İsfanbul Tema Park

İsfanbul Tema Park

İsfanbul Tema Park: bir zamanlar “Vialand” olarak hizmete giren eğlence merkezinin yeni ismidir.

Evet ülkemizdeki ilk “Tema Parkı”: Eyüp ilçesinde Yeşilpınar Mahallesi Şehit Metin Kaya Sokaktadır.

İsfanbul bünyesinde: Alışveriş Merkezi (Avm), Otel, Tema Park ve gösteri merkezi bulunmaktadır.

Yani burası alışveriş merkezi olmasının yanında, eğlence ve yaşam konseptidir.

Park 2013 yılında hizmete açılmıştır. Açılmasının ardından, Avrupa’da bulunan 800 Tema Park arasından, en iyi ilk 10 Tema Parktan birisi olarak seçilmiştir. Ayrıca, açılışından sonra birçok ödül de kazanmıştır.

Evet ülkemizin ilk “Tema” parkı açıldı ve parkı ziyaret ettiğimde gördüklerimi ve yaşadıklarımı aşağıda sizlerle paylaşacağım. Öncelikle: park, tabii AVM de birlikte olması nedeniyle, şehrin içine yapılmış ve çevresindeki yerleşim alanlarını büyük ölçüde etkilemiş, keşke daha şehir dışına bir yerlere yapılsaydı.

Zaten, yurt dışında bu tür parklar genellikle şehir merkezi dışına yapılmaktadır. Çünkü: parkın konsepti gereği, bu tür parklar ziyaretçilerini gerçek dünyadan alıp, hayal dünyasına götürürler.

Yani, park alanı dışarıdaki hayattan izole olmalı, dışarıdan içeri girince dışarıdaki hayatla bağlar koparılmalıdır, bunun için de, bu tür parkların şehir merkezi ve yerleşim yerlerinin dışında olmasına ve/veya dışarıdan bağların koparılması için ağaçlandırma veya büyük setler çekilmesine dikkat edilmektedir.

Ama, bizim bu temalı park alanımız, tam şehir merkezinde ve yerleşim yerlerinin arasında konuşlandırılmıştır, yani bu tür bir gerçek hayattan izolasyon mümkün olmuyor. Hatta, duyduğuma göre, Alibeyköy semtindeki temalı park alanı olmadan önce, buradaki ev kiraları ucuz iken park alanı ve AVM bittikten sonra, çevre şenlenmiş ve kiralar hızla yükselmiştir.

Sonuç olarak, keşke, şehir merkezinin dışına yapılsaydı dememek mümkün değil. Zaten: yörenin insanı, buraya doluşmaya başlarsa, büyük olasılıkla İstanbul’un büyük bölümü ve yurt dışından gelenler ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelenler, buraya girmekte zorlanacaklardır.

Çünkü, park alanı gerek konumu ve gerekse giriş ücretlerinin nispeten düşük olması sebebiyle, bu söylediğim büyük olasılıkla kısa zamanda gerçekleşecektir.

Park alanı: yaklaşık 100 futbol sahası genişliğindedir. Yani, toplam 600 bin metre karedir. Bir dönem taş ocağı olarak kullanılan park alanı: daha sonraki dönemde, Haliç’i kurtarma çalışmalarında gündeme gelmiş, Haliç’ten buraya petrol hattı gibi boru hattı döşenmiş ve Haliç’in çamuru buraya akıtılmıştır.

Yani, tema parkının yapıldığı alan, Haliç’in çamurundan oluşturulmuş 650 bin m. Karelik alanda kurulmuştur.

Alanda çimlendirme ve ağaçlandırma çalışmaları sürdürülmektedir. Yakın gelecekte, buranın daha da yeşilleneceği söyleniyor. Çünkü, şu an için park alanında gölgelik bir yer yok, gölgede biraz oturayım derseniz yalnızca lokanta var.

Lokanta demişken, park alanında lokanta ve büfeler bulunuyor ve bunlar park alanının çeşitli yerlerine dağılmışlar. Ancak, bunlar da henüz inşaat çalışmaları gibi tamamen açılmamışlar, belki de ramazan nedeniyle açılmadılar. Tuvaletlere gelince, park alanının çeşitli yerlerindeki tuvaletlerin temiz olduğu görülüyor.

Park: günde 10 bin kişiye hizmet verebilecek şekilde düzenlenmiştir. Yılda ise, 30 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Park alanında, 4 bin kişinin istihdam edildiği söyleniyor.

İsfanbul Tema Park İsfanbul AVM
İsfanbul Tema Park İsfanbul AVM
İsfanbul Tema Park İsfanbul AVM

İSFANBUL AVM

Tema parkın hemen yanında “İsfanbul AVM” bulunuyor ve burada: oyuncaktan giyime, dekorasyondan çeşitli yemek ünitelerine kadar birçok mekan bulunuyor. 110 bin metrekarelik kiralanabilir alanda: alışveriş caddeleri üzerinde, 109 farklı cephe, 250 mağaza bulunmaktadır.
Üst kat mağazaları ise: üstü açık sokaklarda bulunuyor.
Ancak siz bu üstü açık sokakları görüyorsunuz ve derken bir den yağmur yağıyor. Yağmur yağdığında bu üstü açık sokakların üstüne garip şemsiyeler yerleştiriyorlar, ancak yine de yağmur sularını engelleyemiyorlar.

Üstü açık sokaklarda nostaljik bir tramvay geziniyor.
Alışveriş merkezinin önünde, bir de suni göl bulunuyor. Görsel olarak, İstanbul’daki en iyi alışveriş merkezlerinden biri olmaya adaydır. Alışveriş merkezinin tam ortasında ise, büyük bir havuz var ve havuzda kurbağalar görünüyor.
Alışveriş merkezinin yeme-içme alanında ise, Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetleri yan yana sunuluyor. İsfanbul Sineması ise “Cinemeximum” tarafından çalıştırılıyor. Burada, son teknolojiyle donatılmış ve dijital ekranlı 11 salon, I-MAX teknolojisi ve toplamda 1650 koltuk kapasitesiyle sinema keyfi yaşayabilirsiniz. Sinema salonunda 3d filmlerde: koltuklar oynuyor, havalanıyor.

İSFANBUL HOLİDAY HOME SUİTS

İsfanbul Alışveriş ve Eğlence Dünyası içinde bulunan otel, eğlence ve alışveriş merkezinin sunduğu tüm etkinliklerin hemen yanındadır. Ayrıca, yine çevredeki birçok turistik mekana oldukça yakındır. 5 yıldızlı bu otelde, 250 oda ve 12 suit bulunmaktadır.

AÇIKHAVA KONSER VE ETKİNLİK SAHNESİ

100 bin metre karelik büyüklükteki “Gösteri Merkezi” içinde: 10 bin kişilik konser salonu, geniş yeşil alanlar ve daha birçok aktivitenin yürütüleceği aktivite alanı bulunuyor. Yine burada, Türkiye’nin en büyük açık hava ekranı bulunuyor. Burada: konserler, maçlar, turnuvalar ve festivaller düzenleniyor.

İsfanbul Tema Park

KONUMU-YERİ

İsfanbul Tema Park

İsfanbul : Eyüp-Alibeyköy’de : Yeşilpınar Mahallesi Şehit Metin Kaya Sokaktadır. Arazinin kuzeyinde “TEM Otoyolu” ve güneyinde ise “E-5 karayolu” bulunmaktadır.

ULAŞIM

İsfanbul Tema Parkına; kendi özel aracınız ile ulaşabilirsiniz. Özel araçlar için, park alanında 5000 kapalı ve 3000 açık alanda otopark bulunuyor ve ücretsizdir.

İsfanbul Tema Park

BİLET ÜCRETLERİ

Giriş bileti satın aldıktan sonra: İsfanbul Park’a giriyorsunuz, Park girişinde aldığınız günlük bilet ile, içeride tüm ünitelerde, kapanış saatine kadar sonsuz binebilirsiniz. Günlük bilet ücretleri: 3-14 yaş arası çocuk için 99 TL, 14-60 yaş üstü için 99 TL dir.

Ayrıca 1 yıl geçerli “Yes Clup Kart” satın alabilirsiniz. Yes kart satış fiyatı, yıllık 399 TL dir.

Yine park alanında sıraya girerek kuyruklarda beklememek isteyenler için “Fast Pass” bileklikleri satılmaktadır.

Yani, Avrupa ve Amerika’nın çeşitli yerlerinde olduğu gibi, girişte yalnızca bir bilet satın alıyorsunuz ve park alanı içindeki tüm ünitelere, istediğiniz kadar ayrı bir ücret ödemeden binebiliyorsunuz, ancak: elbette o ünitelerin önündeki uzun kuyrukları-sıraları unutmayın.

Sonuç olarak, burada normal bir bilet satın alıp girdiğinizde oyuncakların önünde uzun kuyruklarda sıraya girmeniz gerekiyor ama sonuçta Avrupa ve Amerika’da benzeri park alanlarında da girişte belli bir ücret ödedikten sonra park alanı içinde oyuncaklarda ve etkinliklerde sıraya girip beklemek gerekiyor. Yani 2  dakikalık bir oyuncağa binmek için 45 dakika sıra beklemek zorunda kalacağınızı unutmayınız.

İsfanbul Tema Park

AÇILIŞ-KAPANIŞ SAATLERİ

İsfanbul “Tema Park” bölümü: her gün saat 11.00 de açılmakta, hafta içinde 20.00 ve hafta sonunda ise 22.00 de kapanmaktadır.
İsfanbul “Alışveriş Merkezi” bölümü ise: her gün saat 10.00-23.00 arasında açıktır.

İsfanbul Tema Park

TEMA PARK BÖLÜMÜ

1. Vialand Şatosu
2. Macera Dünyası
3. Oyun Dünyası
4. Efsaneler Dünyası

İsfanbul Tema Park Vialand Masal Şatosu

MASAL ŞATOSU

Park alanında, ziyaretçileri bu şato karşılıyor. Şatonun içinden geçerken, park alanında karşılaşacağınız eğlence dünyasına ait bilgiler veriliyor. Şato: 2000 m. Karelik bir alanda tüm görkemiyle yükselmektedir. Ancak: bu tür şatolar genellikle yurt dışında “Disneyland” türü yerlerde bulunmaktadır çünkü Disneyland kültüründe bu tür şatolar bulunmaktadır. Ama, İsfanbul, Disneyland kültürüyle yapılmamıştır, bence keşke burada böyle bir şato yerine, bir Türk mimari kültürünü anımsatan saray yapılsaydı. Evet, Şatodan çıkınca, eski İstanbul’un günlük yaşamını günümüze taşıyan ana cadde, farklı mimari özelliklerle ilgi çekiyor.

Evet, Şatodan çıkınca ise, ziyaretçileri “atlı karınca” karşılıyor.

İsfanbul Tema Park Vialand Macera Dünyası

MACERA DÜNYASI

Burada: tünellerden geçebilir, şelalelerden düşebilir, hız limitlerini zorlayan ve yükseklere çıkmaya hazır olan ünitelere binip, macera dünyasını yaşayabiliyorsunuz.

Nefeskesen-Speed Coaster

Bu Avrupa’nın altıncı hızlı trenidir. Hız treni: 3 saniyede 110 km. hıza ulaşmaktadır. Yani, yolculuğa başlamak için muhteşem bir hız sağlanıyor.

Maceraperest

Bu bir roller coaster dır.
Saatte 80 km. hızla yapılan yolculukta: 30 metre yüksekliğe çıkılıyor. Bu 30 metre yüksekliğe çıkılması ,saniyeler sürüyor. Ancak: elbette buna binebilecek olanların belli bir boy standardının üstünde yani 120 cm. den uzun olmaları gerekiyor, ama parka gittiğimde, buna pek uyulmadığını gördüm, umarım burada bir sıkıntı çıkmaz çünkü yolcuların hareket sırasında güvenlik kemerinden kayıp uçmamaları için en az 120 cm. uzunluğunda olmaları gerekiyor.

İsfanbul Tema Park Vialand Viking-Splash Coaster
İsfanbul Tema Park Vialand Viking-Splash Coaster

Viking-Splash Coaster

Sulu eğlence sevenlerin tercihi, 15 metreden aşağıya beklenmedik bir anda düşüş ve sonucunda biraz ıslanıyorsunuz, ama adrenalin doruklarda. Evet, bir tekneye biniyorsunuz ve su dolu bir kanalda ilerliyorsunuz. Tekneler 20 kişiliktir. Yolculuk sırasında, 45 derecelik bir eğimle: 10 ve 15 metrelik iki ayrı bölümden aşağıya kayıyorsunuz ve ıslananlar için çıkışta özel kuruma bölümleri bulunuyor. Burada kurumadan çıkarsanız ve hatta “maceraperest” e binerseniz, ıslak ıslak rüzgarın çarpmasına tahammül etmeniz gerekir.
Viking’in toplum uzunluğu 480 metredir. Maksimum hızı saniyede 15 km. kadar ulaşıyor. Ünitenin yapımında, 500 metre ray ve 2800 m. Küp su kullanılmıştır.

360

28 metre yükseklikte, İsfanbul parkının tersten nasıl göründüğünü merak edenler için. Alet, oturanları kendi çevresinde döndürüyor ve biraz önce de söylediğim gibi, 28 metre yükseklikten, park alanını 360 derece izlemek mümkün oluyor.
Evet bu ünite, meraklılarını bir hortum gibi gökyüzünde evire çevire savuruyor.

Çılgın Nehir-Rafting Ride

700 metrelik bir parkur boyunca: coşkuyla çağlayan bir şelalenin ortasında, 9 kişilik botlarla yapılan muhteşem bir nehir yolculuğu.

İsfanbul Tema Park Vialand King Kong

King Kong

Yerden 15 metre yüksekte, bir Hollywood efsanesi canlanıyor. Çocukların hayal dünyasının bu kahramanı: ağzından dumanlar çıkararak sizi bekliyor.
Otobüsün içine giren ziyaretçiler, otobüsle birlikte havada King Kong tarafından sallanıyorlar. Yani, bir anlamda filmdeki sahneler gerçekleşiyor. King Kong maketinin yüksekliği 12.7 metre, genişliği ise 11.5 metredir. Toplam kütle ağırlığı ise 35 tondur. Otobüs her seferde 35 yolcu kaldırma kapasitesindedir.

Safari Tüneli

Karanlık bir tünel, saatte buraya 500 kişi girebiliyor ama karanlık olması nedeniyle, yalnızsınız ve yolunuza çıkabilecek sürprizlere hazırlıklı olmanız gerekiyor. Evet vahşi bir ormanda, arkadaşlarınızla birlikte oyun oynayabileceğiniz eğlenceli bir yer.

Zindan

Burası korkuya meydan okumak isteyenlerin girebilecekleri bir yer. Tünelin derin karanlıklarında sizi nelerin beklediğini görmek isterseniz ve korkmayacağınıza emin iseniz, buraya girin.

Hayal Perdesi

Burası bir sinema salonu ve 5D film gösterimi sırasına, kendinizi filmin içinde hissediyorsunuz.

Jet Ski

İstanbul’da şehrin ortasında jet-ski yapmak mümkün. Bunlara çocuklar aileleriyle birlikte binebiliyorlar ve direksiyona geçtiklerinde, dönen araçların yönünü çocuklar belirleyebiliyorlar, istedikleri hızda ve yönde gidebiliyorlar.

İsfanbul Tema Park Vialand Oyun Dünyası

OYUN DÜNYASI

Burada: tüm aile bireylerinin birlikte zaman geçirebilecekleri oyun aletleri bulunuyor.
1. Minik kaşifler (burası hemen girişte, atlı karıncanın karşısındadır. Yanınızda çocuk olmasa da, burayı mutlaka deneyin, etkileneceğiniz kesin)
2. Minik yarışçılar
3. Gelin oynayalım
4. Neşeli çiftlik
5. Mini kule
6. Kahraman itfaiyeciler
7. Küçük madenciler
8. Hayal makinası
9. Atlı karınca
10. Çarpışan arabalar
11. Uçan çocuklar

İsfanbul Tema Park Vialand Efsaneler Dünyası

EFSANELER DÜNYASI

Fatihin Rüyası

Burada: İstanbul’un fethi canlandırılacakmış ve henüz bu bölüm açılmamıştır. Söylenenlere göre, burada biraz önce söylediğim gibi, Fatih Sultan Mehmet tarafından, İstanbul’un nasıl fethedildiği uygulamalı olarak gösterilecekmiş.

Saray Salıncağı

Burada: 20 metre çapında bir daire çizerek uçan salıncakta, aynı anda 40 kişi bulunabiliyor.

İsfanbul Tema Park Vialand Adalet Kulesi

Adalet Kulesi

İsfanbul tema parkı içinde, ziyaretçilere en büyük adrenalin yaşatan yerlerden birisi de burasıdır. 12 yaşından büyük ziyaretçiler buraya kabul edilmektedirler.
Burada, ziyaretçileri bir kadı ile katip karşılıyor. Çünkü, kulenin hikayesi gereği: cezanıza karar veren kadının sizi aşağıya bırakarak cezalandıracak olması.
Burada: ziyaretçilerin bindiği ünite, yerden 50 metre yükseğe çıkıyor ve çevrenin muhteşem manzarası izlenirken, 10 saniye sonunda, hızla yani serbest düşüşle, ünite yere düşüyor, bu düşüş yaklaşık 3 saniye sürüyor.
Bu düşüşün bir diğer özelliği, düşüş sırasında “4G”kuvvetine maruz kalınmasıdır.

Bir Zamanlar İstanbul

Burada, geçmiş yılların İstanbul’undaki yaşanmışlıklara ve olaylara, bir yolculuk yapılıyor.

İstanbul günlük gezi planı hakkındaki yazım için. 

İstanbul-Günlük Gezi Planı-Gezi Yazısı

İstanbul günlük gezi planı: Bu gezi planının, yani bu sayfanın, sitede bulunan diğer sayfalarla bağlantısının sağlanması gerekiyor. Yani; örneğin, burada Topkapı Sarayını gezin derken, sitenin diğer bir sayfasındaki “Topkapı Sarayı” ayrıntılı gezi planını çıkarmanız gerek, yoksa elbette burada yalnızca bir yüzeysel plan söz konusu olur. Ayrıntıyı; yine siteden bulmanız ve çıkarmanız gerekiyor. Ayrıca bu plan bir öneridir. Tercihleri ve seçimleri, İstanbul’daki zamanınıza ve ilgilerinize göre siz yapacaksınız.

Evet; ülkemizin en güzel şehirlerinden biri; İstanbul. Bu arada: ben şu ana kadar 54 ülke gezdim, inanın İstanbul gerçekten birçok ülkenin birçok şehrinden daha güzel.

İstanbul’un Güzellikleri

Her ne kadar; yoğun trafik ve kalabalık ta olsa, insanların asla vazgeçemediği, binlerce yıldır yaşamın her kesimine ev sahipliği yapmış, güzellikler diyarı. UNESCO tarafından 2010 yılı, “Dünya Kültür Mirası Kent” listesine alınan, geçmişi ile iç içe yaşayan kültür kentimiz. İşte; bu kenti, yabancılar bizlerden çok iyi tanıyorlar ve hala İstanbul olarak değil de, belki de bazı şeyleri kabullenmek istemediklerinden “Konstantinapolis” olarak isimlendiriyorlar. Hayır. Bu kent, her ne kadar yüzlerce yıl; Roma ve Bizans egemenliğinin hüküm sürdüğü bir kent olarak kalmış olsa da; yüzlerce yıldır da, Türk egemenliği altında. Kentte; her ne kadar Roma ve Bizans kültür varlığı olsa da, o ölçüde ve hatta daha fazla Türk kültürüne ait eserleri görmek mümkün.

Burada; amacımız; İstanbul’da yaşayanlar için; belki de her gün önünden veya yakınından geçtikleri yapıları tanıtmak. İstanbul dışında yaşayanlar için ise; İstanbul’a geldiklerinde, en güzel şekilde ve en kısa sürede: günlük tur planları yapmalarına yardımcı olmak. Yani: İstanbul’da nereye gidelim, nereyi görelim, ne satın alalım, ne yiyelim, ne içelim, gezi planı nasıl yapalım, gezi güzergahımız ne olsun ve benzeri gibi tüm sorularınızın yanıtlarını, burada bulabileceksiniz. Bilgisayarınızdan alacağınız bir çıktı ile; çok güzel bir gezi rotası/planı yapabilir ve bu rota üzerindeki tüm eserleri, müzeleri; atlamadan, unutmadan, geçmeden görebilirsiniz. Evet; iyi geziler. İstanbul’u önce biz çok iyi tanıyalım, sonra yabancılara tanıtalım.

Yalnız; unutulmaması gereken hassas bir husus var. Gerek yabancı turistler ve gerekse bizler için, kutsal mabetlere/camilere girerken; kıyafet zorunluluğunu unutmayalım. Kolsuz kıyafet, kısa etek, şort gibi kıyafetler ve başı açık olarak ibadethanelere girilmemesi gerekiyor. Bu konuda tedbirli olunmasında yarar var, hatırlatırım.

1.GÜN

İstanbul gezi planı: Bu günlük gezide görülebilecek yerlere ait ayrıntılı bilgileri: yine bu sitede: İstanbul, Eminönü, Kumkapı sayfasında göreceksiniz.
İstanbul’daki 1.günümüzde, bulunduğunuz veya kaldığınız mekandan; herhangi bir vasıta ile; Galata Köprüsünün hemen ayağının bulunduğu yerdeki Eminönü Meydanına gelin.
Eminönü Meydanında; çiçekçiler çarşısı ve meydanda bir süre durduktan sonra; Yenicami’ye ve Mısır Çarşısına girin. Mısır Çarşısına mutlaka zaman ayırın. Yenicami’ye de girmenizi öneriyorum. Ama yine de tercih sizin. Mısır çarşısından çıktıktan sonra; Bankalar caddesine doğru yürüyün. Köşede Hidayet Cami var. Buradan sonra: Ankara caddesine çıkın. Karşınıza: Sirkeci Garı çıkıyor. Buradan: Mimar Kemalettin Caddesine ilerliyorsunuz ve karşınızda: Sansaryan Hanı. Yola devam ediyoruz, Hamidiye Caddesine geliyoruz. Burada: Abdülhamit Türbesi var. Türbenin karşısında: Vakıf Han. Mimar Vedat Bey Sokağından ilerliyoruz ve karşımıza Büyük Postane çıkıyor.
Evet, Büyük Postanenin önündeki caddeden, sola doğru yürüyoruz ve Ankara caddesine geliyoruz. Buradan: deniz yönü aksine doğru yürüdüğümüzde: İran Başkonsolosluğu Binası. Buradan: Türkocağı Caddesine girin; İstanbul Erkek Lisesi Binası.
Buradan tekrar geri dönüyoruz. Kazım İsmail Gürkan caddesine giriyoruz. Burada karşımıza: Cağaloğlu Hamamı çıkıyor. Cağaloğlu’nda, Yerebatan caddesinin sağ yanında.
Sonra; Alay Köşkü caddesi ve burada Beşir Ağa Camisi var. Sonra ise: Alay köşkünü göreceksiniz.

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı girişinin hemen karşısında: Zeynep Sultan Cami var.
Yokuştan yukarı doğru yürüyün. Karşınıza: Cafer Ağa Medresesi gelecek. Buraya girip, bir süre dinlenebilirsiniz.
Sonra, daha yukarı yürüdüğünüzde, Yerebatan caddesinin başında, Yerebatan sarnıcı karşınıza çıkıyor. İşte, buraya mutlaka girin. Buraya, 1 saatinizi ayırın. İçeride gerçekten hoşunuza gidecek bir ortam var.
Yerebatan sarnıcından sonra; Sultanahmet meydanına dönüyorsunuz. Divanyolu caddesi üzerinde: Firuzağa cami var. Cadde üzerinde, Klot Farer sokağa girin. Solda parkın altında, ikinci bir kapalı su sarnıcı karşınıza çıkacak. Binbirdirek sarnıcı. Buraya da mutlaka girin ve gezin diye öneriyorum.

Klot Farer sokaktan aşağıya doğru yürüyün. Karşınıza Keçecizade Fuat Paşa Cami ve Türbesi çıkacak. Buradan, biraz daha aşağıya yürüdüğünüzde ise, sağdan Su Terazisi sokağa girin ve sağa dönün. Karşınıza: Sokullu Mehmet Paşa Cami çıkacak.
Caminin karşı kapısından çıkışta: Özbekler Tekkesi. Sonra: Şehit Mehmet Paşa Sokakta, tam karşıda, Çardaklı Hamam, hamamın hemen sağına dönünce, Küçük Ayasofya Cami görülecek.

Küçük Ayasofya caminden sonra: denize doğru yürüyün. Sola dönünce, Çatladıkapı. Sarayburnu’na doğru ilerleyin, Bukaleon sarayı kalıntıları. Sonra tekrar geri dönün ve Kadırga Limanı Meydanına geliyorsunuz.

Evet, burası son durak. Bu gezi: en iyi şartlarda; 8-9 saatlik bir zamanınızı alacak ve mutlaka yorulacaksınız. Ama, daha önce de söylediğim gibi; bu plan sizlere bir öneri. Bu gezilecek yerleri; yine bu sitede bulunan: Eminönü, Kumkapı sayfasından inceleyin, mutlaka görmek istediklerinizi işaretleyin ve ona göre rotanızı belirleyebilirsiniz. Benim önerim: yani mutlaka görmenizi önereceğim yerler: Yenicami, Mısır Çarşısı, Yerebatan Sarnıcı, Binbirdirek Sarnıcı, Küçük Ayasofya Camii.

2.GÜN

Evet, İstanbul günlük gezi planı: bugün gezimizi; yine bir tarih hazinesi olan ve açık hava müzesi statüsündeki bir alanda sürdüreceğiz: Sultanahmet meydanı. Bulunduğunuz yerden, herhangi bir vasıta ile; Sultanahmet meydanına ulaşıyorsunuz.

Meydanda; önce, Alman Çeşmesini görüyoruz.

Sonra; Dikilitaş, yılanlı sütun ve örme sütunu görüyoruz. Sonra ise: Türk ve İslam Eserleri Müzesine giriyoruz. (Buraya kadar olan gezi rotamızdaki objelere ait ayrıntılı bilgiyi; yine bu sitemizde, İstanbul, Sultanahmet Meydanı başlığı altından çıkarınız)

Müzeden sonra ise, sıra: muhteşem bir yapı, yabancıların Mavi Cami olarak isimlendirdikleri Sultanahmet camisinde. (Burası hakkında ayrıntılı bilgiyi, yine bu sitede, İstanbul, Sultanahmet camii başlığı altında bulacaksınız) Gününüzün, büyük ihtimalle, yarısı bu mekanlarda geçti.

Ayasofya

Öğleden sonraki bölüme; Ayasofya Müzesini gezerek başlayın. Buraya mutlaka bolca zaman ayırın. Bir zamanlar, dünyanın sekizinci harikası olarak nitelenen bu yapı, kesinlikle ilginizi çekecek. (Ayasofya ile ilgili ayrıntılı bilgiyi, yine sitede, İstanbul, Ayasofya Müzesi başlıklı yazıdan alabilirsiniz.) Daha sonra ise; Aya İrini demek istiyorum, ama burası kapalı, yani gezme şansınız yok. Belki; önünde, yapıyı izlemek için, birkaç dakika ayırabilirsiniz. Bir sanat etkinliğine denk gelirseniz, Aya İrini’nin içini görme şansınız olur.

3.GÜN

Evet; İstanbul günlük gezi planı: inanın, ben sizin yerinizde olsam, bugünü, yani tam günü; yalnızca Topkapı Sarayı/Müzesi için ayırırım. Çünkü: burayı, acele etmeden, tadını ala ala gezmek şart. Bulunduğunuz yerden, uygun bir araç ile (taksi öneriyorum) Topkapı Sarayı’na gidin, girin ve akşama kadar, yorulana kadar, orada gezin.
Büyük keyif alacağınıza, güzel bir tarih hazinesini keşfetmenin mutluluğunu yaşayacağınıza inanıyorum.

4.GÜN

Evet, bugün yine müzeler turu var. Fazla yorulmayacaksınız, ama göreceğiniz eserler; tarihi süreç içinde, sizleri başka alemlere götürecek.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Bugünkü; plan; İstanbul Arkeoloji Müzelerinin gezilmesi. Bu müzeler: üç tane. Arkeoloji Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk. Evet; bu üç müze; kesinlikle bir tam güne yakın zamanınızı alabilecek durumda. Gerek Topkapı Sarayı içinden ve gerekse Gülhane Parkından buraya ulaşmanız mümkün.

5.GÜN

Evet, bugün sizlere; daha değişik, tarih dışında bir tur önereceğim. Bugün; kaldığınız yerden, bir şekilde Beyazıt Meydanına gidiyorsunuz. Burada; Çemberlitaş ve Beyazıt kulesini görüyorsunuz ve sonra Kapalıçarşı’ya giriyorsunuz. Evet; dünyanın en eski ve büyük yapılı kapalıçarşı’sı. Burada; güzel ve ilginç bir gün geçireceksiniz ve sanırım özellikle kapalıçarşı; tüm gününüzü alacak. Çünkü; büyük bir mekan.

6.GÜN

Evet, İstanbul günlük gezi planında, bugün size; Haliç istikametini önereceğim. Bu gezi planında: Cibali, Fener, Ayvansaray, Balat, Eyüp semtlerini görebilirsiniz. Bu gezi planında; dini yerler ağırlıkta. Özellikle; Eyüp Sultan Türbesi, Müslümanlar için büyük önem taşımakta. Fener Rum Patrikhanesi ise, Ortodokslar için önemli. Bu arada; Pierre Loti kahvesine uğrayacağız. Evet, zamanınıza göre; bu günü, buralara ayırabilirsiniz. Tercih sizin.

Taksim Cumhuriyet Anıtı

7.GÜN

Evet, İstanbul günlük gezi planında, bugün sizlere; Taksim, Beyoğlu ve İstiklal Caddesinde gezi önereceğim. Bulunduğunuz yerden, herhangi bir araç ile Taksime ulaştığınızda geziniz Taksim Meydanından başlayacak ve Beyoğlu, İstiklal Caddesinde devam edecek ve son olarak Galata Kulesinde bitecek.

Galata Kulesi

İyi geziler diliyorum.

8. GÜN

Bilmiyorum, belki gün sayısı fazla gelmeye başladı. İstanbul’da bu kadar zamanınız olmayabilir. Ama, sonuçta bu gezi planları sizler için bir öneri. Gezilecek yerleri değerlendirip, içlerinden seçim yapabilir ve bu gezi günlerini daraltabilirsiniz. Bugün için örneğin size Dolmabahçe Sarayını gezmenizi önereceğim. Normal şartlarda; yaklaşık 4 saat civarında tutacak gezi süresi, İstanbul’daki zamanınıza göre daha kısaltılabilir.

İstanbul Beylikdüzü

İstanbul Beylikdüzü

Beylikdüzü ilçesi, İstanbul il merkezine 35 km uzaklıktadır.

TARİHİ

Bölgenin tarihinin MÖ 7’nci yüzyıla kadar gittiği tahmin edilmektedir.

Sayfiye yeri olarak: Bizans ve Osmanlı dönemlerinde, orduların konaklama yeri olarak kullanılmış, bu yüzden yerleşim yeri kurulmamıştır.

Bölgenin eski ismi “Gardan” dır ve “Bahçe” anlamına gelmektedir.

1924 yılındaki mübadele öncesi burada yaşayan Rumlar, mübadele ile Yunanistan’a göç etmişlerdir. Buraya onların yerine yerleşen Türkler ise, tarım, hayvancılık ve balıkçılık faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Rumların ayrılması ve Türklerin yerleşmesiyle bölgeye “Kavaklı” ismi verilmiştir.

Kavaklı Belediyesi ismi 2002 yılında “Beylikdüzü” olarak değiştirilmiştir. Bu ismin verilmesinin sebebi “Osmanlı döneminde, burada Osmanlı beylerinin avcılık yapmış olmaları, ayrıca Osmanlı beyleri ve yöneticilerinin düzlük bu bölgeyi dinlenme amacı ile kullanmış olmalarıdır.”

Beylikdüzü, 2008 yılında ilçe olmuştur.

İstanbul Beylikdüzü

GENEL

İlçe, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan E-5 karayolu üzerinde bulunması nedeniyle önemli bir konuma sahiptir.

Denizde 12.4 km kıyı hattı bulunmaktadır. Kıyı şeridi, fazlaca girintili çıkıntılı değildir. Ambarlı ticaret limanı, ilçededir ve böylece ilçenin stratejik önemi artar. Ayrıca yine kıyının doğu kesiminde Haramidere Dolum Tesisleri vardır. Yine bu bölgede, Uluslararası Yat Limanı bulunur.

İlçe merkezi, denizden yaklaşık 150 metre yüksektedir. Bu yüzden, diğer ilçelere nazaran daha nemsiz, rüzgarlı ve temiz bir havaya sahiptir. İlçede yeşil alan oldukça fazladır ve yeşil alan bakımından Avrupa standartlarındadır.

İstanbul Beylikdüzü Ambarlı Limanı

AMBARLI LİMANI

Beylikdüzü ilçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Türkiye’nin en büyük konteyner limanıdır. Dünya çapında ise, en büyük 50 liman içindedir. Ambarlı limanının doğusunda “Haramidere Yakıt Dolum Tesisleri” bulunmaktadır. Ayrıca yine aynı yerde “Termik Santral” vardır. Ambarlı limanının yanında “West İstanbul Marina” isimli uluslararası yat limanı bulunur.

İstanbul Beylikdüzü Geleneksel Balık Festivali

BEYLİKDÜZÜ GELENEKSEL BALIK FESTİVALİ

Beylikdüzü ilçesinin yaklaşık sahil uzunluğu 14 km dir. Denizin güzelliğini yaşamak için her yıl geleneksel olarak, Gürpınar sahilde yapılmaktadır.

İstanbul Beylikdüzü

Festivalde, katılan binlerce ziyaretçiye “balık-ekmek” ve “etli pilav” ikram edilmektedir. Ayrıca 70 balıkçı tekneleriyle denize açılmakta ve balık tutma yarışması yapılmaktadır.

İstanbul Beylikdüzü

GEZİLECEK YERLER

İstanbul Beylikdüzü Balıkçı Kenan Deniz Canlıları Müzesi

BALIKÇI KENAN DENİZ CANLILARI MÜZESİ

Adnan Kahveci Mahallesindedir. Balıkçı Kenan Beylikdüzü Yaşam Vadisi Tesislerindedir. Müzenin kurucusu İstanbul’un ünlü balıkçısı “Balıkçı Kenan Balcı” dır.

Müzenin Türkiye’de başkaca benzeri yoktur.

Müzede: devasa büyüklükteki vatoz balıkları, orkinoslar ve köpek balıkları başta olmak üzere birçok balığı, mumyalanmış halde görmek mümkündür.

Müzede: 1500’den fazla deniz canlısı ve materyal bulunduğu söyleniyor. Müzede sergilenen balıkların ağırlıklarının toplamı 41 ton imiş.

İstanbul Beylikdüzü TUYAP Fuar ve Kongre Merkezi

TÜYAP FUAR VE KONGRE MERKEZİ

İstanbul merkezi: 1996 yılında kurulmuştur. İsminin açık tanımı “Tüm Yapım Fuarcılık Yapım A.Ş.” dir. Kapalı ve açık olmak üzere 145 bin metre karelik alanı bulunmaktadır. Türkiye’de özel sektörün sahip olduğu en büyük fuar merkezidir.

Fuar alanı, her yıl yaklaşık 60 ülkeden katılımcılar ile yaklaşık 2 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.

Fuar alanında, 630 oda kapasiteli, 5 yıldızlı bir konaklama tesisi de bulunmaktadır. 33 toplantı salonu vardır. Burada, her yıl geleneksel olarak “İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı” düzenlenmektedir.

İstanbul Beylikdüzü Kapıağası Köprüsü

KAPIAĞASI (HARAMİDERE) KÖPRÜSÜ

İlçe merkezine bağlı Haramidere mahallesindedir. İstanbul il merkezine yaklaşık 36 km uzaklıktadır.

Köprü: İstanbul şehrini Edirne’ye bağlayan eski ticaret yolu üzerindedir. Günümüzde ise, Küçük ve Büyükçekmece gölleri arasında, E-5 karayolu kenarındadır. E-5 karayolu yapıldığında güzergah dışında ve çukurda kaldığında günümüzde kullanılmamaktadır.

Karayolu kavşağı, köprünün etrafını çevrelemiş ve böylece köprü insanlardan uzak izole edilmiş durumdadır. Çevre yolunun ortasında kaldığı için yanında durmak veya yürüyerek köprüye gitmek oldukça tehlikelidir.

Köprünün kitabesi yoktur. Bu yüzden kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmez.

İstanbul Beylikdüzü Kapıağası Köprüsü

Ancak Mimar Sinan’ın yaptığı eserlerin listesinde, bu köprünün de ismi geçer. Bu yüzden muhtemelen 16’ncı yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Sinan’ın İstanbul’da inşa ettiği az sayıda köprüden biridir. Köprü, Haramidere üstüne inşa edilmiştir.

Ancak hangi Kapı Ağasının vakfı olduğu belli değildir. Sivri kemerli üç gözü bulunur. Büyük gözlerin arasında 3 metre kalınlığındaki ayaklarda sel yaranlar bulunur.  Köprünün uzunluğu 69 metre, genişliği 6.30 metredir.

İstanbul Beylikdüzü Yaşam Vadisi

BEYLİKDÜZÜ YAŞAM VADİSİ

Vadi, 1 milyon 200 metre karelik alanı kapsamaktadır ve İstanbul’un kent içindeki en büyük parklarından birisidir.

İstanbul Beylikdüzü Yaşam Vadisi

Oldukça büyük bir alandır. Alanda, 6 farklı etap bulunmaktadır. İlk etap 2017 yılında ziyarete açılmıştır. Bu bölümlerde: yüzlerce ağaç, çiçekler, doğal yapılar ve tören alanı vardır. Ayrıca havuz ve bazı dinlenme tesisleri de bulunur.  Ayrıca: vadi çevresinde Huzur Evi, Öğretmen Evi, Okul ve Belediye hizmet alanları ile Buz pisti bulunuyor. Vadi içinde iki tane biyolojik gölet bulunuyor. 

İstanbul Beylikdüzü Yaşam Vadisi

Bir de iki tane şelale vardır. 6 farklı noktada otopark ve 9 adet kapı vardır. Birinci etap bölümünde, şehitlerin anısına bir Japon bahçesi oluşturulmuştur. 1889 yılında görevlendirilen Ertuğrul Fırkateyninde bulunan 540 askerin şehit olduğu o günün anısına burası oluşturulmuştur.

İstanbul Beylikdüzü Beycity Çarşı

BEYCİTY ÇARŞI

Cumhuriyet Mahallesinde Atatürk Bulvarındadır.

İstanbul’da bulunan semt pazarları içinde, öne çıkan ilk 5 Pazar yerinden birisidir. 2006 yılında hizmete açılmıştır. Burası, bölgede yaşayanların alışveriş yapmaları için düzenlenmiş bir yerdir. Çarşıda: yöresel hediyelikler, sebze ve meyve satan yerler bulunmaktadır.

İstanbul Beylikdüzü Kavaklı Sahil Parkı

KAVAKLI SAHİL PARKI

Burası antik dönemde oldukça ünlü bir yerdir. Günümüzde ise: spor aktiviteleri, kültürel organizasyonlar burada düzenlenmektedir. Ayrıca: Kavaklı Sahil Parkı, yörede yaşayanlar tarafından yoğun tercih edilmektedir.

Roma Kayıkhanesi

Kavaklı sahilindedir. 2007 yılında, bölgede yat planı ve deniz otobüsü iskelesi projesi düzenleme çalışmaları sırasında çeşitli kalıntıları rastlanmıştır. Bu çalışmalarda: sahilden denize doğru 100 metre ilerideki derinliklerde yaklaşık 1.5 metrelik su seviyesinde “mendirek” kalıntısına rastlanmıştır.

Ambarlı limanının batısındaki bu kalıntı, Roma dönemine aittir. Roma döneminde liman “Angurina” olarak adlandırılıyordu.

Muhtemelen MÖ 4’ncü yüzyıl ile MS 9’ncu yüzyıl arasında kullanılmış olmalıdır.

Günümüzde, yapının bir kısmı görülmektedir, ancak önemli kısmının toprak altında bulunduğu tahmin edilmektedir.

Herhangi bir resmi arkeolojik araştırmanın yapılmadığı yapıda, dıştan görüldüğü kadarı ile 7 bölüm bulunmaktadır. Bunlardan 2 tanesi ambar, 5 tanesi ise gemilerin ya da teknelerin yapıldığı yerlerdir. Burada tahmin edildiği gibi bir gemi yapım atölyesi varsa, bunların ham maddesi yani ağaç ve keresteleri dere ya da lagünler vasıtasıyla sağlanıyordu.

Evet, burası Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Çünkü MÖ 4’ncü yüzyıla tarihlenen bu liman, İstanbul bölgesinin en eski limanıdır.

Ancak ayrıntılı bir kazı yapılmadığından henüz burası hakkında net bilgiler yoktur. Muhtemelen: gerek Romalılar, gerek Bizanslılar ve gerekse Osmanlı döneminde, özel amaçlı liman olarak kullanılmıştır. Ayrıca: özellikle İstanbul’un kereste ihtiyacının karşılandığı bir liman ve depo olarak da kullanılmış olduğu düşünülmektedir.

Çünkü bir zamanlar İstanbul’un kereste ihtiyacı: Çatalca ormanları, Mudanya, Erdek ve Lapseki bölgelerinden karşılanıyordu. Deniz yolu ile Ambarlı liman sahasına getirilen tomruklar burada depolanır, işlenir ve sonra karayolu ile İstanbul’a ulaştırılırdı.

Marmara adasından getirilen mermer blokları da burada limana indiriliyor ve sonra işleniyormuş. Bu durum, liman çevresinde ve denizde bulunan mermer parçalarından anlaşılmaktadır.

Burada sürdürülen bu ulaştırma faaliyetlerinin 1500’lü yılların başındaki Büyük İstanbul depreminden sonra sonlandığı düşünülüyor. Yörede yaşayan halk, bu deprem için “Küçük Kıyamet” (Kıyamet-i Suğra) tanımlaması yapmıştır.

Bu depremde: Beylikdüzü sahasındaki yerleşimler ve yapılarda ağır hasar görmüş, Ambarlı limanı bölgesi kullanılmaz hale gelmiştir. Ayrıca: deniz taşmış, taşan deniz suları şehrin surları, Galata ve İstanbul’daki birçok duvarı aşmıştır.

Bu yüzden, Beylikdüzü kıyısındaki yerleşimler, iç kısımlara çekilmiştir.

Evet, sonuç olarak bu büyük deprem, Ambarlı limanı bölgesini de uzun yıllar boyunca kullanılmaz duruma getirmiştir.

İstanbul Beylikdüzü Tepecik Çamlık Piknik Alanı

TEPECİK ÇAMLIK PİKNİK ALANI

Giriş ücretsizdir. Büyükçekmece’deki en ünlü piknik alanıdır. Göl kenarında, çam ağaçları arasında oksijene doyulabilir. Burası, kamp yapmak, piknik yapmak ve barbekü için oldukça uygun imkanlar sunmaktadır.  

İstanbul Beylikdüzü Tepecik Çamlık Piknik Alanı

Burada: piknik masaları, yürüyüş ve bisiklet yolları bulunmaktadır. Ayrıca çocukların eğlenmesi için macera parkı, mangal yakmak isteyenler için mangal üniteleri ve çeşmeler bulunmaktadır.

İstanbul Beylikdüzü Yakuplu West Marina

YAKUPLU WEST MARİNA

Marmara Mahallesinde, sahil kıyısındadır. Burada: yat acentaları, market, yüzme havuzu, plaj, yelken okulu ve kültür merkezi ile restoran ve kafeteryalar bulunmaktadır. Yani, deniz kenarında yemek yiyebileceğiniz İtalyan ve Meksika mutfakları olan restoranlar vardır. Burada bulunan halk plajında denize girilebiliyor.

İstanbul Beylikdüzü Gürpınar Halk Plajı

GÜRPINAR HALK PLAJI

İstanbul genelinde “Mavi Bayraklı” bir plaj olarak önem kazanmaktadır. Yapılan deniz suyu tahlillerinde, burada rahatlıkla denize girilebileceği tespit edilmiştir. Sahil şeridinde 470 metre uzunluğunda, 3 kademeli beton plaj yapılmıştır. Beton plaj üzerine, belirli aralıklarda 29 tane engelli merdiveni ve belli yerlere 13 tane, denize inen krom kaplamalı çelik merdiven konmuştur.

İstanbul Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi

ATATÜRK KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ

2011 yılında hizmete girmiştir. Burada oldukça büyük bir kütüphane, tiyatro ve konser alanları, atölyeler ve sergi alanı bulunmaktadır. Ayrıca, bir kitap kafe vardır. Burada: tiyatro etkinlikleri ve konserler düzenleniyor.

İstanbul Beylikdüzü Malik Ağa Çeşmesi

MALİK AĞA ÇEŞMESİ

İlçe merkezine bağlı Gürpınar Mevkiindedir. Çeşmenin bir diğer ismi “Aşıklar Çeşmesi” dir. Eskiden genç kızlar, ilgi duydukları erkekleri, ancak bu çeşmenin başına su almaya geldiklerinde görebiliyorlarmış. Yani bir nevi tanışma ve beğenme yeri imiş.

Çeşmenin kitabesi yoktur, bu yüzden yapım tarihi ve yaptıran bilinmez.

Ancak muhtemelen Osmanlı döneminde yaptırıldığı ve Rumlardan kaldığı tahmin edilmektedir.

İstanbul Beylikdüzü

Çeşmenin hemen yanında: muhtemelen 300 yıllık olduğu tahmin edilen bir çınar ağacı bulunmaktadır. Çeşmenin bulunduğu sokağa adını veren bu heybetli çınar altındaki kahvehane, mahalle yaşlılarının oldukça yoğun tercih ettikleri bir sohbet ve dinlenme yeridir.

Çınar ağacı ve tarihi çeşme, günümüzde Malik Ağa’nın torunu tarafından işletilen kahvehanenin bahçesindedir. Ağacın gövdesinde büyük bir oyuk görülür. Buna rağmen ağaç oldukça sağlıklı görülmektedir.

Günümüzde çeşme zaman içinde uğradığı tahribat sonucu suyu kesilmiş olarak durmaktadır. Çünkü, hemen yanındaki çınar ağacının kökleri nedeniyle, çeşme bulunduğu yerden biraz kaymıştır.

İstanbul Beylikdüzü Değirmen Burnu Feneri

DEĞİRMEN BURNU FENERİ

İlçe merkezine bağlı Gürpınar sahilindedir. Bulunduğu yere ismini vermiştir.

Fenerin, Cumhuriyet dönemi öncesindeki durumunu bilen yoktur. Yapılan araştırmalara göre, günümüzde görülen fener 1921 yılında inşa edilmiştir. Yüksekliği 8 metredir. Denizden yüksekliği ise, 20 metredir. Fener: yaklaşık 10 deniz mili uzaklıktan görülebiliyor.

İstanbul Beylikdüzü Rum Evleri

RUM EVLERİ

İlçe merkezine bağlı Gürpınar mevkiinde, Cumhuriyet dönemi öncesinde yani mübadeleden önce Rumlar yaşamaktadır. Günümüzde, o dönemde Rumlardan kalma birkaç tane ev bulunmaktadır.

Kilise

Gürpınar Erkek kuran kursunun yanındaki çocuk parkının bulunduğu yerdedir. Yapının yüksekliği 10 metre kadardır. Mübadeleden sonra kilise yıkılmıştır. Kilise kalıntısının bulunduğu parkta, bir de “çitlembik ağacı” bulunmaktadır, ancak yaşı bilinmemektedir.

İlkokul

Rumlardan kalmadır. Günümüzde Beylikdüzü Polis Karakolu binasının hemen arkasındadır. Burası: 1926 ile 1932 yılları arasında kullanılmıştır.

HARAMİDERE AV KÖŞKÜ

Haramidere, D-100 karayolunun kenarındadır.

Burada bulunan ve av köşkü olduğu tahmin edilen yapı kalıntısı, 11’nci yüzyılda Bizans döneminde İmparator Romanos Diogenes tarafından yaptırılmıştır.

Köşk yapısı: Bizans döneminde, Avrupa ile İstanbul şehirleri arasındaki bağlantıyı sağlayan “Via Egnetia” yolu üzerindedir.

Bu köşk yapısı: bir zamanlar bölgede avcılık yapıldığını kanıtlamaktadır.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

İstanbul Beylikdüzü Migros AVM

Beylikdüzü Migros AVM

E-5 karayolu üzerindedir. 1997 yılında faaliyete geçmiştir. Burada: 130 mağaza, 1400 araçlık otopark, hipermarket, cafe, restoranlar, fast food mağazaları bulunmaktadır. Toplam 3 kattan oluşur. Alışveriş merkezinde toplam 1200 kişi istihdam edilmektedir.

İstanbul Beylikdüzü Perlavista AVM

Perlavista AVM

Adnan Kahveci Mahallesi Yavuz Sultan Selim Bulvarı üzerindedir. E5 ve TEM bağlantı yolunun hemen yanı başındadır.

İstanbul Beylikdüzü

Tüyap Kongre ve Fuar Merkezine yakındır. Alışveriş merkezinde 125 mağaza bulunmaktadır. Kapalı otopark 1500 araç kapasitelidir.

İstanbul Beylikdüzü Beylicium AVM

Beylicium AVM

E-5 karayolu yan yol üzerinde, Beylikdüzü caddesindedir. 6 Ocak 2006 tarihinde açılmıştır. Beylikdüzü Belediye binası ile komşudur.

Buranın en büyük özelliği: hem kamu kurumlarındaki işlerinizi, hem de alışverişinizi aynı çatı altında yapabilecek olmanızdır. Burada. PTT, İgdaş, Bedaş, ödeme merkezleri, Beylikdüzü Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Kariyer Merkezi, Spor Merkezi, Halk oyunları birimleri bulunmaktadır.

Ayrıca 7 ayrı banka şubesi bulunur. Evet alışveriş merkezi toplam 25 bin metre karelik alana kuruludur. 3 katlıdır. 7 sinema salonu, 2 tiyatro sahnesi vardır.

İstanbul Beylikdüzü White Corner AVM

White Corner AVM

Barış Enver Adakent caddesindedir. En alt katında Migros, en üst katında ise sinema bulunmaktadır.

İstanbul Beylikdüzü Stars-Star City AVM

Stars-Starcity AVM

Temmuz 2016 tarihinde hizmete açılmıştır. CNF Fuar merkezine yakındır.

Outlet konseptiyle tasarlanmıştır. Bünyesinde: dünya markaları ve outlet fiyatlarıyla yıl boyunca yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ziyaret edilmektedir.

İstanbul Beylikdüzü

Kapalı otopark 1321 araç, açık otopark ise 650 araç kapasitelidir.

İstanbul Beylikdüzü Sürmen Center

Sürmen Center

Adakent Bölgesi Barış Mahallesinde Atatürk Bulvarındadır.

İstanbul Beylikdüzü Sürmen Center

Günde yaklaşık 10 kişi burayı ziyaret etmektedir. 2001 yılında hizmete girmiştir. 15 katlı ve 60 daireli bloklar arasında geniş bir yerleşim alanında kuruludur. Alışveriş merkezinde 74 mağaza bulunur.

İstanbul Beylikdüzü Kaya Milineum

Kaya Millenium

Eski belediye çarşısı ve hemen yakınındaki akaryakıt bayii yıkıldıktan sonra yapılmıştır. İki büyük ikiz kulede: bürolar, büyük mağazalar, tiyatro salonu, düğün salonu ve cep sinemaları bulunmaktadır. Zemin katta ise, iki katlı otopark bulunur.

İstanbul Beylikdüzü Paradise AVM

Paradise AVM

Yavuz Sultan Selim Bulvarındadır. Yani Beylikdüzü’nün en geniş bulvarı (40 metre) üstündedir. 6 katlıdır. İlaveten altta 2 katlı otopark vardır.

İstanbul Beylikdüzü Marmara Park AVM

Marmara Park AVM

Mevlana Mahallesi Çelebi Mehmet Caddesi üzerindedir. Beylikdüzü ve Esenyurt bölgelerinin ortasındadır. Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden birisidir.

E5 otoyolu ve TEM otoyolları üzerinde konumlanmıştır. Yani ulaşım kolaydır. 2012 yılında hizmete girmiştir. 4 katlıdır. 3000 kişi istihdam edilmektedir. 250 mağaza bulunur. Otopark kapasitesi 4000 araçtır.

İstanbul Beylikdüzü Marmara Park AVM

Alışveriş merkezinde “Galaksi” teması vurgulanmaktadır. Gezegen modelleri ve özel ışıklandırmalar ile yaratılan uzay atmosferi, alışveriş merkezini benzerlerinden ayırıyor.

 İstanbul Büyükçekmece gezi yazım için  Büyükçekmece