Yalova Çiftlikköy

Yalova Çiftlikköy

 

Yalova Çiftlikköy; Çiftlikköy, Yalova il merkezine 4 km uzaklıktadır. Kolay ulaşımı ile Yalova’nın en işlek, hareketli ve çekici ilçelerindendir. İlçe yerleşim olarak Türkiye’nin en işlek yollarından biri olan Yalova-İzmit E-5 karayolu üzerindedir.

TARİHİ

İlçenin geçmişi oldukça eskiye dayanır. Yörenin ilk adı “Pylai” dir. Yörede; Helenistik dönemden Bizans dönemine kadar çok sayıda ve değişik zamanlara ait yazıtlar ele geçmiştir.

İlk yerleşim yeri, 11’nci yüzyılda bugünkü Hersek köyünün yanında önemsiz bir yerdedir. İmparator İustinianos devrinde, Hersek-İznik yolu önem kazanınca, Pylai kenti de büyük gelişme gösterir.

1097 yılında, 1’nci Haçlı Seferinde, Latin ordularının bir kısmı buradan geçmiştir. 1146 yılında bir takım Hıristiyan göçmenleri Pylai şehrine yerleşirler. Ayrıca: 93 harbinden sonra Bulgaristan Şumlu kasabasından gelenler ve 1923 yılında Kafkaslardan göçüp gelenler de buraya yerleşirler.

İlçede: Kara kilise kalıntıları ve Helenopolis kalıntıları vardır. Helenopolis şehri, Roma imparatoru Constantinus’un annesi Helena’nın doğduğu ve adını verdiği bir yer olarak önem kazanmaktadır.

Çiftlikköy ismi, 1932 yılında Atatürk tarafından verilmiştir. Eski adı “Kadı Çiftliği” dir. Atatürk’ün buraya gelip kahve içtiği ve bir süre dinlendiği ev, halen koruma altında bulunmaktadır. Çiftlikköy, 1995 tarihinde ilçe statüsü kazanmıştır.

Yalova Çiftlikköy

GENEL

Yalova ilinin sahil, plaj ve kamplarının bulunduğu yeridir. İlçenin sahil kesimi, düz, sulanabilir ve verimli arazidir. Sahilden uzaklaştıkça, susuz genellikle heyelana maruz kalan kısımlar yoğunlaşır. Burada da, bölgenin diğer yerlerinde olduğu gibi, kesme çiçekçilik sektörü ileri aşamadadır. Modern seralarda, irili ufaklı işletmelerde süs bitkisi yetiştiriciliği yapılır. Özellikle karanfil üretimi oldukça yüksektir.

Sahil yolu çevresinde birçok kafe, bar, çay bahçesi ve lokanta bulunur. Ayrıca, yine bu yol üstünde akşamları hediyelik eşya satan stantlar vardır. Özellikle hafta sonlarında, sahil yolu ve halk plajı oldukça yoğundur.

NE YENİR

Buraya yolunuz düşerse, pişmaniye yemenizi öneririm.

Yalova Çiftlikköy Denize girilecek yerler

DENİZE GİRİLECEK YERLER

Yörede Aydınkent-Ceylankent sahilinde denize girmek mümkündür. Ceylankent beach, rüzgar olmadığında oldukça güzel bir denize sahiptir.

Yalova Çiftlikköy Gezilecek yerler

GEZİLECEK YERLER

Yalova Çiftlikköy Taş Köprü

TAŞ KÖPRÜ

Taşköprü köyü, Köyaltı mevkiindedir. Köprü taş malzemeden yapılmıştır. Üç kemerlidir. Ortada büyük bir sivri kemer bulunur. Bu kemerin iki yanına birer adet küçük yuvarlak kemer açılmıştır. Köprü tahrip olmuştur.

Yalova Çiftlikköy Gacık Köyü Hamamı

GACIK KÖYÜ HAMAMI

Gacık köyündedir. Yapı tek katlı ve kagirdir. İki bölümden oluşur. Hamama giriş bölümünde küçük bir oda bulunur. Mekanlarda üçer kurna vardır. Kubbeler dışarıdan sekizgen kasnağa oturur. Üst örtüsünün, ortasında birer fener yani aydınlatma penceresi bulunur. İçte kubbe şeklindeki örtünün kasnak kısımları, sivri kemerlerle süslenmiştir. Yapının restorasyonu sürmektedir.

Yalova Çiftlikköy Kara Kilise

KARA KİLİSE

Yalova il merkezinin 3 km kadar doğusunda, Çiftlikköy ilçesi sahil Mahallesi Başkent 1. Sahil Sitesi içinde bulunmaktadır. Halk arasında ve kayıtlarda “Kara kilise” olarak geçer.

Yapı, MS 6’ncı yüzyılda hamam, 8 ve 9’ncu yüzyıllarda ise kilise olarak kullanılmıştır. Yapıya narteks ve apsis sonradan eklenmiştir.

Yine bazı kaynaklarda ise, Kara kilisenin, Roma dönemine ait bir su mimarisi olduğu, Bizans döneminde de kilise haline getirildiği, Bizans mimarisinin çok kullanılın bir tipi olan kapalı Yunan Haçı planı gösteriyorsa da bir apsisinin bulunmaması ile dikkat çekiyor. Normal kiliselerden farklı olarak: kuzey-güney ekseninde uzanan Kara kilisenin, kuzey-güney doğrultusunda uzunluğu 13 metre, doğu-batı doğrultusunda uzunluğu 10 metredir. Eksen kalınlığı 5.50 metredir.

Yapı tuğladan yapılmıştır. Kubbesi ve kemerleri sağlam olarak günümüze ulaşmıştır.

Haçın doğu ve batı kollarının güneyinde, birer köşe odacıkları vardır. Doğudaki odacığın doğuya, haçın doğu koluna ve naosa açılan üç kapısı vardır. Batıdaki odacığın ise, batıya ve haçın batı koluna açılan kapıları bulunmaktadır. Araştırmacılar: doğudaki odacığın, dışarıya açıklığı olması nedeniyle papazların ayine hazırlanması, cin çıkarma ve kutsal yağın sürülmesi gibi amaçlarla kullanıldığını, batıdaki odacığın ise, bir takım kutsal eşyaları muhafaza etmek için kullanıldığını söylerler.

Kuzey kolu: ekseninin her iki yanında da çıkış açıklığı vardır. 5.50 metre çapındaki kubbe, 8 pencereli bir kasnak üzerindedir. Ancak, kubbenin üst kısmı tamamen açıktır. Kara kilisenin bulunduğu alan, Bizans döneminde Pylai olarak tanınan bir yerleşim yeriydi. Sahilde, dönemin ileri gelenlerinin yazlık sarayları vardır. Varlığı, MS 4’ncü yüzyıldan beri bilinen Pylia, en güzel günlerini 11 ve 12’nci yüzyıllarda yaşamıştır. Günümüzde, Başkent 1 Sahil Sitesinin hemen batısında bulunan Huzur, Buşra, Beste Sahil Sitelerinin önündeki sahilde, antik bir liman, bazı su kemeri parçaları ve kalıntıları görülmektedir.

Kara kilise civarında, çok sayıda stel çıkartılmış olup, bunların bir kısmı İstanbul Arkeoloji Müzesinde teşhir edilmektedir.

Yalova Çiftlikköy Kabarlı Camii-Muratağa Camii

KABARLI CAMİİ-MURATAĞA CAMİİ

Kabaklı köyünde Köy içi mevkiindedir.

Yapı, kagirdir. Kiremit çatıyla örtülmüştür. Dış cephesi mozaik sıvalıdır. Kuzey batı köşesinde kesme taştan yapılmış minaresi vardır. Cami girişine sonradan konulan kitabede, yapım tarihi olarak 1897 yazılıdır. Dikdörtgen planlı caminin mihrap ve minberi, geometrik ve bitkisel bezemeli çini plakalarla kaplanmıştır. Mihrap ve minberin daha önceleri mermer olduğu bilinmektedir. Mihrapta yazı kuşakları vardır. Ahşap tavanlıdır. Son cemaat yeri, camiye sonradan eklenmiştir.

Yalova şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.