Balıkesir Dursunbey

Balıkesir Dursunbey

Bu küçük ve şirin ilçemizde, gördüklerimi, kısa da olsa, aşağıda sizlere aktarıyorum.

Balıkesir Dursunbey

ULAŞIM

İlçe merkezinin, Balıkesir il merkezine uzaklığı: 72  km. dir. Aynı zamanda: İzmir-Ankara demiryolu, buradan geçmektedir. Bursa il merkezine de yoğun ulaşım imkanları bulunmaktadır. Dursunbey-Kepsut arası uzaklık: 65 km.

Balıkesir Dursunbey

TARİHİ

Bölgenin tarihi süreçteki geçmişi incelendiğinde, ilk kez Romalılar döneminde burada yerleşim kurulduğu görülmektedir. Bu dönemde, yörenin ismi “Abrıettene” olarak geçmektedir. Bu isimle anılan bölgenin merkezi ise, bugünkü Dursunbey ilçesinin bulunduğu yerde kurulu “Hadrianeia” dır.

Hadrianeia, Romalılar döneminde, kendi adına para basmakla önem kazanan bir yerdir. Zaten, bu isim, ünlü Roma imparatoru Hadrian’dan gelmektedir. Bu şehrin, 131-132 yılları gibi kurulduğu tahmin ediliyor.

Dursunbey, “Balat” adı ile bilinen bir bucak merkeziyken, 1918 yılında, İlçe merkezi statüsüne kavuşmuştur.

DURSUNBEY İSMİNİN KAYNAĞI

Orhan Gazi: kendisine bağlı Sancak Beyi Emir Dursun’u, buraya gönderir ve İlçeye, Emir Dursun’a izafeten, “Dursunbey” ismi verilmiştir.

Balıkesir Dursunbey

GENEL

İlçe Ege bölgesinde bulunmasına rağmen, yükseklik nedeniyle, yazları daha serin ve kışlar daha sert geçmektedir.

İlçenin rakımı: 640 metredir. Arazi yapısı olarak: dağlık ve çok engebeli bir yapıya sahiptir. Arazinin büyük kısmı: ormanlık alandır.

İklim: yazları daha serin, kışları ise sert geçen bir iklim hakimdir. Kış ve bahar aylarında, bol miktarda yağış alır.

Balıkesir Dursunbey

Dursunbey ilçesinin geçim kaynağı: orman ve orman ürünleridir. Ülkemizde, 2 adet orman işletmesi bulunan tek ilçedir. Yani, Orman ve Orman ürünlerine dayalı sanayi oldukça gelişmiştir.

Balıkesir Dursunbey

AMETİST

Bu bir tür taş. Negatif elektrik yükü taşıdığı için, canlılarda bulunan fazla elektriği almaktadır. Bu nedenle, tercih edilir ve çeşitli takılar yapılarak kullanılır.

Ametist taşının, antik dönemlerdeki özelliklerine bakmak gerekirse: “Ametistos” kelimesi, Yunancadan gelmekte olup, “sarhoş olmayan, ayık” demektir. Yani: sarhoşluğa karşı, çok güçlü bir antidot olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı, şarap kadehleri genellikle, ametist taşı oyularak yapılmıştır. Antik dönemdeki bu alışkanlık, günümüzde de devam etmekte olup, ametist taşı: ayıklık ve ağırbaşlılığın sembolüdür.

Evet, ametist taşının rengi: mor. Mor renk: kraliyet rengi olarak kullanılagelmiştir. Bu taşın en güzel örnekleri: İngiliz kraliyet taçlarında kullanılmıştır.

Balıkesir Dursunbey

YATIK

Bu, bir tür ahşap su matarasıdır. Ham maddesi: karaçam özü ve ardıç ağacıdır. Yapımında: doğal ağaç özleri kullanılır. Yapıştırıcı ve başkaca herhangi bir kimyasal kullanılmaz. Kabın içine konan sıvı maddeye: doğal ağaç kokusu siner ve uzun süre bozulmadan saklanabilir.

Günümüzde: yatık, hediye ve süs olarak kullanılıyor. Boyutları günümüzde küçültülmüştür. Çapı: 10 cm. den, 40-50 cm. kadar değişmektedir.

Balıkesir Dursunbey

NE YENİR. NE İÇİLİR

Dursunbey ilçesinde, 100 yıla yakındır üretimi sürdürülen “Osmanlı Lokumu” var, mutlaka tatmalısınız. Muhteşem bir lezzet.

Balıkesir Dursunbey

NE SATIN ALINIR

Buradan: ametist taşlarıyla oluşturulmuş takılar ve yatık satın alabilirsiniz. Zaten, özellikle turistler, bu “ametist” taşını almak için, ilçeye uğruyorlar.

Balıkesir Dursunbey

GEZİLECEK YERLER

Balıkesir Dursunbey Su Çıktı Mesire Yeri

SU ÇIKTI MESİRE YERİ

Buranın, yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişinin olduğu tahmin edilmektedir. Zaten bölgede bulunan çınar ağaçlarının yaşları  da, bu fikri güçlendirmektedir. Burada: bir kafeterya ve alabalık lokantası bulunuyor. Tam bir cennet köşesi. Özellikle, Balıkesir il merkezine, 1-1.5 saat uzaklıkta olması büyük imkan. Mutlaka gitmelisiniz.

İşte, Dursunbey. Kendiniz gidemeseniz bile, giden bir yakınınıza-arkadaşınıza, buradan size “ametist” taşı veya “Osmanlı Lokumu” getirmesini isteyin.

Kepsut tanıtım yazısı.

Balıkesir tanıtım yazısı.