Çin Tai Shan ve Tai dağı

Çin Tai Shan ve Tai dağı

Tai şehrinin kuzeyinde: Pekin-Şanghay arasındaki demiryolu hattı üzerindedir.

Bu park bölgesine giriş ücretli. Ücretler: dönemlere göre, 100-125 yuan arasında değişmektedir.

Ziyaret saatleri ise, yaz  döneminde: 05.00 iken, kış döneminde 07.00 de başlamaktadır.

Çin Tai Shan ve Tai dağı

Tarihi ve kültürel öneme sahiptir. Taoculuk felsefesinde, bu tepe “Doğunun Kutsal Tepesi” olarak da bilinmektedir ve yaklaşık 3000 yıl boyunca, bir ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Burayı kutsal bir tapınma yeri olarak gören hacılar tarafından ziyaret edilmektedir. Yani, dünyanın en çok tırmanılan bir tepesi de denilebilir.

Antik dönemde, bir Çin imparatoru tahta çıkmadan önce, Taishan dağına tırmanır ve göklerin ve yerin tanrıları ve ataları için dualar edermiş. Daha doğrusu “hac” yaparmış. Bu özel tören ve adaklar, dağ’a yaygın bir ün kazandırmıştır. Bunlara ek olarak, bir çok ünlü edebiyatçı yazar ve şair, bu dağı ziyaret etmişlerdir.

Özellikle: gün doğumu, doğum ve yenilenme ile ilgili olarak, genellikle en önde gelen “beş” olarak kabul edilir. Yaklaşık 3000 yıl boyunca, bir ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Çin ülkesinin en önemli tören merkezlerinden biridir. Toplamda: 22 tapınak, 97 nispeten harap olmuş yapı, 819 taş tablet, 1018 taş yazıt bulunuyor.

Çin Tai Shan ve Tai dağı
1987 yılında, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek, koruma altına alınmıştır.

Tepenin yüksekliği: 1545 metredir. Ancak, yükseklik pek fazla olmamasına rağmen, yine de tırmanılması zor bir tepedir. Merdivenler üzerindeki tırmanış, birkaç saat sürmektedir. Tepenin hemen eteklerinde ise: birçok tapınak ve kayalara oyulmuş, 1000 civarında kitabe bulunmaktadır.

Ayrıca, burada 1000 çeşit bitki örtüsü bulunuyor. Yani, dağ bölgesinin yaklaşık % 80’lik bölümü bitkilerle kaplıdır. Hatta, bölgedeki bazı ağaçların ve özellikle selvi ağaçlarının, han hanedanı döneminde dikildiği söylenmektedir.

Çin Tai Shan ve Tai dağı

Tepenin hemen eteklerinde bir köy var. Tai’an köyü. Bu köy: şehir merkezinin güneyinde ve 66 km. uzaklıktadır. Köyde: çevresi surlarla çevrili alanda: Dai Tapınağı (Daimiao) ve yüzlerce binadan oluşan yapılar topluluğu bulunuyor.

Burası, bölgenin en büyük ve eksiksiz eski bina kompleksidir. Tapınak: MÖ.206 ile MS.220 yılları arasında hüküm süren, Qin ve Han hanedanlıkları döneminde inşa edilmiştir. Tapınakta: 5 ana salon ve çok sayıda küçük bina görülüyor. Tapınağın çevresi ise, yaklaşık 2000 yaşındaki Han hanedanlığı döneminde dikilen selvi ağaçlarıyla çevrilidir.

Eski dönemlerde:

İmparatorlar, tepeye çıkmadan önce, bu tapınakta dinlenip, ibadet ediyorlarmış. Tapınakta: tepenin kutsandığını ifade eden ve tarihi değeri yüksek, taş bir tablet var. Ancak, tapınakta bulunan taş tabletler içinde en öne çıkanı: MÖ.220 yılında, Çin İmparatoru Qinshi Huangdi’nin, tepeye çıkması onuruna hazırlanan “Qin Tableti” dir. Tapınakta bir de: Tai dağının ölüler yargıcı tanrısı Taishanwang’ın heykeli, dikkati çekiyor.

Tapınağın hemen kuzeyinde: hac yolu (Panlu) var. Bu yol: ziyaretçileri, dağın girişi olan “Cennetin ilk kapısı” bölgesine götürmektedir. Yolun bundan sonraki kısmı ise, taş basamaklar yani merdivenler şeklinde uzanıyor. Bu merdivenler: ülkede ayakta kalan en eski merdivenler olup, 6000 granit basamaktan oluşmaktadır.

Çin Tai Shan ve Tai dağı

5 kilometrelik bu yolun sonunda ise, Cennetin Orta Kapısı bölgesi bulunuyor. Cennetin orta kapısı bölgesi ile, tepenin zirvesi arasındaki mesafe ise, muhtemelen 3 km. civarındadır. Ancak, zirveye yaklaştıkça yükseklik arttığından, basamakların dikliği de sürekli artmakta ve çıkış zorlu olmaya başlamaktadır. Yani, zirveye yürüyerek ulaşmak isteyenlerin 7200 adımlık merdivenleri çıkmaları gerekiyor. Bu yolculuk sırasında: 11 kapı, 14 kemer ve 4 pavyon geçiliyor.

Çin Tai Shan ve Tai dağı
Tüm bu zorlukların yanında, özellikle yaşlı ziyaretçiler için:

Orta kapıya kadar otobüs ile gitmek ve daha sonra teleferik ile zirveye ulaşmak ta mümkündür. Yürüyerek gitmeyi düşünenler için, yürüme zamanı muhtemelen 3 ile 6 saat arasında sürmektedir. Yürüyüş yolu boyunca, birçok satıcı göreceksiniz.

Çin Tai Shan ve Tai dağı

Zirvede neler var? Öncelikle, Tian Jie yani Cennet yolunu gezin ve burada, dükkanlar ve restoranların bulunduğu bölümde, küçük bir mola verin. Sonra, zirveye ulaşın ve buradaki kalıntıları ziyaret edin.

Bu arada: binlerce kişi gibi, sizde geceyi burada geçirip, gün doğumunun muhteşem güzelliğini izleyebilirsiniz. Burası: Konfiçyusun “dünyanın ne kadar küçük olduğunu anladığı” yer olarak önem kazanıyor.

Çin Tai Shan ve Tai dağı

KAYA YAZITLARI (MOYABEİ)

Bunlar, Tang hanedanı döneminden kalma, altın varaklı yazıtlardır. Yazıtlarda: İmparator Xuanzong’un, 727 yılında buraya yaptığı hac ziyareti sırasında hazırlanmıştır. Ayrıca, üzerinde yazı bulunmayan bir  dikilitaş var. Bu dikilitaşın, günümüzden 2000 yıl önce, burayı ziyaret eden imparator onuruna buraya yerleştirildiği söyleniyor. Bu taşa, dokunmak uğur getirir, sizde denemelisiniz.

Çin Tai Shan ve Tai dağı

DAĞ BÖLGESİNDE BULUNAN TAPINAKLAR VE DOĞAL GÜZELLİKLER

Çin Tai Shan ve Tai dağı

YEŞİM İMPARATOR TAPINAĞI-YU HUANG MİAO

Tapınak önünde: bir yazıt var. Efsaneye göre: buraya dikilmek üzere bir dikilitaş yaptıran imparator, yazıtı görünce dikilitaşı diktirmemiş ve yazıtı buraya koydurmuştur. Tapınağın önünde bir kaya var ve bu kaya: Taishan dağının en yüksek noktasını işaret etmektedir. Biraz önce sözünü ettiğim yazıt ise, kayanın hemen kuzeybatısındadır.

Tapınak: ana tepe üstündedir. Burası, Taishan dağının en yüksek noktasındadır. Günümüzde görülen tapınak yapısının: Ming hanedanı döneminde inşa edildiği biliniyor. Tapınağın imparator salonunda: yeşim imparator bronz heykeli var.

Sunak üzerinde: imparator, dağların tanrılarına dua edermiş ve odun yakarlarmış. Odun yakmak: ülkenin korunması için tanrılara yapılan bir tür dua olarak kabul edilmektedir.

Tapınağın doğu pavillon bölümü, güneşin doğuşunu izlemek için en uygun yer olarak görülüyor. Batı pavillon bölümünden ise, sarı nehir muhteşem görülüyor.

Çin Tai Shan ve Tai dağı

GUAN YU TAPINAĞI

Guan Yu ismi: Çin ülkesinde “kuvveti, sadakat ve adaleti” sembolize etmektedir. Bu tapınak: dağ blokunun kuzeyinde bulunmaktadır. Ancak, ne zaman inşa edildiği hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ming ve Qing hanedanları döneminde, birçok onarımdan geçtiği bilinmektedir.

Tapınak, yüzey şekillerine göre dizayn edilmiştir. Duvarının kırmızı olması ve çevresindeki yeşil tabaka ile bağlantılı siyah fayansları bu güzel dizaynı ortaya koymaktadır. Tapınak bahçesinde, 60 metrekarelik bir alanı kaplayan, servi ağacı bulunuyor.

Çin Tai Shan ve Tai dağı

MOR ŞAFAK TAPINAĞI (BİXİACİ)

Zirvedeki tapınaklardan en ünlü olanıdır. Burası: dağın tanrısının kızı Yeşim Tanrıçasının tapınağıdır. Şifa arayanlarla dolup taşmaktadır. Söylentilere göre: burada dua edenlerden, çocuğu olmayanların çocuğu olduğu ve hatta, körlerin gözlerinin gördüğü söylenmektedir.

Tai Shan ve Tai dağı

HEAVEN MUM TEPESİ

Dağ blokunun kuzeydoğu  eteklerinde, zirveye kadar uzanan zikzaklı yolun bulunduğu yerdedir. Bu yol boyunca, Taishan dağının uçurumlarından olan ünlü: Heaven Mum Tepesi bölgesini, yani burayı görebilirsiniz. Burada, muhteşem uçurumlar ve mum şeklindeki dağ-kaya oluşumları görülüyor.

Çin seddi

Pekin

Çin yemek kültürü

Çin Sichuan eyaleti Leshan

Çin Sichuan eyaleti Leshan

Burada: Buda felsefesinin dört büyük dağından biri olan “Emei dağı” ve nehir kıyısındaki “Büyük Buda Heykeli” görülebilmektedir. Şehir nüfusu: yaklaşık 3.500.000 kişidir.

Elbette, şehirde, yerel tatlardan  tatmak isteyenler olabilir. Onlar için, burada: sıcak ve baharatlı çorba, bir tür tavuk yemeği olan “Bobo” önerebilirim. Son olarak meraklıları için, balık var. Alışveriş denilirse, burada: Hongqi ve Sanba isimli alışveriş merkezleri önerebilirim. Buralardan, Dev Buda heykeli bibloları, çay satın alabilirsiniz. Ayrıca, bambu dokuma satın alabilirsiniz.

Çin Sichuan eyaleti Leshan

Evet, şehirde: 3 ırmak birleşiyor ve sisler arasında, uzaktan Emei dağı görüntüsü, muhteşem bir manzara yaratıyor. Ancak, buraya gidiş zamanınızı iyi ayarlamanız gerekiyor. Çünkü: şehir bol yağış alıyor. Özellikle muson yağmurları yağdığında, şemsiye, yağmurluk kafi gelmiyor. Sanki üstünüze kova ile su döker gibi bir yağmur ve tamamen ıslanıyorsunuz. Bu yüzde, gidiş tarihini iyi belirlemek şart. Burayı  ziyaret etmek isterseniz en uygun mevsim ilkbahar ve yaz dönemleridir. Ama, yaz  döneminde de, özellikle Emei dağında, güneş çarpmasını önlemek için tedbir almanız şart.

Çin Sichuan eyaleti Leshan

BÜYÜK BUDA HEYKELİ (DAFO)

Bunu görmek için, tekneyle nehri geçmeniz gerekiyor. 1996 yılında, UNESCO tarafından, dünyanın en büyük taş oyma Buda heykeli olarak tescil edilmiştir. Heykel: Linyun dağının; Min ve Dadu nehirlerine bakan batı yamacında, dağın uçurum yüzüne oyulmuştur. Büyük bir dini öneme sahiptir. Buraya giriş ücreti: 90 yuan. İlaveten tekne turu isterseniz, vermeniz gereken ücret: 70 yuan.

Çin Sichuan eyaleti Leshan

Gerçekten, muhteşem büyük heykeli gördüğünüzde, çok şaşıracağınız kesin. Çünkü: dünyanın en büyük Buda heykeli karşınıza çıkıyor.

Çin Sichuan eyaleti Leshan

Yüksekliği: 71 metredir. Ayağının uzunluğu: 8.5 metredir. Üzerine: 100 insan oturabilir. Genişliği: 24 metredir. Kafasının uzunluğu: 14,7 metredir. Genişliği ise, 10 metredir. Her kaş uzunluğu: 18 metredir. Afganistan’da bulunan “Duran Buda” heykeline göre, 17 metre daha uzundur. Bu ölçüleriyle, buradaki heykel,  dünyanın en yüksek ve en büyük Buda heykelidir. Hatta: “Dağ bir Buda, Buda bir Dağ” denilmektedir. Heykel: elleri dizlerinin üstünde, oturtulmuş bir Buda şeklindedir.

Heykelin yapımına: 713 yılında Tang hanedanı döneminde başlanmış ve 803 yılında tamamlanmıştır. Yani, yaklaşık 1200 yıllık bir eser karşınızda duruyor.

Çin Sichuan eyaleti Leshan
Heykelin bulunduğu yere geçtiğinizde

Karşınıza önce bir tapınak çıkıyor. Burası:  Koyu Yeşil Tapınak (Wuyousi) dir. Tapınaktan sonra ise, bir patikadan yürüyerek, Büyük Buda heykelinin bulunduğu yere varılıyor. Heykelin gerek baş bölümüne ve gerekse ayaklarının bulunduğu bölüme kadar gitmek mümkün. Buradaki tabelaları  takip ederek ulaşabilirsiniz. Ancak, günün yoğunluğuna göre, kuyrukta bekleyip, tek tek geçmek gerekiyor.

Çin Sichuan eyaleti Leshan

EMEİ DAĞI

Dağın yüksekliği, yaklaşık 3000 metre civarındadır. Çin ülkesindeki yüce  dağların en yücesi olarak tanınmaktadır.

Hoş havası, hoş atmosferi ve etkileyici doğal manzarası ile, Budist kültürünün en iyi bilinen yerlerinden biridir. Yani, kutsal bir Budist cennetidir. Çin ülkesindeki  dört, en ilahi Budizm dağlarından biridir. Budistler arasında büyük ilgi görür.

Dağı ziyaret etmek isteyenler için birkaç ipucu: gündoğumu manzarası izlemek isterseniz, sabah saat: 06.00 da dağda bulunmanız gerekiyor. Maymun sürülerini izlemek isterseniz: Haziran-Eylül ayları arasında, açelya çiçeklerini görmek isterseniz: Mayıs-Haziran arasında ve Kırmızı-altın renkli sonbahar görmek isterseniz: Ekim ayında, Emei dağında bulunmanız gerekmektedir.

Yüzyıllardır, Batının zirvesi olarak bilinen ve kutsanan dağ: aralarında imparatorların da bulunduğu, sayısız hacı adayının mezarını barındırmaktadır. Dağ üzerinde görecekleriniz: etkileyici şelale, tertemiz dere ve çok sayıda Budist tapınaklardır. Dağın etekleriyle zirvesi arasındaki sıcaklık farkı yüksektir, yaklaşık 14  derecedir.

Dağın eteklerinde: Baoguo Tempe tapınağı var. Burası, dağın en büyük tapınağıdır. Dağda yapılacak turun başlangıç noktasıdır. Tapınak: Ming hanedanı döneminde yapılmıştır. Tapınağın yatay tableti: Qing hanedanı imparatoru Kangxi tarafından yazılmıştır. Tapınağın Huizong diye adlandırılan salonu: Budizm, Taoizm ve Konfüçyusluk gibi üç dinin harmanlandığı bir yer olarak önem kazanmaktadır.

Wannian Temple tapınağı

Dağ üzerinde bulunan, sekiz büyük tapınaktan biridir. Jin hanedanı döneminde inşa edilmiştir. Tapınakta, dağ kapısı, Buda Miatreye Salonu, Tuğla salonu, Weie hazina salonu, Büyük kahraman hazine salonu olmak üzere, 5 salon bulunmaktadır. Tapınak, son 400 yıl boyunca, 5 büyük deprem geçirmiştir. Ancak, yine de günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Bu nedenle, Çin ülkesinde en eski mimarlık tarihi mucizesi olarak görülmektedir. Tapınakta: Maozhen adında bir Budist rahip tarafından dökme olarak yapılan bronz fil heykeli ilgi çekiyor. Bu bronz heykel, üstün döküm işi ve simetrik oranları ile önem kazanıyor. Heykelin yüksekliği: 7.85 metre ve ağırlığı ise, 62 tondur. Böyle büyük bir heykelin, buraya nasıl taşındığı tam bir sır.

Son olarak, burada teleferik var. Dağ gezinizde, turunuzun bitiş noktası olarak burayı düşünün ve buradan sonra teleferikle aşağıya inin. Buraya giriş ücreti: 10 yuandır.

Golden Buda Heykeli

Dağın altın zirve bölümündedir. Bakır döküm heykel, altın kaplamadır. Heykelin boyu: 48 metre ve ağırlığı 660 tondur. 48 metrelik yüksek, Budanın 48 dileğini ifade etmektedir.

Fil İzleme Havuzu

Bu yüksek tepe: deniz seviyesinden 2070 metre yüksekliktedir. Buradan: manzarayı izlediğinizde, puslu-beyaz bulutlar ve eski, uzun boylu ağaçlar göreceksiniz. Özellikle, gökyüzüne baktığınızda, muhteşem bir duygu, belki de ölümsüzlüğü hissedeceksiniz. Özellikle: sonbahar döneminde, gökyüzündeki parlak ay, sınırsız saf ve sessiz görüntüsüyle, insana bu  duyguyu yaşatıyormuş. Evet, buradaki manzara muhteşem.

Vatana Sadakat Tapınağı (Baoguosi) 

Tapınak, 16.yüzyılda yapılmıştır. Burada. Ülkenin ikinci büyük çanı var. İlk büyük çan: Pekin şehrindedir. Buradaki çan: Shengji çanı olarak biliniyor.

Berrak Sular Mabedi (Jinshui)

Dağın zirvesine ulaşmak günlerce sürebilmektedir. Bu yüzden, birçok turist ve ziyaretçi, burada bir gece konaklamakta ve gündoğumu manzarasını izlemektedirler. Buradan, zirveye araçlar ile de ulaşmak mümkündür.

Çin yemek kültürü

Çin seddi

Pekin

Çin Qufu

Çin Qufu

Burası, ünlü filozof ve eğitimci ve düşünür Konfüçyus’un doğum yeri olarak önem kazanmaktadır. Eyalet başkenti Jinan şehrinin yaklaşık 130 km. güneyindedir. Şehir merkezinin nüfusu: 600 bin kişidir.

Öyle ki, buradaki tapınaklar topluluğu, bir zamanlar Pekin şehir merkezindeki Yasak Şehir ile yarışacak düzeye gelmiştir.

Yani, çok sayıda tarihi saraylar, mezarlar ve tapınaklar bulunuyor. Bunların başlıcaları olan: Ana Tapınak, Mezarlık ve aile konağı bölümleri: 1994 yılında, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine yazılarak, koruma altına alınmıştır.

Çin Qufu

Tarihi sürece bakıldığında ise, şehrin Lu hanedanı zamanında, başkent olarak kullanıldığı ve çevresinin duvarlarla çevrildiği görülür. 1522 yılına gelindiğinde: Ming hanedanlığı döneminde, Konfüçyus Tapınağı, Yan Hui Tapınağı ve Kong Aile Konağı inşa edilmiştir ve şehrin çevresi duvarlarla ve hendeklerle çevrilmiştir.

Konfiçyus mezarlığı ise, bu şehrin yaklaşık 1 km. kuzeyindedir. Şehrin batı bölümünde ise, Müslüman halkın yerleşimi görülür ve burada bir de cami yapılır.

Kültür Devrimi sırasında ise, burada bulunan ören yerleri, büyük zarar görür. 1966 yılında, burada bulunan yaklaşık 6000 den fazla eser, devrimciler tarafından tahrip edilmiştir.

Çin Qufu

Evet, bölgedeki: diğer kısımlar: saraylar, pavyonlar, tapınaklar ve 1000 taş tabletin bulunduğu  Bilgeler Takım yıldızı Pavyonu (Kuiwenge) ve kurban törenlerinin düzenlendiği “Büyük kazanımlar salonu” dur. Bu salonun hemen bitişiğinde ise, bilgenin takipçilerinin kalabildiği yüzlerce oda görülüyor.

Çin Qufu

KONG MİAO (ANA TAPINAK)

Tapınak bölümüne giriş ücretlidir: Ücret: yılın belli bölümlerinde: 90-150-130 yuan arasında değişmektedir. Ziyaret saatleri ise: 07.30-16.30 arasındadır. Muhtemelen burayı gezmek için 1-1.5 saat ayırmanız gerekir.

Buranın yapımına, Konfüçyüsun ölümünden hemen sonra, yani: MÖ.478 yılında başlanmıştır. Konfüçyüs, Çin kültürü üzerinde en kalıcı ve derin etkiler bırakmıştır.

Hatta, bir bilge olarak dünyanın birçok yerinde saygı duyulan biri olmuştur. Tapınak, yapıldığı dönemden bu yana, şehirdeki hiçbir yapının, bu  tapınaktan yüksek olmasına izin verilmez.

Evet, takip eden 2000 yıl boyunca, buraya sürekli yeni ilaveler yapılarak geliştirilmiştir. MÖ.204 yılında ise, Han hanedanı imparatoru Gao, burada kurban sunmuştur.

Genellikle Çin imparatorları, önemli günlerde burayı ziyaret etmişlerdir. Hatta, bu ziyarete katılan imparatorların sayısının 12 olduğu biliniyor.

Tapınak alanı: yapıldıktan sonraki tarihi süreçte, birçok hasar görmüştür. Özellikle, yangınlar sonucu birçok kere yok olmuş ve yeniden yapılmıştır. En son restorasyon çalışmaları, 1731 yılında yapılmış ve 1966 yılında, burada bulunan heykeller, Kültür Devrimi sırasında tamamen yok edilmişlerdir.

Evet, burası günümüzde, ülkenin ikinci büyük tarihi bina kompleksidir. Toplam 16 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Bu komplekste, toplam 460 oda bulunmaktadır. Bunlar, 1499 yılındaki büyük yangından sonra tasarlanmışlardır.

Pekin şehir merkezindeki “Yasak Şehir” buranın yapımından hemen sonra yapılır. Çünkü, Yasak Şehir, birçok yönden, buradaki tapınak kompleksine benzemektedir.

Evet, tapınak binasının içinde, ilgi çeken yerlerin başında: Konfüçyüs’un bir kayısı ağacı altında öğrencilerine ders vermesinin anısına, burada “Kayısı Platformu” bulunuyor. Burası, Dacheng Salonu önündeki avludadır.

Tapınakta, her yıl, Konfüçyüs’un doğumu anısına, 28 EYLÜL tarihinde, dini törenler düzenlenmektedir.

Çin Qufu

KONFÜÇYÜS ORMANLARI (KONG LİN)

Kasabanın kuzeyindedir.

Konfüçyüs ve takipçilerinin birçoğunun mezarları buradadır. Orijinal mezar bölümü, Zhou hanedanı  döneminde yapılmıştır. Sishui ırmağı kıyısında, Konfüçyüs anısına bir anıt bulunuyor. Bunun hemen yanında ise, kurbanlar için tuğla bir platform var.

Günümüzde, Konfüçyüs’un mezarının çevresinde, onun  soyundan gelenlere, soylular ve statü sahiplerine ait mezarlar bulunduğu söyleniyor. 18. yüzyılın sonlarına gelindiğinde: mezarlık alanının çevresindeki duvarın uzunluğu: 7.5 km.ye ulaşmıştır.

Toplam alan ise, 3.6 km. karedir. Bu büyük alandaki gömüler, yaklaşık 2000 yıldır buradadır.

Konfüçyüs’un soyundan gelenlerin mezarlarının toplam sayısının: 100.000 den fazla olduğu söyleniyor. Bu mezarlıkta, bunun yanında, yaklaşık 10.000 den fazla ağaç bulunmaktadır. Yani, bir anlamda, orman gibi bir görüntü oluşturulmuştur.

Hatta, burada bulunan nadir bazı ağaç türlerinin isimleri bile bilinmemektedir. Mezarlık alanı içinde, 1267 metre uzunluğunda bir yol var. Çam ve selvi ağaçlarıyla kaplı bu yolda yürüyerek, mezarlık ziyareti yapılmaktadır.

Çin Qufu

KONG AİLE KONAĞI (KONG FÜ)

Buraya giriş ücretlidir. Ücret: yılın belli dönemlerine göre: 50-60-150 yuan arasındadır. Ziyaret saatleri ise, 07.30-16.30 arasındadır.

Tapınağın doğusundadır. Burada bulunanlar, tapınak ve mezarlığın bakımından sorumludurlar. Bunlar özellikle, ölüm günü, doğum günü, bitkilendirme ve hasat gibi özel günlerden sorumludurlar.

Buradaki ilk yapı: Song hanedanı döneminde, 1038 yılında yapılmıştır. 1377 yılında, Ming hanedanı döneminde ise, yeniden inşa edilmiştir. 1887 yılındaki yangında yok olan konak, yeniden inşa edilmiştir.

Günümüzdeki konak yapısı: 480 odalı ve 152 binalıdır.

Buranın en yüksek yapısı: 4 katlı bir sığınak kulesidir. Kule, buraya bir saldırı sırasında sığınmak için yapılmış olup, hiç kullanılmamıştır.

Pekin

Çin Guangdonk eyaleti Kanton

Çin Şanghay Shanghai