Yaylaları ve balıyla meşhurdur.
ULAŞIM
İmranlı, Sivas arası uzaklık: 106 km. İmranlı, Zara arası uzaklık: 38 km. İmranlı, Hafik arası uzaklık: 96 km. İmranlı, Erzincan arası uzaklık: 140 km. İmranlı, Refahiye arası uzaklık: 72 km.
TARİHİ
Yerleşimin ismi “Çit” iken daha sonraları 1890 yılında Sultan II Abdülhamid döneminde “Hamitabat” olmuştur. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında, doğu illeri Ruslar tarafından işgal edilince, o yörelerde yaşayanlar buraya göçmüşler ve yerleşmişlerdir. İkinci göç hareketi, 1911-1912 yıllarında yaşanır. 1911 yılında ilçenin ismi değiştirilmiş ve Ümraniye olmuştur. 1948 yılında Ümraniye ilçe olur ve ismi “İmranlı” olarak değiştirilir.
GENEL
Yerleşim, Kızılırmak vadisinde, Kızıldağ eteğinde kurulmuştur. Genellikle dağlık bir yapıya sahiptir. Arazi genellikle tepelerden oluşmaktadır. Yörenin ortalama rakımı 1650 metredir. Bölgede karasal iklim hakimdir, buna bağlı olarak kışlar soğuk yazlar sıcak ve kurak geçer. Yılın 9 ayı soğuk geçer.
Yörenin en büyük özelliği, ülkemizin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak’ın doğduğu yerdir. Kızılırmak nehri, ilçenin ortasından geçer. Ayrıca: Ankara-Sivas-Erzincan kara yolunun buradan geçmesi, ilçe için oldukça önemli bir özelliktir. Son bir not: yörede Acıdere ırmağında, yüzülebilecek çok güzel göller ve küçük kumsallar vardır.
NE YENİR
Türkiye’nin en güzel doğal balı burada üretilmektedir. Mutlaka tadın, satın alın.
İMRANLI KIZILIRMAK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
Her yıl geleneksel olarak Ağustos ayında İmranlı Meydanında yapılır. Festivalde birçok konser etkinliği düzenleniyor.
GEZİLECEK YERLER
MERKEZ CAMİİ
İlçe merkezinde, Çarşıbaşı Mahallesindedir. Yörede yaşayanlar tarafından söylendiğine göre, burada camiden önce bir mescit bulunuyormuş. Caminin kitabesi yoktur. Bu yüzden kim tarafından ve hangi tarihte yaptırıldığı belli değildir.
Caminin çatısı saç ile kaplanmıştır. Çatının ortasında kubbe gibi bir bölüm bulunur, bunun da üstü saçtır. Caminin içinde, harimin ortasında, kubbe içi kalem işi süslemeler görülmeye değerdir. Minare üzerinde bulunan bir levhada 1952 tarihi yazılıdır. Minare, iki şerefelidir.
İMRANLI BARAJI
İlçe merkezine 2 km uzaklıktaki Kızılırmak nehri üzerine inşa edilen baraj, 1994-2002 yılları arasında inşa edilmiştir. Akarsu yatağından yüksekliği 49 metredir. Barajda balık yetiştiriciliği yapılıyor. Baraj gölünün çevresinde: piknik alanları bulunuyor. Baraj gölü ve çevresi, 2019 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.
KOYUNKAYA MESİRE YERİ
İlçe merkezine 12 km uzaklıktadır. Sivas-Erzincan karayolunun 100’ncü kilometresindedir. Burası çam ormanlarının arasında ve kayalardan çıkan su kaynaklarıyla öne çıkmaktadır. Ayrıca harika bir manzara vardır. Burada piknik yapmak mümkündür.
SIBYAN MEKTEBİ
İlçe merkezine 30 km uzaklıktaki Karacaören köyündedir.
Okul, Sultan 2’nci Abdülhamit emriyle 1904 yılında yapımına başlanmış, ancak 1928 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde çocukların eğitim aldıkları ilkokul olarak kullanılmıştır. Okulda dini bilgiler ve okuma yazma öğretiliyordu.
Yani bir mahalle mektebi gibi kullanılıyordu. İlk mezunları, 3 yıllık eğitimin ardından, 1928-1931 yılları arasında verilmiştir. Yapı: moloz taş kullanılarak, dolgu tekniği ile yapılmıştır. Köşe, kapı ve pencere kemerlerinde kesme taş kullanılmıştır.
Dıştan ters “T” planlıdır. İki basamaklı taş merdivenle çıkılır. Daha sonra, 2015 yılında dönemin valisi Zübeyin Kemelek tarafından yeniden hizmete açıldı. Günümüzde köy konağı olarak kullanılıyor.
COGİ BABA TÜRBESİ
Çengelli dağı eteklerinde: Cogi Baba, Avşar ve Koçgediği adlı üç köy sıralanıyor.
Cogi Baba Türbesi, Yönören köyü ile Avşar köyü arasında çok güzel kapalı bir binanın içindedir. İlçe merkezine 31 km uzaklıktadır.
Peki Cogi Baba kimdir? Bu konuda iki söylenti bulunmaktadır. Bunlardan birincisi: İslamiyeti yaymak için Anadolu’ya gelen Arap sahabelerden birisidir. Diğer söylenti: Selçuklular, Anadolu’ya girdikten sonra, 12 ve 13’ncü yüzyıllar arasında Selçuklular tarafından bölgede görevlendirilen din alimlerinden birisidir. Evet, kim olduğu hakkında çeşitli söylentiler olmasına rağmen: Cogi Baba’nın gömüldüğü yerdeki türbesi ve çeşme: günümüzde önemli bir ibadet yeri olarak kabul edilmektedir. Her yıl: Türkiye ve Avrupa’nın birçok kişi, buraya ziyarete geliyorlar ve bu geleneklerini her yıl geleneksel olarak Temmuz ayının ilk haftasında festivallerle kutluyorlar.
Burada: gelen ziyaretçilerin kurban kesebileceği bir alan, ayrıca oturup yemek yenebilecek şekilde düzenlenmiş üstü kapalı bir yer vardır.
COGİ BABA ÇEŞMESİ
Yünören ve Avşar köyleri arasında bulunan yol üstündedir. Yörede yaşayanların inancına göre, Cogi Baba, bu sudan abdest alırmış. Bu yüzden, su Cogi Baba’nın ismiyle anılır. Cogi Baba Türbesini ziyaret edenler, bu sudan içerler ve yanlarında getirdikleri kapları doldurup evlerine, hastalarına götürürler.
KIZILIRMAK NEHRİ DOĞDUĞU ALANLAR
İmranlı ilçe sınırları içinde, Kızıldağ’dan doğan Kızılırmak, ülkemizin en uzun nehridir. Kızıldağ yani Kızılırmak’ın doğduğu yerin rakımı 2500 metredir. Kızılırmak nehri ismini içinde tuz ve jips bulunan, genellikle kızıl renkli, kumlu ve killi topraktan alır.
Uzunluğu 1355 km dir. Kızılırmak nehrinin en büyük kaynağı ve kolu olan yer, İlçe merkezine bağlı Kızılmezra köyündedir. Köy ilçe merkezine 42 km uzaklıktadır. Buradan Kızılırmak takip edilerek doğa yürüyüşü düzenleniyor. Kızılırmak kaynağının doğduğu yer, Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
DİĞER TARİHİ ESERLER
İmranlı ilçesinde; Hamdi Atasoy evi, Ali Bey konağı ve Kazan Kardeşler konağı gibi yerler bulunmasına rağmen, bu yerler hakkında maalesef hiçbir bilgi ve belge bulunmamaktadır. Yani, gidip bunları görün ama ne zaman yapılmış, kim yaptırmış, asla bu konularda hiçbir bilgi bulamazsınız. Bu yüzden bunları görmenizi önermiyorum.
Sivas hakkındaki gezi yazım için Sivas