Kocaeli Derince: İstanbul’dan dönerken, uğradım, kısa bir süre kaldım. Uğramadan önce, araştırdım, burada nereler gezilir, nereler görülür diye, maalesef, Derince’de gerek özel sektör ve gerekse kamu sektörü sanırım buranın hani tarih yok tamam da, turistik yönlerinin reklamını yapacak en ufak bir gayret göstermemişler.
Yani; Derince denilince, ben burada yalnızca, Harikalar Sahili denen yeri gördüm.
ULAŞIM
İzmit il merkezine 8 km. uzaklıktadır. Derince-İstanbul arası uzaklık: 90 km. dir.
TARİHİ
Derince’nin tarihi geçmişi çok eskilere gitmiyor. Şöyle ki, 1890 yılında, bölgede liman kurulması için, İzmit körfezinde derin bir yer aranır. Yetkililer, en derin yer olarak, bugünkü limanın bulunduğu yeri tespit ederler. Buranın derinliğinden dolayı “Derince Limanı” ismi verilir. Yani: Derince ismini, limandan almaktadır.
1904 yılında, Almanlar tarafından yapılan liman, faaliyete geçer ve liman inşaatında çalışmak üzere, bölgeye gelenler, kendilerine bölgede ev yaparlar. Bunun yanında: Balkanlar, Kafkaslar ve Kırım’dan da göçler gelir ve bölgenin nüfusu hızla yükselir.
1936 yılına gelindiğinde ise, Atatürk: Romanya’dan göç ederek ülkeye gelen vatandaşlarımıza, Derince’de arazi verir.
Böylece: Derince, 1952 yılında muhtarlık olur. 1999 yılında ise, ilçe statüsüne kavuşmuştur.
GENEL
Burada büyük bir liman var. Derince Limanında: bölgenin yoğun navlun hizmeti yürütülüyor. Ayrıca: Ro-Ro seferleri yürütülüyor.
Çok yakında bulunan İzmit il merkezinde yer bulamayan büyük sanayi kuruluşları ve iş merkezleri, burada konuşlanmış durumda.
Derince, birçok sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bazıları: Derince Limanı, Petrol Ofisi, Shell, Türk kablo, Koruma Tarım, Tavas Yem. Ayrıca: İzmit merkeze çok yakın olması nedeniyle: bazı kamu kurum ve kuruluşları da burada konuşlanmıştır.
Bunlar: Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, Kocaeli Hastanesi, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Asker Hastanesi, Toprak Mahsulleri Ofisi. Ülkemize giren yabancı menşeli araçların, hepsine yakın bölümü, bu limandan ülkemize giriyor.
Zaten, limanın hemen karşısında da, Gölcük Donanma Komutanlığı var. İlerilere doğru bakarsanız, karşıda savaş gemileri görebilirsiniz.
ÇENE SUYU
Çene suyu: 1860’lı yıllarda, lezzetiyle, tüm ülkede öne çıkmış, şifalı bir sudur. Çene suyu, Derince’nin tanınmasında büyük etken olmuştur.
1863 yılında, Sultan Abdülaziz tarafından, İzmit’te yaptırılan “Saat kulesi” yanındaki taç kapı üzerinde, Çene suyunun lezzetinden söz edilen, bir kaside bulunuyor.
GEZİLECEK YERLER
BUZ PATENİ TESİSLERİ
Derince’de, olimpik donanımlara sahip, buz pateni tesisleri var. Ülkemizde gerçekleştirilen, ulusal ve uluslar arası düzeydeki buz pateni yarışmaları, burada yapılıyor.
HARİKALAR SAHİLİ
Derince sahilindedir. Buraya: karadan ve denizden ulaşmak mümkündür. Şehir içinden minübüsler ile ve düzenli vapur seferleri ile ulaşılabilir. Güzel bir park. 2006 yılında, en iyi proje ödülüne layık görülmüştür.
Proje yapımı heykeltıraş Ragıp Çiçen’e ait “Alora Art” firması tarafından yapılmıştır. İller Bankasından alınan 2.5 trilyon liralık para ile yapılmıştır. Her yaştan insana hitap eden, bir eğlenme ve dinlenme amaçlı tesistir.
Bölgede: gerçek boyuttaki masal kahramanları, büyük havuzlar, çarpışan botlar, mini marina ve şelaleler var. Ayrıca: yel değirmeni, Nuh’un gemisi, mantar ve korsan gemisi şeklinde restoranlar ve mantar evler ve büfeler bulunuyor. Muhteşem bir ilgi var, buralardan geçerseniz veya zamanınız varsa, bu güzel parka, mutlaka uğrayın.