Kütahya Hisarcık

Kütahya Hisarcık

Hisarcık, Kütahya arası uzaklık: 110 km. dir. Hisarcık, Emet arası uzaklık: 12 km. Hisarcık, Gediz arası uzaklık: 43 km. Hisarcık, Simav arası uzaklık: 38 km. Hisarcık, Tavşanlı arası uzaklık: 60 km.

TARİHİ

Tarihi süreçte, Hisarcık Germiyanoğullarının merkezi olan Kütahya şehrinin Eğrigöz kazasına bağlı bir köy olarak ortaya çıkmaktadır. Buraya ilk yerleşenler ahilerdir. Onların başında da Seydi Rasul bulunmuştur. Seydi Rasul ve arkadaşları tarafından köyde ihdas edilen sosyal ve iktisadi yapı, Osmanlı dönemi dahil yüzyıllarca devam etmiştir. Beyliğin yıkılmasından sonra Osmanlı hakimiyetine girmiştir.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunanlılar, burayı işgal etmemiştir. 1923 tarihinde yani Cumhuriyetin ilanı ile Hisarcık, Kütahya-Emet ilçesine bağlıdır. Ancak, 1958 yılında bölgeye gelen Alman heyeti tarafından tespit edilen Bor madeninin işletmeye başlamasıyla yöre önem kazanır. Etibank tarafından bor madenin işletilmesi için tesisler kurulur.

Maden işletmesinin getirdiği canlılık sonucu, kasaba hızla kalkınmış ve 1967 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1970 yılında, yurt dışında çalışan Hisarcıklıların katılımı ile “Hisarko” kurulmuştur. Ancak kurulan tesis işletmeye açılamamış, 1981 yılında “Hisersan” olarak ismi değiştirilmiş ve 1983 yılında yatırım teşviki alınmasına rağmen, tam olarak bitirilememiş ve işletmeye sokulamamıştır.

Bu gelişmelerle birlikte Bor madeninin nakliyesi de kısılmış ve bu nakliyeyi sağlayan Hisarcık halkı olumsuz etkilenmiş ve 1980’lerin başından itibaren bölgede durgunluk başlamıştır. 1987 yılında belde, İlçe olur.

Hisarcık, ismini burada bulunan kaleden alır. Yenihisar köyünde, bir sur duvarı ile çevrili yerleşim yeri bulunmaktadır ve Frig döneminden kaldığı düşünülmektedir.

Kütahya Hisarcık

GENEL

İlçe, İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Arazi yapısı dağlık ve engebelidir. Ortalama rakımı 825 metredir. Orman alanı yoğundur. Şaphane dağından doğan Emet çayı, ilçe sınırları içinden geçer.

İklim olarak geçiş iklimi hakimdir, buna bağlı olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. İlçe halkının başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. İlçe merkezine bağlı Hamam köyde termal kaynaklara sahiptir.

Kütahya Hisarcık

HİSARCIK MESLEK YÜKSEK OKULU

Kütahya Dumlupınar Üniversitesine bağlı olarak 1994 yılında kurulmuştur. Okul 688 öğrenci ile eğitime devam etmektedir. İlçe nüfusu ile karşılaştırıldığında oldukça fazla bir öğrenci bulunmaktadır.

Tabii bu kadar büyük bir öğrenci yoğunluğunun barınma sorunu hemen akla gelir. İlçede özel kişilere ait kız ve erkek öğrenci yurtları mevcuttur ve kapasiteleri yeterli gelmektedir. Ayrıca evlerde kalmak isteyen öğrenciler için de vatandaşlar evlerini kiralamaktadırlar.

Kütahya Hisarcık

GEZİLECEK YERLER

Kütahya Hisarcık Sefaköy kaplıcaları

SEFAKÖY/ESİRE KAPLICALARI

Esire kaplıcaları, ilçe merkezinin batısında 10 km uzaklıkta Sefaköydedir. Kütahya il merkezine ise 102 km uzaklıktadır.

Denizden yükseklik 782 metredir. Suyun çıkış sıcaklığı 51 derecedir. Metalik ve termonineralli sular sınıfına girer. İçeriğinde bulunan mineraller: kalsiyum, magnezyum, sülfat, bikarbonattır. Etkili olduğu söylenen hastalıklar ise şunlardır: Banyo kürlerinde: romatizmal hastalıklar, deri hastalıkları, kas ve eklem ağrıları, çeşitli kadın hastalıklarıdır. İçme kürlerinde ise: böbrek taşı, mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında etkili olmaktadır.

Kütahya Hisarcık Sefaköy kaplıcaları

Esire kaplıcaları hakkında anlatılan bir rivayet var. “Emet ilçesinin güneybatısındaki Eğriöz dağında, tarihi Eğriöz kalesinde, Kazıklı Voyvoda olarak bilinen Macar İmparatoru hapsedilmiştir. Efsaneye göre: Eğrigöz kalesinde hapsedilen esirlerin bulunduğu ortamın çok kötü olması nedeniyle: esirlerde genellikle cüzzam hastalığı görülürmüş.

O tarihte tedavisi olmayan cüzzam hastalığına yakalanan bir esir, kurtuluşun ancak ölümle olabileceğini düşünerek, kalenin yakınından geçen ve aynı zamanda sıcak suyun da karıştığı Kocaçay denen nehre atlayarak ölmek ister. Ancak, esir ölmez, nehrin akış istikametinde ters olarak yüzer, kaçmaya çalışırken, suyun giderek ısındığını fark eder.

Gecenin karanlığından da yararlanarak suda gecelemeye karar verir. Hasta ve bitkin düşen esir, sıcak suların çıktığı yerde kalır. Bir süre sonra ise, hastalığının yani cüzzamın iyileştiğini fark eder. Bunun üzerine kaçmaktan vazgeçip tekrar kaleye geri döner ve başından geçenleri kale komutanına anlatır. Diğer esirlerin de bu sıcak sudan şifa bulmasını sağlar. O günden sonra buraya “Esir Hamamı” denmiştir. Fakat bu isim zaman içinde değişikliğe uğrayarak günümüze “Esire” olarak gelir.

Halen kaplıca bölgesinde; 12 apart daire bulunmaktadır. Bunlardan 8 tanesi konaklamalı, 4 tanesi ise saatlik olarak kullanılmaktadır. Ayrıca halka açık 2 tane havuz bulunur.

 Kütahya Pazarlar gezi yazım için  Pazarlar