Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro; Hindistan ülkesinin kuzeydoğusundaki bir eyalettir. Eyalet topraklarının büyük bölümü: Çin Halk Cumhuriyetinin hak iddia ettiği “Güney Tibet” indir. Eyaletin kuzey sınırını belirleyen “McMohan hattı”: Hindistan hükümeti tarafından, 1950 yılında belirlenmiş olup, biraz önce söylediğim gibi, Çin ile aralarında büyük sorun bulunuyor.

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro: Eyaletin isminin kelime anlamı: “dağlar ülkesi” demektir. Aynı zamanda “yükselen güneş ülkesi” olarak da bilinir. Burada yaşayan insanların büyük çoğunluğu: Tibet-Burman kökenlidir. Ancak, Hindistan ülkesinin birçok yerinden, buraya göçmenler gelmektedirler. Bunun sonucunda, bölgenin nüfusunda, önemli değişiklikler yaşanmış ve yaşanmaya devam edilmektedir.

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro: Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro ; Eyalet: Himalayalar ile kaplanmıştır. Bu bölgede: Himalayalar’ın en yüksek zirveleri olarak göze batanlar: Patkai tepeleri, Kangto, Nyegi Kangsang ve Goriche tepeleridir. Sınır bölgesinde ise, düşük rakımlarda: Brahmanputra vadisi bulunmaktadır. Doğu Himalayalar’ın üzerinde ise, geniş yapraklı ormanlar görülür. En üst tepeler ise, kaya ve buzdur.

Bölgenin iklimi, elbette yüksekliklere göre değişmektedir. Üst Himalayalar, çok yüksek bir yüksek alanda, Tibet sınırına yakın bölgelerde: tundra iklimi egemendir. Daha aşağılarda ise, ılıman iklim görülür. Orta Himalayalar bölgesinde ise, genellikle nemli, yazları sıcak ve kışları ılık geçen iklim görülür. Yani, sub-tropikal iklim egemendir. Mayıs ve Eylül ayları arasında, yoğun yağış görülür.

Eyaletin başkenti: İtanagar şehridir.

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

TURİZM

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro; Eyalet, dünyanın birçok yerinden turist çekmektedir. Turistik yerler arasında başı çekenler:
1. Tawang Budist Tapınağı,
2. Ziro şehri,
3. Changlang şehri,
4. Sela gölü,
5. Bomdilia
6. Nehir üzerindeki bambu köprü.

Bunun dışında: eyalet, rafting ve trekking için çok uygun ortamlar bulundurmaktadır. Ancak, bazı yerlere girmek için özel izin gerektiğini de belirtmek isterim.

NAMDAPHA PARKI

Changlang ilçesinde bulunmaktadır. Burada, yaban hayatı görülebilir. Burada: el değmemiş bir doğa ve yaban hayatı var. Park bölgesinin denizden yüksekliği: 4500 metredir. Parkın içindeki doğal hayatını yaşayan hayvanlar: misk geyikleri, yaban keçisi, siyah ayı, fil, kaplan, leopar, kar leoparı, bulutlu leopar, beyaz kanatlı ördek gibi havanlardır.

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

İTANAGAR ŞEHRİ

Şehir: 1974 yılında, Eyaletin başkenti olmuştur. Hindistan ülkesinin en büyük Kuzeydoğu Eyaletinin başkentidir.
Yörenin deniz seviyesinden yüksekliği, ortalama 350 metredir. Şehre her ne kadar Nishin kabilesi etkin ise de, Hindistan ülkesinin birçok yerinden gelen göçmenler, hep birlikte, şehir içinde yaşamaktadırlar.

İTAFORD

Bu tarihi kalenin geçmişi: 14-15’nci yüzyıllara kadar gitmektedir.

GANGA GÖLÜ

Şehir merkezine 6 km. uzaklıktaki bu göl kıyısında, güzel piknik yapmak mümkündür. Burada: yeşil bir orman görülüyor.

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

DALAY LAMA BUDİST TAPINAĞI

Burası: güzel sarı çatılı, Tibet etkisini yansıtan bir türbe görünümündedir.

JAWAHARLAL NEHRU DEVLET MÜZESİ

Bu müzede: ahşap oymalar, müzik aletleri, tekstil, el sanatları ve arkeolojik buluntular sergileniyor. Aynı zamanda, bir kütüphane bölümü bulunuyor.

TAWANG ŞEHRİ

Burası: deniz seviyesinden 3048 metre yüksekte bulunan küçük bir kasabadır. Güney Tibet’in bir parçası olarak, burada, Çin Hükümeti de hak iddia etmektedir.

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro
Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro
Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

 

TAWANG MANASTIRI

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro; 5’nci Dalay Lama zamanında kurulmuş bir Budist manastırıdır. Burası: Tibetli Budistler için önemli bir kutsal sitedir.

Buraya ulaşmak için, Tezpur üzerinden Assam karayolundan 12 saatlik bir yolculuk yapmak gerekmektedir. Tezpur, Kalküta arasında uçak ulaşımı mümkündür.

14’ncü Dalay Lama: 1959 yılında, Hindistan’a geçmiş ve buradaki manastırda dinlenmiştir. Evet: Tibette bulunan Lhasa tapınağından sonra, dünyanın en büyük Budist Tapınağı burasıdır.
Bu büyük dini kompleks: 610 metre uzunluğunda bir duvar tarafından çevrilen, 135 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.

Kompleksin içinde: 65 konut ve 10 civarında dini yapı bulunuyor. Kütüphane bölümünde, 17’nci yüzyıldan daha geriye doğru giden, 850 değerli yazma eser var.

Tapınak bölümünde: yılda iki kez, dini bayram kutlamaları yapılır. Losar ve Torgya olarak isimlendirilen bu dini bayramlarda: festivaller düzenleniyor. Losar: yeni yıl başlamadan kutlanır. Torgya ise, her üç yılda bir kutlanır.

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro

ZİRO ŞEHRİ

Hindistan Arunachal Pradesh-İtanagar-Tawang-Ziro; Eyaletin en eski şehirlerinden birisidir. Deniz seviyesinden: 1688 metre yüksekliktedir. Buranın en büyük özelliği, yaz aylarında serin havasıdır.

Diğer özelliği ise, pirinç tarlalarıdır. Pirinç tarlalarının çevresinde çam ormanları bulunan tepeler var.

Şehir: Apa-Tani aşiretine ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar: ülkedeki diğer kabilelere göre, daha farklı özellikler gösterirler. Bu özelliklerden bazıları: diğer kabileler bereketli toprakları aramak için sürekli göç ederken, bunlar yerleşik hayatı benimsemişlerdir.

PADDY CUM BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Pirinç yetiştirilen çeltik tarlalarında, hasat öncesinde, 2-3 ay süresince, balık yetiştirilmektedir. Hasat, Şubat ayında başlar. Balık yetiştiriciliği ise, Ekim ayında başlar.

Delhi

Genel

Haydarabat

Hindistan Himachal Pradesh- Dharamsala-Kangra

Hindistan Himachal Pradesh- Dharamsala-Kangra

Ülkenin kuzeyinde, Himachal Pradesh eyaletinin bir şehridir.

Şehir: Dhauladhar sıradağları eteklerindedir. İki bölümden oluşmaktadır, yaklaşık 22 km. lik bir alanı kapsar ve deniz seviyesinden yüksekliği: 2000 metreye kadar ulaşmaktadır. Vadinin aşağı bölümlerinde, pirinç, buğday ve çay yetiştirilir.

Şehir, Himalayalar’da bulunduğu için, iklimi: yazları çok hoş ama kış aylarında çok soğuktur. Sıcaklıklar, kış aylarında donma noktalarının altına düşer ve kalın-yünlü giysiler gerekir. Yaz aylarında, hava ılıktır.

Burayı ziyaret etmek için en uygun zaman: güneşli günlerin bol olduğu yaz aylarıdır. Yani: Mayıs-Ekim ayları arasıdır. Ama, özellikle muson yağmurları zamanında, buraya gidilmesi kesinlikle önerilmez, çünkü sık sık heyelan tehlikesi görülür.

Yukarı Dharamsala şehri: Mc Leod Ganj olarak da bilinir. Denizden yüksekliği: 2082 metredir. 1959 yılında, 14’ncü Dalay Lama: Çin Komünist Partisinin baskısı nedeniyle, Hindistan ülkesine kaçar ve burada kendisine tahsis edilen resmi konutta: sürgündeki Tibet Hükümeti varlığını sürdürür.

Burada, birçok Budist manastır ve evler var. 1960 yılından sonra, burası, önemli bir turizm ve Tibetliler için ziyaret yeri haline gelmiştir. Burada yaşayan Tibetliler, dansları ve müzikleriyle, kendi kültürlerini yaşatmaktadırlar. Ayrıca: burası, Tibet el sanatları, halı ve hediyelik eşyalarının satıldığı bir yer olarak önem kazanmaktadır.

TİBET MÜZESİ

Aşağı Dharamsala şehrindedir. Bu müzede: çeşitli minyatürler ve el sanatları sergileniyor. Bir de, Tibet sanat, kültür ve geleneklerinin korumak için kurulmuş Enstitü bulunuyor.

JOHN’S WİLDERNESS KİLİSESİ

Dharamsala şehir merkezine, yaklaşık 7 km. uzaklıktadır. 1852 yılında yapılmıştır. Özellikle, muhteşem güzel vitray pencereleri ilgi çekmektedir.

CHAMUNDA DEVİ TEMPLE

Şehir merkezine 15 km. uzaklıktaki, küçük bir köydedir. Buradan: dağlar ve ormanların muhteşem manzaralarını görmek mümkündür.

Hindistan Himachal Pradesh- Dharamsala-Kangra

MAHARANA PRATAP SAGAR

Burası, “Pong Barajı” olarak biliniyordu. Daha sonra ise, büyük bir yurtsever olan “Maharana Pratap (1572-1597) onuruna adanmıştır. 1976 yılında yapılmıştır. 1983 yılında ise, buraya, bir vahşi hayat bölümü eklenmiştir. Burada: 54 civarında kuş türü barınıyormuş. Bunun dışında: geyik, hint ceylanı, leopar da görülüyor.

NORBULİNKA ENSTİTÜSÜ

Şehir merkezine 4 km. uzaklıktadır. Burası, Tibet kültür enstitüsü olarak da bilinmektedir. Sürgündeki Tibetliler, sanat ve kültürlerini korumak ve teşvik etmek amacıyla, burayı kurmuşlardır. Japon etkisi görülmektedir.

TSUG-LAG-KHAN

Burası, şehir merkezindeki katedraldir. Tibet ülkesi dışında: en büyük Tibetli tapınak ve bazı güzel heykeller ve güzel duvar resimleri görülmektedir. Ayrıca, geniş bir meditasyon salonu bulunuyor. Kompleksin bodrum katında ise, Tibetli gençler için iş-eğitim merkezi olarak kullanılan bir yer bulunuyor.

Dalay Lamanın ikametgahının hemen karşısındadır. Hintliler tarafından da, Ana Tapınağı olarak bilinir. Büyüleyici bir huzur hakimdir.

Hindistan Himachal Pradesh- Dharamsala-Kangra

KANGRA ŞEHRİ

Himachal Pradesh eyaletinin batı kesiminde, Dharamsala şehrinin yakınlarındadır.

Şehir tapınaklarıyla ünlüdür. Bu mabetlerin en ünlüsü ise: tanrıça Vajresvari adına yapılmış olanıdır. Şehirdeki kale özellikle görülmeye değerdir. Çünkü: muhteşem bir vadi manzarası görülmektedir.

Şehir yani aslında küçük kasaba da denilebilir; bir zamanlar “Chand” hanedanının hükümdarlarına başkentlik yapmıştır.

Şehri ziyaret etmek için en uygun zaman: Mart-Haziran ayları arasındaki dönemdir. Temmuz-Eylül ayları arasında muson yağmurları başlar. Burası, ülkenin en fazla yağış alan, ikinci bölgesidir.

VAJRESHWARİ TAPINAĞI

Burası, geçmişte, biriken zenginlikleri nedeniyle, birçok kez yağmalanmıştır. Özellikle: 1009 yılında, altın ve gümüşlerden oluşan muhteşem bir hazine yağmalanarak buradan götürülmüştür. 1360 yılında, Delhi Sultanlığı tarafından, tapınak yeniden yağmalanır.

Ancak, 17’nci yüzyıl başlarında, Babür İmparatoru Şah Cihan zamanında, tapınak, yeniden saf gümüş plakalar ile döşenmiştir. Daha sonra, bölge İngilizler tarafından ilhak edilmiştir.

Sonuç olarak: orijinal tapınak en son olarak yıkıcı bir depremle yıkılmış olmasına rağmen, mevcut aynı sitede yeniden inşa edilmiştir.

Özellikle, Hindu festivalleri sırasında, tapınak çok kalabalık oluyor. Bu festivaller sırasında, hacılar, tanrıça Durga’ya saygı ve bağlılıklarını iletmektedirler.

ŞEHİR ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER

Şehir yakınlarında, önemli tapınaklar bulunuyor. Bunların başında, şehir merkezine 15 km. uzaklıktaki, küçük bir kasabada, kayaya oyulmuş “Masrur” tapınağı var.

Burada, yekpare kayalara oyulmuş tapınakların 10’ncu yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Günümüzde, tapınak ve heykeller, kötü şekilde olmalarına rağmen, yine de geçmişin görkemini yansıtmaktadır.

Şehir merkezinin 34 km. güneyinde, yine bir tapınak var. Jawalamukhi tapınağı: geçmiş dönemlerde, bir kısım insan için, büyük bir ilgi odağı olmuştur.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

 

Şehir, Himachal Pradesh eyaletinin başkentidir. Şehir: 19’ncu yüzyılın başlarında, İngiliz sömürgeciler tarafından kurulmuş ve yazlık başkent olarak kullanılmıştır. Şehir: Mandi şehrine 145 km. Chandigarh şehrine 100 km. ve Yeni Delhi şehrine; 365 km. uzaklıktadır.

1819 yılında, Nepal bölgesinde Gurkhalar ile yapılan savaştan dönen İngiliz askerleri, burayı gördüklerinde, serin havadan etkilenerek bir süre kalmışlar ve daha sonra, 1832 yılında yine buraya gelerek, bazı yerleşim yeri kurarak, ilk yerleşimin öncüleri olmuşlardır. Yani: şehir ilk önceleri, askeri bir ileri karakol olarak kurulmuştur. 1947 yılına gelindiğinde ise, İngiliz Genel Valiler, burayı, yazlık başkent olarak kullanmaya başlamışlardır. Özellikle: İngilizler tarafından, ulaşılabilir düzlüklerde kurulan askeri karakollar, bölgede önem kazanmaktadır.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

 

Şehrin kurulduğu yaylanın yüksekliği: 2130 metredir. Düzlük bölgelerin aşırı sıcaklarından korunmak için ideal bir yer olarak öne çıkıyor. Buranın havasının serinliği ve temizliği öne çıkmaktadır. Bunun sonucunda, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında, burada çok miktarda Hintli ziyaretçi görülmektedir. Bölgenin en yüksek tepesi ise, 2454 metre yükseklikteki Jakhoo tepesidir. Ancak, bölgede yoğun deprem riski bulunmaktadır.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

Şehir

Himalayaların alt bölümünde bulunduğu için, sert iklim koşulları egemendir. Deniz seviyesinden, yaklaşık 2213 metre yükseklikte, farklı iklim koşulları görülür. Kışlar genellikle soğuktur. Şehri ziyaret için en uygun zamanlar: Ekim-Kasım ayları arası ve Mart-Mayıs ayları arasıdır. Özellikle muson yağmurları sezonunda, şehir kesinlikle ziyaret edilmemelidir. Aralık ayında, şehir ziyaret edilebilir ve ziyaretçiler, tepelerde, yoğun kar yağışı ile Noel ve yeni yıl kutlamaları yaparlar. Zaten, kayak sporlarını, buz pateninin seviyorsanız, burayı, Aralık ayında ziyaret etmeniz önerilir.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

 

Şehre ulaşım için kullanılan demiryolu hattı: Kalka-Shimla demiryolu hattı: 1906 yılında inşa edilmiştir. Bu demiryolu hattında: 806 köprü, 103 tünel bulunmaktadır ve bir mühendislik harikası olarak bilinir. 2008 yılında UNESCO tarafından, Hindistan Mountain demiryolları: Dünya Mirası Listesine dahil edilerek, koruma altına alınmıştır.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

ŞEHİR GEZİSİ


Burayı ziyaret ederseniz, şehir merkezindeki çarşı boyunca, gezinti yollarında yürüyebilirsiniz. Özellikle, Ridge caddesindeki yönetim binalarını görebilirsiniz. Çarşının doğu bölümünde: Gaiety Tiyatrosu görülüyor. Bu tiyatro binası: Victoria dönemindeki tiyatrolar ve Edward dönemindeki operetleriyle ünlüdür.

Ridge caddesi: İsa kilisesine kadar uzanıyor. Kilisenin bronz çanları: Sihlerden ele geçirilen topların eritilmesiyle yapılmıştır. Caddenin sonunda ise: Genel Valilik konutu görülüyor. Konut: günümüzde “İleri Çalışmalar Enstitüsü” olarak kullanılıyor. Bu yapıda, 1940 yılında, bölünme sürecinde: Gandhi, Cinnah ve Nehru arasında, çetin görüşmeler yapılmıştır. Burada, özellikle büyük salonda: zarif şömine, görkemli merdivenler ve süslü tavan görülmeye değerdir.

Şehrin en güzel yürüyüş güzergahı: İsa kilisesinin hemen yanından başlar. Buradaki bir patika yol ile “Jakko Tapınağı” na kadar ulaşabilirsiniz. Tapınak: maymunlarıyla ünlüdür. Buradan, Himalayaların muhteşem manzarasını, mutlaka izlemelisiniz.

 

THE MALL ALIŞVERİŞ MERKEZİ


Burası, şehrin ana alışveriş caddesidir. Burada: çok sayıda restoran, bar, kulüp, bankalar, postane ve turizm ofisleri bulunmaktadır. Şehirliler için ana buluşma yeridir.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

RASHTRAPATİ NİWAS


Burası, İngiliz Genel Vali Lodge zamanında yapılan bir gözlemevidir. Şehirdeki en güzel yapıdır. Yapı: 1880-1888 yılları arasında, İngiliz mimar Henry Irwın tarafından tasarlanmıştır. Günümüzde, burası okul olarak kullanılmaktadır.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

RİDGE


Şehir merkezinde, genişçe bir açıklık alandır. Doğu tarafında, yöresel el sanatları ürünlerinin satıldığı bir Pazar yeri bulunuyor. Aynı zamanda, şehirdeki “Yaz Festivali” burada düzenlenmektedir. Şehrin simgesi olan, 1844 yılı yapımlı, Neo-gotik kilise yapısı ve 1910 yılında yapılmış kütüphane binası buradadır. Ayrıca: yine bu açıklık alanda 3 heykel görebilirsiniz. Bunlar: Mahatma Gandhi, Indıra Gandhi, Dr. Parmar.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

CHRİST CHURCH


Şehirdeki Katolik kilisesidir. Kuzey Hindistan bölgesinin en eski ikinci kilisesidir ve yapı: 1857 yılında yapılmıştır.
Görkemli bir görünüme sahiptir. Özellikle, pencerelerindeki vitraylar muhteşemdir.

 

JAKHU HİLL


Şehrin 2 km. kuzeyinde, 8000 metre yükseklikteki karla kaplı Himalayalar arasındaki 2454 metre yükseklikte bir tepedir. Tepenin üst kısmında, ziyaretçiler tarafından beslenen, sayısız maymun bulunmaktadır. Ayrıca, Lord Hanuman adına yapılmış bir tapınak bulunmaktadır.

Hindistan Himachal Pradesh-Shimla

CHAİL HİLL


Burası, 2250 metre yükseklikteki bir tepe istasyonudur. Burası, Himalayaların, sedir ağaçlarıyla kaplıdır. Burada: mükemmel bir tatil yapabilmek için, tatil köyleri, modern olanaklar, mükemmel bakımlı çimler, geleneksel kulübeler görmek mümkündür. Buranın öne çıkan bir diğer özelliği: 2444 metre yükseklik ile, dünyanın en yüksek “kriket sahası” dır. Bu kriket sahası, bütün bir tepe tesviye edildikten sonra, 1893 yılında yapılmıştır.

SHİMLA DEVLET MÜZESİ


1974 yılında açılmıştır. Burada: heykeller, ahşap oymalar, tablolar ve aynı zamanda yöreye özgü giysiler ve takı koleksiyonları sergileniyor.