İsviçre Basel

İsviçre Basel

Ülkenin kuzeyinde bulunan şehir, ülkenin ikinci büyük şehridir.

İsviçre ihraç malları: Hollanda-Rotterdam limanına, buradan hareket ederek ulaştırılıyor.

İsviçre Basel

Şehir: Ren nehrinin iki kıyısında, Avrupa’nın tam merkezindedir. Fransa-Almanya-İsviçre, üç ülkenin ortak sınırı, sınır üçgeni, şehir yakınlarındadır.

Burada: birçok: tiyatro, müze, sanat galerisi ve dünyanın en eski sanat koleksiyonuna sahip müzeler bulunuyor.

Basel şehri, mimari açıdan çok zengindir. Mimari değerlendirildiğinde: İsviçre ülkesinin, ikinci en büyük binası “Basler Messeturn” burada bulunuyor.

Binanın yüksekliği: 105 metredir. Ayrıca, İsviçre ülkesinin, en yüksek kulesi olan “St. Chrischona TV kulesi” yine, bu şehirdedir. Bu kulenin yüksekliğiyse, 250 metredir.

Şehrin ekonomisi değerlendirildiğinde

İsviçre ve dünya kimya endüstrisinin en etkin kurumları “Basel” şehrinde bulunmaktadır. İlaç ve kimyasallar, kendin sanayi kesiminin modern odağı olarak öne çıkıyor.

Büyük ilaç endüstrisi: Novatris, Syngenta, Ciba, Chemicals, Clariant, La Roche gibi markalar, ilaçlarını bu şehirde üretiyorlar. Bunan yanında: şehirde, bankacılık da, üst düzeyde.

Burada: yaklaşık 1 milyon insan yaşıyor. Kullanılan resmi dil: Almanca. Ancak, yaygın olarak, İngilizce ve Fransızca da konuşulmaktadır.

İklim: Şehir, ülkenin kuzeyinde kaldığında: burada, Orta Avrupa karasal iklimi hakimdir. Bu iklim doğrultusunda, sis ve yağmur sık görülür. Yazın sıcaklık ortalaması: 18 derece civarındadır.

Şehir ve çevresinde: 20 müze bulunuyor.

İsviçre Basel

BASEL ŞEHRİNİN TARİHİ GEÇMİŞİ

Şehrin: bir kültür merkezi olarak öne çıkması, 7’nci yüzyılda rastlıyor. Germen İmparatoru II. Konrad: 1033 yılında, bu şehri, Burgonyalıların elinden alır ve 1051 yılına kadar, Germenlerin elinde kalır.

Ünlü düşünür Erasmus: (hatırlayanlar olabilir, üniversiteler arasındaki öğrenci değişik programının ismi de: Erasmus olarak bilinmektedir): 1521 yılında, bu şehirde eğitim vermeye başlamıştır. Sonuçta, burası, önemli Hümanizm merkezlerinden biri haline gelmiştir. Zaten, şehirde 1460 yılında kurulan üniversite, ülkenin en eski üniversitesidir.

EURO HAVAALANI (BASEL HAVAALANI)

Havaalanının ismi “Euro Havaalanı” dır.

Basel havaalanından, şehir merkezine ulaşım, otobüsle 15 dakika sürmektedir. Havaalanı ve şehir merkezinde bulunan Tren istasyonu arasında, otobüs seferleri düzenleniyor. Aslına bakarsanız, buraya ulaştığınızda, birçok alternatif söz konusu.

Bu küçük havaalanına indiğinizde: kolayca ulaşabileceğiniz yerler: İsviçre Basel, Fransa Mulhouse ve Almanya Freiburg. Ayrıca, bu havaalanı çevredeki birçok ülke ve şehre çok yakın. Yani, ucuz havayolları ile, diğer herhangi bir şehre gayet uygun fiyatla gidebilirsiniz.

BASEL UÇAK

Euroairport-Basel-Mulhouse-Freiburg havaalanı: Basel şehir merkezine 4 km. uzaklıktadır. Fransız toprakları üzerinde inşa edilmiş, bir gümrük serbest karayolu ile, şehir merkezine bağlıdır.

Havaalanından, şehir merkezine gitmek için, otobüste, otobüs şoföründen 3.80 CHF lik veya Euro cinsinden bilet satın almanız gerekir.

İsviçre Basel Fuar-Kongre Merkezi

FUAR-KONGRE MERKEZİ

1471 yılında, İmparator III. Friedrich, Basel şehrini fuarlar merkezi olarak tanıdı. O tarihten buyana, şehir, İsviçre ülkesinin önde gelen fuar ve kongre merkezidir.

Bunun sebeplerinin başında: şehrin merkezi konumu, dünya çapında ulaşım ve altyapı kolaylığı, şehir içindeki kısa mesafeler önem taşımaktadır.

Özellikle: BASELWORLD, dünya mücevher ve saatleri için, önemli fuarlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunun dışında, özellikle, şehirde her yıl “Sanayi Fuarı” düzenlenmektedir. Bu fuar, her yıl yaklaşık 1 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Yani, şehir tam bir fuar ve kongre merkezi.

İsviçre Basel Fasnacht

FASNACHT (BASEL KARNAVALI)

3 gün sürer. Büyük ve şaşırtıcı bir karnavaldır. Karnaval boyunca: maskeler, davullar, sıra dışı kostümler ve dev fener alayları şehri şenlendirir ve sonuçta, Avrupa’da çok meşhur bir karnaval ortaya çıkar. Yani, bu tarihlerde, şehirde üç gün uykusuz geçirmek gerekir.

Karnaval zamanı geldiğinde, sabaha karşı, saat 04.00’de, şehrin tüm ışıkları söndürülür ve birkaç dakika sonra fenerler yakılır. Bütün şehirde; davullar, hafızalardan silinmeyecek ritim eşliğinde çalar ve dans gurupları yürüyüşe geçerler.

Evet, festival süresince: tören alayları, dar sokaklarda gezinir, kafeler ve restoranlar bunları seyredenler tarafından tıka basa doldurulur. Bütün gündelik hayat, ikinci plana atılır.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMI

Şehirde, büyük ve geniş bir toplu taşıma ağı bulunmaktadır. Yeşil renkli tramvaylar ve sarı renkli otobüsler var.

BASEL CARD

Basel Card satışları, tren istasyonlarında yapılıyor. Ücretleri: 24 saat için, büyükler 15 Euro, çocuklar için, 7.5 Euro. 48 saat için ise: büyükler 20 Euro, çocuklar için: 10 Euro fiyatla satılıyor.

Neler sağlıyor? Çeşitli konumlarda ücretsiz girişler, tekne gezilerinde indirimler, araç kiralamada indirim, çeşitli restoranlarda indirim sağlıyor.

İsviçre Basel Üniversitesi

BASEL ÜNİVERSİTESİ

“Basel Hosts” isimli Basel Üniversitesi: İsviçre’nin en eski üniversitesidir. 1459 yılında kurulmuştur. Günümüzde, Üniversite bünyesinde: 7 fakülte ve 70 yan kurum bulunmaktadır.

Tarihi süreç içinde, bu üniversitede: Erasmus, Paracellus, Leonhard Euler, Friedrich Nietzche eğitmen olarak çalışmışlardır. Özellikle: Erasmus’un burada büyük emeği geçmiş ve yaşamı noktalana kadar, burada çalışmıştır.

Akademik birimler: İlahiyat, Tıp, Hukuk, Edebiyat, Fen, İktisat, Psikoloji fakültelerinden oluşmaktadır.

Üniversite bünyesinde, yaklaşık 3000 kişi istihdam ediliyor.

DOESİDERİUS ERASMUS

1466-1536 yılları arasında yaşamıştır. Hollandalı, bir Rönesans hümanisti, bir Katolik rahip ve teolog’dur. 1536 yılında, Basel şehrinde öldü ve katedralde gömüldü.

Hayatındaki en önemli dönüm noktaları şunlardır: 1495 yılında, piskopos onayı ile, eğitim için “Paris Üniversitesi” ne gider. 1499 yılında ise, İngiltere’ye geçer.

Hayatının büyük kısmını: Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerde, dersler vererek geçirmiştir.

İsviçre Basel Alışveriş

ALIŞVERİŞ

Şehirde, Aeschen platz ve Kleinbasel arasında kalan Clara bölgesinde, şehir dükkanlarının çoğu bulunmaktadır.

GEZİ PLANI

Şehirdeki gezimize: bir köprüden başlıyoruz.

İsviçre Basel Mittlere Rheinbrücke

MİTTLERE RHEİNBRÜCKE (MERKEZİ ORTA KÖPRÜ)

Burası: şehir manzarasının çok güzel göründüğü bir yer. Ren nehri üzerindeki ilk köprüdür. 1226 yılında; kısmen ahşap ve kısmen taş olarak, Heinrich von Thun tarafından yapılmıştır.

Üzerinde bulunduğu yolun önemi nedeniyle, uluslar arası önem kazanmıştır. Özellikle, 14.yüzyılda, köprü, uzun ticaret yolunun Ren nehri üzerinden geçişlerinde kullanılmıştır.

Daha sonra, 1899 yılında başka bir köprü yapılır. Ancak: günümüzde görülen köprü: 1903-1905 yılları arasında, tamamen taş olarak tamamlanır.

Günümüzde, köprünün hemen yanındaki iskelede, Ren nehri üzerinde, ilginç geziler sunan, kruvaziyer gemiler bulunuyor.

Buradan: ilk istikametimiz “KLEİNBASEL” yani “Küçük Basel” bölgesi. Yani: Ren nehrinin, batı yönü.

İsviçre Basel Kleinbasel

KLEİNBASEL BÖLGESİ (KÜÇÜK BASEL)

MÖ.13.yüzyılda, burası ayrı bir şehir olarak gündeme gelmiştir. Şehirdeki üst sınıf insanlar, yaygın olarak bu banliyöde yaşamışlardır. Günümüzde bile, burada, daha yoğun olarak yabancılar yaşamaktadır.

İsviçre Basel Grossbasel

GROSSBASEL BÖLGESİ (BÜYÜK BASEL)

Burası, nehrin öbür yanına göre, daha eski bir yerleşim yeridir. Şehir ile, eski katedral ve Pazar alanı ve Belediye binası arasında kalan alandır. 14.yüzyılda, şehrin merkezi burasıdır.

Dar sokaklar ve caddelerde, tarihi yapılar arasında keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Rheinsprung ve onu takip eden Augustinergasse caddelerini takiben yürüyün. Buralar: tarihi evlerin sıralandığı, Ren nehri kıyısındaki uzunca bir caddedir. Bu caddeler: Münster Platz‘a çıkıyor.

İsviçre Basel Münster Platz

MÜNSTER PLATZ

Burası, kare bir meydan. Meydanda: Münster Katedrali bulunuyor.

İsviçre Basel Münster Katedrali

MÜNSTER KATEDRALİ

Şehrin, en eski bölümünün merkezidir.

Halka açıktır. Aslında bir Katolik katedrali olmasına rağmen, günümüzde bir Protestan kilisesi olarak kullanılıyor.

Yapı: 12.yüzyıldan bu yana pek az değişikliğe uğraması ile öne çıkıyor. Kırmızı kumtaşı duvarları, renkli kiremitleri ve ikiz kuleleriyle, şehrin bir  simgesi gibi  hemen öne çıkıyor.

MÖ.15.yılında, Roma askerleri, Roma İmparatorluğu ve Cermen kabileleri arasındaki sınırda, Katedral Tepesi üzerinde bir askeri üs inşa ederler. Katedral, bu bölgenin hemen ortasında bulunuyor.

İsviçre Basel

11.yüzyılın başında, İmparator Henry II. Şehre, bu muhteşem katedrali kazandırıyor.

Henry katedrali olarak bilinen yapı, 1356 yılındaki depremde yıkılır ve daha sonra onarılır. 1529 yılında, Basel tamamen Protestan inanca döner. Piskopos şehri terk eder.

Katedral yapısı, zengin tüccarlar tarafından satın alınır. 18.yüzyılda, neo-klasik barok  tarzda yeniden restorasyonu yapılır. Yapının cephesinde, dikkate değer “Romanesk heykel” çalışmaları görülebilir. Yapının iki tane kulesi var.

Bunlardan 62 metre yükseklikte olanı, “St.Martin’s kulesi” 1500 yılında tamamlanmıştır. Diğer kule, yani “St.George’s kulesi”, 1356 yılındaki depremde yıkılmış ve 1492 yılında yeniden yapılmıştır. Yüksekliği: 65 metredir.

İsviçre Basel

Yapının ana giriş kapısının üzerinde,

Mükemmel bir heykel gurubu var. İçeride: 1536 yılında, Basel şehrinde ölen, ünlü eğitmen Erasmus’un anıtsal mezarını görebiliyorsunuz.

Günümüzde bu bölge, her türlü etkinlik için kullanılan ve insanların tanışmak için kullandıkları bir açık alan olarak hizmet veriyor.

1529 yılında, Basel şehri, tamamen Protestan inanca döner. Piskopos ve katedral çalışanları, Basel şehrini terk ederler.

Bunun üzerine, bu alan zengin tüccarlar tarafından satın alınır. Katedral meydanı: şehir yönetiminin merkezi olarak kullanılır. Günümüzde dahi, bu alan, her türlü etkinlik ve insanların bir arada tanışmaları için kullanılmaktadır.

İsviçre Basel

Evet, katedralin hemen arkasında: Ren üzerindeki yüksek yere “Pfalz” deniliyor. Burası, Ren nehri üzerinde bir terastır. Kelime anlamı: saraydır Buradan: muhteşem şehir manzarasını izlemek mümkün.

Katedralden sonra: doğu yönünde ilerleyerek, Theater str. üzerinden, Belediye Tiyatrosunun bulunduğu yere doğru yürüyorsunuz.

İsviçre Basel Stadt Theater

STADT THEATER (BELEDİYE TİYATROSU)

1834 yılında kurulmuştur. İlk bina yapılış tarihi, neoklasik mimar Melchior Berri tarafından yapılmıştır. 1904 yılında bir yangın sonucu, bina tahrip olur ve 1909 yılında yeniden inşa edilir.

Tiyatronun hemen ön tarafında: bir yeşil alan var. Buradaki çeşmeyi görün.

İsviçre Basel Fasnachtsbrunner-Tinguely

FASNACHTSBRUNNEN-TİNGUELY ÇEŞMESİ (KARNAVAL ÇEŞMESİ)

Bu çeşme, Jean Tinguely tarafından tasarlanmıştır. Çeşme, su püskürten 9 karakterin, mizahi temsiliyle ilgi çekiyor.

1975-1977 yılları arasında yapılmıştır. Heykellerle birlikte 10 çeşme, su havuzu ve heykeller bulunuyor. Alçak gerilimli motorlarıyla, su spreyleri havada hareket ediyorlar.

İsviçre Basel

Çeşmeyi gördükten sonra, St. Albangraben yolunu takip edin, güzel bir müzeye ulaşacaksınız.

İsviçre Basel Kunst Museum

KUNST MUSEUM (GÜZEL SANATLAR MÜZESİ)

Zengin bir müze. Şehrin, en çok ziyaret edilen müzesidir. 21.yüzyılın en muhteşem sanat koleksiyonu buradadır. Holbein ailesinin eserleri, yani dünyanın en büyük koleksiyonuna sahiptir. 1872 yılında açılmıştır.

Müze: dünyanın en büyük Holbein koleksiyonu ve Lucas Cranach, Martin Schongauer, Albrecht Dürer ve Rembrandt gibi sanatçıların eserleri de sergileniyor.

Picosso’nun son dönem eserlerinden bazıları da burada sergileniyor. En çok ilgi gören eserler ise: Jean Tinguely’nin fantastik tasarımları.

Müzeden çıktıktan sonra, yeniden karnaval çeşmesinin bulunduğu yere geri dönün. Buradan: Barfüsser-platz bölgesine geçin ve bu meydana bağlanan: 3 caddeyi geziyoruz.

Bu caddeler: Frei str., Gerbesgasse ve Falkner str. Bu caddeler: Basel şehrinin ana alışveriş alanlarıdır. Bu caddelerden, kuzeye doğru yürüdüğümüzde, yine bir meydana çıkıyorsunuz.

MARKTPLATZ

Burada, Pazar kuruluyor. Pazarda: taze sebze ve meyveler her gün satışa sunuluyor. Cumartesi sabahları oldukça kalabalıktır. Size önerim, buraya cumartesi sabahı gidin.

Ayrıca, meydanda şehrin en etkileyici binası var.

İsviçre Basel Rathaus

RATHAUS (BELEDİYE BİNASI)

Meydanın nehir yönünde bulunuyor. 16.yüzyıldan kalma, bir Rönesans sarayıdır.

Yapının tamamı, parlak kırmızı renge boyalı. Yapıyı: küçük ve yuvarlak kuleleri, kemerler, Rönesans tarzı pencereler ve bir altın çan süslüyor.

Yani: görüntü olarak, dev bir bebek evi ortaya çıkmış gibi. Özellikle: iç avlu görülmeye değer. İç avluyu görmek için, rehberli turlara katılmanız gerekiyor. Burada, zamanında, romantik eğlenceler yapılıyormuş.

İsviçre Basel

Binanın büyük cephesi, mimar Hans Bock tarafından, 17.yüzyılda boyanmıştır. Kulesi ise, 1900 yılında ilave edilmiştir.

Buradan, doğu yönünde ilerleyin. Üniversitat bölümünün hemen arkasında, tarihi bir yapı var.

İsviçre Basel Spalentor

SPALENTOR (SPALEN KAPISI)

Burası, 14.yüzyılda inşa edilen şehir surlarından, günümüze kalan tek bölüm, yani bir kapı bölümü. Kapı üzerinde bir saat kulesi ve iki yanında, nöbetçi kulübeleri bulunuyor.

15.yüzyılda eklenen, Meryem ve Aziz heykelleri de, güzel bir görüntü oluşturuyor.

İsviçre’nin en güzel kapılarından birisidir. Günümüzde, yayalar tarafından kullanılıyor. Biraz önce söylediğim gibi, kapının iki yanında kuleler var.

Birinci kule: 28.15 metre yüksekliğinde ve 1842 yılında yapılmıştır. Spalentor’un çatı ucuna kadar olan yüksekliği ise: 40.3 metredir.

İsviçre Basel Spalentor

Spalentor’un üzerinde bulunduğu, Schützengraben, Holbeinplatz ve Leimen str. daha sonra sağa dönülerek, Steinenring caddelerini takip ettiğinizde: bir hayvanat bahçesine ulaşacaksınız.

İsviçre Basel Zoologischer Garten

ZOOLOGİSCHER GARTEN (HAYVANAT BAHÇESİ)

1874 yılında kurulmuştur. Şehir halkı, buraya “Zolli” ismini vermiştir. İsviçre’nin en çok ziyaret edilen yerlerinin başındadır. Mutlaka zaman ayırın ve gidin.

Zaten, şehrin tam orta yerinde bulunuyor. Yürüyerek 5-10 dakika içinde ulaşabilirsiniz. Yılda, yaklaşık 1.7 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

İsviçre Basel

Burası, kentin güneybatısında, tren istasyonu yakınlarındadır. Hemen arka bölümde, tren istasyonu var. Giriş ücretli. Ancak, çocuklar kadar, yetişkinlerin de ilgisini çekiyor.

Büyük bir arazide: 600 türden, yaklaşık 6000 hayvan bulunuyor. Birçok hayvan, açık ve kapalı muhafazalarda kalıyorlar.

Ülkedeki hayvanat bahçelerinin en büyüğü olarak öne çıkıyor. Bahçe içinde, 1874 yılında kurulmuş bir de Bilimsel Araştırma Enstitüsü var.

Burada: goril, gergedan ve diğer türler, gözetim altında üretiliyor. Bu özelliğiyle de, Avrupa’da tek.

ŞEHİRDEKİ DİĞER GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

İsviçre Basel Tinguely Müzesi

TİNGUELY MÜZESİ

Müze: ünlü demir heykeltıraşı Tinguely’e adanmıştır. Müze, bir ilaç firması tarafından finanse edilerek yaptırılmış. 1950 yılından itibaren, müzede, değişik sanatçılara ait eserler sergileniyor.

Müzede, geçici s ergiler yanında, özellikle Tinguely ve arkadaşlarının ve diğer modern sanatçıların eserleri sergileniyor.

İsviçre Basel Antikenmuseum Basel Ludwig Sammlung Und

ANTİKENMUSEUM BASEL LUDWİG SAMMLUNG UND (ANTİK ESERLER MÜZESİ)

Graben bölgesindedir. 15-02 numaralı tramvayla ulaşılıyor. 1961 yılında kurulmuştur.

İsviçre ülkesinde, antik sanat ve Akdeniz kültürü için hazırlanmış, İsviçre ülkesindeki tek müzedir.

İsviçre Basel

Burada: Mısır, Yunan, İtalik, Etrüsk ve Roma sanatının seçkin bir koleksiyonu bulunuyor. Yunan vazo ve heykelleri ve Eski Mısır bölümü var. Diğer nesneler ise: Yakın Doğu ve Güney Kıbrıs bölümlerinde sergileniyor.

Akdeniz kültürü için adanmış, İsviçre ülkesindeki tek müzedir.

İsviçre Basel Cartoonmuseum Basel

CARTOONMUSEUM BASEL (KARİKATÜR MÜZESİ)

St. Alban-Vorstandt bölgesindedir. 1979 yılında hizmete açılmıştır. 15-02 numaralı tramvayla ulaşılıyor. İsviçre’de hiciv sanatına adanmış tek müzedir.

Siyasi ve sosyal konularda tasarlanmış, 700 sanatçının, yaklaşık 3000 civarında esprili çizim ve sanatsal teknikleri olan karikatürler sergileniyor.

İsviçre Basel Naturhistorisches Museum

NATURHİSTORİSCHES MUSEUM (DOĞA TARİHİ MÜZESİ)

Augustinergasse bölgesindedir. 6-8-11-14-16 numaralı tramvayla gidiliyor. Egzotik hayvanlarla ilgili ilginç bilgiler edinmek için çeşitli sergiler var.

En ilginç bölüm, dinazorlar. Bunun dışında: kılıç dişli kaplan mamut gibi memeli hayvanlar da var. Fosillerin büyüleyici dünyasını burada görebilirsiniz. Müzede, bunun dışında, düzenli güncel sergiler düzenleniyor.

HİSTORİSCHES MUSEUM BASEL (BASEL TARİH MÜZESİ)

1894 yılında hizmete açılmıştır. Müze: Münchenstein bölgesinde bulunmaktadır. Müzede sergilenen objeler şunlardır: lüks arabalar, vagonlar, at arabaları ve gereçleri, kızaklar, çocuk kızakları. Özellikle: kızaklar, 18-20.yüzyıldan kalmadır. Bunların dışında, bu müzede görebileceğiniz diğer ilginç objeler: köpek arabaları, kupalar, ticari atlı arabalar.

İsviçre Basel Darbe Man Heykeli

DARBE MAN HEYKELİ

1989 yılının Ağustos ayında bulunduğu yere yerleştirilmiştir. Yüksekliği: 5.13 metre, ağırlığı ise 8 ton. Elinde çekiç var ve belli bir ritimle sallanıyor. Bu metal heykel, J. Borofsky tarafından yapılmıştır.

İsviçre Basel Morgan Degele Sergi Kulesi

MORGAN&DEGELO SERGİ KULESİ

Basel fuarında, sergi meydanında bulunuyor. Bina: 31 katlı ve zarif bir görüntüsü var. Mimarları ise, Morgan&Degelo.

Binada: çeşitli şirketler, bir otel ve işyerleri, ofisler var. Ayrıca, en üst katında bir bar bulunuyor. Buradan, şehir manzarası mükemmel.

MARİO BOTTA BIS BİNASI

Mario Botta tarafından yapılmıştır. Yuvarlak bir yapı. Dış cephesi, iki tonlu renklendirilmiş. Doğal taş kaplama ve çizgili bir görüntüsü var. 6 katlı bina, inşa edildikten sonra, 1998 yılında, Uluslar arası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından satın alınmıştır.

İsviçre Basel Ausgusta Raurica

AUGUSTA RAURİCA

Burası, şehirde bulunan, Roma dönemine ait arkeolojik sit alanı, yani bir açık hava müzesidir. Ren nehrinin, 1 km. doğusunda, Basel köyü civarındadır.

Günümüzde, buraya giderseniz görebileceğiz yerler şunlar: bir tiyatro, tapınak birimi, su kemeri, fırın, çömlekçi, kiremit fırın. Zaten, bölgenin henüz % 80’i kazılmamış.

İsviçre Basel Dreilanderecke-Ren Port

DREİLANDERECKE-REN PORT/SINIR ÜÇGENİ

Burası: Almanya, Fransa ve İsviçre arasındaki, sınır kapısı olarak öne çıkıyor. Yani: üç ülkenin köşesidir. İsviçre hammadde tedarik merkezi olan önemli bir noktadır.

İsviçre Alışveriş

İsviçre Alışveriş

Ülkedeki alışverişlerinizde, İsviçre Frangı biraz pahalı gelebilir ama unutmayın ki, alacağınız ürünlerin kalitesi, çok üst düzeydedir.

Bu ülkede: şık mağaza vitrinlerini süsleyen, birçok çeşit lüks eşyalar, saatler, mücevherler ve son moda ürünler satın alabilirsiniz.

Ama, unutmayın ve alışverişten önce mutlaka fiyatları öğrenin veya sorun, yoksa büyük sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.

Eğer, bütçeniz pahalı ürünler için uygun değilse, büyük alışveriş merkezlerini deneyebilirsiniz. Fiyatlar, kantonlar arasında değişmez.

Satıcılar, genellikle nazik ve bilgilidir.

İsviçre Alışveriş

 ALIŞVERİŞ

Ülkede: şık mağaza vitrinlerini süsleyen lüks eşyalar, saatler, mücevherler ve son moda ürünleri görmek mümkündür.

ÇALIŞMA SAATLERİ

Ülkedeki alışveriş merkezleri ve mağazalar: 08.00-18.30 arasında açık kalırlar. Bazı şehirlerde ise, mağazalar, akşam saat 21.00’e kadar açık kalırlar. Cumartesi günleriyse: mağazalar yarım gün hizmet verirler. Cumartesi günleri: 08.00-17.00 arasında açık kalırlar. Pazar günleri ise, yiyecek satan yerler haricinde, bütün mağazalar kapalı.

NEREDEN ALIŞVERİŞ YAPILIR

Şık butiklerin çok öne çıktığı başlıca şehirler şunlardır: Zürih, Cenevre, Bern, Basel, Gstaad ve Sankt Moritz.

NELER SATIN ALINIR

Ülkede, alışveriş denilince ilk akla gelenler: peynir, çikolata ve guguklu saattir.

Bunun dışında: kürk, saat ve mücevher gibi, lüks ürünler de satın alabilirsiniz.

LİKÖR

Meyve konyakları var. Özellikle: eaux-de-vie. Bunlar: elma, kiraz, üzüm, armut, erik likörleri olarak çeşitlendirilmiştir. Taşınması kolay olması nedeniyle, güzel bir hediyeliktir.

İsviçre Alışveriş Peynir

PEYNİR

Ülkenin peynirleri ünlüdür. Ancak, satıcılar, hangi tür peynirin uzun süre dayanacağını ve evinize kadar götürebileceğinizi size hatırlatır. Peynir konusunda daha ayrıntılı bilgi isterseniz: İsviçre yemek bölümünde bulabilirsiniz. Orada, peynir çeşitleri konusunda, ayrıntılı bilgi veriyorum.

İsviçre Alışveriş Çikolata

ÇİKOLATA

Ülke, dünya üzerinde, en fazla çikolata çeşidi üretilen yerdir. Özellikle, sütlü çikolatalar dünyaca tanınır. Lüks çikolata mağazalarında: truffle bulabilirsiniz. Bu, bir tür çikolata ile yapılan tatlıdır.

İsviçre Alışveriş Çakı

ÇAKI

Cepte taşınabilir tek parça olarak yapılmış olan, İsviçre Ordu Çakısı: tornavida ve minyatür testere dahil olmak üzere, 30 farklı parçadan oluşmaktadır. Victorinox çakıları: daha az çeşitli de bulunmaktadır.

Amerika’da, her köşe başında “Starbuck, Mcdonalts” gibi yerler varsa, bu ülkede de, her köşe başında “Victorinox” yani “çakı satış mağazaları” bulunuyor. Bu çakılar: muhteşem: tirbüşonu var, testeresi var, şampanya açabilir, envai çeşit şeyi yontup biçebilirsiniz.

İsviçre Alışveriş Kol ve Duvar Saatleri

KOL VE DUVAR SAATLERİ

İsviçre, her türlü saati bulabileceğiniz bir yer. Hediye olarak: Rolex, Audemars, Piguet ve Blancpain gibi pahalı markalar veya daha uygun fiyatlı Swatch bulabilirsiniz. Ama, hangi marka ve tip saati alırsanız alın, kesinlikle kaliteli bir ürün aldığınıza emin olabilirsiniz.

Büyük alışveriş mağazaları ve hediyelik eşya dükkanlarında ise: birçok çeşit guguklu saat bulabilirsiniz.

DİĞER HEDİYELİK EŞYALAR

Ülkede, diğer rağbet gören hediyelik eşyalar şunlardır: inek çanları, bebekler, ahşap oyuncaklar, kase ve tabaklar, müzik kutuları, bakır ürünler, Paskalya yumurtaları ve kağıt üzerine manzara panoları bulunmaktadır.

Ayrıca; turistik yerlerde satılan tişörtlerin üzerinde: inek resmi var. Haki renkli bu tişörtlerin üzerinde, ayrıca “Swiss Army” yani “İsviçre Ordusu” yazıyor.

İsviçre Yemek kültürü

İsviçre Yemek Kültürü

İsviçre mutfağı, hem lezzetli ve hem de çok çeşitlidir. Ayrıca, her bütçeye uygundur.

Özellikle: Cenevre, çok sayıda güzel restoranlarıyla bilinir.

Ülkenin Fransız bölgelerinde peynir yemekleri Fondue ve Raclette, Alman bölgesinde: sosis, kızarmış et ve rosti, Gruabunden bölgesinde: açık havada kurutulmuş sığır etinden yapılan Bündnerfleish ve jambon, Ticino bölgesinde: İtalyan yemeklerini öneririm.

Aman bu ülkede yemek yerken, ağzınızdan bir ses çıkmasın.

Bunu duyan İsviçreli, size öyle kötü bakar ki, yerin dibine girersiniz.

Yemek bittiğinde de: her türlü ses (örneğin geğirme vs.) hiç hoş karşılanmaz.

İSVİÇRE ÜLKESİNİN GELENEKSEL YEMEKLERİ

İsviçre Yemek kültürü

FONDÜ

İsviçre’nin çoğu yerinde bulabileceğiniz, geleneksel bir yemek türü.

Fondü, ilginç bir yemek türü ve hazırlanışı daha da ilginç: Konuklar: caquelon (dökme demir kap) denilen bir kap içinde, beyaz şarap içinde eritilen peynirin başında toplanırlar ve uzun saplı fondü çatallarıyla: köy ekmeğini, bu karışımın içine bandırarak yerler.

Masanızın ortasına, altında ateş yanan bir kap getiriliyor.

Bazen, bu karışıma, mantar ve domates de ekleniyor.

Evet, Fondü’nün birçok çeşitleri var. Genellikle, içine eklenenler, değişik lezzetler oluşmasını sağlıyor.

Fondü çeşitlerini tadarken, kesinlikle sıcak içecekler için, soğuk içecekler, fondü’nün sindirilmesini zorlaştırıyor.

İsviçre Yemek kültürü Peynirler

PEYNİR

Tabii ki peynir. İsviçre, özellikle büyükbaş hayvancılığın yoğun olduğu bir ülke, elbette bunun sonucunda, muhteşem lezzetli peynirler yapılıyor.

Yani, sonuçta, İsviçre, dünyanın en büyük 5’nci peynir üreticisi bir ülke. Geleneksel üretim yöntemleri kullanılarak, muhteşem peynirler üretiliyor.

Alışveriş bölümünde, ülkeden ayrılmadan önce, kendiniz veya yakınlarınız için mutlaka peynir almanızı önermiştim. Burada da, satıcıya peynirin dayanma süresini sorarak, mutlaka peynir almanızı ve evinize getirmenizi önerebilirim.

Ama, alacağınız peynirin dayanma süresini ve şartlarını mutlaka sormalısınız.

Peynir, genellikle, ülkede: ordövr veya akşam yemeğinde, fırında patates ile birlikte sunuluyor. Bunun dışında: yukarıda sözünü ettiğim gibi, fondü veya raclette şeklinde de sunuluyor.

Ülkede, öne çıkan peynir cinsleri şunlar:

Emmental: Bu bir tür, delikli ve tatlı peynirdir. En ünlü ve güzel peynir cinsi, budur.

Apyenzell: Bu peynir cinsinin tadı, daha keskindir.

Gruyere peyniri: Bizim bildiğimiz, gravyer peyniri. Taze, yarı tuzlu ve tuzlu çeşitleri bulunur. Genellikle, bu peynirde, fındık aroması baskındır.

Sbrinz: Sert bir peynir türüdür.

Tomme: Taze ve yumuşak bir peynir cinsidir. Bazen, kimyonla karıştırılır.

Reblochon: Yağlı ve daha dayanıklı bir peynir türüdür.

ÇORBA

Basler meblsuppe: Basel şehrine özgü bir un çorbasıdır. Karnaval dönemlerinde, özellikle sabahları içilir.

Brotsuppe: Luzern şehri bölgesine özgüdür. Ekmek çorbasıdır.

ET

Geschnitzeltes kalbfleish: Bu, bir tür “kremalı dana eti” dir. Dilimler halinde sunuluyor.

Berner platte: Bu, Bern tabağı olarak da isimlendirilir. İçinde: sığır eti, sosis ve lahana turşusu veya taze fasulye ve patates bulunur.

SOSİS

Schüblig: bir tür domuz sosisidir. Seçim yaparken, dikkat etmeniz gerek. Özellikle, Almanca konuşulan bölgelerde öne çıkan bir yiyecek türüdür.

Bratwurst mit zwiebelsauce: Dana etinden yapılmış bir sosis türüdür. Soğan sosu ile servis ediliyor.

TATLILAR

Ülkede, ara öğünler ya da yemeklerden sonra, meyveli turta yeniyor.

Zuger kirchtorte: Zug bölgesine özgüdür. Kiraz likörlüdür. Havuç ve yumurtadan yapılır, badem ve tarçın ile meyve konyağı eklenir. Muhteşem bir tadı var, mutlaka deneyin.

İsviçre Yemek kültürü Çikolata

ÇİKOLATA

Ülkede, birçok çikolata çeşidi üretilmektedir. Bunlar: alkollü, fındıklı ve daha birçok çeşit. Bu ülkede bulunduğunuz sürede, elbette çikolata almalısınız, ama fiyatlarının yüksek olduğunu unutmayın.

Özellikle: İsviçre ülkesinde, öne çıkan çikolata markaları var.

Örneğin: dünyaca tanınan Nestle, bu ülkede üretiliyor. Bunun dışında, bizim ülkemizde uzun süre, gerçek boyutlu, boyunlarında çan asılı, inek maketleriyle reklamı yapılan (Milka) çikolata markalarını da hatırlarsınız.

Sonuç olarak: bu ülkede, çikolata kültürü, hem çeşit olarak ve hem de kalite olarak ileri düzeyde. Mutlaka tatmalısınız, hatta hediyelik satın alabilirsiniz.

İSVİÇRE ŞARAPLARI

Ülkede, şarapları öne çıkan kantonlar şunlardır: Valais, Vaud ve Cenevre.

Chasselas ve Sylvaner üzümlerinden yapılan beyaz şaraplar, çok iyidir.

En yaygın şarap ise: meyveli “fendant” dır.

Valais yöresinin şaraplarından, öne çıkanlar: Humagne Blanc, Petite Arvine ve Amigne.

Son olarak: şunu önerebilirim. İsviçre ülkesinde, Almanca konuşulan yörelerde üretilen şarapların hepsi, son derece kalitelidir. Özellikle: Hallauer, Maienfelder, Klevner cinsi şarapları tercih edebilirsiniz.

DİĞER İÇKİLER

İsviçre biraları: hem fıçıda hem de şişelerde satılıyor. Bunun dışında, İsviçre’de, güzel meyve konyakları üretiliyor. Yemekten sonra, bu konyakları deneyebilirsiniz. Bunun dışında: meyve likörleri var.

Özellikle: Basel ve Zug bölgelerinde: elma, erik ve kiraz likörlerini denemenizi öneririm. Zaten, özellikle, ülkeden ayrılmadan önce, kendiniz veya yakınlarınız için, hediyelik likör satın alabilirsiniz.

İsviçre Yemek kültürü Kahve

KAHVE

Ülkede, kahvaltının vazgeçilmez içeceği “milchkaffe” dir. Sıcak ve sütlü olarak servis edilir. Hafiftir. Küçük bir fincan içindeki kremasıyla servis ediliyor.