Evet, Hong Hong adasının en etkileyici, bölümünden gezimize başlayacağız. Buraya ulaşmak için, en güzel yol: Victoria Harboor’dan “Star Ferry” (bunlar bir tür feribottur) ile geçerek, Central District denilen yere ulaşmaktır.
Bu ulaşım sırasında: yeşil ve beyaz renkli, çift katlı feribotlar kullanılır. Bu feribotlar, iskeleden ayrılmadan önce çanlar çalar, iskele yolcu biniş tahtası kaldırılır ve palamarlar çözülür. Yolculuk yaklaşık 8-9 dakika sürer ve bu esnada, büyüklü-küçüklü deniz araçlarından oluşan yoğun bir deniz trafiği aşılır ki, aynı İstanbul boğazı geçişi gibidir. Yolculuk ilerledikçe, yani Hong Hong adasına yaklaşıldıkça, şehrin, muhteşem güzel silüeti gözler önüne serilir.
“Star Ferry” filosunda: adını yıldızlardan alan feribotlar bulunmaktadır. Bunların en eskisi olan “Celestial Star” ise, 1956 yılında inşa edilmiştir. Star Ferry iskeleleri ise, denizden kazanılan alanlara inşa edilmişlerdir.
Bölgeyi tanıtmaya başlamadan önce, burada yapılan, dünya çapında ünlü bir etkinlikten söz etmek istiyorum. Bu etkinliğin adı Işıklar Senfonisidir.
Victoria Harbour bölgesinde yapılmaktadır ve limanın her iki tarafında, 40’dan fazla binada, gece, multimedya gösterisi yapılır. Gösteri: “Guiness Dünya Rekorları” kitabında: “Dünyanın en büyük, daimi ışık ve ses gösterisi” olarak tescil edilmiştir.
Gösteriye: renkli ışıklar, lazer ışıkları ve ışıldaklar katılır. Müzik ve ışık çeşitliliğinin yaratıldığı senkronize, unutulmaz görüntüler ortaya koymaktadır ki, bunu mutlaka izlemelisiniz. Gösteride sunulan temalar: Uyanış, Enerji, Miras, Ortaklık, Final. Evet, kutlama 5 ana tema başlığı altında düzenleniyor.
Gösterinin müziklerini ve İngilizce anlatımını dinlemek isterseniz, her Pazartesi, Çarşamba ve Cuma gecesi “Tsim Sha Tsui” rıhtımında, limanın ön kısmında bulunmanız gerekir. Tropikal siklon uyarısı 3 veya yağmur fırtınası olasılığı olduğunda, gösteri askıya alınıyor.
Central District
Şehrin iş merkezi olan, çok uluslu finansal hizmetler şirketlerinin birçoğunun merkezinin bulunduğu, birçok konsolosluğun bulunduğu bölgede, ilk karşımıza çıkan, büyük bir gökdelendir.
Two IFC
Burası “Uluslar arası Finans Merkezi” binasıdır.
412 metre yükseklikteki bina, dünyanın en yüksek 7’nci binası olarak önem kazanmaktadır. En üst katın yüksekliği: 387 metredir. 88 kat bulunmaktadır. 1998 yılında başlanan inşaat, 1999 yılında bitirilmiştir. 18 tane yüksek hızlı asansör bulunuyor. Ancak, bina da, bir seyir platformu yoktur.
IFC Mall
Bu kompleks, yaklaşık 200 mağaza ile, uluslar arası önde gelen markaların ürünlerinin satıldığı bir yer olarak önem kazanmaktadır. Burada: alışveriş yanında ayrıca eğlence, gezi ve yemek yerleri de bulunuyor.
Bu binanın hemen yakınında “Four Seasons Hotel” binası var. Burası da, 2005 yılında tamamlanmış, 206 metre yüksekliğinde, 60 katlı, 400 odalı bir oteldir.
Bölgenin önemli binaları, kaldırımlar ve üst geçitler ile birbirlerine bağlanırlar. Şehrin şaşırtıcı özelliklerinden birisi olan, 800 metre uzunluğundaki açık hava yürüyen merdiveni “Central Mid-Levels Escalator” bölgesine gider.
Mid-Levels Escalator
Merdivenler, alttan üste doğru 135 metre kadar yükselir ve Guiness Rekorlar Kitabında belirtildiğine göre “Dünyanın en uzun yürüyen merdiven sistemi” olarak öne çıkar. 1993 yılında inşa edilmiştir. Toplam seyahat süresi, 20 dakikadır. Ancak: bunlarla katedilen mesafe, araba ile seyahat edilmesi halinde, birkaç kilometreye eşdeğerdir.
Her gün saat: 06.00-22.00 arasında çalışır. Ziyaretçilerini, apartman bloklarından aşağıya, Central bölgesine taşır ve bu sırada, Central bölgesindeki sokak yaşantısını, kuşbakışı izlemek mümkündür. Bu sırada: Cochrane Street üzerinden geçilir ve 140 yıllık canlı bir sokak pazarı olan “Gage Street” ve “Graham Street” boyunca ilerlenip, “Holywood Road” yoluna ulaşılır. Özellikle: bir sokak ağırlıklı Pazar olan “Gage Street” ilginçtir.
Daha sonra ise: SoHo denilen bölgeye ulaşılır ki, burada gayet güzel restoranlar ve barlar bulunur. Evet, bu yürüyen merdivenler günlük 55 bin kişiye hizmet vermektedir.
IFC’den çıktıktan sonra: Exchange Square denilen yeri geziyoruz. Hemen burada, yine ilginç bir yapı var.
Jardine House
Burası da bir ofis binasıdır. 1972 yılında tamamlandığında, şehirde ve Asya kıtasındaki en yüksek bina idi. 1980 yılında ise, bu özelliğini yitirmiştir. Bina: bir metal çerçeve ve yuvarlak pencereli bir perde duvar ile inşa edilmiştir. Pencerelerin dairesel tasarımı, ilgi çekmektedir.
Buradan, kaldırımları doğuya doğru takip ediyoruz ve “General Post Office” denilen yere ulaşıyoruz.
General Post Office
Deniz kıyısındaki bina: 1976 yılında yapılmıştır. Burada, pul meraklılarının ilgisini çekebilecek “pul sergileri” düzenleniyor.
Post Office binasının solundan, alt geçidi kullandığımızda: “Statue Square” denilen yere ulaşıyoruz.
Meydanın doğu bölümünde: Legco Building var.
Legco Building-Yasama Konseyi
1912 yılında yapılan bina, bölgedeki birkaç koloni dönemi yapısından birisidir ve 1985 yılına kadar Hong Kong Yasama Konseyine ev sahipliği yapmıştır. 2 katlı granit yapıdır. Neo klasik mimari tarz, İon sütunları ile desteklenmiştir. Hemen önünde ise; adaleti temsilen “Themis” heykeli bulunmaktadır. Yapı: II. Dünya savaşında, işgal edildiğinde, Japonlar tarafından karargah olarak kullanılmıştır. Günümüzde, burası “Yüksek Mahkeme Binası” olarak kullanılıyor.
Statue Square ve Chater Garden bölgesinde, modern mimarinin çarpıcı yapılarını görmek için gökyüzüne bakmalısınız.
Bank of China Tower
I.M. Pei tarafından tasarlanmıştır. 70 katlıdır. İki direklerinin yüksekliği 368 metredir. Bina: 1989-1992 yılları arasındaki süreçte, ABD dışında, 300 metreden yüksek bulunan tek bina olarak tarihe geçmiştir. Günümüzde ise, şehrin, dördüncü en yüksek binasıdır.
Sonuç olarak, bu tasarım, her ne kadar ödüllü bir mimar tarafından gerçekleştirilse de, bölgede yaşayanlar bu yapıyı sevmezler. Çünkü: yapının üçgen prizmaları ve keskin açıları, buradaki insanların yaygın olarak sahiplendikleri “fenk-shui” ilkelerine ters gelmektedir. Ayrıca, yapının radyo antenleri, bir böceğin antenlerini çağrıştırır. Son bir not: bu binanın 43. katında bulunan gözlem kulesi, ziyarete açıktır.
Rakip “HSBC Hong Hong Genel Merkez Binası”; Norman Foster tasarımıdır.
HSBC Hong Kong Genel Merkez Binası
Bina, 1933 yılında yıkılan “Hong Kong Belediye Binası” yerine inşa edilmiştir. Günümüzde görülen bina, 1985 yılında tamamlanmıştır. Tamamlandığında, dünyanın en pahalı binası ünvanını almıştır. Binanın tasarımında, askı çerçeve kullanılmıştır. Yani, iç destek yapısı yoktur. Ayrıca: güneş, binanın içindeki aydınlatmanın en önemli kaynağıdır. Doğal güneş ışığı kullanımı sayesinde, enerji tasarrufu yapılmaktadır. En büyük özelliği: üst katlara erişim kolaylığıdır. Zemindeki lobi, prestijli bir resepsiyon alanı yaratmaktadır.
Bu binanın bir diğer özelliği ise, hemen kapısında: yine “fenk-shui” ilkelerine uygun olarak “iki bronz aslan” heykelinin koruyuculuk görevini yerine getirmek üzere, bekliyor olmalarıdır.
Çünkü: Honk Kong şehrine yerleşen ilk İngiliz yerleşimcilerin “Fenk-Shui” ilkelerine ilgileri vardı. Bu yüzden, şehirde yapılan erken dönem yapılarının çoğu, Fenk-Shui felsefesine uygun olarak inşa edilmiştir. Bu ilkeye göre: bir vücut: su için, bir nehir ister, deniz yada okyanus ister.
Bu yüzden: HSBC binasının önünde, görünümü engelleyen başka bir bina yoktur ve büyük açık bir alan (Statue Square) bulunur ve buradan “Victoria Limanı” görülür.
Gelelim “aslan heykelleri” ne: HSBC şirketi, 1935 yılında, burada karargahını yaptırmaya karar verdiğinde, Şangay ofisinde görevli İngiliz heykeltıraş Wagstaff’a, 2 bronz aslan heykeli siparişi verilir.
Şanghay ofisindeki bu aslan heykelleri: oranın bir parçası haline geldi ve yayaların ilgisini-sevgisini çekti. Daha sonra bu aslanların benzerleri yaptırıldı ve 1982 yılında, bu binanın girişine taşındılar. Son bir not: binanın akıllı aydınlatma sistemi bulunmaktadır ve limanda yapılan toplu ışıklandırma gösterilerinde kullanılmaktadır.
Alexandra House
Hemen, HSBC bank binasının karşısındadır. 37 katlıdır. 1976 yılında tamamlanmıştır. Bu binada, bir restoranın yanı sıra, Prada, Burberry, Dolce Gabana, Ermenegildo Zegna gibi uluslar arası markaların satıldığı yerler var.
Landmark
Yine aynı yerde olan bu yapı: bir ofis ve alışveriş merkezidir. Genellikle, çok sayıda, prestijli uluslar arası markanın satış yerleri buradadır. Yapıdaki son restorasyon, yenileme çalışmaları 2006 yılında tamamlanmıştır. Evet ,burada fiyatlar yüksektir ama gezmekte, görmekte yarar var.
Des Voeux Road
Burada, Hong Kong şehrinin tarihi tramvaylarına binebilir ve “Central” bölgesinden “Causeway Bay” bölgesine seyahat edebilirsiniz. Tramvay hattı yolun ortasındadır ve dolambaçlı yollardan ilerler. Bu tarihi ve 2 katlı tramvaylar, 1904 yılında, kıyı boyunca çalışmak üzere düzenlenmişler, ancak denizin doldurulmasıyla bulundukları bölüm, denizden uzaklaşmıştır.
HSBC Genel Merkezinden: Quenn’s Road Central bölgesine geçiyoruz.
Buradan sonra ise: 1917 yılı yapımı French Mission Building binasına (günümüzde Temyiz Mahkemesi olarak kullanılmaktadır) gitmek üzere, “Battery Path” e yöneliyoruz.
St. John’s Cathedral, hemen yakınlardadır.
St. John’s Cathedral
Bu yapı: 1847-1849 yılları arasında inşa edilmiştir. Şehirdeki 5 katedralden biridir ancak en eskisidir. Hatta, Doğu Asya bölgesinin en eski Anglikan kilisesi olduğu söylenir. Mimari tarz: Neo-Gotik ve Norman karışıdır. II. Dünya savaşında, yapı, bölgeyi işgal eden Japon subaylar için, bir kulüp haline getirilmiştir. Bu dönemde, yapının orijinal parçalarının çoğu ve orijinal vitray pencereler tahrip edilmiştir.
Ancak, savaştan sonra restore edilmiştir. Burayı ziyaret ettiğinizde: yapının içinde “Quier Chapel” bölümünde, 1950’li yılların sonunda “Joseph Edward Nuttegens” tarafından tasarlanan “vitray pencereleri” ne dikkat etmenizi öneririm.
Katedralin hemen yanında: 1921 yılında, I. Dünya savaşında ölen askerlerin anısına dikilen “çapraz düz bir granit sütun” şeklinde anıt bulunmaktadır. Bu anıt: Japon işgali sırasında, yere düşürülmüştür. 1952 yılında anıt yeniden restore edilmiştir. Anıtın, I. Dünya savaşında ölen askerlerin isimleri yazılı orijinal bronz tableti: katedralin içinde görülebilir.
Katedrali geçiyoruz. Üst geçitten, Garden Road yolundan Citibank Plaza’ya gidiyoruz.
Citibank Plaza
Burası: modern bir cam ve çelik kompleksi olan kuledir. Yapıda, 10 bin civarında insan çalışmaktadır. Yani, şehrin en büyük ofis komplekslerinden birisidir. Yapının yüksekliği 205 metredir ve 50 katlıdır. 1992 yılında tamamlandığında, şehrin ilk ofis binası olarak öne çıkmıştır. 1994 yılında “Honk Kong Enstitüsünün Mimarlar Yüksek Ödülü” buraya verilmiştir.
Goverment House
Katedralin hemen karşısındadır. Bina, 1855 yılında inşa edilmiş ve koloni valisinin resmi ikametgahı olarak kullanılmıştır. Ancak, II. Dünya savaşında Japon işgali sırasında bina yıkılmış ve Japon mimari özellikleri kullanılarak yeniden yapılmıştır. Şehirde görev yapan, 28 koloni valisinden, 25 tanesi burada ikamet etmiştir.
Yapının ön ve arka tarafında çim bahçe görülür. Bahçede, muhteşem güzel bir düzenleme var, özellikle yaz döneminde, buradaki açelyalar görülmeye değerdir. Yapının içinde ise, resmi faaliyetlerin yürütüldüğü özel bölümler var.
Evet, burayı da gördükten sonra, yine yakınlardaki bir parkı geziyoruz.
HONK HONG PARK
Burası: manzaralı bahçeleri ve gölleri olan, 11 hektar büyüklüğünde bir park alanıdır. Mayıs 1991 tarihinde ziyarete açılmıştır. Park alanında, daha önceleri askeri kışla varmış ve kışla, 1979 yılında hükümete teslim edilmiş ve 1988 yılına kadar okul sitesi olarak kullanılmış ve daha sonra ise, günümüzdeki park haline getirilmiştir. 8 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Ayrıca, eski bir kışla olması nedeniyle, park alanı içinde bazı tarihi binalar bulunmaktadır.
Parkın içinde, bir bina-müze dikkati çekiyor.
Flaggstaff House-Museum of Tea Ware
Park alanı içindeki “Flaggstaff House”: 1846 yılında yapılmıştır ve bölgenin en eski koloni dönemi yapısıdır.
Yapı: 2 katlıdır ve beyaz badanalıdır. Günümüzde burada: “Museum of Tea Ware” bulunuyor. Bu müzede: çayın, MÖ. Yıllardan günümüze kadar olan tarihi sürecini anlatan sergiler bulunuyor.
Cassels Blok
Bu bina: kışlada görevli, evli İngiliz subaylar için yapılmıştır. Günümüzde ise, 1992 yılından bu yana “Hong Kong Görsel Sanatlar Merkezi” olarak kullanılmaktadır.
Wavel House
Yine kışlada görevli, evli İngiliz subaylar için yapılan bu bina, 1991 yılından bu yana “kuşhane” olarak kullanılmaktadır. Burada, yöreye özgü “egzotik” kuşlar görebilirsiniz.
Parkın hemen bitişiğinde, büyük bir alışveriş merkezi var. Buranın en büyük özelliği, park alanına, yürüyen merdivenlerle bağlı olmasıdır.
Pacific Place
Şehrin en büyük ve en şık alışveriş merkezidir ve 2004 yılında tamamlanmıştır. 4 katlı alışveriş merkezi bölümünde: 130 mağaza ve butikler var. 2 butikte, lüks markaların çağdaş moda tasarım ürünleri satılıyor. Alt katlarda sıradan dükkanlar varken, üst katlarda, marka butikler ve tasarım mağazaları bulunuyor. Komplekste: ayrıca oteller, ofis kuleleri ve özel daireler bulunuyor. Uğramanızı öneririm.
HARCOURT GARDEN
Şehirdeki, küçük bir parktır. 1990’ların ortalarında yapılmıştır. Çok önemi ve özellikleri olan bir yer değil.
Parkın denize bakan tarafında: “HK Academy for Performing Arts” bulunur. Bu bölge aynı zamanda “Wan Chai” olarak da bilinir.
WAN CHAİ
Bölge: bir zamanlar salaş kulüpler ve barlarla doluydu. Vietnam savaşına katılan Amerikan askerlerinin, 1960’lı yıllarda, buradaki barlar ve kulüplerde, milyonlarca dolar harcadıkları söylenir. Ama, biraz önce de sözünü ettiğim gibi, bu kulüpler ve barların birçoğu kalitesizdir.
HK Academy for Performing Arts
Burada: dans, drama, film, televizyon, müzik ve tiyatro dallarında, eğitim veriliyor. 1984 yılında kurulmuştur. Asya kıtasında, yüksek düzeyde sanat eğitimi verilen önemli bir kurumdur. Eğitim politikası, Çin ve Batı gelenekleri ve disiplinleri esas alınarak belirlenmektedir. Yani, tam bir kültürel çeşitlilik yaratılıyor. Buraya, tam zamanlı programlar için, her yıl 700 civarında öğrenci kabul edildiği söyleniyor. Kompleksin içinde, çeşitli oturma kapasitelerine sahip, salonlar bulunmaktadır.
“Gloucester Road” yolundan ilerlemeye devam ediyoruz.
Revenue Tower
Burası, 181 metre yüksekliğinde, 49 katlı bir kuledir. Yapı, 1990 yılında tamamlanmıştır. Tamamen ofis alanlarından oluşmaktadır.
Deniz kıyısında: karşılıklı olarak bulunan iki tane şehrin en büyük kongre ve sergi merkezleri bulunuyor. Bunlar: Victoria Limanı boyunca inşa edilmişlerdir. Bu bölge: sahildeki oteller ve ticari binalar ile, kapalı yürüyüş yolları ile bağlantılıdır. 1988 yılında hizmete açılan binanın, cam perdesi, Victoria Limanına bakmaktadır.
Expo Dr Central
Wan Chai bölgesinde bulunan burası: Hong Kong şehrinin merkez kütüphanesidir. Aynı zamanda “Kongre ve Sergi Merkezi” olarak da kullanılmaktadır. Hong Kong adasının silüeti üzerinde etkin bir görüntü vermektedir.
Buradaki fuar merkezinde: kitap, elektronik, gıda, saat, oyuncak ve oyun, mücevher fuarları düzenlenmektedir. Bunlar, yıl boyunca planlı olarak düzenlenir. Şehir ziyaretçileri, fuar dönemlerinde burada yoğunlaşırlar. Elbette, uygun fiyatlı, en son teknolojik ürünlerin bulunması mümkündür.
HK Convention&Exhibition Centre
Burası da, diğerinin hemen karşısında, şehrin en büyük kongre ve sergi merkezlerinden birisidir. Burada: 6 sergi alanı, 2 kongre salonu, 2 tiyatro, 52 toplantı odası, 7 restoran ve büyük bir otopark alanı bulunmaktadır.
Kapasite: günlük, 140 bin ziyaretçidir. Yapının 40 bin. m. karelik Alüminyum çatısı bulunmaktadır. Hemen önünde ise “havaya doğru yükselen/uçan bir deniz kuşu” heykeli görülür. 2012 yılında: “bir kongre ve sergi merkezi” olarak, Asya kıtasının en iyisi ödülünü, dokuzuncu kez kazanmıştır. 1997 yılındaki devir-teslim töreni, buradaki sergi alanında yapılmıştır.
Golden Bauhinia Meydanı
Bauhinia “Hong Kong” şehrinin amblemidir. İsim “Expo Promenade” de yaygın olarak kullanılmıştır. Meydan: Haziran 1997 tarihinde, devir-teslim töreni için düzenlenmiştir. Meydanda bulunan “Golden Bauhinia” heykeli, 1997 yılındaki devir-teslim töreni anısına, Çin hükümeti tarafından hediye edilmiştir.
Heykel: Wan Chai sahiline bakan, Hong Kong Kongre ve Sergi Merkezi yakınındaki meydana yerleştirildi. Burası, günümüzde “Golden Bauhinia Meydanı” olarak biliniyor. Heykel: meydanın hemen köşesindedir. 20 metre yüksekliğinde ve 206 taş tabletten oluşmaktadır. Her tablet: yuvarlak şekilli ve hafif renkli granitten yapılmıştır.
Onlar Hong Kong tarihinin, altı önemli yıllarını temsil ederler. 1997 ise, dönüm yılı olarak olağanüstü bir tablet ile işaretlenmiştir. Anıtın gövdesi üzerinde ise, Merkezi Yönetim eski Başkanı Jiang Zemin tarafından yazılan, 9 ışıltılı Çince karakterler görülür.
Burayı ziyaret ederseniz: günlük bayrak törenini izlemenizi öneririm. Her ayın: ilk günü hariç, her gün saat: 07.50-08.03 arasında yapılan törende, tören üniforması içinde, Hong Kong polis memurları ve milli marş izlenir. Her ayın, ikinci pazar günü ise, tören farklı üniformalı gençlik gurupları tarafından düzenlenir.
Her ayın ilk günü ise, tüfekli ve üniformalı Hong Kong polis memurları, daha ayrıntılı bir bayrak töreni düzenlerler. Tören sonunda, Polis Bandosu tarafından, on dakikalık bir konser düzenlenir.
Maiden Rock
Burası “Aşıklar kayası” olarak bilinir. Bowen Road yolu üzerindedir. Burada: her yıl, geleneksel “Bakireler Festivali” yapılır. Çünkü, kaya, yerel geleneklerde önemli bir yer tutar. Her yıl “Ağustos” ayında, genç kızlar, burada tütsü yakarlar ve iyi bir talip bulmayı dilerler, bu sırada da 9 metrelik kayaya tırmanırlar.
Evet: Gloucester Road üzerinde yürümeye devam ediyoruz ve “Causeway Bay” bölgesine giriyoruz.
Hong Kong, Yakın çevresi, Macau