Fas Ulaşım

Fas Ulaşım

 

 

 

 

 

Fas Ulaşım: Yolculuğa çıkmadan önce; çantanızı hazırlarken; aman dikkat, hava durumuna kanıp, yanınıza kalın giysiler alın.

Çünkü; Fas’ın iklimi, ileride anlatacağım gibi orijinal. Üşümemek istiyorsanız, çantanıza mutlaka birkaç parça kalın giysi koymayı sakın ama sakın ihmal etmeyin.

Gidiş yolculuğu:

İstanbul-Casablanca arası uçak yolculuğu; yaklaşık 4.5 saat. Yani; İstanbul-Fas arası uçak yolculuğu: 4.5 saat sürüyor. Fas Kraliyet Havayollarını tercih ederseniz, biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Çünkü; uçağın sefer öncesi tam olarak temizlendiğini sanmıyorum. Ayrıca; görevli personel ve servis yeterli değildi.

Özellikle: hani Fas’a ulaşmadan, uçakta Fas yemek kültürünü tanıma imkanı olacağı hakkındaki yazılar, sanırım yanıltıcı. Çünkü: giderken, uçakta yalnızca bir kez yiyecek servisi yapıldı. Ama; ikram edilen yiyecekler, asla Fas yemek kültürünü yansıtacak düzeyde ve kalitede değildi. Yol boyunca, başkaca bir kez çay/kahve servisi yapıldı ve daha sonra herhangi bir ikramda bulunulmadı.

Ayrıca; televizyon/dvd seyretme imkanı yok (çünkü Arapça ve Fransızca ve ekran sayısı az ve uzak).

Dolayısı ile; sıkıcı bir yolculuk. Uçakta size bir form verilecek. Malum; ülkeye vizesiz giriliyor. Ama: girişte bir form doldurmanız isteniyor. Bu form; havaalanına indiğinizde zaman kazanmanız açısından, uçaktan inmeden önce doldurulmalı. Formu doldurmanız için: ülkede kalacağınız adres veya adreslerin bilinmesi gerek.

Yani: hangi otelde kalacağınızı bildirmenizi istiyorlar. Bu formun diğer önemli bir noktası da şu: girişte, pasaport polisi tarafından bu forma ve pasaportunuza, beş rakam ve iki harften oluşan bir numara basılıyor.

Bu numara; Fas’ta bulunduğunuz sürede, size ait bir kimlik numarası gibi. Bundan sonra, bu ülkeye gelişlerinizde de, bu numara kullanılacak. Casablanca havaalanı güzel, modern yapılı ve anlaşılabilir düzende. Ama; dikkat, uygulamaları, ülkemize veya birçok başka ülkeye benzemiyor.

Havaalanında, sürekli kontrolden geçiriliyorsunuz. Alana indiğinizde: önce pasaport kontrolü, bu kontrolde, uçakta doldurduğunuz giriş formunu görevli alacak, sonra yine kontrol, sonra bagajlarınızı alıyorsunuz ve bu sefer bagajlar ile birlikte kontrol. Yani; sanırım biraz aşırılık durumu var.

Bu arada: tabii ki ülkemiz ile Fas arasında saat farkı var. Kışın; Fas bizden, 2 saat ileride. Bunun sonucunda; Fas’a ulaştığınızda, biyolojik vücut saatiniz oraya alışmakta çok kısa bir süre etkileniyor. Ama; bu saat farkı özellikle dönüşte çok etkin. Çünkü; oradan uçağa saat: 10 da bindiğinizde, 4 saat uçuş ve 2 saat zaman farkı sonucu, Türkiye’ye ulaşım saatiniz: 16 oluyor. Bu durum; İstanbul’dan başka şehirlere ulaşım için bilet almanız gerektiğinde önem kazanıyor.

Dönüş yolculuğu:

Evet; dönüş. Dönüş için havaalanına gittiğinizde, ayrı bir sürpriz sizi bekliyor. Muhteşem bir yağmur yağıyor ve havaalanı binası kapı önünde, yüzlerce kişi kuyrukta. Binaya giriş için; bagaj kontrolü var, ama niye bina dışında veya binanın ön cephesinin üstünün kapatılması düşünülmemiş, insanlar yağmur altında ve kimsenin umuru değil.

Yağmurun altında; homurdana homurdana beklenecek. Sonra; içeri giriyorsunuz, check-in işlemleri ve sonra yine kontrol, çıkış kaydı (dikkat: çıkış kaydı için yine gelirken uçakta doldurduğunuz formun aynısını doldurmak zorundasınız, check-in işleminden hemen sonra, bu formun bulunduğu bankolara gidin ve formu doldurun), ülkeden çıkış işlemi sırasında bu formu pasaportunuz ile birlikte görevliye veriyorsunuz, işlem bitince free-shop mağazalarının bulunduğu bölüme geçiyorsunuz.

Burada; yine çok dikkat edilmesi gereken bir husus var.

Fas para birimi olan Dirhem, uluslararası geçerliliği olan bir para birimi değil. Bu nedenle; buraya kadar, yanınızda dirhem kaldı ise (kalmaması için ya dengeli para bozdurun yada elinizde kalan dirhemleri, sizi alana getiren otobüs şöförüne bağışlayın) rehberiniz tarafından, burada bir banka şubesinin bulunduğu ve 24 saat açık olduğu bildirilmesine rağmen, boş yere açık bir banka şubesi aramayın, yok.

Dirhemleri, bu mağazalarda kullanma şansınız da yok, çünkü Euro geçerli. Dolayısı ile; dirhemleri bu saatten sonra, yalnızca hatıra olarak saklama şansınız kalıyor. Free Shop bölümü; rehberiniz tarafından; büyük ve güzel olmamakla bildirilmiş olsa da; bir hayli mağaza var, zaman ayırıp gezebilirsiniz. Alışveriş mi? Bizim ülkemizdekiler elbette daha ucuz, sonuçta aynı mal. Tercih sizin.

Evet; uçak yolculuğu, dönüş de de pek keyifli değil. Uçuş süresi daha kısa.

Evet Fas Ulaşım devam ediyoruz. Dönüş yaklaşık: 4 saat civarında. Malum, dünyanın dönüşü istikametinde hareket edildiğinde, uçak yolculukları nispeten biraz daha kısa kalıyor. Servis yine, tam olarak yeterli değildi. Yani; uçağa binerken, süre uzun olduğu için, aç kalma ihtimalinize karşı önlem almanızda bence yarar var.

Çünkü; yemek seçme şansınız dahi yok. Ne verirlerse, onu yeme durumundasınız. Uçaktaki tek rahatlık, pilotların Calablanca havaalanına iniş ve kalkışlarındaki ustalıkları. Kabin personelinin yetersizlik ve ilgisizliklerini unutmanız için, pilotların iniş ve kalkıştaki ustalıklarını düşünebilirsiniz.

Sonuç olarak; yol uzun, yolculuk sıkıcı. Dikkat, mutlaka zaman geçirmek için önleminizi almalısınız. Ne gibi? Örneğin; giderken yanınıza birkaç gazete alabilir, dönüş için ise, kitap bulundurabilirsiniz.

Veya; uyuyabilme alışkanlığınız varsa, uyursunuz. Bu arada; Kraliyet Havayollarının güzel bir yönünü de belirtmeden geçmek istemiyorum. Evet; havayollarının en büyük handikap yani rötar, bizim seferlerimizde, gerek giderken ve gerekse dönerken olmadı. Güzel bir olay. İyi yolculuklar.

Fas Şehir içi Ulaşım

Fas şehir içi ulaşımı

Fas şehir içi ulaşımı: Fas’a gitmeden önce, yolların çok güzel ve rahat olduğunu duymuştum. Yazan nasıl yazmış, anlamak mümkün değil. Bu ülke; trafik açısından tam bir felaket diyarıdir.

Şehirler arası yolculuk

Casablanca ile Merrakech arasında; 3 saat süren bir yolculuk yapmak gerekiyor.

Ama; ilginç olan, bu yol üzerinde, yalnızca bir tane konaklama tesisi bulunmasıdır.

Bu da, bizlerin alışkın olduğu tesislerin yanında, gecekondu misali, yetersiz. Ayrıca; sürücüler muhteşem hızlı ve sert araç kullanıyorlar. Şehir içi veya şehirlerarası yollarda ilerlerken, yerleşim yerlerinden geçtiğinizde, mutlaka aşırı dikkat göstermek zorundasınız. Çünkü; motorlu sürücüler, bisiklet sürücüleri, eşek ve at arabası sürücüleri, far yakmayan sürücüler, sürekli korna çalanlar, trafik ışık ve kurallarına riayet etmeyenler.

Fas şehir içi ulaşımı

Trafik ışıkları

Aman dikkat, şehir içinde, karşıdan karşıya geçerken, trafik ışığı var ise, ışığa pek güvenmeyin. Zaten; yollar o şekilde yapılmış ki, yayalar için trafik ışıkları, geçiş güzergahında değil. Bu yüzden de, kimse trafik ışıklarına bakmıyor.

Yalnızca; Essaoıra şehrinde; belki sizin de dikkatinizi çekecek, asla trafik ışığı yok. Şehir içinde, tüm araçlar için, sabit hız sınırı var. 40 km. Bunun haricinde, trafik ile ilgili herhangi bir ikaz, işaret, levha yok. İlginç, daha önce herhangi bir yerde, bu tür bir şeyle karşılaşmamıştım. Ama önemli olan, trafik işaret, levha ve ışığının bulunmaması değil. Hani; siz diyorsunuz ya, azami hız 40 km. diye. Buna uymak, sanırım en önemli hadise bu. Yine de; burası, nispeten sakin bir şehir, hızlı giden araç görmek pek mümkün değil.

Dar Sokaklar

Evet; Medina, yani eski çarşılarda sokaklar o kadar dar ki, yürürken, aniden önünüzden veya arkanızdan bir eşek, bir at veya bir motoriklet geçmesi mümkündür.

Kendinizi, en yakın duvar dibine zor atıyorsunuz, yoksa çarpmamaları mümkün değil diyeceğim ama yine de bunlar usta sürücü olmuşlar, pek çarpan görmedim.

Bu dar sokaklarda, gerek insanlar, gerekse at ve eşek gibi hayvanlar ve motosikletler, sürekli bir akım var ve birbirine mütemadiyen değmeden geçip gidiyorlar.

Yine de, dikkatli olmak şart. Bir an bakıyorsunuz, bir eşek veya bir at, hemen ensenizde, bir an bakıyorsunuz, son hızla üzerinize gelen bir motosiklet, sürücüsünün yaptığı cambazlık ile, yanınızdan, bir parmak yanınızdan geçip gidiyor.

Taksiler

Evet, taksiler. Ülkede, iki tür taksi var. Birincisi, mini yani küçük boyutlu ve üç yolcu alabilen taksiler. Bunlar, pazarlık usulü, gitmek istediğiniz yere gidiyorlar, ama dediğim gibi pazarlık şart. Otelden alacağınız adres kartvizitini, sürücüye gösterince, pazarlığa başlıyorsunuz. Birde, büyük boyutlu taksiler var, bunlar Mercedes ve dört yolcu alabiliyor. Ama, bunların fiyatları fiks gibi olmuş, yani her noktaya, 50 dinara gidiyorlar.

Halbuki, aynı mesafeye, küçük taksi ile, 20 dinara gitme şansınız var. Pazarlık gücünüze bağlı. Bu arada, biraz önce söylediğim gibi, otelinizden adres kartviziti almayı sakın unutmayın, çünkü kaldığınız otel ve adresi, Fransızca bilmiyor iseniz, sürücüye tarif etmeniz çok güç.

Kiralık Araç

Araç kiralamaya gelince, Fas’ta, araç kiralamayı bence düşünmeyin. Çünkü: trafik gerçekten çok karışık ve bizim pek alışkın olmadığımız tarzda. Sonuçta, burada misafir olarak, belli bir süre kalıyorsunuz, bu sürede, herhangi bir nedenle ( örneğin, trafik kazası veya trafikte herhangi biriyle kavgaya karışmak gibi çok olan nedenler) sıkıntı yaşamanız, başınızın polisle derde girmesi mümkün.

O sıkışık trafikte, zaten bu nedenleri yaşamanız, büyük olasılık. Sonuç olarak, araç kiralamak riskli, tercih sizin.

Faslı kendi ulaşımında; yoğun olarak eşeği tercih ediyor. Bunun dışında, bol miktarda, motosiklet var.

Eşek varlığı, ilginç ve Faslı için önemli. Bu ülkede, yerel vatandaş ile yapacağınız bir ağız kavgasında, ona her türlü hakareti yapsanız dahi büyük olasılıkla tepki göstermez imiş. Ama; eşek üzerine bir küfür ettiğinizde, Faslının buna tepkisi büyük olur ve hatta ve hatta, kan akacak derecede büyük tepki verdiği söyleniyor.

Yani; dikkat. Faslı ve eşeğinin birlikteliğini bu ülkede yaygın olarak göreceksiniz. Bazen, hatta, takım elbiseli birini, eşek üzerinde bir yere giderken görürseniz, sakın şaşmayın.

Fas faytonlar

Fayton

Ayrıca; şehir içi ulaşımda fayton da kullanabilirsiniz. Özellikle, Merrakech şehrinde, felaket meydanında, bol miktarda fayton sürücüsü var. Bunlara; otel veya adres kartvizitini gösterdiğinizde, pazarlık gücünüze göre, çok uygun fiyatlar elde ederek, otelinize veya vereceğiniz adrese gidebilirsiniz. Sürücülerin, o yoğun trafikte ve dar sokak ve caddelerdeki faytonu sürüş teknikleri ve hakimiyetleri mükemmel, inanamayacaksınız.