Sakarya Serdivan

Sakarya Serdivan

Üniversite öğrencileri yoğun, tarihi ve turistik yer derseniz, bence burada bulunan Justinyen köprüsünü mutlaka gidin görün, o kadar önemli bir anıt ki, İstanbul-Ayasofya ile yaşıt, diğer yandan yamaç paraşütü sevenler için burada gayet uygun bir paraşüt alanı bulunuyor.

ULAŞIM

Serdivan, Adapazarı arası uzaklık: 5 km. dir. Serdivan, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı arası uzaklık 129 km. Seldivan, Kocaeli arası uzaklık: 71 km.

TARİHİ

Yerleşim yerinin, ilk olarak 17’nci yüzyılda buraya yerleşen Rumlar tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. İlk adı “Petrades” dir. Zaman içinde “Sardovan” olmuş ve daha sonra “Serdivan” olarak kullanılmaya başlamıştır. Lozan anlaşmasından sonra yapılan nüfus mübadelesi sırasında, Serdivan’da ikamet eden Rumlar buradan ayrılmış, yerlerine Müslüman nüfus gelmiştir. Yeni gelenler, Rumların boşalttığı mekanlara değil, yeni bir alanda kurulan yerleşime yerleşmişlerdir. Daha sonra 1928 yılında Arnavutluk, 1934 ve 1951 yıllarında Bulgaristan ve Yugoslavya göçmenleri gelirler. 1948 yılında ise Karadeniz bölgesinden gelenlerle birlikte beldenin nüfusu hızla artmıştır. 1956 yılında Belediye kurulmuştur. 1980 yılında Belediye teşkilatı kaldırılmış, 1982 yılında yeniden kurulmuştur. 1999 Gölcük depreminden sonra buranın nüfusu hızla artmıştır. 2008 yılında ise İlçe olmuştur.

Sakarya Serdivan

GENEL

Serdivan Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Metropol alanında bulunan bir ilçedir. Bu yüzden ilk bakışta, farklı bir yerleşim yeri olarak algılanmaz. Sapanca gölünü bir kısmı ilçe sınırları içerisindedir. Doğu Marmara bölgesinde bulunmaktadır. Adapazarı ovasının uç noktalarındaki tepeler üzerine kurulmuştur.

Söz konusu tepelerin tamamı yapılaşmaya uygun değildir. Ancak nispeten zemin yapıları sağlamdır ve sürekli rüzgar almaktadır, nem oranı düşüktür. Yani, buranın deprem bölgesi olduğu düşünüldüğünde, sağlam zemini ile Serdivan çevrede en tercih edilen ilçelerden birisi haline gelmektedir. Yörede Karadeniz ve ılıman iklim hakimdir. İlçe sınırları içinde orman oranı oldukça düşüktür. İlçe içinde, iki tane büyük alışveriş merkezi bulunmaktadır. Evet, ilçenin en büyük özelliklerinden birisi de öğrencilerin burada oldukça fazla sayıda barınıyor olmalarıdır. Çünkü Sakarya üniversitesine yakındır ve depremde en az zarar gören ilçelerin başında gelmektedir.

Sakarya Serdivan

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ

1982 yılında kurulan Sakarya Üniversitesi Kampüsü, ilçe sınırları içerisinde, ilçe merkezine sadece 2 km uzaklıktadır. Sakarya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kampüsü ilçe içindedir.

Sakarya Serdivan

GEZİLECEK YERLER

Sakarya Serdivan Justianus Köprüsü

JUSTİNİANUS KÖPRÜSÜ

İlçe merkezine 8 km uzaklıktadır. Burada ilginç bir durum var, köprünün altından herhangi bir akarsu geçmiyor. Bu yüzden, günümüzden yüzlerce yıl önce yapılan köprünün ne amaçla yapıldığı bilinmiyor. Büyük olasılıkla, yıllar önce köprünün altından Sakarya nehri akıyordu, ancak nehir yatak değiştirince köprü açıkta kaldı. Ancak uzmanlar bu görüşü desteklemiyor, çünkü köprü ile nehir arasında yön farkı var, Sakarya nehri güneyden kuzeye akmaktadır. Köprünün mimari şekline bakıldığında ise, köprünün altından geçen suyun, kuzeyden gelip güneye gitmesi gerekir. Köprü topukları ve sel yaranlarının yönü bunu gösteriyor. Peki cevap nedir? Muhtelif görüşler var. Bu görüşlere göre: köprünün yapım amacı, Sakarya nehri ile Sapanca gölünü birleştirmek ve Marmara denizine bağlamaktı. Böylece Bizans döneminde ticari anlamda Anadolu’ya ulaşım daha kolay olacaktı.

Sakarya Serdivan Justianus Köprüsü

Bizans imparatoru Justinianus tarafından MS 558-560 tarafından yaptırılmıştır. Erken Bizans döneminde, Anadolu’da bulunan en görkemli anıtsal yapılardan bir tanesidir. Köprü yapılış tarihi olarak, İstanbul-Ayasofya ile yaşıttır.

Sakarya Serdivan Justianus Köprüsü

Köprüye önceleri Latince “pons” yani “köprü” denilmiştir. Bundan başka, kendine özgü bir ismi yoktur. Bir zamanlar buralarda yaşayan Rumlar, köprüye “Beş gözlü köprü” ismini vermişlerdir, ancak bugün köprünün beş gözü bulunmamaktadır.

Taş köprü 365 metre uzunluğunda ve 9.80 metre genişliktedir. Toplam 12 kemerlidir.

Köprünün batı ucunda: tak izi vardır. 1838 yılında Laborde isimli bir gezgin tarafından çizilen gravürde köprünün batı ucunda günümüze ulaşmayan bir zafer kapısının bulunduğu görülüyor.

Sakarya Serdivan Justianus Köprüsü

Doğu ucunda ise apsisli bir yapı ve köprüyle ilgili olduğu düşünülen tonozlu müştemilat denen çeşitli yapı kalıntıları bulunmaktadır. Apsisin yüksekliği 11 metre, genişliği ise 9 metredir.

Restorasyon çalışmaları yapılıyor, bu esnada üzerinde haç işareti bulunan bir sütun başlığı bulundu ve Sakarya Müzesinde korumaya alındı. Yıllar içinde kaybolarak toprağa karışan diğer parçaların da bulunması için çalışmalar sürdürülüyor. Son yapılan çalışmalarda: köprünün yakınlarında bir sarnıç ve hamam tespit edilmiştir.

Bu arada, köprü 1999 depremini küçük birkaç çatlakla atlatmıştır.

Köprü, 2018 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir. Ben bu köprüyü gidip bizzat görmedim, ama en kısa zamanda gitmeyi ve görmeyi planlıyorum, sizler de mutlaka gidin ve görün, gerçekten muhteşem bir anıt, tarihi eser.

Sakarya Serdivan Tepe

SERDİVAN TEPE

Buradan yamaç paraşütü yapılmaktadır. Buraya ulaşım: Sakarya Üniversitesi yolu üzerinden sağlanır.

Sakarya Serdivan Tepe

Serdivan tepesinde yükseklik yaklaşık 230 metredir. Özellikle: pist doğal çimdir ve aynı zamanda 30 paraşüt serilebilmektedir. Bölgede hakim rüzgar: kuzey-kuzeybatı yönündedir.

Sakarya Serdivan Gölpark

SERDİVAN GÖLPARK

Gölpark, Sapanca gölünün kuzey kıyısında kurulmuş ve 2013 yılında hizmete açılmıştır.

Sakarya Serdivan Gölpark

Serdivan ilçesinin Sapanca gölü kıyısında 8.5 km kıyı şeridi bulunuyor. Burada: çocuk oyun alanları bulunuyor. Gölpark çevresinde: ormanlık alanlar vardır. Sahil şeridinde iskeleler, oturma ve gezinti alanları yapılmıştır. Buralarda, gölün diğer kısımlarına oranla çok daha az yapılaşma görülüyor.

Sakarya Serdivan Gölpark

Özellikle: yaz aylarında akşamları göl kıyısında bulunan çay bahçelerinde oldukça güzel zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca: gezinti, piknik alanları ve dinlenme yerleri düzenlenmiştir. Burası özellikle İstanbul ve diğer yakın şehirlerin gürültü ve kalabalığından kaçmak isteyenler için ideal.

Sakarya Kocaali gezi yazım hakkında  Kocaali