Mısır’da, imparatorluğun kurucusu sayılan Kral Menes: ilk kez bataklıkları kurutur ve ilk kent olan Memphis’i kurar ve insanlığı; kültür ve uygarlıkla tanıştırır.
Sakkara’nın güneydoğusunda bulunuyor. 6’ncı sülale başa geçinceye (MÖ.2200) kadar: Mısır’ın başkenti olmuş. Önceleri Aşağı Mısır’ın başkenti iken, Aşağı ve Yukarı Mısır’ın birleşmesiyle, Mısır’ın başkenti olmuştur. Din ve krallığın bütünleştiği bir kenttir. Firavun, yönetici ve askerlerin kenti Memphis ile, dini ve siyasi merkez olan Heliopolis, eski imparatorluktan başlayarak önemli bir rol oynamıştır.
ÖLÜLER KENTİNİN İLK MEZARI
Kral Aha; Kahire’nin 20 km. güneyinde, bugünkü Sakkara’nın çok yakınlarında, görkemli bir mezar kompleksi inşa ettirir. Kayaya oyulmuş, 5 yer altı odasının üzerine, güneşte kurutulmuş Nil çamuru tuğlar ile: yaklaşık 40×15 metre boyutlarında, büyük bir bina yaptırır. 3000 yıl boyunca: krallar, memurlar ve kutsal hayvanların gömüleceği, Memphis ölüler kentinin ilk mezarıdır bu.
Dolayısı ile: Memphis’in kuruluşu: Menes’in değil, devletin merkezini kuzeye, Yukarı ve Aşağı Mısır’ın kesiştiği noktaya taşıyan ve bu bölgede bir ikametgah ya da en azından bir kale kuran, Kral Aha’nın eseridir.
GERİYE KALANLAR
Memphis şehri: eski krallık dönemine ait yapıları ile ünlüdür. Ancak, kentten geriye, günümüze çok az şey kalmış. Bunlar: II. Ramses heykeli ve MÖ.1400 yılından kalma; kaymaktaşı sfenks sayılabilir. Özellikle: II. Ramses heykeli gerçekten muhteşem ve mutlaka görülmesi gereken bir eser. Bu heykel, daha önce Kahire’de Ramses Meydanında iken, kirlenme nedeniyle, daha sonra buraya getirilmiştir.
Mısır ülkesi genel hususlar hakkındaki yazı için.
Abu Simbel tanıtım ve gezi yazısı.
Karnak tanıtım ve gezi yazısı.
Sakkara tanıtım ve gezi yazısı.
Luksor tanıtım ve gezi yazısı.
Memphis tanıtım ve gezi yazısı.