Çifteler denilince, ben gidip burayı gördükten sonra aklımda kalan en büyük özellik: Sakaryabaşı denilen yörenin doğal güzelliğidir. Sakarya nehrinin kaynadığı bu yöre; gerçekten tam bir doğal cennettir ve burada bulunan otelde konaklayabilirsiniz. Burada, özellikle balık yemeyi sakın unutmayın. Bunun dışında, belki hatırlayanlarınız olabilir, bir film vardı “Tatar Ramazan”, işte onun yaşadığı yerler burası.
ULAŞIM
Çifteler ilçesi, bağlı bulunduğu il merkezi olan Eskişehir’e 67 km. uzaklıktadır. Çifteler-Mahmudiye arasındaki uzaklık: 14 km. Çifteler-Emirdağ arasındaki uzaklık: 44 km. Çifteler-Sivrihisar arasındaki uzaklık: 56 km. Çifteler-Ankara arasındaki uzaklık: 215 km. Çifteler-İstanbul arasındaki uzaklık: 377 km.
TARİH
Yörede, antik dönemlerden bu yana yerleşimler bulunduğu bilinmektedir. Çünkü: pek çok sayıda höyük görülmektedir. Osmanlı döneminde: burası, önemli bir tahıl üretim merkezi olarak önem kazanmaktadır. 1795 yılında, yörenin ismi “Çifteli” yani “Çiftlik-ü Hümayun” olur.
19’ncu yüzyılın başında ise, bu isim “Çifte evler “ olarak ve daha sonra “Çifteler” olarak kullanılmaya başlanır.
1635 yılında, yörede yerleşim bulunduğu görülmektedir. Çünkü, Sultan IV. Murat, Revan seferine giderken, buraya uğradığını, durakladığını belirtmiştir.
1795 yılında ise, Konya-Kozan yöresinden yola çıkan Kozanoğlu Ağa ve çevresindekiler, Çifteli denilen bu bölgeye gelirler ve yerleşirler. Aradaki dönem hakkında ise, bilgi bulunmamaktadır. 1814 yılında ise, günümüzdeki su deposunun olduğu yere, Osmanlı döneminde, bir askeri kışla ve bir askeri hastane kurulur. Hatta, kışladaki askerlerin iaşesi, Kozanoğlu Ağa tarafından karşılanır.
1921 yılına gelindiğinde ise, bu kez: Yunan işgali görülür. 17 Eylül 1921 tarihinde ise, Yunan işgali sona erdirilir ve Yunanlılar bölgeden kovulurlar.
Yöre, 1951 yılında ilçe olmuştur.
GENEL
Yörenin en büyük coğrafi özelliği, Sakarya nehrinin kaynak yeri olan Sakaryabaşı’nın, ilçe merkezine 2 km. uzaklıkta bulunmasıdır. Bu kaynak bölümünde: bir göl bulunmaktadır. Bu göl: balıkları ve rengarenk bitkileriyle doğal bir akvaryum gibidir.
Yerleşim yerinin rakımı, yani denizden yüksekliği: 820 metredir. İlçe topraklarının, çok küçük bölümü orman alanıdır. Toprakların büyük bölümünde, tarım yapılabilmektedir. Zaten ilçe halkının, yüzde 90’lık bölümü, tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. Bunun dışında kalan bölüm ise, esnaflık yapmaktadır. Yörede üretilen tarım ürünlerinin başlıcaları: şeker pancarı, buğday, arpa, yulaf, nohut, ayçiçeğidir.
Bölgede; karasal iklim etkileri hakimdir. Buna bağlı olarak: yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve kurak geçer. Yağışlar genellikle, ilkbahar ve sonbahar da görülür. Buranın iklim olarak en büyük özelliği: özellikle kışlarının çok soğuk, aşırı soğuk olmasıdır. Kışın birçok gününde, ısı, eksinin çok alt derecelerine kadar inmektedir.
İlçe halkının ekonomik etkinlikleri, tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. Öte yandan, ilçe merkezindeki su ürünleri istasyonunda, aynalı sazan, alabalık ve pekin ördeği yetiştirilmektedir.
Burada son bir not. Ünlü halk ozanı: Posoflu Aşık Zülali’nin mezarı, bu yörede bulunmaktadır ve bu nedenle, her yıl, Çifteler Belediyesi tarafından “Aşık Zülali Anma Günleri” düzenlenmektedir.
KONAKLAMA
Çifteler Öğretmenevi Sakarya Mah. Eskişehir Caddesi. No.10 222-5414671
GEZİLECEK YERLER
ÇİFTELER HAMAMI
İlçe merkezine bağlı, Kırkızbaşı köyünün yanında, Sakarya ırmağının hemen kıyısındadır.
Burada, basit bir hamam var. Termal su: kükürt kokuludur ve ağrılı hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Ancak, söylediğim gibi, kükürt kokulu ve maalesef kötü bir koku yayıyor.
SAKARYABAŞI
İlçe merkezine 2 km. uzaklıktaki burası, Sakarya nehrinin doğduğu yer olarak bilinmektedir. Burada: hemen kaynakta, bir göl oluşmuştur. Ama, bu göl: gerek balıkları ve gerekse rengarenk bitkileriyle, muhteşem güzel bir akvaryum gibidir. Bu gölün kıyısında: balık lokantaları, çay bahçeleri, piknik ve mesire alanları bulunmaktadır ki, buraya yolunuz düşerse, mutlaka ziyaret etmenizi öneririm, muhteşem güzel bir yer.
Bu yörede, yani Sakaryabaşı yöresinde, bir de otel var. 1992 yılında yapılan bu 3 yıldızlı otelde: yüzme havuzu ve spor kompleksleri ile küçük bir futbol sahası ve spor tesisleri bulunuyor. Bu bölgede, biraz önce sözünü ettiğim tesislerde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri MYO tarafından yetiştirilen tatlı su balıklarını tatmanız mümkündür.
Sakaryabaşı’nın doğu yakasında, Sarıkayalar denilen mevkide ise, 2 büyük mağara bulunuyor. Birinci mağarada: haç işaretleri ve kesme kayalar görebilirsiniz. İkinci mağarada ise, maalesef giriş yolu kayalar ve toprak ile kapanmıştır.
Sakaryabaşı ayrıntılı tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.
HAMAMKAYA
Burada, Frigler döneminden kalma yüzey kalıntıları bulunmuştur. Ayrıca, bir kapalı ve bir açık havuzu bulunan hamam yapısı kalıntıları görülüyor. Ama, bunun günümüze yalnızca temelleri gelmiştir.