Dubai Bur Dubai

Dubai Bur Dubai

Bugünkü gezimize: halicin denize birleşmeden önce, yay çizdiği bölümden yani Deira’nın karşısındaki bölümden  başlayacağız.

Bur Dubai denilen bu bölüm: kentin ticaret merkezidir. Buradaki en eski iş merkezi: Beit Al Wakeel; 1930’lu yılların başında: İngiliz acenteleri ve ticaret misyonlarının ofisleri olarak inşa edilmiş. Aynı zamanda: 1946 yılında kurulan; kentin ilk bankası British Bank of the Middle East’in genel merkezi de burada.

Dubai Bur Dubai

AL FAHİDİ FORT

Burası bir kale. Kenti: kara saldırılarına karşı korumak için: 1787-1799 yılları arasında yapılmıştır. Bu büyük kalede: Portekiz etkisi görülür. Geçmişte: saray, askeri garnizon ve hapishane olarak kullanılmış.

Bir süre de: Emir’in ikametgahı ve yönetim merkezi olarak da kullanılmış. Ama: herhangi bir saldırı durumunda: kıyı sakinleri, burayı sığınak olarak kullanmışlar.

Dubai Bur Dubai

Evet kalenin içinde gezimize devam ediyoruz. Kalenin yanında bulunan açık alanda: inci avlarında kullanılan, ahşap bir “dhow” teknesi var.

Kalenin içinde bir müze var.

Dubai Bur Dubai

DUBAİ MUSEUM

Haliç kıyısından içte kalıyor. Al İbn Talip Street üzerindedir. 1971 yılında, kale içinde bu müze hazırlanmış. Köşe kuleleri: çamur sıvalı. Basit ve yüksek duvarlı, kare bir yapı. All Fahidi Street üzerinde bulunuyor. Cadde üzerindeki modern apartman bloklarının ve iş yerlerlerinin arasında: hemen gözünüze çarpacak bir yapı.

Müze: 2 bölümden oluşuyor. Bahçede: eski Dubai yaşantısından günümüze kalan; kayıklar, ev örnekleri ve silahlar sergileniyor. Ama müzenin asıl önemli bölümü: kalenin altında yapılan ve soğutmalı yeni müze bölümü. En son teknolojik olanaklar kullanılarak, Dubai’nin geçmişten bugüne, bütün geçirdiği aşamalar burada, ışık ve foto gösterimleriyle, adım adım anlatılıyor.

Çöl yaşamından, geleneksel Arap evine, camilere, çarşıya, hurma bahçelerine varana kadar, Dubai ile ilgili her şey, kalenin altında yapılan müze bölümünde sergileniyor. Çölde yapılan arkeolojik çalışmalar, bir köşede anlatılıyor. Bir başka köşede: balmumu heykeller,  Dubai’nin ilk kurulduğu yıllarda başlayan, Bedevi kabilelerinin yaşantılarını gözler önüne seriyor.

Tüm bunların yanında: yer altı galerilerinde; eşsiz parçalar da sergileniyor. Burada sergilenen nesneler arasında: El Ghusais ve Jumeira’da yürütülen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan: Demir Çağı buluntuları ve 6’ncı yüzyıldan kalma parçalar var.

En sonda ise: bir alışveriş merkezi var. Burada: Dubai ile ilgili, aklınıza gelebilecek her türlü hediyelik eşya bulmanız mümkün. Peçeli yüzleriyle kadın görüntülerinin bulunduğu buzdolabı süsleri, Burj Al Arap oteli süsleri, en ilgi çekenler.

Müzeden çıkınca: hemen karşıda, her türlü ipek ürünü bulabileceğiniz bir yer var. Çünkü: Hintliler, en kaliteli Hint ürünlerini burada satıyorlar. Her dükkanda: farklı güzellikle: sariler, ipekler, elbiselik kumaşlar görecek ve inanın kendinizi alışveriş yapmamak için zor tutacaksınız ama aslında alışveriş yapmamak mümkün değil.

Kale ve haliç arasında: bir cami var.

Dubai Bur Dubai

JUMA GRAND MOSQUE

Kentin simgesi. Hemen haliç kıyısında, Dubai Museum önündedir.

En eski camilerden biri. İlginizi çekerse girebilirsiniz. Yalnızca, Müslümanların girmesine izin veriyorlar. Caminin: 9 büyük ve 45 küçük kubbesi var. Minaresi: 70 metre yüksekliğinde ve kentteki en yüksek minare özelliğine sahip. 1900’lü yıllarda yapılan cami: 1200 kişi kapasiteli ve 1998 yılında, yeniden inşa edilmiş.

Dubai Bur Dubai

BURJ DUBAİ HALİFE

Yeryüzünün en yüksek binasıyla, Arap dünyasını da onurlandırmış oldular. Sanırım uzun süre de bu onuru muhafaza edecek. Çünkü: dünyada, şu anda yapımı süren gökdelenlerin hiçbirinin bu yüksekliği geçeceği planlanmamış. Zaten: Mısır piramitleri 400 yıl, Amerika-Chicago’daki Sears Tower; 20 yıl süresince, dünyanın en yüksek yapıları olma özelliklerini korumuşlar.

828 metrelik yüksekliği ile, dünyanın en yüksek binası unvanına sahip. İğneye benzeyen, çelik ve camdan oluşan gövdesi ile “dikey şehir” olarak anılıyor. Dünyanın, kendi başına ayakta duran en yüksek binası. İnşaat: toplam, 1325 günde tamamlanmış. Maliyeti: 4.1 milyar dolar.

Dubai Bur Dubai
Burj Dubainin baş mimarı: George Efstathiou.

Ağırlığın dengeli bir şekilde dağıtılması için: 3 kanat halinde “Y” şeklinde inşa edilmiş. Yapımında: 33 bin metreküp beton ve 31 bin ton çelik kullanılmış.

Rüzgarlarda: 1.8 metreye kadar esneme özelliğine sahip. Ayrıca: çeliğin güneşte genleşmesi nedeniyle de, 0.9 metreye kadar genişleyebileceği belirtiliyor.

Kulenin, en yüksek ve en alt noktaları arasındaki sıcaklık farkı: 10 dereceye ulaşabiliyor.

Dubai Bur Dubai

Kulenin tepesi: yaklaşık 96 km uzaklıktan görülebiliyor. Binanın 124. katındaki gözlem yerinden: 80 km. uzaklıktaki İran toprakları görülebiliyor. Evet, bina, dünyanın gözlem bölümü en yüksekte bulunan binası özelliğine de sahip.

Evet, binada 200 kat var. 160 kat yerleşim yeri olarak kullanılırken, diğer katlar hizmetler için ayrılmış. 122. katta restoran, 123.katta jimnastik salonu ve 143.katta gece kulübü bulunuyor.

Binada kullanılan klimaların, günde 12 ton uzu eritecek kadar güçlü olduğu ve su sisteminin günde 250 bin galon su sağlayacağı belirtiliyor.

Kuledeki 57 asansör, 1044 daire ve ofislerin yer aldığı 49 kata servis sağlıyor. Asansörlerin çalışmaması halinde: kulenin tepesine, 3000 basamak merdivenle çıkılıyormuş. Asansörler: dünyanın en uzun asansörleri özelliğine sahip. 2 dakikada 500 metre hızla yol alıyorlar.

Otel kısmı ise

7 yıldızlı ve 160 odalı. İsmi: George Armani. İtalyan modacı Armani tarafından döşenen otelde: 8 restoran, spa, yüzme havuzu, kütüphane, jimnastik merkezi ve toplantı salonu ve ziyafet salonları bulunuyor. Tabii: fiyatları, muhteşem uçuk.

Dubai Bur Dubai

BASTAKİYA

Müze ile haliç kıyısı arasında kalan bölge: Burası: 1990’ların ortasına kadar, az sayıda insanın bir arada yaşamak zorunda kaldıkları, yıkık-dökük evlerle dolu, harap bir yerleşim alanıymış. Ancak: Dubai Belediyesi Tarihi Yapılar Müdürlüğünün yürüttüğü restorasyon çalışmaları sonucunda: yeni bir görünüm almış ve kentsel  dönüşüm konusunda, Arap dünyasına örnek olmuş.

Buradaki dar sokaklar: fotoğraf çekmek için ideal yerler.

Evet, burası: haliç kıyısında ve Emiri Divan (Yönetici Sarayı) civarında bulunuyor.

Burada göreceğiniz, 15 metreye kadar yükselen rüzgar kuleleri: daha çok İran’da kullanılan, eski bir havalandırma yöntemidir. Kare şeklindeki kulenin, açık dört tarafı, rüzgarı yakalayıp, ev halkının yemek yediği, oturduğu ve uyuduğu, aşağıdaki odalara yönlendirir. Evlerin: gözenekli yapısı nedeniyle, ısı etkinliği düşük olan mercan taşı duvarları içindeki ısıyı; en düşük seviyede tutar.

Zemin katta: mahremiyet ve güvenlik nedeniyle: birkaç havalandırma deliği dışında, pencere yok. Bu delikler: kahverengi sıvalı binaların arasındaki dar sikka yollarına, ayrı bir hava veriyor.

Tarihi Bastikiya evleri arasında: özellikle şunlar ön plana çıkıyor.

MAJLİS GALLERY

Bir İngiliz göçmeni olan Alison Collins’in; 1989 yılında, kendi evinde kurduğu bir mekan.

XVA GALLERY

Huzur verici avlusunun çevresinde; bir kahve dükkanı var.

BASTAKİAH DİSTRİCT

Ortadoğulu avangard tasarımcıların ürünleri sergileniyor. Eski bir Dubai, geleneksel binasıdır. Sanat galerileri ağırlıklı. Bölgenin en eski ve en büyük evlerinden biri. Burada aynı zamanda, 2005 yılından bu yana hizmet veren bir Arap-İran restoranı var.

ARABİC CALLİGRAPHY MUSEUM

Yine bir müze.

STAMP MUSEUM

Bir pul müzesi.

Evet, Bastakıya bölgesindeki gezimiz bitiyor. Haliç kıyısındaki yolu takip ederek, Juma Grand Mosque’nin hemen yanındaki, bir alışveriş merkezine gidiyoruz.

BUR DUBAİ SOUK

Halice paralel şekilde, Al Fahidi Fort ve Juma Grand Mosque’tan; aşağıya doğru uzanıyor. Dokuma dükkanları ve tezgahların arasında: kentin ilk iş hanı olan “Beit Al Wakeel”i göreceksiniz.

BEİT AL WAKEEL

Bina: 1930 yılında Şeyh Said tarafından yaptırılmış. İngiliz deniz nakliye şirketi buraya yerleşince, adı: Gray Mackenzie Building olarak anılmaya başlamış. 1995 yılında restore edilmiş ve geleneksel bir sahil restoranı olarak, günümüzde faaliyetini sürdürüyor.

Dubai Bur Dubai

DUBAİ OLD SOUK ABRA STATİON

Hemen Bur Dubai Souknun yanında. Haliçteki yoğun tekne trafiğini seyredebileceğiniz, güzel bir yer. Buradan: bir abra (deniz taksisi) ya binebilirsiniz. (ücreti 1 dirhem) Bu abra ile: halicin Deira kıyısındaki Al Sabkha Abra Station’a gidebilirsiniz.

Evet, bu deniz yolculuğu boyunca: haliç kıyısının korunmuş binalarının, muhteşem manzarasını görebilirsiniz. Deira bölgesine geçmek için, buradan abrolara binmek gerekiyor.

Evet gezimize devam ediyoruz.

Daha modern ürünlerin satıldığı “Al Fahidi Street” : bütün elektronik markaların da bulunduğu ve uygun fiyatla satıldığı bir yer. Burada ayrıca: Hint yarımadasından gelen çeşitli ipekli kumaşlar ve dokumalarla dolu dükkanlar var.

İç tarafta kalan, Bur Dubai anayolu “Khalid Bin Al Waleed Road” üzerinde: bilişim teknolojisine yönelik dükkanlar var.

Dubai Bur Dubai

AL-AİN CENTER

Burada: özellikle bilgisayar ürünleri satılıyor. Bilgisayarla ilgili aradığınız her şeyi buradan bulabilirsiniz. Her türlü aksesuar, PC, harici sabit diskler, USB gibi ürünleri bulabilirsiniz. Ayrıca: dijital fotoğraf makinaları da bulabilirsiniz.

Evet, burası bilgisayar tutkunları için tam bir cennet. Zaten diğer adı: Computer Plaza. Kime sorsanız gösterir.

Bu cadde üzerinde ilerleyin, Trade Centre Road ile kesişen kavşakta, yine büyük bir alışveriş merkezi var. Burası: Dubai’nin en büyük alışveriş merkezi.

Dubai Bur Dubai

BURJUMAL CENTRE

It Halid bin El yakınlarındadır. Bölgenin en nezih alışveriş merkezidir. Diğerleri: nispeten daha kozmopolit.

Çok büyük bir yer, gez gez bitmeyecek bir yer. Bu alışveriş merkezinde: genellikle lüks butikler var. Bunlar: Dolce&Gabbana, Cartier, Calvin Klein ve Tiffany gibi. Premium marka ve mağazalar ve lüks butikler, burada müşterilerini bekliyor.

Özellikle: yiyecek bölümü çok iyi. Bütün dünya mutfaklarını tatma şansınız var. Çin, Japon, Tayland, Kore, İran mutfakları, fast-food markaları, hepsi burada.

Dubai Bur Dubai

Bu alışveriş merkezinin önünden: Dubai’nin en sıra dışı gezi araçlarından olan “Wonder Bus” hareket ediyor.

Dubai Bur Dubai

AL SEEF ROAD

Burası: balıkçılar, yürüyüş severler ve koşu yapanlar için ideal bir yer. Burada: 125 metre yüksekliğinde “National Bank of Dubai Building” bulunuyor. Uruguaylı ünlü mimar Carlos Ott tarafından tasarlanmış. Yelkenli biçimindeki, ilgi çekici cam ön cephesi: özellikle gündüzleri güzel bir görüntü oluşturuyor.

Güneş ışınları ön cam panellere vurduğunda: göz alıcı bir parlaklık oluşuyor.

Bankanın hemen yanında: mavi renkli: Dubai Chamber of Commerce Building var.

Dubai Deria hakkındaki yazım için Deira

Dubai alışveriş hakkındaki yazım için alışveriş