta ilaveten yeni bir köşk yaptırılması düşünülür. Dönemin geleneklerine uygun olarak: şehrin çeşitli bölgelerine aynı anda asılan “taze etler” den, en son bozulanın yerinin, en serin yer olduğu varsayılarak, yeni yapılacak köşkün yeri tespit edilir.

İzmir Göztepe Uşakizade Köşkü

Evet: günümüzde Göztepe-Sadıkbey semtindeki: Mithatpaşa Caddesinden 120 basamaklı bir merdivenle çıkılan köşk: şehrin en serin yeri olarak kabul edilen buraya, böyle bir araştırma sonucunda inşa edilmiştir ve ilk dönemde, ismi: Beyaz Köşk, Mor Salkımlı Köşk, Uşakizade Köşkü olarak kullanılmıştır.

Sadık Bey: bu arada, Adviye hanım ile evlenir ve 6 çocukları olur, bunlardan en büyüğü Latife Hanımdır. Ancak, çocukların hepsinin ortak özelliği: en üst düzeylere kadar okumaları, eğitim görmeleri ve ticaret hayatına atılmalarıdır. Çocuklardan biri ise, uzun süre İzmir Belediye Başkanlığını yürütmüştür.

Takip eden süreçte: 1886 yılında, İzmir-Aydın demiryolu hattı yapılınca, Uşakizade ailesinin kervan işleri eski önemini kaybeder ve karlılığını yitirir. Bunun üzerine, aile halı ticaretine başlar. Sadık Bey: 1867 yılında, Paris şehrinde bir halı sergisine katılır ve sergilediği halılardan biri ile: altın madalya yani büyük ödüle layık görülür. Yine aynı dönemde: ilk defa yurt dışı gezisine çıkan Osmanlı Padişahı: Sultan Abdülaziz bile; Paris gezisinde bu sergiyi ziyaret eder.

Biz gelelim, köşk ile ilgili gelişmelere:

Köşk: zemin ve üstünde 2 katlıdır. Köşkün ön yüzünde, mor salkımlar görülür. Yine ön bölümde: iki yandan yükselip, ana kapı önünde birleşen merdivenler, birinci kata çıkışı sağlamaktadır.

İzmir Göztepe Uşakizade Köşkü
İzmir Göztepe Uşakizade Köşkü
İzmir Göztepe Uşakizade Köşkü
İzmir Göztepe Uşakizade Köşkü

Zemin bölümünde: kiler ve hizmetkarların odaları bulunur.
Birinci kat: burası: köşkün en serin yeri olduğundan, yazın köşkün en çok kullanılan bölümüdür. Burada 4 oda vardır.

Yemek odası: aynı zamanda salon görevi görür. Atatürk ve Latife Hanımın nikahı burada kıyılmıştır. Girişte soldaki oda: köşkün başodasıdır. Burası: Atatürk için, çalışma odası olarak ayrılmıştır. Sağdaki oda ise, köşkün diğer konuk odasıdır.

İkinci kat: birinci katta, tahta bir merdivenle çıkılan bu bölümde: köşelerde 4 yatak odası olmak üzere toplamda 6 oda bulunmaktadır. Bunlardan: merdivenlerden çıkıldığında soldaki ilk oda: Atatürk’ün yatak odasıdır. Yatak odalarının ortasında kalan iki oda ise, günlük oturma odaları olarak kullanılmaktadır.

Köşkün bahçesinde yaptırılan ve Camlı Köşk olarak isimlendirilen yer ise: Sadık Bey: gerek kendi çocukları ve gerekse mahallenin çocuklarının okuması için ilkokul olarak düzenlenmiştir.

İzmir Göztepe Uşakizade Köşkü

KÖŞK VE ATATÜRK

Büyük önder Atatürk: İzmir kurtarılınca, 14 Eylül 1922 tarihinde şehre geldiğinde: bu köşkte karşılanmıştır. Çünkü: yine aynı tarihte, şehrin büyük bölümü, Ermeni mahallesinde başlayan yangınla yanmaktadır. (Bu yangın sonucunda 25.000 ev-konut-işyeri yandığı söylenmektedir.)

Bu nedenle: yaveri tarafından güvenilir bir yer aranırken bulunan Uşakizade köşkü: Latife hanım ile yapılan görüşmenin ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün kalabileceği bir yer olarak belirlenir ve biraz önce de sözünü ettiğim gibi, Atatürk, burada karşılanır. Bu ilk ve 16 gün süren ziyarette: Atatürk: burayı Başkomutanlık Karargahı olarak kullanmaya başlar ve savaşın ardından: bu dönemde, köşk, birçok devlet adamı ve gazeteci tarafından ziyaret edilir.

Ardından: yurt gezilerini sürdüren Atatürk: 14 Ocak 1923 tarihinde, Uşakizadelerin Karşıyaka semtinde bulunan konutunda misafir edilen annesi Zübeyde hanım vefat edince; şehre gelir ve yine, bu köşkte konuk edilir. Aynı tarihte, yine köşk tarihinde ilgi çekici olay: Atatürk ile Latife Hanım’ın yine bu köşkte nikahlarının kıyılmasıdır. 29 Ocak 1923 tarihinde, nikah kıyılır ve bu nikah aynı zamanda, ülkemizdeki medeni nikahın ilk örneği olarak tarihe yazılır.

Nikahın ardından: Atatürk ve Latife hanım: Batı Anadolu gezisine çıkarlar ve Atatürk, eşi Latife Hanımı, Türk halkına tanıtır. Daha sonra: Atatürk ve Latife hanım: birlikte yaşayacakları Ankara-Çankaya köşküne yerleşmişlerdir.

Latife hanım denince, biraz kendisinden söz etmek istiyorum.

Latife Hanım: Uşakizade Muammer Beyin 6 çocuğunun en büyüğüdür. 1900 yılında doğmuş ve ilkokulu Uşakizade köşkünün bahçesinde bulunan “Camlı Köşk” ilkokulunda özel öğretmenler nezaretinde bitirmiş, ardından İstanbul Arnavutköy Amerikan kolejindeki lise eğitimi ve ardından Fransa Sorbonne Üniversitesinde hukuk ve siyaset bilimi eğitimi.

Bu arada: 4 lisan ve piyano çalmayı öğrenmiş, yani tam bir hanımefendi olarak her türlü görgü-nezaket ve protokol kurallarına uygun olarak yetişmiştir. Bu arada, kendisi ülkemizdeki kurtuluş mücadelesini de takip etmektedir ve Kurtuluş Savaşının ardından, İzmir’in kurtulacağını düşündüğünden, babasından, İzmir’e geri dönmek için izin istemiş ve İzmir’e geri dönmüştür.

Yani: Latife hanım, bir Atatürk hayranı olarak, Atatürk daha İzmir’e gelmeden kısa süre önce; İzmir şehrine dönmüştür.

Evet: Latife hanım, 29 Ocak 1923 tarihinde Atatürk ile evlenmiş ve 2 yıl, 5 ay, 5 günlük evliliğin ardından, 5 Ağustos 1925 tarihinde boşanmıştır. Boşanma nedeni olarak: Latife hanımın aşırı kuralcılığı ve Fikriye hanımın varlığı öne sürülse de: gerek evlilik sırasında yaşadıkları ve gerekse sonrasındaki safahat: ne Atatürk ve ne de Latife hanım tarafından yaşamları boyunca asla açıklanmamış ve sahip oldukları sırlar kendileriyle birlikte sonsuzluğa gömülmüştür.

Latife hanım: 13 Temmuz 1975 tarihinde İstanbul-Harbiye’de vefat etmiş ve mezarı Edirnekapı aile mezarlığındadır.

Evet, Latife hanım ile ilgili bu kısa açıklamadan sonra, ben köşkten söz etmeye devam edeceğim.

Mustafa Kemal Atatürk: köşkü, üçüncü olarak “İzmir İktisat Kongresi” sırasında ziyaret etmiş ve Nutuktan sonraki en uzun konuşması olan kongrenin açılış konuşmasını, burada hazırlamıştır.

Tarihler: 2 Ocak 1924 gününü gösterdiğinde, Atatürk, bu kez, Cumhurbaşkanı olarak yanında iki bakan ile birlikte İzmir şehrini ve köşkü ziyaret eder.

Latife hanım: Atatürk’ten boşandıktan sonra, İstanbul’a yerleşir. Uşakızade köşkü ise: bu aradaki süreçte boş kaldıktan sonra, 1951 yılında, Latife hanım tarafından: İzmir Türk Koleji kurucularından Bahattin Tartışa kiralanır.

Çünkü: Tartış; burayı eğitim amaçlı kullanacağını söylemiş ve Latife hanım, Atatürk’ün anısına, eğitim amaçlı kullanım düşüncesi nedeniyle, burayı kendilerine kiralamıştır.

Ardından: 1979 yılında köşkün mülkiyeti, Tartış ailesine geçer. 1951-1979 yılları arasında: 40 yıllık süreçte, binlerce genç yetiştirilen bu özel eğitim kurumu: 1979 yılında restorasyona sokulur ve aslına uygun olarak ve aslına uygun eşyalarla dekore edilerek yapılan restorasyon sonucunda: 15 Haziran 2001 tarihinde törenle bu kez müze olarak ziyarete açılır.

Yapılan restorasyon çalışmaları: 2003 yılında: İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Esaslı Onarım Ödülü” ne layık görülür.