Erzincan Çayırlı

Erzincan Çayırlı

Erzincan Çayırlı il merkezinin kuzeydoğusundadır. Denizden yükseklik, rakım 150-20 metredir. Kışları çok soğuk ve uzun geçer, yazlar ise kısadır.

Erzincan il merkezine 114 km uzaklıktadır.

TARİHİ

1473 yılında Otlukbeli savaşından sonra bölge Osmanlıların hakimiyetine girer. 1915 yılında ise, Ruslar bölgede egemendir, sonrasında ise yani Ruslar çekilince İlçeyi Ermeniler ele geçirir. 20 Şubat 1918 tarihinde ise, işgalden kurtarılır.

İlçe 1954 yılında İlçe olmuştur.

Erzincan Çayırlı

GEZİLECEK YERLER

MEZAR TAŞLARI

Erzincan Çayırlı Mezar Taşları

İlçe merkezine bağlı Başköy, Çilhoroz, Sarıgüney ve Verimli köylerindeki 15 mezarda, 20 tane kuş figürünün bulunduğu kompozisyonlar vardır. Bunların dokuz tanesinde, kuşlar ağaç üstündedir. İki örnekte, karşılıklı iki kuş vardır, diğerlerinde tek kuş görülür. Bunlardan 7 tanesinin tarihleri bellidir ve 1898-1960 yılları arasına tarihlenir. Mezarlarda kuş figürlerinin bulunması, Göktürklerin alışkanlığıdır. Orta Asya’ya atıfla, bu kuş figürlerinin ölülerin ruhunun sembolü olduğu kabul görür.

Erzincan Çayırlı Mezar Taşları

Evet bu ismi yazılı köylerde, kuşların mezar taşlarına neden kazındığı sorusuna cevap bulunmamaktadır. Ancak, halk arasındaki efsaneye göre, kuş figürünün bulunması, ölenin cennete gittiğinin ifadesidir. Bu ismi verilen köylerdeki mezar taşlarında kuş figürü alışkanlığı, 1960’lı yıllara kadar sürmüştür.

 

KONAK

1219  yılında, Karslı Tahir Usta tarafından yapılmıştır. Duvarları yontma taşlarla örülüdür, tavanı ahşap oymalarla süslenmiştir.

 

YEDİ GÖLLER

Trabzon ve Bayburt sınırındaki dağların arasında yer alan, Haldizen dağları üzerinde Yedigöller bölgesi olarak bilinen ve 2740 metre rakımlı alanda bulunan göller: Aygır gölü, Balıklı göl, Dipsiz göl, İkiz göller, Kara Göl, Sarıçiçek gölü ve Piromer gölüdür. Yedigöller, yöreyi ziyaret eden turistlerin başlıca uğrak yerlerindendir. Göllerden en çok ilgiyi, Aygır gölü ve Balıklı göl görür.

Erzincan Çayırlı Aygır Krater Gölü

 

AYGIR KRATER GÖLÜ

İlçe merkezine 45 km uzaklıkta Keşiş dağı üstündedir. Gölün bulunduğu yerin rakımı 2850 metredir. Türkiye’nin en yüksek krater göllerinden biridir.

Tabiat güzelliği yanında, krater gölü olması özelliği önem kazanır. Daha doğrusu “maar” tipi bir göldür. Volkanik koninin tıkanması nedeniyle magmanın başka bir noktadan yeryüzüne fışkırması sonucu oluşan göle maar gölü denir.

Erzincan Çayırlı Aygır Krater Gölü

Gölün derinliği 60-70 metre civarındadır. Göl çevresinde, sadece Hakkari’de görüldüğü söylenen “ters lale” görülebilmektedir. Haziran ayında dahi göl çevresinde kar vardır.

Göl çevresinde piknik yapılabilir. Hatta balık bile tutabilirsiniz, çünkü gölde kırmızı pullu alabalık bulunuyor.

Her yıl: Üzümlü Belediyespor ve Üzümlü Spor tarafından ortaklaşa olarak “Tekçam, Aygır Gölü dağ yürüyüşü ve kamp etkinliği” düzenleniyor.

Erzincan Çayırlı Cennetpınar Eski Cami

 

CENNETPINAR ESKİ CAMİ

Cennetpınarı köyünde bulunan bu caminin mihrap taşındaki tarihi kitabesine göre, 1689 yılında yapılmıştır. Ancak söylentilere göre caminin daha eski olduğu belirtilmektedir. Dış duvarları taş işçiliği, iç kolon, kiriş, doğrama ve döşemesi ise tamamen ahşaptır. Caminin Osmanlının yükselme dönemlerinde inşa edildiği düşünülmektedir. Köylülerin kendi imkanları ile korumaya çalıştıkları bu cami, köye yeni cami yapılmasıyla ilgiden yoksun kalmış ve yıkılmaya yüz tutmuştur, büyük olasılıkla yakın gelecekte yıkılarak yok olacaktır.

Erzincan tanıtımı.

Kemah tanıtımı.

Kemaliye tanıtımı.

 

 

Erzincan Otlukbeli

Erzincan Otlukbeli

 

Erzincan Otlukbeli: İlçenin eski ismi “Karakulak” tır.

İlçe, Erzincan il merkezine 148 km, Erzurum’a 158 km, Trabzon’a 240 km ve Gümüşhane’ye 140 km uzaklıktadır.

TARİHÇE

Yöre, MÖ 900’lü yıllarda Urartu egemenliğine girer. Urartu devletinin yıkılmasıyla MÖ 600’lü yıllarda, İskitler egemen olurlar. İskitlerden sonra Medler ve Persler hüküm sürerler. MÖ 334 yılında Persleri yenen İskender bölgeye hakim olur. 1071 Malazgirt zaferinin ardından, bölge Oğuz Türklerinin eline geçer.

11 Ağustos 1473 tarihinde meydana gelen muharebede Fatih Sultan Mehmet ve 100 bin kişilik Osmanlı ordusu ve Akkoyunlu Uzun Hasan ve ordusu çarpışmışlardır. İlginç olanı, bu devletlerden her ikisi de Türk ve her ikisi de Müslümandı. Yani, Müslüman öğretilerine göre, tamamen yasaklanmış bu savaş, Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ı karşı karşıya getirdi. 100 binden fazla insan, 8 saat içinde birbirini katletti. Savaş sonunda, Anadolu’da Türk birliği sağlandı, Fırat nehrinin batısı kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girdi.

GEZİLECEK YERLER

Erzincan Otlukbeli Gölü

OTLUKBELİ GÖLÜ

İlçe Merkezinin 6 km kuzeybatısındadır. Otlukbeli gölü: dünyanın tek traverten set gölüdür. Bu yüzden kesin korunacak hassas alan ilan edilmiştir.

Sazlar deresine batıdan karışan isimsiz bir kol akarsu üzerinde yer alır. Mevsimine göre uzunluğu 150-160 metre ve genişliği 30-50 metre arasındadır. Deniz seviyesinden 1855 metre yüksekliktedir. Azami derinliği 15-18 metre arasındadır.

En büyük özelliği, çanağının ve oluşumunun göl türleri içinde, günümüze kadar bilinenler içinde, dünya üzerinde tek tip oluşudur. Gölün oluşumu halen devam etmektedir. Maden sularının oluşturduğu traversten seddi gölüdür.

Göl, bu özelliği nedeniyle doğal anıt olarak nitelendiriliyor. Göl sularında: kalsiyum, magnezyum ve demir katyonları bulunur. Göl içindeki maden suları, romatizmal hastalıklarda, kırık çıkık sekellerinde ve kadın hastalıklarının tedavisinde fayda sağlamaktadır.

Evet, göl Doğal Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Erzincan Otlukbeli Şehitleri Anıtı

 

OTLUKBELİ ŞEHİTLERİ ANITI

İlçe merkezine 4 km uzaklıkta Küçük Otlukbeli köyünde, Otlukbeli gölünün 50 metre üstündedir.

Anadolu’nun en büyük meydan muharebesinin ardından, yüzbinlerce insanın şehit olduğu yerde, Otlukbeli Kaymakamlığı tarafından 2008 yılında savaşın olduğu yerde büyük bir anıt yaptırılmıştır. Anıtta: sol tarafta Uzun Hasan ve sağ tarafta ise Fatih Sultan Mehmet figürleri taşa işlenmiştir. Tarafların o günkü bayrakları, yine sağlı sollu direklerde dalgalanıyor.

 

AĞAMÇAĞAM KALESİ

İlçe merkezinin 13 km kuzeydoğusundadır. Aynı isimle bilinen Ağamçağam köyünün 7 km kuzeyindedir. Kalenin kuzey kısmından Ağamçağam deresi geçer. Ana kaya üzerine inşa edilen kalenin rakımı 2067 metredir. Oldukça tahribata uğramış olan kalenin kuzey tarafında bulunan burçlar halen ayaktadır. Kalede ve yakın çevresinde çok sayıda kaçak kazının yapıldığı görülür. Bu kaçak kazılarda kalenin mimari yapısını neredeyse yok etmiş durumdadır. Kalede yapılan incelemede bulunan keramikler, Ortaçağ dönemine aittir.

Erzincan tanıtımı.

Erzurum tanıtımı.

Gümüşhane tanıtımı.