Konya Çeltik

Konya Çeltik

Çeltik, Konya arası uzaklık: 220 km. Çeltik, Yunak arası uzaklık: 30 km. Çeltik, Sivrihisar arası uzaklık: 57 km.

TARİHİ

Yerleşim yeri, ilk olarak, bugünkü yerleşimin yakınlarındaki “İbonun kuyusu” denen yerde kurulmuştur. İsmi Akçaşehir’dir ve 1902 yılında ilçe olmuştur. Akçaşehir, bugünkü Çeltik ilçe merkezinin 5 km kuzeyinde “İbonun Kuyusu” denen yaylalarda bir Bizans şehrinin üzerine kurulmuştur.

Ancak bataklık bir bölgede olması ve sivrisinek yoğunluğu nedeniyle, daha sonra ilçe olmaktan çıkarılmıştır. İlçe statüsü 1912 yılında Hatırlı’ya ve oradan da Cihanbeyli’ye verilmiştir. 1958 yılına kadar köy olarak kalan Çeltik, 1968 yılında kasaba ve 1990 yılında ilçe olur.

Burada bataklıktan söz ettim, gerçekten eskiden burada “pirinç” ekimi yapılırmış ve o yüzden buraya “Çeltik” ismi verilmiştir. Ancak sivrisinek yoğun olması nedeniyle günümüzde pirinç ekimi yapılmamaktadır.

Konya Çeltik

GENEL

İl merkezi Konya’nın kuzey batısındadır. İç Batı Anadolu’da kurulmuştur.  Ortalama rakım 852 metredir. Karasal iklim hakimdir. Buna göre yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. İlçe merkezinde genellikle kavak ve söğüt ağaçları bulunur.

İlçe merkezi dışında kalan yerler ise tarım arazisidir. Ormanlık alan yoktur. Çeltik ilçesinin en büyük özelliği nüfusunun bir kısmının (yüzde 5) Avrupa ülkelerinde gurbetçi olarak bulunmalarıdır. Bu gurbetçilerin ilçeye yatırımları oldukça fazladır.

Konya Çeltik

GEZİLECEK YERLER

Konya Çeltik Merkez Camisi-Huriye Hatun Camii

MERKEZ CAMİSİ-HURİYE HATUN CAMİSİ

(Cami ile ilgili tanıtım yazısına başlamadan önce özellikle belirtmek isterim ki, Çeltik yöresinde bulunan cami hakkında, inanın hiçbir kaynak, bilgi ve belge bulamadım, hani tanıtım gibi bir husus var ya, tanıtım yok, bu şekilde gezince de zaten bir şey anlaşılmıyor.)

Cami: 1815 yılında yaptırılmıştır. Ancak banisi bilinmemektedir. Aslında, kapı üstünde kitabe bulunduğu bildiriliyor ama kitabede ne yazılı olduğu belli değil. Aslında kitabesi var deniyor ama kitabede nelerin yazdığı belli değil.

Caminin tasarım ve işçilik bakımından oldukça dikkat çekici olduğu söyleniyor ama hangi bölümlerinin, hangi özelliklerinin dikkat çekici olduğu yazılmamış, gördüğünüzde de bu yüzden bir şey anlamayacaksınız.

Düzgün bir taş işçiliğine sahiptir. Kubbeleri kurşun kaplıdır. Çok kubbeli bir harim yerinden meydana oluşmuştur. Minare: kuzeybatı köşesindedir. Cami, 1484, 1814 ve 1948 yıllarında tamirat geçirmiştir. Halen ibadete açıktır.

Konya Çeltik Beşgöz Mevkii

BEŞGÖZ MEVKİİ

İlçenin Gökpınar kasabasından doğan ve Kaşören, Torunlar köylerinden geçtikten sonra Beşgöz Mevkiine inen ırmak Beşgöz Mevkiinde çoğalarak Sivrihisar yönünde akıyor. Irmağın genişliği 6-8 metreye, derinliği ise yer yer 3-4 metreye ulaşıyor. Beşgöz mevkii doğal kaynak suyunun çıktığı yer, mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

 Konya Derbent hakkındaki gezi yazım için  Derbent