Roma Colosseo (Kolezyum)

Roma Colosseo (Kolezyum)

Evet, Roma şehri denilince, tarih severler, tarih meraklıları öncelikle “Kolezyum” derler ve buranın ihtişamını, güzelliğini görmeden, dünya üzerindeki Roma medeniyetinin ulaştığı seviyeyi anlamanın mümkün olmayacağına inanırlar.

Evet, dünyadaki ilk stadyum örneği yapı karşınızda.

Antik Yunan tiyatrolarının birçoğu, bir yanını mevcut bir tepeye veya yamaca verirken, burası tamamen düz bir zemine inşa edilmiş olması nedeniyle de önem kazanmaktadır.

Kolezyum

İnşaatına MS.70 yılında başlanmış ve 8 yıllık süreç sonunda; MS. 80 yılında bitirilmiştir. Antik Yunan tiyatroları at nalı şeklindedir.

Bu at nalı şeklindeki iki tiyatro: sahne kısmından karşılıklı birleştirilince, elips şeklindeki bir yapı ortaya çıkıyor, işte Romalılar bunu gerçekleştirmişlerdir.

Yapı: 55 bin kişi kapasitelidir.

Duvarların yüksekliği: 40 metreye kadar çıkmaktadır.

Yapının: yaklaşık 60 kapısı bulunmaktadır.

Acil durumlarda ise, kapı sayısı 120 olmaktadır.

Bunun sebebi, içerideki insanların, 10 dakika gibi kısa bir sürede, yapıyı terk etmelerini sağlamaktır.

Yapının taşları

Taşların itme gücü ve yumurta akı ile birbirlerine sabitlenmiştir. Ayrıca: her iki taş kütlesi arasında “U” şeklindeki demir parçası, kurşun eritilip  dökülmek suretiyle sabitlenmiştir.

Zamanla büyük bir deprem geçiren yapının, güney duvarı günümüzde yıkıktır ve bu duvarın taşları, şehirdeki diğer yapılarda bolca kullanılmıştır.

Roma Colosseo (Kolezyum)
Roma Colosseo (Kolezyum)
Roma Colosseo (Kolezyum)
Roma Colosseo (Kolezyum)

Yapıdaki etkinliklerde, ilk yıllarda: esirler vahşi hayvanlara atılarak parçalatılıyor iken, Hıristiyanlığın kabulü ile, bu uygulamaya son verilmiş ve burada gladyatör dövüşleri yapılmaya başlanmıştır.

Öte yandan, Hıristiyanlığın ilk yıllarında, Roma imparatorları: ülke ve şehirdeki kargaşalıkları engellemek ve insanları daha kolay kontrol altına alabilmek için, böyle büyük bir yapı yaptırmıştır.

Gladyatör  dövüşleri

İlk olarak esirler arasından  seçilen iri-yarı ve güçlü kişiler, gladyatör okullarında eğitilirler ve ülkenin çeşitli yerlerindeki arenalarda dövüştürülürlermiş.

Bir dönem: esir olmayanlar içinden de gladyatör çıktığı görülmüş, çünkü bu dövüşler, halk arasında büyük rağbet görmüştür.

Ülkenin çeşitli yerlerinde dövüştürülen gladyatörler için, Roma-Kolezyum bir mabet, ulaşılacak en büyük dövüş mekanı olarak hep önem kazanmıştır.

Evet

Dışarıdan görüldüğünde bu muhteşem yapıya hayran kalmamak elde değil. Eğer içeriye girmek isterseniz, uzun kuyrukları yani sırayı beklemek zorundasınız ki, içeriye girerseniz, vahşi hayvanlar ve esir gladyatörlerin yer altında tutuldukları hücreleri, sıraları ve alanı görebiliyorsunuz.

Arenanın zemini: tahta ve kumla kaplı imiş. Bodrumda, biraz önce sözünü ettiğim gibi holler görülüyor.

Yapının dışında ise, o kalabalık içinde, Roma askeri kıyafeti giymiş kişilerle hatıra fotoğrafı çektirebiliyorsunuz.

Elbette: esmer tenli kuzey Afrikalı göçmenler, ellerindeki hediyelik eşyaları satmak için, her türlü gayreti gösteriyorlar.