Kocaeli Gölcük

Kocaeli Gölcük

Gölcük’e, depremden 3-4 yıllık bir süre sonra gittim. Depremin birçok etkisi giderilmişti. Ancak, yine de, deniz kıyısında dolaştığımda, denizin dibine sürüklenen yapılar, sokak lambası direkleri dikkatimi çekmişti.

Bazı yerlerde bahçe duvarlarındaki kırıklar, caddelerde asfalt üzerindeki kırıklar. Sonraki dönemlerde tekrar gitmedim, ama sanırım depremin fiziki etkileri tamamen giderilmiştir.

Özellikle: Donanma Komutanlığındaki yıkıntılar ve de özellikle, kocaman bir Orduevi binasının, tamamen yerle-bir olması, inanılır gibi değildi. Kötü görüntüler, umarım böyle kötü olaylar bir  daha başa gelmez.

Bunun dışında: Gölcük ilçesine geldiğinizde, çarşı girişinde bir pervane göreceksiniz (Yavuz zırhlısının pervanesi) ve üstünde “Donanma Kenti Gölcük” yazısı var.

Kocaeli Gölcük

ULAŞIM

İzmit il merkezine, 22 km. uzaklıktadır. Gölcük-İstanbul arası uzaklık: 128 km. Gölcük-Bursa arası uzaklık: 120 km. Gölcük-Yalova arası uzaklık: 45 km. dir. Bölgedeki kara yolu: Türkiye’nin en yoğun trafiğinin bulunduğu yerdir.

TARİHİ

1925 yılında, hasar görmüş olan Yavuz zırhlısının onarımı gerektiğinde, burada, bir askeri tersanenin kurulmasına karar verilmiştir. Aynı yıl, Almanlar bölgede bir havuz inşa ederler, barakalar yaparlar ve Yavuz gemisinin tamiri yapılır. Daha sonra, Almanların kurmuş olduğu bu tesisler, bugünkü tersanenin çekirdeğini oluşturmuştur.

1927 yılında Tersanenin temeli atılmıştır. 1950 yılından itibaren, tersane iyice gelişmiştir. İlçe ise, esas anlamda, Cumhuriyetten sonra kurulmuştur. Tersanede çalışmak üzere, İstanbul’dan buraya gelen işçiler ve aileleri, İlçenin nüfusunun hızla artmasına sebep olmuşlardır. Gölcük: 1999 yılındaki depremde, büyük hasar almış bir yöremiz.

Kocaeli Gölcük

GENEL

Gölcük denilince: akla hemen burada kurulu “Donanma Komutanlığı” ve Türkiye’nin en büyük tersanesi olan “Gölcük Tersanesi” akla geliyor. İlçe: İzmit körfezinin güney kıyılarında, genişliği 2 km. olan bir boğum üzerinde kurulmuştur.

Donanma Komutanlığı ve tersanenin burada kurulmasının en büyük nedeni: körfezin güvenlik açısından uygun şartlar taşımasıdır. Tersane yanında, Ford Otosan, Gölcüğe bağlı İhsaniye beldesinde araç üretimi gerçekleştirmektedir. Tüm bunların sonucunda, bölgede işsizlik oranı çok düşüktür.

Bölgede, tarımsal değerler öne çıktığında: Değirmendere beldesinde: fındık, İhsaniye beldesinde: elma, Halıdere beldesinde: fasulye öne çıkmaktadır.

Dünyanın en kaliteli “kayın ağaçları” burada bulunmaktadır.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Gölcük bölgesinde ne yiyebilirsiniz? Kara lahana yemeği, mısır ekmeği, ev baklavası olabilir.

GEZİLECEK YERLER

GÖLCÜK DENİZ MÜZESİ

1976 tarihinde kurulmuştur. Deniz Şehitleri anıtı yanındadır. 12 galeri halinde düzenlenen Müzede: deniz tarihimizin şehitlerine geniş şekilde yer vermiştir.

Ayrıca: 17’nci yüzyılda kullanılmış, ağızdan dolma kaval topları, çakmaklı kapsüllü ve tek fişek hazneli tüfekler ve denizci giysileri sergileniyor. Atatürk için ayrılan galeride ise: Bandırma yolcu gemisiyle Samsun’a seyahati ve Cumhuriyetin ilanından sonraki yıllarda, savaş gemilerimizin yaptığı geziler, haritalar üzerinde gösteriliyor.

Müzenin bahçesinde, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, 20 Temmuz 1974 tarihinde ele geçirilen Rum hücumbotu ilginizi çekebilir.

Kocaeli Gölcük Kadırga Yaylası

KADIRGA YAYLASI

Yazlık beldesindedir. Her yıl Temmuz ayı içinde, burada 3 gün süreli “Kadırga Yayla Şenlikleri” düzenleniyor. Şenliklere: yurt içi ve yurt dışından çeşitli ekipler katılıyor. Karadeniz yöresine ait el sanatları sergileniyor ve çeşitli kültür etkinlikleri düzenleniyor.

GÖZLEMENTEPE MESİRE ALANI

Gözlementepe, mavi ve yeşilin birleştiği bir yer. Burada: muhteşem güzel ve körfez manzaralı konutlar, villalar var. Gölcük’ün, Çamlıca’sı gibi bir yer.

Yani: ilçe yerleşiminden yüksek, yeşillikler arasında bir yer. Burada: Gölcük Belediyesinin tesisleri de var. Bu tesislerde: her türlü ihtiyacınızı temin edebilirsiniz.

ŞEHİTLER MEZARLIĞI

Dumlupınar mahallesindedir. 1 Mart 1958 tarihinde, Üsküdar Vapuru faciasında ölenlerin anısına yapılmıştır. 1 Mart 1958 tarihinde, İzmit iskelesinden kalkıp, Gölcük Değirmendere, Yarımca ve Karamürsel’e gitmek üzere hareket eden “Üsküdar” vapuru, aniden patlayan bir fırtına sonucu, Seka açıklarında batar ve yaklaşık 400 kişi ölür.

Bu ölenlerin çoğunluğu, okullarından evlerine gitmekte olan Gölcüklü öğrencilerdir. Evet: 1999 depremi dışında, Gölcük ilçesinin tarihçesinde, yaşanan en büyük felakettir. Üsküdar vapuru kazasından sonra, İstanbul Şehir Hatları işletmeciliği, vapurlarına, “Üsküdar” ismini vermemektedir.

Kocaeli Gölcük Yarhisar Gemi Müzesi

YARHİSAR GEMİ MÜZESİ

İlçe merkezinde, Kavaklı parkındadır.

Türk Donanmasında, 40 yıl hizmet eden gemi, hizmet  dışına ayrıldıktan sonra, Donanma Komutanlığı tarafından, Gölcük’e hediye edilmiştir. Gemi 3 parça halinde, bu platform üzerinde kaynak makinaları yardımıyla birleştirilmiş.

55 metre uzunluğundadır. Hatta, geminin yerleştirileceği kaide: deprem kuşaklı beton zemin olarak yapıldı. Böylece: Türkiye’nin ilk ve tek, karaya yerleştirilmiş, su üstü savaş gemisi müzesi oldu.

Kocaeli Gölcük Yarhisar Gemi Müzesi

Daha sonra: denizciliği sevdirmek, gemiciliği öğretmek için, müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’nin üçüncü müze gemisidir.

2006 yılından bu yana, ziyarete açıktır. Bir rehber eşliğinde, onar kişilik guruplar halinde, gemi müze ziyaret ediliyor ve ziyaret, ortalama 20 dakika sürüyor.

İzmit tanıtımı.

Bursa tanıtımı.

Yalova tanıtımı.