Çin Genel özellikler

Çin Genel özellikler

Çin ülkesine giderken, Okyanusları,  dağları, denizleri aşacaksınız ve birden fazla zaman dilimini geride bırakacaksınız. Bunun sonucunda ise, dili, kültürü ve düşünce yapısıyla bambaşka bir ülkeyle karşılaşacaksınız.

Burada: eski ile yeni iç içe geçmiştir. Konakladığınız modern bir otelden, yaklaşık yarım saat uzaklıkta, çok ilkel şartlarda üretim yapılan bir pirinç tarlası görebilirsiniz.

Dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü ülkesidir. Ülkeyi ziyaret eden yıllık turist sayısı: 60 milyona yakındır. Turizm geliri ise, yıllık: 185 milyar dolara kadar ulaşmıştır. 1949 ile 1974 yılları arasında, yabancı ziyaretçilerine kapalı tutulan bu ülke, günümüzde turizmden büyük gelir elde ediyor. 1980’li yılların ortalarında, ülkedeki 250’den fazla şehir, yabancı ziyaretçilere açılmıştır.

Evet, dünyanın yaşayan en eski uygarlıklarından birinin ülkesindesiniz. Hem de gerçek bir uygarlık. Çünkü: Çinliler, etkinlikleri günümüze kadar ulaşmış olan çeşitli buluşlara ev sahipliği yapmışlardır. Bunların başlıcaları: ipek, barut, matbaa, porselen, kağıt.

Çin ülkesinde, sanırım sizi en büyük etkileyecek ve anılarınız arasında baş yeri alacak olay: sabah erken uyanıp ta otelden çıkarsanız, kendinizi bir insan selinin-denizinin içinde buluyor olmanızdır. Bu insan seli içinde, zil çalarak ilerlemeye çalışan bisikletler, sabah sporu yapmaya çalışanlar, otobüs duraklarında bekleyen ama biraz sinirli tavırlar ortaya koyan insan kalabalıkları.

Gözlerinize inanamayacaksınız, özellikle küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanlar, bu kadar büyük kalabalıkları görünce, çok etkileniyorlar. Çünkü: Çinliler, giyimleriyle, çalışma ve dinlenme biçimleriyle, yani hayatlarının birçok yönüyle, başka insanları ve özellikle turistleri etkiliyorlar. Ama bu etkileşimin en temel faktörü, unutmayın ki, Çinliler tam bir konukseverler.

Coğrafya

COĞRAFYA

Çin ülkesi, yaklaşık 10 milyon km. karelik yüzölçümü ile, dünya üzerinde, Rusya ve Kanada’dan sonra, en büyük üçüncü ülkedir. Ülkenin kuzey ucu ile güney ucu arasındaki uzaklık: 5850 km. dir.

Ülkenin en büyük nehri: Yangzte. Sarı nehir ve bir çok akarsuyun yatağı da batıda bulunuyor.

5000 yıllık geçmişi olan bu ülkenin yazılı tarihi bulunması, Türk tarihi konusunda da önemli bilgilere ulaşılmasını sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır.

Çin ülkesinin milli günü: 1 EKİM tarihinde kutlanıyor. Çünkü, 1 Ekim 1949 günü, Bağımsızlık ilan edilmiştir. Ülkenin toprakları: batıda yüksek, doğuda ise alçaktır. Ülke topraklarının: % 35’lik bölümü dağlık, % 25’lik bölümü plato ve % 12’lik bölümü düzlük, % 12’lik bölümü tepeliktir.

Dünya üzerinde bulunan, yükseklikleri 7000 metreden fazla, 20 dağın, 8 tanesi bu ülkede bulunmaktadır. Özellikle, Tibet platosunda, çok yüksek dağ sıraları bulunuyor. Himalayalar ise, malum,  dünyanın en yüksek dağları olarak öne çıkıyor. Dünyanın en yüksek noktası, Himalayalar üzerindedir.

Dağların yanında, ülke nehirleri ile de önem kazanıyor. Yangztenehri, 6300 km. uzunluğu ile, dünya üzerinde Nil ve Amazon nehirlerinden sonra en uzun üçüncü nehir olarak öne çıkıyor. Sarı nehir ise, 5400 metre uzunluğu ile, yine ülkenin en uzun nehridir.

İKLİM

Dünyanın en büyük üçüncü ülkesi olarak öne çıkan bu büyük ülkede, elbette, iklim birçok değişiklik göstermektedir.

Özellikle: kuzey ile güney sınırları arasındaki yaklaşık 6000 km. lik bir uzaklık farkı bulunması, doğal olarak iklimleri de etkiliyor. Yani, kuzey bölgelerinde yaşayanlar kar yağışı-don-buz ile uğraşırken, güney bölümde oturanlar, çeltik tarlalarına pirinç ekip, ekim-dikim faaliyetleriyle uğraşmaktadırlar.

Yağmur: genellikle ülkenin güney ve orta kesimlerinde, yaz aylarında etkili olmaktadır. Ama, unutmayın, bu yağmur bizim bildiğimiz gibi değil, “Muson yağmuru” olarak betimlenen bu yağışlar, çok kısa sürüyor ama yağdığında, şemsiye dahil hiç bir şey fayda etmiyor ve feci ıslanmak kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden, Çin ülkesine yağmurların etkin olduğu yaz döneminde gitmemekte fayda var.

Güneydeki Kanton eyaletinde, yılın 6 aylık bölümü, yaz olarak geçer. Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman: ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Çünkü, bu dönemlerde, sıcaklık, ülkenin tümünde uygun düzeylerde olur.

HAVAYOLU ULAŞIMI-VİZE 

Ülkemizden, İstanbul hareketli, Çin ülkesine: Pekin ve Şanghay şehirlerine hava yolu ulaşımı sağlanmaktadır. Bunun yanında, bu ülkeye girebilmek için: vize almanız gerekiyor. Yeşil ve gri hizmet pasaportu taşıyanlar dışındaki tüm ülkemiz vatandaşlarının vize alması şart. Vize verilmesi ise, yaklaşık 4-10 gün sürmektedir.

Pekin başkent hava alanı: çeşitli restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları, banka şubeleri, gümrükten muaf eşya satılan yerler ve postanesi ile bayağı büyük ve hareketlidir.

Hava alanı, şehir merkezine yaklaşık 20 km. uzaklıktadır. Bu uzaklık, iyi trafik saatlerinde, yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Dünyanın en işlek, ikinci hava alanı olarak öne çıkmaktadır. Özellikle, Olimpiyat oyunları öncesinde, hava alanı, üç terminal ile dünyanın sayılı hava alanlarından biri haline gelmiştir.

Zaten ülkeye gelen ziyaretçilerin, büyük çoğunluğu, bu hava alanı üzerinden giriş yapmaktadır. Hava alanında döviz de bozdurabilirsiniz. Uçaktan inip hava alanına vardığınızda, tipik Çinli yetkililerle karşılaşıyorsunuz. Ülkemizden yaklaşık 8000 km. uzaklıktaki bu ülkede, ayrı bir dünyada olduğunuzu hissedeceksiniz.

Bir de ülkeye girerken: sahip olduğunuz fotoğraf makinası, mücevher, saat ve buna benzer elektronik eşyalar için, beyanda bulunmanız ve bunun için bir form doldurmanız isteniyor.

Ülke dışına çıkarken, hediyelik olarak aldığınızı beyan ettiğiniz eşyalar ve girerken beyan ettiğiniz kişisel eşyalarınız dışında bir şeyler olup olmadığını zaman zaman kontrol ediyorlar. Bu yüzden, ülkeden aldığınız eşyaların faturalarını yanınızda bulundurun.

Pekin hava alanından şehir merkezine olan ulaşım

Düzenli otobüs seferleriyle sağlanmaktadır. Hava alanı, şehir merkezi arasındaki uzaklık, bu otobüsler ile, yaklaşık 40 dakikada alınmaktadır. Ancak, zaten tur ile gittiyseniz, büyük olasılıkla hava alanı-otel arasındaki transferiniz özel otobüsler ile sağlanacaktır. Ama kendi başınıza ülkeye gitti iseniz ve şehir merkezine inmek istiyorsanız, taksi için, değnekçilik yapanlara güvenmeyin, hemen hava alanı çıkışındaki diğer insanların girdiği sıraya girerek, taksi bekleyin. Çünkü, bu değnekçilere veya taksi şoförlerine kanarsanız, muhtemelen 2-3 misli fazla para ödemek zorunda kalırsınız. Hava alanı şehir merkezi arasında, Çin Sivil Havacılık kurumu (bizdeki Havaş benzeri) otobüsleri de var. Pekin hava alanı ile şehir merkezi arasındaki uzaklık: 30 km.

Bu arada

Hava alanına inip, gümrük kontrolüne geldiğinizde, sizlere uçakta dağıtılan ve uçakta doldurmanızı önereceğim sertifikaları teslim edeceksiniz. Bunlar: sağlık sertifikaları, pasaportunuz, vize ve iniş kartlarınız. Gümrük görevlileri, bu belgeleri onaylayarak size geri verirler. Ayrıca, ülkeden ayrılmadan önce yine bir form doldurmanız ve gümrük görevlilerine teslim etmeniz gerekiyor. Bu formu da, bu sırada yani girişte mutlaka alın ve uygun bir zamanda doldurarak, çıkışta gümrük görevlilerine teslim edin.

İNSANLAR

Şunu aklınızdan çıkarmamanız gerek, “Dünya üzerinde, dünyaya gelen her dört çocuktan biri Çinlidir”. Yani, dünyanın en kalabalık ülkesine ayak basacaksınız. Ayrıca: Çinli bebeklerin hiç ağlamadığını görüp şaşıracaksınız. Peki bunun sebebi nedir? Çocuklara gösterilen aşırı sevgi mi, yoksa Çinlilerin kolayca yönetilebilen nesiller olarak yetiştirilmesinden mi kaynaklanıyor?

Ayrıca, Çinli bebekler, dünyanın en şirin bebekleridir. Ama, öte yandan, devlet: her ailenin tek çocuklu olması için önlemler alır. Tek çocuğu olan aileler, birçok sosyal yardımlardan yararlanırlar. İkinci çocuk doğarsa, birçok yardım biter ve hatta aile, toplumdan soyutlanmaya kadar gider.

Çocuk sayısı, kazaen üç olunca, devlet tarafından o aileye çeşitli yaptırımlar uygulanmaya başlanır. Özellikle, kırsal kesimlerde, yoğun aile planlaması tedbirleri uygulanır. Çünkü, Çinli kırsal kesim insanı, yani çiftçi için çocuk önemlidir. Çocukları tarım alanlarında çalıştırırlar. Bu yüzden, çok çocuk sahibi olmayı tercih ederler.

Ülkede, nüfusu 1 milyonu aşan yaklaşık yüz şehir olduğu söyleniyor. Elbette bu şehirlerde yaşayan yoğun nüfus, şehirlerdeki yapılaşmayı ve özellikle trafik sıkışıklığını olumsuz etkiliyor.

Çin ülkesinde yaşayan insanlarla rahatlıkla her şeyi konuşabilirsiniz. Ancak, ülkeyi yönetenler aleyhinde konuşmaktan kesinlikle sakının. Ülkede insanlarla asla tartışmayınız ve elle temas etmeyiniz. Bu durum, bu ülkede yaşayanlar için onur kırıcıdır. Yalnızca tokalaşmanız yeterlidir ve asla öpmeyiniz.

Çalışma hayatındaki insanlara gelince: bunlar, genellikle öğlenleri boşluk saatlerinde, yemek yedikten sonra uyumayı tercih ediyorlar. Öğlen uyuması sonucu, öğleden sonraki mesainin daha verimli olduğunu düşünüyorlar.

Son olarak: bu ülkenin insanı, güler yüzünü asla esirgemiyor. Büyük olasılıkla, en ufak tatsız bir olay yaşamadan bu ülkeden ayrılmanız mümkün. Özellikle: sabırlı olmak konusunda, sorunlarla karşılaştıklarında yılmadan uğraşmaları konusunda ve çözüm üretme konusunda çok yetenekliler.

 

DİN

Çin ülkesinde, sanırım 57 kadar etnik gurup olduğu söyleniyor. Bu etnik guruplardan en yoğun katılımcısı olanlar ise: Hanlardır. Bunun dışında: Taoculuk, Budizm, Konfiçyusculuk, İslam mensupları ve az da olsa Hıristiyan azınlık bulunmaktadır. Çin devletinin resmi dini yok.

DİL

Çin’de, İngilizce en çok konuşulan yabancı dil. Çünkü: bütün Çinliler, çok küçük yaşlardan itibaren, okullarda İngilizce eğitimi alıyorlar ve özellikle televizyon programları ile, bu bilgilerini pekiştirerek, gayet güzel İngilizce konuşuyorlar. Ancak, yine de bu ülkenin resmi dili: Çince. Gerek yazılışı ve gerekse okunuşu çok farklı. Zaten bu yüzden: ülkeyi ziyaret edenlerin en büyük sıkıntısı, bu dil konusudur. Ülke o kadar büyük ki, Çinliler bile kendi aralarında bazen farklı bölge lehçeleri nedeniyle anlaşmakta güçlük çekerler. Kuzeyde yaşayan bir Çinlinin, güneyde yaşayan bir Çinlinin konuşmasının tek kelimesini bile anlamadığı söylenir.

Hatta: Çin devleti, Pekin lehçesini temel alan ve “Mandarin Çincesi” olarak da bilinen lehçeyi, resmi konuşma dili olarak yerleştirmeye çalışmaktadır. Ama söylediğim gibi, birçok farklı lehçeler kullanılıyor. Zaten Çince,  dünyanın en zor dillerinden biri olarak biliniyor. Şekle dayalı kelimelerin temelinde, sese de önem verilerek oluşturulmuş bir yazı sistemidir. Çince de, yaklaşık 10 bin karakter var. Ancak, bunların yalnızca 3 bin tanesi, yoğun olarak kullanılıyor. Çünkü bunlar, cümleler ve sözcüklerden oluşmaktadır.

PARA

Çin’de kullanılan para birimi: “yuan” dır.  Halk dilinde bunun ismi “kuan” olarak bilinir. Bunun yüzde birlik bölümlerine “fen” deniliyor.

10 fen =  1 jiao’dur.

Yuanlar ise, banknotlar halinde: 1,2,5,10,20, 50, 100.

Çin ülkesinde, ortalama aylık asgari ücret: 1000 Yuandır.

Pekin şehrindeki bir otelde, dört kişilik bir ailenin bir akşam yemeği de, 1000 Yuan tutmaktadır.

Ancak, ülkedeki asgari ücretin  bu kadar düşük olması, yaşayan insanları pek etkilemez. Çünkü ülkede yaşam şartları düşük, fiyatlar uygundur. Örneğin: kırsal alanlardaki kiralar, aylık 100 Yuan civarındadır. Bunun dışında, temel gıdalar da ucuzdur.

Ülkeden ayrılırken, yanınızda “yuan” kalır ve bozdurmak isterseniz, bunları satın aldığınız döviz bürosunun makbuzunu istiyorlar, unutmayın. Ayrıca, çin parasının yani yuanın, bu ülke dışında geçerli olmadığını da bilmelisiniz. Yani, ülkeden çıkarken yanınızda yuan kalırsa, sadece bir hatıra olarak kullanabilirsiniz.

Peki, yuanın bizim paramıza göre değeri nedir.

Şöyle hesaplanıyor

10 Amerikan doları = 80 Yuan. Yani: 1 Amerikan doları, yaklaşık 8 Yuan ediyor ve bunun TL. karşılığı: günümüz itibarıyla: 7.45 TL= 8 yuan ve 1 TL= 1 Yuan olarak düşünülebilir. Yani: 5 yuanlık bir etiket: 5 TL. 100 yuanlık bir etiket: 100 TL.

BAHŞİŞ

Çin Genel özellikler; Ülkede, bahşiş bırakmak veya vermek pek yaygın değildir. Çünkü, hükümet  tarafından bu konuda önlem alınmıştır. Lüks restoranlarda da, bahşiş yemek ücretinin içine eklenmektedir.

Bahşiş yasak ama size çok yardımcı olduğunu düşündüğünüz bir Çinliye bir hediye vermek isterseniz, ülkemizden götürdüğünüz küçük bir şey, güzel bir hediye olabilir. Ama almak istemezse, asla ve asla ısrar etmeyiniz. Hatta bir şey vermek istediğinizde (bahşiş dahil) nesneyi, her iki elle tutarak karşınızdakine iletirseniz, saygı göstermiş olursunuz. Aksi halde, bahşiş, saygı çerçevesinde kabul görmüyor.

KREDİ KARTI

Ülkede, kredi kartları yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, her yerde döviz bozdurmanız mümkün değildir. Bu yüzden, gezilerinizde yanınızda bir miktar Amerikan doları bulundurmanızda yarar var.

Çin Genel özellikler Ulaşım

ULAŞIM

Çin Genel özellikler; Çin ülkesinde, her sabah işe gitmek ve akşam evine dönmek için, 2-3 saat bisiklet sürmek zorunda kalan insanlar var. Ancak, 20.yüzyılın başlarından itibaren, şehirlerde motorlu taşıt araçları yoğunlaşmaya başlamıştır. Bunun sonucunda ise, bisiklet sürmek riskli hale gelmiştir. Ancak, bisiklet yanında, ülkede motosiklet kullanımı da çok yaygındır. Her yer motosiklet kaynıyor. Trafikte bir kırmızı ışık yandığında, aynı anda 30-40 civarında motosiklet durduğunu görüyorsunuz. Yani, ülkede yaşayan Çinliler, genç-yaşlı, kadın-erkek, büyük-küçük, yağmur-yaş demeden motosiklet ve bisiklet kullanıyorlar.

Bunun dışında, şehir içi taşımacılıkta, yaygın olarak otobüs ve tramvaylarda kullanılıyor. Ayrıca, taksiler de kullanılıyor. Ancak, her ne kadar ucuz olsa da özellikle büyük şehirlerde boş taksi bulmak zor. Hatta, birkaç saat taksi bulmak için beklemeniz gerekebiliyor.

Ama, söylediğim gibi taksi çok fiyatları çok ucuz. Siz de genellikle şehir içi ulaşımında taksi kullanmayı tercih edin. Taksi şoförünün sizi gereksiz yere dolaştırdığını  düşünürseniz, taksilerde genellikle ön camın sağ yanında bulunan taksinin numarasını bir yerlere kaydedin ve taksi sürücüsünün yaptığınız bu hareketi görmesini sağlayın, bu durumda cezası gayet yüksek olan bu eylemini hemen sonlandıracak, şikayet etmeniz riski nedeniyle sizden daha uygun bir ücret alacaktır.

Çünkü otobüslere inip-binmekte zorlanabilirsiniz.

Hızlı  tren de, yoğun olarak kullanılıyor.

Ama, özellikle büyük şehirlerde trafik berbat. Buranın trafiği, günümüzdeki İstanbul trafiğinin bir benzeri denilebilir. Bu trafikte, pek çok lüks marka araç görebilirsiniz. Ama, bunlar genellikle, dünya üzerindeki lüks marka araçların, çin de yapılan benzerleridir.

KONAKLAMA

Çin Genel özellikler; Genellikle bu ülkeye gidenler, paket turları tercih ettiklerinden, bunların konaklama problemi olmaz. Ama, kendi başına ülkeyi gezmeye gidenler, konaklama tesisi olarak, bu ülkede yaygın olan “Holiday İnn” ve “Shangri-La” oteller zincirini kullanabilirler. Ancak, bu oteller yılın belli  zamanlarında, tamamen doludur ve bu yüzden gitmeden önce internet ortamında mutlaka yer ayırtmanız yani rezervasyon yaptırmanız gereklidir.

Otellerin çoğunda, klima ve  telefon var. Lüks otellerde ise, internet bağlantısı, televizyon vb. gibi birçok imkan daha bulunuyor. Bunun dışında, bütün otel odalarında: büyük bir sıcak su termosu, küçük bir çay kutusu ve birkaç fincan bulunuyor. Yani, kendinize çay yapabiliyorsunuz. Ayrıca, lüks otellerin çoğunda, odalarda şişe suyu veya soğuk su makinaları bulunuyor.

Otel denilince, benim tüm yazılarında söz ettiğim gibi, burada da, otele ulaştığınızda, bence ilk işiniz, otelin adı ve adresi yazılı kartvizitlerden hemen alın ve cüzdanınıza yerleştirin. Çünkü, şehir gezinizde, kaybolursanız veya otele dönmeyi düşünürseniz, İngilizce bilmeyen Çinli sürücüye gerek otelin adını ve gerekse yerini izah etmekte büyük zorluk yaşarsınız. Bunun tek yolu, otelin kartvizitini sürücüye göstermektir.

TUVALETLER

Ülkedeki gezilerinizde, halk tuvaletlerini tercih etmeyin. Gerek temizlik ve gerekse güvenlik açısından sorun olur. Bunu yerine, restoranların veya fast-foot tarzı yerlerin tuvaletlerini kullanabilirsiniz.

ELEKTRİK

Ülkede kullanılan elektrik akım voltu: 220 volttur. Ancak, çok ciddi elektrik voltaj sıkıntıları yaşanmaktadır. Prizler ise, birçok bölgede değişiyor, ama otellerde adaptörler mevcuttur.

GİYSİ

Hangi mevsimde bu ülkeye giderseniz gidin, yanınıza mutlaka kalın giysiler almayı sakın ihmal etmeyin. Ani hava değişimlerine karşı, yanınızda mutlaka kazak ve yağmurluk gibi giysilerin bulunması şarttır. Kışın ise, bunlar yetmez, mutlaka palto almalısınız.

Bunun yanında, bu ülkede mutlaka rahat bir yürüyüş ayakkabınız olması gerekiyor. Yaz aylarında giderseniz de yanınızda mutlaka şemsiye bulundurmalısınız. Özellikle Pekin şehrinde, öğleden sonra saatlerinde güneş çok yakıcı oluyor.

Çin Genel özellikler Pekin şehrinde trafik

PEKİN ŞEHRİNİN EN BÜYÜK SORUNU-TRAFİK-ULAŞIM

Çin Genel özellikler; Nüfusun giderek arttığı şehirdeki en büyük sorunların arasında, şüphesiz ulaşım geliyor. Hükümet bu sorunun üstesinden gelebilmek için: plaka sınırlaması ve belirli günlerde araç kullanımının yasaklanması gibi önlemlere başvuruyor. Ancak bu tedbirlerin hiçbiri Pekin trafiğini rahatlatmıyor. Çözüm ise, elbette toplu taşıma.

20 milyona varan nüfusuyla, hızla genişlemeye devam eden Çinin başkenti Pekin de, günlük hayatın en büyük sorunlarından  biri trafik. 2011 yılı itibarıyla, Pekin de yaklaşık 5 milyon kayıtlı özel araç bulunuyor. Pekinli yetkililer ise, trafik yoğunluğunu azaltmak için yeni plakalara sınırlamalar getirmiş. Bugünlerde araba almak isteyen  Pekinliler, sınırlı sayıdaki plakaları, yalnızca karaborsadan çok daha yüksek fiyat satın alabiliyorlar.

Öte yandan Pekin trafiğinde plakaların son rakamına göre, hafta içi her gün iki rakam trafiğe kapalı tutuluyor.  Dolayısı ile, her aracın haftada bir gün, kullanım yasağı oluyor. Bu uygulama ile, yolcuların bazı günler toplu taşıma araçlarını kullanması teşvik ediliyor.  Daha yüksek gelirli Pekinliler ise,  tek ve çift rakamlı iki araç alıyorlar.

Pekin şehrinde, 500 farklı sefer hattı ile, şehrin hemen hemen her noktasına ulaşıyor. Pekinin bazı ana yollarında otobüs kullanımını teşvik etmek ve trafikteki araçları azaltmak için, yalnız otobüslere özel ekspres yollar açıldı. Ama, tüm bu önlemler Pekin trafiğini rahatlatmaya yetmiyor. Pekin yönetiminin hayata geçirmeyi düşündüğü bir diğer proje: ana yollara yapılacak rayların üzerinde gidecek trenler. 10 metre yüksekliğiyle, yollarda arabalar üzerinden geçerek trafiği es geçebilecek trenlerin trafiği rahatlatması bekleniyor.

Öte yandan hızla genişlemeye devam eden metro hatları, 2010 yılı sonu itibarıyla toplam 14 sefer hattı ile, 336 km. lik bir mesafeye ulaştı. Pekin metrosunu, günde ortalama  5 milyon kişi kullanıyor. Metro hatları, şehrin tamamına yayılmış. Diğer ulaşım araçlarına göre: hem daha ucuz, hem daha hızlı. Dolayısı ile, Pekin halkının en çok kullandığı t aşıma aracı olarak biliniyor.

Daha yakın mesafeler için, en çok kullanılan ulaşım aracı ise, şüphesiz bisiklet. Pekin şehrinde yaklaşık 9 milyon olduğu sanılan bisikletlere, tüm yollarda özel şeritler sağlanıyor. Pekinde ulaşımda alternatifler tükenmiyor. Bazılarına göre, kim ne derse desin, bisikletler en uygun ulaşım aracı. Aynı zamanda da Pekin kültürünün önemli bir parçası.

Çin Genel özellikler Turizm

TURİZM

Çin Genel özellikler; Mutfağı, lüks alışveriş merkezleri ve tarihi yapılarıyla, Pekin elbette Çin turizminin de can damarı konumunda bulunuyor. Hızla kalkınan antik şehir Pekin, yabancı turistler kadar yerli turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor. Çin de turizm, en hızla gelişen sektörlerinden biridir. Geçtiğimiz yıllarda, Çin de seyahat engellerinin kaldırılması, kara yolları, hava yolları ve tren gibi ulaşım araçlarında önemli yatırımların yapılması ve halkın gelir seviyesinde yükselme sayesinde Çinliler için yerel turizm çok daha kolaylaştı.

Özellikle de 2008 Yaz Olimpiyatlarından sonra, Pekin şehri tüm dünyaya olduğu kadar, Çin halkına da uluslar arası standartlarda kalkınmış bir şehir olarak tanıtıldı. Dolayısıyla hızla kalkınan antik şehir Pekin, yabancı turistler kadar yerli turistlerinde oldukça ilgisini çekiyor. Yüzyıllardan beri pek çok hanedanın merkezi olan başkent Pekin, şüphesiz yerel turizmde de en popüler mekanlardan biridir. Özellikle de yaz mevsiminde başkent Pekin, binlerce Çinli turistin akınına uğruyor.

2010 yılının rakamlarına göre, Çin  dünya çapında en çok ziyaret edilen üçüncü ülke oldu. Yurt dışından 56 milyona  yakın  turist çekmeyi başaran ülkenin, yurt için gezginlerin sayısı ise 1.6 milyara ulaştı. Çin in tüm eyaletlerinden buraya, milyonlarca Çinli, başkentlerini görmeye geliyorlar. Özellikle Pekin in, onların gözünde çok önemli bir yeri var. Buraya gelip, ülkelerinin ne  durumda olduğunu görebiliyorlar. Çünkü, burası Çin in kırsal kesimine göre çok farklıdır.

Pekine gelen turistler ilk olarak şehir merkezini ziyaret ederek, yüzyıllar boyunca hanedanlıkların yönetim merkezi olan saklı kenti yakından görme fırsatı elde ediyorlar. Ziyaretçiler saklı kentin girişine asılı olan Çin Halk Cumhuriyetinin kurucusu olan Mao’nun resmi önünde hatıra fotoğrafı çektiriyorlar.

Öte yandan, Pekin şehrindeki aşırı sıcaklar, turistlere zor anlar yaşatıyor. Pek çok noktada, buzlu sular, dondurmalar ve Çin’e özgü Çin çaylarından yapılan serinletici içecekler satılıyor. Öğle saatlerinde güneşten korunmak için pek çok kişi şemsiye kullanıyorlar. Hatta, Çinliler koruyucu uzun eldivenler giyiyorlar. Çin kültürüne göre, beyaz ten daha estetik göründüğü için Çinliler bronzlaşmaktan kaçınıyorlar.

Pekin şehrinde, yerli turistlerin  sayısı, yabancı turistlerden çok daha fazladır.