Korfu adası: Adriyatik denizinin hemen girişinde, stratejik önemi olan bir yerde bulunuyor ve Yunanlılar tarafından adanın turizm özellikleri ön plana çıkarılmıştır.
Yani: burayı ziyaret etmeyi düşünenler: muhteşem güzel manzaraları izleyebilirler.
Burası: Yunanistan ülkesinin batısında, Adriyatik denizi girişinde, stratejik konumda bir adadır. Korfu şehri adanın en büyük şehridir. Bunun dışında: Kontakali, Potamos, Alepou gibi kasabalar bulunuyor. Adanın kıyılarının uzunluğu 217 km. dir.
Arazi, özellikle kuzeyde dağlıktır. Bunlar arasında dikkati çekenler, 914 metre yükseklikteki Pantokrator ve 849 metre yükseklikteki Stravoskiadi tepeleridir.
Ada: Akdeniz’in en yoğun nüfuslu adalarının başında gelmektedir.
2007 yılında, eski şehir UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır.
TARİHİ
Korfu adasında ilk yerleşimin Paleolitik ve Neolitik dönemlere kadar dayandığı söyleniyor. Ancak: bilinen ilk yerleşimciler: Fenike kökenli sömürgecilerdir. MÖ.734 yılında ise, buraya Corinthianslılar yerleşmiştir.
Hatta: Büyük İskender’in gençliğinde uzun süre burada yaşadığı bilinmektedir. Daha sonraki süreçte, adada, Roma hakimiyeti görülür. Takip eden süreçte, bölgede: Normanlar ve Kuzey Avrupalılar görülür ve bunların lideri Guiscard Corfu: burayı fetheder.
1267 yılına gelindiğinde ise, burada Venedik hakimiyeti görülür. Bu dönemde, adada güçlü bir büyüme ve ekonomik refah görülür. 1431 yılında, ada Türkler tarafından kuşatılır, ancak bugünkü Yunanistan’da Türk egemenliğine girmeyen tek parçadır.
1797 yılında, adada önce Fransızlar ve sonra ise Ruslar hakimdir. 1923 yılında, Korfu adası Yunanistan ve Arnavutluk arasında itilaf konusu olur ve bu arada ada İtalyanlar tarafından işgal edilir ancak birkaç ay sonra Milletler Cemiyeti tarafından, ada, Yunanistan’a verilir.
ULAŞIM
Korfu Uluslarası Havaalanı “İoannis Kapodistrias” olarak bilinmekte olup: özellikle yaz döneminde, buraya yoğun charter uçuşları düzenlenmektedir. Havaalanı, şehir merkezinin 2 km. güneyindedir. İniş sırasında, muhteşem bir manzara gözlenmektedir.
Atina veya Yunanistan’ın herhangi bir yerinden buraya ulaşmak isterseniz, otobüs kullanmanız gerekir ve İgoumenitsa denilen yerde feribot ile adaya geçebilirsiniz.
Atina’dan otobüs yolculuğu yaklaşık 7.5-8 saat sürüyor. Feribot yolculuğu ise, 1 saat sürüyor. Feribottan indikten sonra, adanın şehir merkezi, yaklaşık 41 km. sürüyor ve bu yolculuk için otobüsler var.
PLAJLAR
Korfu adasında birçok plaj bulunmaktadır. Hatta: İyon denizindeki en güzel plajların burada bulunduğu söylenmektedir. Ancak, kuzeydeki plajlar, güneydekilere nazaran daha tenha ve temiz ve güzeldir.
Almyros plajı
Şehir merkezinin 35 km. kuzeybatısındadır. Plajın uzunluğu 7 km. dir ve kum tepeleri üzerinde bulunmaktadır. Altın sarısı kum ve sığ denizi, özellikle çocuklu ailelerin tercihine neden olmaktadır.
Ermones Plajı
Dik tepelerle çevrili, kapalı koydadır. Kıyı: ince kum ve çakıllıdır. Özellikle, dalış meraklıları buraya tercih etmektedirler.
Agios Stefanos Plajı
Şehir merkezinin 35 km. uzağında kuzeybatıda bulunan bu özel plaj: adanın en güzel plajlarından birisidir. Güneşin ve denizin tadını çıkarmak isteyenler için her türlü olanak bulunmaktadır.
NE YENİR
Burayı ziyaret ederseniz: pastitsada, bourdeto ve koz helvası tatmalısınız. Özellikle: koz helvasını güzel yapıyorlar.
Ayrıca, yine buraya özgü “bergamut” ile yapılan tatlılar ve likörler de ilgi çekiyor. Son olarak, zeytinyağı ve kekik de buradan satın alabileceğiniz ürünler arasında sayılabilir.
GEZİLECEK YERLER
AZİZ SPYRİDON KİLİSESİ
Hıristiyan azizi Spyridon: MS.350 yılında İstanbul’da ölür. 1453 yılında İstanbul kuşatılınca, azizin tabutu kaçırılarak buraya yani Korfu’ya getirilir.
Hatta: 1716 yılında Korfu adası kuşatıldığında, kuşatmanın başarısız olmasını, yine bu azize bağlamaktadırlar. Söylenenlere göre, aziz, şehri korumuştur. Bu yüzden Hıristiyan turistler, uzun kuyruklar oluşturarak, azizin tabutu ve gümüşten kefeni önünde saygı durunda bulunuyorlar.
Bizans döneminden kalma bu yapı: ada ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir. Mimari stil olarak: Venedik etkileri görülür.
Özellikte, etkileyici çan kulesi ilgi çeker. Tüm İyon adalarında olduğu gibi, yapı dikdörtgen şekilde ve düşük tavanlıdır. Günümüzde görülen kilise: daha önce inşa edilen orijinal kilisenin yerine: 1589 yılında yapılmıştır.
Kilisenin hemen girişindeki panellerde: Aziz Spyridon ve İncil’den sahneler temsil edilmektedir. Panellerdeki bu resimler: 1727 yılında yapılmış olup, orijinal boyalıdır. Nem nedeniyle bozulan resimler ise, 19. yüzyıl başlarında yenilenmiştir.
ENOSİS ANITI
Anıtın çevresindeki taş bloklar: İyon denizindeki Yunan adalarını temsil ediyormuş. Merkezde bulunan dikey blok ise: “Enosis” kelimesinin anlamını yani “birleşmeyi” temsil ediyormuş. İyon adaları, 1864 yılında İngilizlerden Yunanlılara geçince, bu olayın anısına anıt yapılmıştır.
KORFU FORTRESS
Old Town bölümünün doğusundaki bu yapı: Bizans ve Venedik dönemi mimari etkilerini yansıtmaktadır. Buradaki ilk kale yapısının 6. yüzyılda inşa edildiği biliniyor.
Kayalık bir yarımadanın üzerinde bulunan bugünkü kale yapısı: şehrin Old Town denilen yerinin doğu kıyısında keşfedilmiştir. Kalenin kapısı: Liston Esplanade Meydanı önünde bulunmaktadır.
Yapıda: iki tane de kule bulunur. Kalenin daha sonraki gelişiminde:; 1786 yılında Venedik hapishanesi, 1850 yılında iki İngiliz kışlası ve günümüzde ise, bir müzik okulu ve askeri hastane olarak kullanılmaktadır.
Kale yapısı içinde: 1840 yılına tarihlenen St George kilisesi: Bizans dönemi ikonaları ve mozaikleriyle ilgi çekmektedir.
KORFU FORTEZZA NUOVA-YENİ KALE
Gelişen dönemde, güvenlik önlemlerinin arttırılması ve şehrin korunması için: 16. yüzyılda Venedikliler tarafından, bu yeni kale inşa edilmiştir. Yeni kale: 1576 yılı ile, 1645 yılları arasında inşa edilmiştir.
Venedikliler tarafından inşa edilen kalenin yapımı için, söylenenlere göre: 2000’den fazla bina ve çoğunlukla ev ve kiliseler yıkılarak taşları kullanılmıştır.
1864 yılında, Yunanistan ile İyon adaları birliği öncesinde: şehri çevreleyen eski kale surları gibi, bu yeni kalenin de büyük kısmı yıkılmıştır. Hatta: II. Dünya Savaşı bombalamalarında da, kalan kısım yok olmuştur.
Günümüzde: burada, resim-fotoğraf sergileri düzenleniyor ve müzik konserleri ve sanat etkinlikleri yapılıyor.
LİSTON
Burası: Esplanade meydanının batı tarafında: güzel kemerli, eğlence merkezleri, kafe ve restoranların bulunduğu ve ada sakinlerinin yoğun olarak yaşadığı bir yer olarak dikkat çekmektedir. Buradaki kafelerden birine oturup, ada yaşamını izleyebilirsiniz.
Bölge: 1807-1814 yılları arasındaki Fransız işgali döneminde: Fransız mühendis Mattie de Leseps tarafından yapılmıştır. 1815-1864 yılları arasındaki İngiliz işgali yıllarında ise: yeni ofisler ve evler ilave edilmiştir.
FARE
Burası, denizin ortasında, yeşillik bir kaya parçasıdır. Özellikle Paskalya sırasında ve turizm sezonunda, burada birçok tekne demirlemektedir. Adada bulunan; adadaki tek yapı, Bizans döneminde yani 6’ncı yüzyılda yapıldığı söylenen manastır, hac yeri olarak kullanılmaktadır.
Burası hakkında anlatılan bir efsane var. Homeros tarafından Odysseia destanında belirtildiğine göre: burası, İthaca’nın sorunlu yolculuğunun son durağıdır. Burası: Fırtına Tanrısı Poseidon tarafından, yemyeşil bir kayaya dönüştürülmüş “Ulyses” gemisidir.
CANNON
Korfu adasının en güzel turistik yeridir. Adanın güneyinde, güzel plajları ile dikkat çekmektedir. Burada, muhteşem bir manzara görebilirsiniz. Özellikle: güneşin batışını mutlaka izlemenizi öneririm.
MON REPOS
Burası, ada merkezine yaklaşık 3 km. uzaklıkta, 1831 yılında yapılmış bir malikanedir. İngiliz Yüksek Komiseri için, İngiliz mimar Gouatimor tarafından tasarlanmıştır.
Bu zarif ve etkileyici saray yapısı: sömürge döneminde, Yunan ve Neoklasik mimari stilleri barındırmaktadır.
2000’den fazla bitki türü: bahçeleri süslemektedir. Günümüzde burada: Palaipolis Müzesi bulunmaktadır.
ACHİLLİON
Burası, adanın doğusundaki yoğun yerleşim yerlerinden olan Benitses bölgesindedir. Burada: Aşhil sarayı ilgi çekmektedir. Saray: 1890-1893 yılları arasında Avusturya İmparatoriçesi Elizabeth için yapılmıştır. İmparatoriçe: tarihi süreç içindeki talihsizlikleriyle tanınmaktadır.
Sağlığının bozuk oluşu, kocasının sadakatsizliği, oğlunun sevgilisinin intihar etmesi, kendisinin ise 1898 yılında bir İtalyan anarşist tarafından öldürülmesi, bu talihsizliklerin ifadesidir.
İmparatoriçe, uzun yıllar, Avrupalı kadınların idolü olmuş ve kullandıkları eşyalarda resimleri ve isimi işlenmiştir. Sarayın muhteşem bahçesinde ise, 1884 yılı yapımı: Achillion heykeli bulunmaktadır.
15 metre yüksekliğinde, dökme demirden yapılan bu heykel: 1907 yılında sarayı satın alan Alman İmparatoru Keiser 2. Wilhelm tarafından yaptırılmıştır.
ARKEOLOJİ MÜZESİ
Müze binası, 1960 yılında inşa edilmiş, 2 katlı ve balkon ve avlu-bahçesi bulunan bir yapıdır. Müzenin zemin katında: özellikle bronz heykeller ilgi çekmektedir. Hall Gorgan denilen odada: Artemis Tapınağının mimari kalıntıları sergilenmektedir.
Büyük Dor tapınağının batı tarafının süsleyen, 17 metre uzunluğunda ve 3.18 metre yüksekliğindeki taş alınlık ilgi çekmektedir.
Müzede diğer bulunanlar: Korfu antik kentinin mezarlığında yapılan kazılarda bulunan nesneler, Corfiot para birimleri ve diğer adalarda yapılan kazılarda bulunan nesnelerdir.
ASYA MÜZESİ
Burası özel bir müzedir ve Aziz Michael ve Aziz George Sarayında bulunmaktadır. Bu müzede: Uzak Doğu ve Hindistan sanat ve antikaları sergilenmektedir.
Evet, özel bağışlarla gelen yaklaşık 10.500 eser, müzenin koleksiyonunda bulunuyor. Bu koleksiyonun çekirdeği ise, 1850-1928 yılları arasında Avusturya Büyükelçisi olarak görev yapan Gregory Manos tarafından toplanmıştır.
Bu kişi: 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarında bütün servetini harcayarak Çin, Kore ve Japon sanat eserlerini toplamış ve 1919 yılında, bu eserleri Yunan hükümetine bağışlamıştır.