Burdur Çavdır

Burdur Çavdır

Burdur Çavdır: İlçe Burdur-Antalya-Denizli-Fethiye yol güzergahlarının kesiştiği yerdedir. Çavdır, Burdur il merkezine 90 km uzaklıktadır. Çavdır, Denizli arası 90 km, Çavdır, Antalya arası 115 km uzaklık vardır. Çavdır, Fethiye arası 125 km. dir. Çavdır, Muğla arası 160 km. dir.

TARİHİ

Yörenin bilinen tarihi, Selçuklulara kadar gider. Oğuz Türklerinin Üç Ok kolundan olan Çavuldurların bir kısmı, Anadolu’nun fetih edilmesinden sonra Anadolu’ya geçerler ve bunların bir kısmı bugünkü Dengere köyüne gelerek yerleşirler. Bir süre sonra Çavdır-Kozağaç, Bayındır-Karapınar ovalarına yayılırlar. Bugün Pazar dağı olarak bilinen dağın eteklerine Pazar kurarlar ve ürettikleri hayvansal ve tarımsal ürünleri, burada satarlar. 1925-1926 yıllarında bu Pazar, ilçe merkezinin bulunduğu yere taşınır. Cumhuriyetin ilk yıllarında bir belediyelik olan Çavdır, 1930 yılında muhtarlık olur. 1952 yılına kadar Tefenni ilçesine bağlıdır, Gölhisar ilçe olunca oraya bağlanır. 1990 tarihinde ilçe statüsü kazanır.

İlçenin isminin kaynağı: Aydın-Denizli istikametinden gelen kervanlar burada konaklar, çadır kurar ve daha sonra Antalya tarafına devam ederlermiş. Çadır kurulan yer, daha sonraları “Çavdır” olarak anılmış ve ilçenin ismi ortaya çıkmıştır.

Burdur Çavdır

GENEL

İlçe merkezi: Batı Torosların üzerinde, genellikle dağlık bir arazidedir. Yöredeki iklim koşulları, Akdeniz-Ege geçiş iklimi özelliklerini yansıtır ve buna göre yazlar sıcak ve kurak, kışlar kısmen soğuk ve az yağışlı geçer. İlçede Pazar günleri kurulan geleneksel hayvan pazarı, göller bölgesinin en büyük hayvan pazarıdır. Birçok yerden gelen satıcı ve alıcılar, burada buluşurlar. İlçe merkezine bağlı Söğüt beldesi, seralarda üretilen domateslerin ülke genelinde rağbet görmesi üzerine yoğun üretime geçilmiştir. Yörede çok sayıda sera bulunmaktadır.

Burdur Çavdır

ÇAVDIR MESLEK YÜKSEK OKULU

Antalya-Denizli karayolu kenarındadır. 2011-2012 eğitim öğretim yılında faaliyete başlamıştır. İlçe merkezinde öğrencilerin kalabilecekleri, kiralık evler vardır. Ayrıca yine ilçe merkezinde birçok pansiyon bulunur.

GEZİLECEK YERLER

Burdur Çavdır

DENGERE CAMİSİ

İlçe merkezine 12 km uzaklıktaki Bölmepınar köyündedir.

Ancak kitabesi olmadığından ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmez. 15 ile 17’nci yüzyıllar arasında yani Osmanlı döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Cami, kare planlıdır. Tavan kısmı düz kirişlerle süslüdür. Cami, içeride 4 ve dışarıda 5 olmak üzere, tabanı oyma işleme mermer ve üstü ahşap 9 direk üzerine inşa edilmiştir. Ahşaplar oyma ve nebati boya ile boyanmış, kitabesinin sökülerek İsparta-Eğirdir Dündar Bey camisine monte edilmiştir. Bu nedenle, Dengere camisiyle ilgili bilgilerin yine aynı camide bulunan kütüphaneden temin edilmektedir.

Burdur Çavdır

Minber ahşaptır. Minberde pervaz ve ahşap yüzeyde, geometrik boyama süsler görülür. Bu süslemeler, caminin yaşından daha gençtir, çünkü bu tür süslemelerin bölgede 1800’lerin başında inşa edilmiş bazı yapılarda da görüldükleri ve ortak özellikler taşıdıkları bilinmektedir. Cami, bir şerefeli minarelidir. Cami, 1968 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş, yıkılan batı duvarı yeniden yapılmıştır.

ÇAVDIR HÖYÜK

İlçe merkezinin 2 km güneybatısında, Burdur-Gölhisar karayolunun güneyinde çiftlik mevkiindedir. Burada 8 metre yükseklikte 700 x 100 metre boyutlarında bir tepe bulunur. Höyükte yapılan yüzey araştırmalarında: İlk Tunç çağına ait çanak-çömlek parçaları toplanmıştır.

Burdur Çavdır Sini Çamı

SİNİ ÇAMI

Sini çamı olarak bilinen Kara çam ağacı, ilçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunan Kozağaç kasabası yayla yolundadır. Çam ağacının kaç yıllık olduğu bilinmiyor. Yayla yolundan ayrıca Çavdır barajına da gidilebilir. Çavdır barajında balık avlanıyor.

Burdur şehri tanıtımı.

Denizli şehri tanıtımı.