İstanbul Tematik Akvaryum

İstanbul Tematik Akvaryum

İstanbul Akvaryum Kompleksi: Florya’dadır. Florya’da: Şenlikköy Mahallesi. Yeşilköy-Halkalı caddesi üzerindedir. E-5 karayolu üzerinde Florya yol ayırımına “Akvaryum-İstanbul” tabelası var. Yani, ulaşım pek de zor değil.

İstanbul Tematik Akvaryum

AÇIK BULUNDUĞU SAATLER VE GİRİŞ ÜCRETLERİ

Akvaryum kompleksine giriş ücretli. Büyükler için: 100 TL. ve öğrenciler-öğretmenler-engelliler-65 yaş üstüler için: 70 TL. giriş ücreti alınıyor.

Ancak internete özel giriş ücretleri daha uygun, bu yüzden gitmeden önce internetten firmanın internet sitesinden bilet almanızı öneririm. İnternet sitesi giriş ücretleri, yetişkin için 70 TL, ve 2-12 yaş, öğrence, öğretmen, engelli, 65 yaş üstü, gazi için giriş ücreti 50 TL dir.

Akvaryum kompleksinin açık bulunduğu saatler: 10.00-20.00.

ÖNEMİ

Barındırdığı canlı çeşidi, hacmi ve gezi güzergahındaki aktiviteleri ile, dünya çapında, tüm akvaryumlar içinde ilk konuma çıkıyor.

YAPI ÖZELLİKLERİ

İstanbul Tematik Akvaryum; Kompleksin yapımına: 2003 yılında başlanmış ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, 5 özel firmanın katılımı ile oluşturulan konsorsiyum tarafından yapılmıştır. Toplam maliyet: 268 milyon TL. iken, bu maliyetin  yaklaşık yüzde 55’lik bölümü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından  karşılanmıştır.

100 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmuştur. Bu arazi üzerindeki akvaryumun bulunduğu bölüm: toplam 22.000 metre karelik bir alanda, 2 katlı olarak inşa edilmiştir. Bu kadar büyük alandaki deniz canlıları: her biri 6800 metre küplük su hacmi bulunan, 65 su tankında yaşamlarını sürdürüyorlar.

Özel aracı ile burayı ziyaret edecekler için: 1200 araçlık büyük bir otopark alanı da bulunuyor. Otopark ücreti olarak 5 TL. alınıyor.

DİĞER GENEL ÖZELLİKLER

Akvaryumda: 1500 çeşitten toplam 15.000 civarında deniz canlısı bulunuyor. Bu canlılar: kendi  doğal ortamlarına en yakın şartlarda, yani yaşam koşullarında barındırılıyorlar.

Kompleks içinde: eğlence yerleri de var. Bunlar arasında: kafe, çocuk oyun alanları ve 5 boyutlu bir cep sineması (15 kişilik) bulunuyor. Özellikle, bu sinema bölümünde, 7 ayrı film izlemek mümkün. Rüzgar, sis ve su gibi efektler de izleyicilere yaşatılıyor. Sinemada izlenecek bir film için ödenmesi gereken ücret: 10 TL.

Tüm bunların yanında, kompleks içinde, hediyelik eşya satılan bir yer var. Gezi güzergahı üzerinde, yukarıda sözünü ettiğim gibi, 3 kafe bulunuyor. Bunlar, küçük molalar için harika. Ayrıca: çevresinde oluşturulan manzaralar ile ( bir taraf deniz diğer taraf Panama kanalı) muhteşem bir görüntü güzelliği yaratılan bir restoran bulunuyor.

TEMALİ GÜZERGAHLAR

Kompleks içinde bulunan temalı bölüm uzunluğu: 1200 metredir. Bu alanda, o yörenin özelliklerini taşıyan resimler ve tablolar kullanılmış ve temalı alanlar yaratılmıştır. Aynı yerde, su altında ise, yine o yörede yaşayan deniz canlılarının örnekleri barındırılıyor. Ama, ortam o kadar güzel ışıklandırılmış ve renklendirilmiş ki, Ankara akvaryumundaki o loş görüntü hemen akla gelmiyor değil. Ayrıca: canlıların yaşam ortamlarının yakınlarında, canlılar hakkında ayrıntılı bilgi verilen elektronik ekranların bulunması, çocukların öğrenmeleri açısından çok yararlı bir girişim olmuş.

Evet, bu temalı alanlar: Karadeniz’den başlayıp, Pasifik okyanusuna kadar uzanıyor ve uzunluk: 1200 metredir. Bu bölümde, dünya denizlerini dolaşmanız mümkün. Çünkü: Ege’den yola çıkıp, Akdeniz’e gitmek ve oradan Süveyş kanalını geçip Kızıldeniz’e ulaşmak ve Panama Kanalını geçip Pasifik okyanusuna ulaşmak ve dünya denizlerinin özelliklerini görebiliyorsunuz. Hatta: Çanakkale boğazı bölgesinde, Truva şehrinin maketini ve hatta bir tahta at maketini görebiliyorsunuz.

Karadeniz bölgesinin temalandırıldığı bölümde, Nuh’un gemisi ve Karadeniz’de yaşayan deniz canlıları ve Ege bölgesinin temalandırıldığı yerde ise, antik uygarlıkların izlerinin maketleri görülüyor. Özellikle: en çok ilgi gören bölüm: İstanbul boğazının temalandırıldığı bölüm.

Bu  tematik bölümlerde: bölgenin özellikleri, çeşitli resimler, tablolar ve maketlerle canlandırılıyor. Su altı bölümlerinde ise, o yörede yaşayan: deniz yıldızları, vatozlar, ıstakozlar, karides, köpek balıkları ve diğer canlılar görülebiliyor. Hatta, Kızıldeniz bölümünde, Kızıldeniz’den getirilen rengarenk mercanları görebiliyorsunuz.

Bu temalı 16 alanın devamında ise, yağmur ormanlarının canlandırıldığı bölüm var. Yağmur ormanlarında çok fazla buhar ve su var. Ağaçların üzerinde yağmur damlaları ve fonda vahşi hayvan sesleri duyabiliyorsunuz. Hatta, bu alanda gezerken şemsiye açmak bile gerekebiliyor, çünkü alenen suni yağmur yağdırılıyor. Hava sıcaklığı ise, 27 derece oluyor.

SONUÇ

Özellikle, İstanbul Forum alışveriş merkezindeki bakımsız akvaryumu ve Ankara’da açılan akvaryumu ve eksiklerini gördükten sonra, burası gerçek anlamı ile, muhteşem bir akvaryum olarak öne çıkıyor. Ben özellikle, burada, akvaryum içinde, ölü ve diğer balıklar tarafından parçalanmış balık görmemenin mutluluğunu yaşadım. Umarım bu şekilde devam eder ve giriş ücreti ne kadar yüksek olsa da, büyük bir ziyaretçi akımı yaşanabilir.

Hani, sürekli gidilecek bir yer olmasa da, sanırım İstanbul dışından gelenlerin mutlaka ziyaret edecekleri ve İstanbul’da yaşayanları ise ve özellikle çocukların yılda mutlaka 1-2 kez ziyaret edebilecekleri güzellikte bir yer.

İstanbul günlük gezi planı hakkındaki yazım için.

İstanbul Florya tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için. 

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

 

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum: İnternette: Akvaryuma ulaşmak için yazılan yazılara inanarak gitmeye kalkarsanız, perişan olursunuz.

Çünkü; ben; o yazılanlara uyarak gitmeye kalktım, ama ne mümkün.

Bir otobüs, iki minibüs, kaybedilen onca zaman ve sonunda dayanamayıp taksiye bindim ve taksici dahi, birkaç kişiye sorduktan sonra, Akvaryumu bulabildik.

Bakın: buraya gitmek isteyenler: özel aracınız ile gidecekseniz (Akvaryumun önünde gayet uygun otopark var, yani özel aracınız ile gidebilirsiniz) Keçiören köprüsü üzerinden doğruca veya Ulus istikametinden gelirseniz, Eski Askeri Mevki Hastanesinin hemen yanından sağa dönerek, köprünün üstüne çıkın ve köprüden doğruca ilerleyin.

Bir süre sonra: hemen solunuzda “Keçiören Belediyesi Binası” ve yine Belediye tarafından yaptırılan “şelaleleri” göreceksiniz.

Devam edin ve ilk karşılaştığınız köprünün altına girmeden, hemen sağ yanından köprünün üst bölümüne çıkın ve devam edin, sağdan ikinci sokaktan girdiğinizde, 100 metre sonra: Keçiören Spor Tesisleri ve hemen karşısında “Akvaryum”.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

Özel aracınız ile değil, toplu taşım araçları ile gidecekseniz: Ulus veya Kızılay bölümünden Keçiören istikametine giden bir otobüs veya minibüse binmelisiniz.

Keçiören Belediye Başkanlığı binasını geçtiğinizde, ilk köprünün altında inmelisiniz. Köprünün üstüne çıkıp, Veysel Karani Camisinin hemen karşısındaki ara sokaktan girip, yaklaşık 100 metre yürüyünce, Keçiören Belediyesi Spor Tesisleri ve hemen karşısında “Akvaryum”

Sanırım anlatım biraz uzun oldu. Ama, unutmamak gerekir ki, buraya ulaşmak gerçekten problem. Gerçekten yakın çevre insanı tarafından bile bilinmiyor.

Gerekli reklam faaliyetleri yapılmalı ve bırakın şehir halkını, buranın çevresindeki, yakın çevresindeki insanların bile böyle bir yerden haberi yok.

Belediye yetkilileri: lütfen,  maden Türkiye’nin ikinci büyük akvaryumunu yaptınız, birkaç yere, “Akvaryum” ile ilgili “Tabela” koyar mısınız. Çünkü, bu bir hizmet ve insanlar burayı görmeli.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

GİRİŞ

Evet, uzun bir uğraşıdan sonra: Deniz Dünyasına ulaşıyorsunuz. Dışarıdan bakılınca sakin bir yer, yani pek fazla ışıklandırma yapılarak, görüntü güzelliği yaratılmamış. Yukarıda sözünü ettiğim gibi: otopark sıkıntısı yok. Aracınız ile giderseniz gayet rahat park edebilirsiniz.

 Evet giriş ücretlidir.

Gezi saatleri: 10.00-22.00 arasında.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

TESİS

Tesis: yaklaşık 3 yılda bitirilmiş. 5.450.000 TL. mal olmuş. Toplam: 5500 metrekarelik alan üzerinde kurulu tesiste, ziyaretçiler 2700 metrekarelik bölümden yararlanıyorlar.

Tesis bünyesinde: akvaryum bölümü, Amazon ormanlarını yansıttığı iddia edilen bir alan, eğitim için bir seminer salonu, alışveriş mekanı (yine iddia), kafeterya, deniz feneri.

Akvaryum bölümünde: akrilik camdan yapılan: 12 akvaryum, 1 tünel akvaryum, 7 özel canlı akvaryumu, 1 adet silindirik akvaryum, dokunma akvaryumu ve dalgıç başlığı akvaryumu bulunuyor.

Türkiye’nin ikinci büyük akvaryumu. Birinci nerde derseniz: İstanbul-Forum’daki; Turkuazzo.

Yalnız: burada belirtmek istediğim bir şey var. Ben: yaklaşık üç yıl önce, SİNGAPUR-Santoza adasındaki dünyanın sayılı büyük Akvaryumlarından birini gezme fırsatı buldum. Yazının sonunda: orası ile, burayı karşılaştıracağım.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

SULAR

Tesiste: 1 milyon litreden fazla su kullanılıyor. Sular: özel olarak hazırlanıyor. Hazırlanırken, temiz içme suyuna, yurt dışından ithal edilen tuzlar katılıyormuş.  Balıkların doğal ortamlarının bozulmaması için: 30 litre suya, 1 litre özel tuz katılıyormuş.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

BALIKLAR

Tesiste: 13 türde, yaklaşık 670 civarında balık bulunduğu belirtiliyor. Bunlar: Hint okyanusu, Kızıldeniz, Hazar denizi ve Türkiye’nin gölleri, nehir ve  denizlerinden toplanarak: özel donanımlı araçlarla buraya getirilmiş.

Bazıları: aslan bağılı, mersin balığı, soytarı balığı, tatlı su köpekbalığı, timsah, kaplumbağalar, Japon balıkları ve diğer tür canlılar.

TEMİZLİK

Akvaryumların temizliği: periyodik aralıklarla, 2 balık adam tarafından yapılıyormuş.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

TESİSTE GEZİ

Kapıdan girince, önce bir hol var. Daire şeklindeki bu holde; yanlarda: 50’şer ton su bulunan, büyük akvaryumlar var.

Sol yandan itibaren ilerlediğinizde: hemen karşınıza, ilginç “Mersin Balıkları” çıkıyor.

Sonra ise: yine Amazonların canavarı, et yemesiyle ünlenen “Pirinhalar” ve sonra yine ilginç bir deniz canlısı Tatlı su köpek balıklarının bulunduğu bölüm.

Bunlar: girdiğiniz gibi ilginizi çekiyor. Aslında: birkaç yerde flashlı resim çekmek yasak denilse de, herkes elinde cep telefonları ile birçok resim çekme uğraşı ve gayreti içinde.

Bu bölümde: bunların dışında, ortada silindirik bir akvaryum var, ama karanlık ve boş, ne için burada bulunduğu meçhul.

Diğer üç-dört akvaryumda ise, yine bir kısım balıklar var, ama ilk akvaryumdakiler kadar ilgi çekici değil, onlar daha küçük, ancak değişik renkleriyle ilgi çekiyor.

Ancak, ortam çok loş ve ışıksız. Balıkların bulunduğu akvaryumlar da pek canlı şık yok.

Yani: ortam loş ve ışıksız, hiç olmasa, balıkların bulunduğu ortam canlı ışıklı olsa idi.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

Bu hol ile tünel akvaryum arasındaki girişte: bir heykel var, ama dedim ya, ışıklandırma yetersiz olduğu için belli belirsiz bir heykel. Sadece: yanına yaklaştığınızda “Turgut Reis Heykeli” yazısı var. Lütfen ışıklandırın, bu heykeli.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

Bu bölümden devam ettiğinizde: 16.5 metre uzunluğunda ve 3.5 metre yüksekliğinde olduğu söylenen: tünel akvaryum içine giriyorsunuz.

Bu ölçüleri oradan aldım ama kesinlikle sağlıklı olduğunu sanmıyorum. Uzunluk, en fazla, 6-7 metre, yükseklik ise, yine en fazla, 2.5 metre civarında.

Yurt dışındaki bu tür yerlerde, bu tünellerde, insanlar uzun süre bekleyip te diğer ziyaretçileri engellemesin diye, yere “yürüyen bant” koymuşlar. Burada yok, yürüyorsunuz, tabii, sizden önceki gurup, yürürse.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

 

Burada: biraz önceki gibi, loş ve ışıksız. Balıklar, her iki yanınızdan ve üstünüzden geçiyorlar, ama o kadar loş ve ışıksız ki, balıkları hayal-meyal görüyorsunuz.

Ben, bu bölümlerin ışıklandırmasını daha canlı yapılması gerektiğine inanıyorum, çünkü yazının başında belirttiğim gibi, Singapur’daki akvaryum da çektiğim resimleri görseniz, burası ile aradaki farklılığı çok iyi anlamanız mümkün olur.

Kesinlikle, balıklar var, ama dediğim gibi, karanlıkta, hayal-meyal görebiliyorsunuz.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

Devam ettiğinizde: yine bir daire şeklinde hol, karşınıza çıkıyor. Burada da; çeşitli balıkların bulunduğu akvaryumlar var. Tam ortada ise: yine silindirik bir akvaryum, hemen yanında açık akvaryum bölümü var.

Burada: birçok Japon balığı var.

Açık bölümde yüzüyorlar, sanırım “balıkları elle besleyeceksiniz” dedikleri yer burası olsa gerek.

Balıklar insana alışkın, kaçmıyorlar. Ama dedim ya, ortam o kadar karanlık ve loş ki, bu balıkları elinizde besleseniz, sevseniz bile, bunu hissedeceğiniz bir ortam yok.

Ankara Deniz Dünyası Akvaryum

 

İlerliyorsunuz ve bu kez: karşınıza, tam çıkış kapısının bulunduğu bölümde:  hemen solda: camekanlı bölümde: deniz kabukluları örnekleri var.

Yani: kurutulmuş deniz kabukluları, midyeler, ama envai çeşit. Birde, denizdeki tuzluluk oranlarını belirten, tuz örnekleri.

Evet, gezi bundan ibaret, buradan çıkış bölümüne geçiyorsunuz.

Ama elbette “Deniz Dünyası” bitmiyor. Hemen solda: gayet temiz tuvaletler var. Devam ettiğinizde: ortada: yazının başında belirtilen, Amazon ormanları ortamı denilen yer sanırım, birkaç yapay ağaç, tahta masalar, tahta sandalyeler, yapmayın, güzel bir ortam yaratmışsınız ama Amazon ormanları benzeri deyimi biraz fazla olmuş.

Hemen solda; alışveriş merkezi denilen bir yer (ben alışveriş yapacak bir şey göremedim), sonra onun önünde “dalgıç başı akvaryumu” denilen bir yer var.

Burada: akvaryumun altından girip, başınızı yukarı kaldırdığınızda, başınızın çevresinde yüzen balıkları görüyorsunuz. Güzel bir düşünce, ama ortam loş ve ışıksız.

Devam ettiğinizde: yine loş ve ışıksız ortamda görülebilen iki sanırım küçük timsah bulunan bir havuz, sonra en hoşuma giden yer: küçük bir havuz üzerinde, ahşap bir teras yapılmış, çocuklar bu terasa çıkıyorlar ve aşağıdaki havuzda yüzen su kaplumbağalarını izliyorlar, güzel bir tema yaratılmış.

Sonra: kafeterya olduğunu sandığım ama kapalı (Cuma günü, saat: 16.00 idi) bir yer vardı. Konferans salonu mu, görmedim. Deniz feneri: evet, binanın girişinde, hemen yapının üstünde uzanıyor, başkaca bir ayrıntı yok.

 İşte Akvaryum bu.

Özellikle, öğrencilere, okullara ve çocuğu olan ailelere ve merakı olanlara: burayı gezmelerini öneriyorum ki, belirttiğim sıkıntılar giderildiğinde, inanın muhteşem bir güzellik olacaktır.

Ankara gezi planı hakkındaki yazım için.

Natavega Alışveriş Merkezi Akvaryum tanıtımı için.