Düzköy, Trabzon arası uzaklık 40 km dir. Düzköy, Akçaabat arası uzaklık 27 km dir. Düzköy, Tonya arası uzaklık: 22 km.
TARİHİ
İlçenin eski ismi Haçka’dır. 1’nci Dünya savaşı sırasında, Düzköy çevredeki birçok yer gibi Ruslar tarafından işgal edilir. 17 Şubat 1918 tarihinde düşman işgalinden kurtarılmıştır. 1944 yılında bucak olur. 1961 yılında isim “Düzköy” olarak değiştirilir. 1990 yılında ise ilçe olur.
GENEL
İlçe topraklarının büyük bölümü engebeli arazidedir. Denizden yükseklik ortalama 750 metredir. Yörede “Kale deresi” denen Söğütlü deresinin yukarı bölümünün yamaçlarında kuruludur. Halkın büyük bölümü, yaz aylarında mezra veya yaylalara göç eder. Halkın başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Özellikle mısır, patates ve fasulye üretimi yapılır. İlçede iki tane süt fabrikası bulunur. Ancak yeterli iş imkanları olmaması nedeniyle göç ve gurbetçilik yaygındır.
GEZİLECEK YERLER
ÇAL MAĞARASI
İlçe merkezinin 5 km güney batısında Çalköyde bulunan mağara, dünyanın en uzun ikinci mağarasıdır. Uzunluğu 600 metredir. Mağaranın yöresel ismi “Yeraltındaki Saklı Cennet” dir.
Mağara çeşitli düzenlemeler yapılarak 2003 yılında ziyarete açılmıştır. Mağaranın içinde ışıklandırma ve yürüme yolu yapılmıştır. Mağaranın üzerinde ise bir kale bulunur.
Mağaranın bulunduğu yerin rakımı 1116 metredir. Mağara girişi: Çalköyden Çayırbağı köyüne giden stabilize yolun üzerinde Kulaklı Deresi mevkiindedir. Mağaranın girişi geniştir. Giriş yüksekliği 1.85 metredir.
Ancak giderek daralır ve belli bir uzaklıktan sonra mağara genişliği 1 metreye kadar düşer. Giriş genişliği 4 metredir. Tavan yüksekliği ise büyük değişkenlik gösterir. Girişten sonra: 200 metre düzlükte ilerlenir ve sonra yol ikiye ayrılır.
Sola ayrılan yol: yaklaşık 125 metre uzunluktadır. Bu yolun sonunda bulunan odada, dolinden gelen suyun aktığı bir baca bulunur. Sağa ayrılan yol: yaklaşık 400 metredir. Bu yolun 60’nci metresinde, küçük bir göl ve çağlayan bulunur.
Evet, mağaranın içinde bir yer küçük dere akar. Bu derenin suyu mevsimsel olarak değişiklik gösterir. Derenin derinliği yer yer 25-30 cm arasındadır. Yağışlı mevsimlerde ise 50-75 cm olur.
Mağara içinde hava hareketi vardır. Mağara girişte kuru iken, iç kısımlarda nem artar.
AĞAÇBAŞI MESİRE YERİ
İlçe merkezine bağlı Savanados mevkiinde, ilçe merkezine 8 km uzaklıktadır. Rakımı 1747 metredir. 2001 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Mesire yerinde 15 tane bungalov ev ve 1 adet kır gazinosu vardır. Genellikle gurup olarak gelen kafileler ağırlanmaktadır.
DÜZKÖY YAYLASI
İlçe merkezine 10 km uzaklıktadır. Yaylanın diğer bir ismi “Haçka Yaylası” dır. Yaz-kış ulaşım imkanı bulunmaktadır. Bu yayladan, diğer yaylalara ulaşım imkanı vardır.
Yaylanın en önemli özelliği: Haçkalı Hoca Baba türbesinin bulunmasıdır. Yaylanın rakımı 1780 metredir.
Evet, yaylada konaklamak için otel ve pansiyon gibi tesisler bulunuyor. Av turizmi ve doğa sporları açısından son derece elverişlidir.
Düzköy Yayla Şenlikleri
Her yıl geleneksel olarak Ağustos ayının ilk haftasında yapılır.
Haçkalı Hoca Baba Türbesi
Özellikle yaz aylarında bu türbe çevrede dini turizm merkezi durumundadır ve çok sayıda insan tarafından ziyaret edilir. Burada her yıl Belediye tarafından Haçkalı Hoca Baba’yı anma etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinliklerde Mehteran Takımı konseri ve Türk Tasavvuf Müziği konseri veriliyor.
Bu arada biraz Haçkalı Baba’dan söz etmek gerekir. Kendisi Hayrat ilçesinin Dağönü köyünde, 1864 yılında doğmuştur. Babası son dönem Trabzon evliyalarındandır. Babası oğlu Mustafa ile birlikte fahri imamlık yapmak üzere Hayrat’tan ayrılıp Düzköy’e yerleşir.
Haçkalı Hoca, 1949 yılında Akçaabat’ın bir köyünde hastalanır. At ile şu an yattığı yere Haçka (Düzköy) yaylasına götürülür. Elbette kendisi hakkında anlatılan birçok şey var. Ama benim dikkatimi çeken, sigaraya karşı olan tavrıdır.
Haçkalı Baba, gelecekte sigaraya hizmet eden tütüncülerin aç kalacağını, mısır, fasulye ekenlerin karlı olacağını söyler. Bir süre sonra İran’da kıtlık olur, dediğini yapanlar İran’a mısır ve fasulye satarak zengin olurlar.
ŞAHİNKAYA
İlçe merkezine bağlı Çayırbağı mahallesindedir. İlçe merkezine 11 km uzaklıktadır. Uzaktan bakılınca kaleyi andırır. Tepenin eteklerinde çam ormanları bulunur. Burası tırmanış ve trekking rotalarıyla biliniyor. Bölgede geleneksel Kaya Tırmanış Festivali düzenleniyor. Tepenin zirvesinde Kayaüstü Mevkiinde bir konaklama yeri dağ evi var. Bu dağ evinden eşsiz bir manzara izleniyor.
ALAZLI YAYLASI
İlçe merkezine 15 km uzaklıktadır. Keram Tepesi ve kayalıklarından başlayan yayla, Karaptal Yaylası ve Gürgendağı Yaylası ile komşudur.
Alazlı Yaylası Şenlikleri
Her yıl geleneksel olarak 27 Ağustos tarihinde Çoban Derneği Yayla Şenlikleri yapılmaktadır.
HONEFTER YAYLASI
İlçe merkezine 17 km uzaklıkta Çayırbağı mahallesindedir. Maalesef yayla hakkında daha ayrıntılı bilgi yoktur.
Honefter Yayla Şenliği
Her yıl geleneksel olarak her yıl Ağustos ayının 3’ncü pazarı “Honefter Yedisi” olarak bilinen yayla şenlikleri düzenleniyor.
KARAPTAL YAYLASI
İlçe merkezine 18 km uzaklıkta Düzköy yaylasının güneyindedir.
Yaylanın ismi “Karaptal” denen tepede bulunan bir şehit mezarından gelir. Söylentilere göre: Şehit mezarı, Kommenoslar döneminde orayı yurt edinen bir Türkmen beyinin mezarıdır. Kara Abdal isimli bu Türkmen beyi, Kommenos’larla sürekli savaşmış ve ölünce de yurt edindiği bu obaya gömülmüş ve bundan dolayı buraya “Kara Abdal Yaylası” ismi verilmiştir. Daha sonra ise bu isim değişmiş ve “Karaptal Yaylası” olarak günümüze ulaşmıştır.
SERDA YAYLASI
Gökçeler Mahallesindedir. İlçe merkezine 35 km uzaklıktadır, yolun son 15 km lik bölümü stabilizedir. Yaylada rakım 1946 metredir. Oldukça yüksek olduğu için, bol oksijen özellikle akciğer rahatsızlığı olanların tedavisinde uygundur.
Serda Yayla Şenlikleri
Her yıl Eylül ayının ilk haftasında burada yayla şenlikleri yapılmaktadır.
Trabzon Yomra hakkındaki gezi yazım için Yomra