Çardak denildiğinde, aklıma gelen: küçük ve güzel bir ilçe. Özellikle: Acıgöl ilginç. Gölün hemen kıyısında; bir kimyasal fabrikası var. Öğrendiğime göre, Acıgölden elde edilen kimyasal bir madde; çamaşır yıkama deterjanlarındaki bir hammadde olarak kullanılıyormuş.
Bu nedenle, gölün hemen kıyısında, bu kimyasal maddenin üretilmesine yönelik bir fabrika kurulmuş. Bu göl gerçekten ilginç. Göldeki bu hammaddeyi elde etmek için, gölün suları, teraslanmış ve havuzlar halinde ayrılmış. Bu havuzlarda, belli bir süre güneş ışığında kurutulan sudan, bu ham madde elde ediliyor ve göl kıyısındaki fabrikada işlenerek, kullanıma hazır hale getiriliyormuş. İlginç olan, gölün tamamen havuzlar halinde bölünmesi. Bu havuzların arasındaki setlerden, araçla veya yürüyerek ilerleyebiliyorsunuz.
ULAŞIM
Çardak ulaşımının en kolay yanı: hava yolu. Evet, bölgenin yani Denizli yöresinin hava alanı: Çardak ilçesi sınırları içinde. Hava alanı, hemen Denizli-Afyon kara yolunun bitişiğinde. Aslında, Çardak hava alanı, 1991 yılında hizmete girmiş olup, askeri/sivil bir hava alanı olarak düşünülerek yapılmıştır.
Yani, ulaşım yönünden çok şanslı bir yer. Ankara asfaltı, ilçenin tam ortasından geçiyor. Denizli-Çardak arasında ise, bölünmüş yol var.
TARİH
İlçenin tarihçesi, Selçuklular ile başlar. Selçuklular döneminde “Hanabat Kervansarayı” bölgeye yapılmış en önemli eser olarak öne çıkar. Bölgede daha sonra, Germiyanoğullarının hakimiyeti görülür. Daha sonra ise, Yıldırım Beyazıt tarafından, bölge Osmanlı topraklarına katılır. Timur dönemini takiben, 1429 yılında, bölge yine Osmanlılar tarafından ele geçirilir.
Cumhuriyet döneminde küçük bir köy olan İlçe, önce Dinar ve daha sonra ise Honaz ve Bozkır bucaklarına bağlanmıştır. 1958 yılında ise, Denizli iline bağlanarak, ilçe statüsüne geçer.
Çardak isminin kaynağı: Çardak halkı, daha önceleri, Maymun dağı eteklerindeki bir köyde yaşarlarmış. Halk, hayvanlarını güneş sıcağından korumak için, evlerinin ön tarafında veya yanlarında “Çardak” denilen gölgelikler oluştururlarmış. Bu küçük Türkmen köyünün, hemen güneyindeki kervan yolundan geçen, diğer köylüler ise, bu nedenle, buraya “Çardaklı Köy” adını vermişlerdi. Bu isim, yerli Türkmen halkı tarafından benimsenir ve günümüze “Çardak” olarak gelir.
GENEL
Ekonomik değerler düşünüldüğünde: yöre halkının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı görülür. Yörenin iklimi: yazları sıcak ve kurak, kışları yumuşaktır. Daha doğrusu, bir geçiş iklimi var.
GEZİLECEK YERLER
ACI GÖL (ÇARDAK GÖLÜ)
Çardak ile Afyon-Dazkırı ilçesi arasındadır. Söğüt dağlarından inen su ile besleniyor. Rakımı: 836 metredir. Suyu: acı ve tuzludur. Derinliği: 3-4 metre civarındadır. Gölde: tuz ile birleşik, potasyum, sodyum ve sülfat var. Bu nedenle: göl kıyısında: özel kimyasal tesisler kurulmuş. Bu tesislerde: gölden elde edilen sodyum-sülfat ham maddesi arıtılıyor. Bu ham madde: deterjan, kozmetik, cam, boya ve deri sanayinde kullanılıyor.
BEYLERLİ (ÇALTI) GÖLÜ
Acıgöl’ün 20 km. güneybatısında bulunan Çaltı gölünün suları ise tatlıdır. Derinliği azdır. En derin yeri: 4 metredir. Denizden yüksekliği: 850 metredir. Suyu, bir kanalla Acıgöl’e veriliyor. Acıgöl-Çaltı Gölü bölgesi, aynı zamanda kuş türleri gözlenmektedir. Burada, günümüze kadar 203 tür kuş gözlenmiştir. Bunlardan, 22 tanesi, burada kuluçka yapmıştır. Bunların en yoğun olanları: Toy ve Turna. Gölde balık yetişmiyor.
ÇARDAKHAN KERVANSARAYI
İlçe merkezindedir. Kitabesine göre: Alaaddin Keykubat zamanında, 1299 yıllarında yapılmıştır. Oldukça geniş bir kare avlusu, 6 bölümlü holü ile, Sultan hanlarının sade bir benzeri olarak gösteriliyor. Han, Dinar ilçesine bağlı bulunduğu dönemde: “Hanabat” adıyla anılmıştır. Kurtuluş savaşı sırasında ise, tahıl ambarı olarak kullanılmıştır.
Denizli Güney gezi yazısı için Güney