Ankara Mavi göl

Ankara Mavi göl

Ankara Mavi göl;  Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından: 2005 yılında düzenlenen “rekreasyon” alanlarından birisidir. Rekreasyon kelimesinin anlamı “yeniden düzenleme” demektir. Yani: daha önce var olan bir alan: yeniden düzenlenerek, halkın hizmetine sunuluyor.

Burası: Şehir merkezine (Kızılay) yaklaşık 12.5 km. uzaklıkta, Kayaş yakınlarındadır. Samsun kara yolunun 12’nci km. dedir. Buraya, toplu ulaşım araçlarıyla gitmek isterseniz: Kıbrıs köyü otobüslerine binmeniz gerekir.

Ayrıca: Dikimevi bölümünden de buraya ulaşan otobüsler geçiyor. Güzergah: Ulus-Dikimevi-Kıbrıs köyü. Özel aracınız ile gitmek isterseniz: park yeri sorunu yok, rahatlıkla park edebilirsiniz.

Ankara çevre yolunu kullanan sürücüler, belki hatırlayacaklardır. Otoyol: büyük bir köprüden geçiyor ve köprünün hemen altında Mavigöl ve park alanı görülebiliyor.

Burası: yaklaşık 2 bin dekarlık bir alana yapılmıştır. Bayındır Barajının rehabilite edilmesiyle oluşturulmuştur. Çünkü, uzun yıllar, Ankara’nın içme suyunu karşılayan baraj, son yıllarda bu özelliğini yitirmiştir.

Bunun sonucunda, baraj bölgesi, Ankara Büyükşehir Belediyesine devredilmiş ve yapılan düzenleme çalışmaları sonucunda, özellikle baraj gölünün renginin maviliği nedeniyle, bölgeye “Mavi Göl” ismi verilmiştir.

Yukarıda belirttiğim gibi, daha önce mezbelelik olan bu alan: düzenlenerek, gayet güzel bir hale getirilmiştir. Özellikle: 10-12 metre boyunda, 450 aydınlatma direği takılarak, park alanı, ışıl ışıl hale getirilmiştir.

Ankara Mavi göl

Rekreasyon alanında bulunanlar: piknik alanları, at maneji, çocuk oyun alanları, spor alanları, marina ve iskeleler, araç ve yaya yolları, çay bahçeleri ve tuvalet bölümleridir.

Spor yapmak isteyenler için: voleybol, basketbol, futbol sahaları, 1 mini golf sahası, 4 kondisyon aletleri bölümü bulunmaktadır. Yürüyüş yapmak isteyenler için, düz ve patika yürüyüş yolları yapılmıştır. Bu yürüyüşler sırasında, manzara seyretmek için oluşturulan seyir teraslarını da görebilirsiniz.

Ankara Mavi göl

Piknik yapmak isteyenler için, park sınırları içinde, birbirinden güzel piknik alanları oluşturulmuştur. Göl çevresinde konuşlandırılan ahşap kameriyeler ve ağaçların altına konulmuş ahşap piknik masaları, hafta sonlarında özellikle yoğun ziyaretçi çekiyor.

Piknik alanında: 375 barbekü, 2000 civarında ahşap piknik masası, 60 çardak, 40 göl manzaralı gölgelik, 50 salıncak, çeşmeler ve tuvaletler bulunuyor.

Güvenlik görevlilerinin bindiği atları görmek isterseniz, kışın Mavigöl bünyesindeki at harasına gidebilirsiniz. Atlara, burada özenle bakılıyor. Gün boyunda, 4 atlı güvenlik görevlisi, göl çevresinde sürekli tur atarak güvenliği sağlıyorlar.

Ankara Mavi göl

Çay bahçeleri ve seyir teraslarının da bulunduğu rekreasyon alanı: son dönemlerde arttırılan yeşil dokusu ve göletin maviliği: tatil günlerinde dinlenmek isteyen Ankaralıları bekliyor.

Mavi gölde: yelkenli tekneler var. Can yeleği takarak, deniz bisikletine binebilirsiniz. Ayrıca, özel hazırlanan bir iskelede: balık tutmanıza izin veriliyor.

Göl kıyısında: 2 ahşap, 2 plastik duba sistemiyle yapılmış, 4 iskele bulunuyor.
Balık tutmayı sevenlerin dikkatine.

Son ve özel bir not: Mavi gölde, güneşin batışını resmetmek isteyen ressamlar için “Ressamlar kordonu” denilen bir yer oluşturulmuştur. Ressamlar, kendileri için oluşturulan bu mekanda bulunan şövaleleri kullanabiliyorlar.

Ankara Mavi göl

Mavi göl: havaların sıcaklıkları azalsa da, ağaçların dökülen yapraklarının yarattığı muhteşem atmosferiyle, hala ziyaretçilerini bekliyor.

Piknik yapmak, açık havada yürüyüş yapmak ve balık tutmak istiyorsanız, mutlaka zaman ayırın ve Mavigöle gidin.

İzmir Bayındır

İzmir Bayındır


Bayındır denilince ilk akla gelen: İzmir ve çevresinin çiçek ihtiyacının karşılandığı bir yöre ve yüzlerce sera akla geliyor. Evet, İzmir ve çevrenin sebze ve meyve ihtiyacı ve çiçek ihtiyacı, buradan yani Bayındır ilçesinden karşılanıyor.
Evet, burası tipik bir Ege kasabasıdır. Yani, köyden devşirme bir kasaba. Ancak, yeni yapılaşmalar ile, modern bir görünüme kavuşmaya çalışmaktadır.

İzmir Bayındır

ULAŞIM

Bayındır ilçesinin, bağlı bulunduğu İzmir il merkezine uzaklığı: 79 km. dir. Bayındır-Tire arasındaki uzaklık: 19 km. Bayındır-Torbalı arasındaki uzaklık: 33 km. Bayındır-Ödemiş arasındaki uzaklık: 35 km. Bayındır-Selçuk arasındaki uzaklık: 60 km. Bayındır-Seferihisar arasındaki uzaklık: 119 km. Bayındır-Çeşme arasındaki uzaklık: 151 km. Bayındır-Karşıyaka arasındaki uzaklık: 90 km.
Kara yolu dışında, İzmir-Torbalı-Ödemiş-Tire demir yolu bağlantısı, ilçe merkezinden geçmektedir.

İzmir Bayındır

TARİH

Yörenin tarihi geçmişi incelendiğinde, bilindiği kadarı ile: sırası ile, MÖ.3000 yıllarında Hititlerin, sonra ise Frigler, Lidyalılar, Bizanslılar ve 1084 yılında Selçuklular ve 1425 yılında ise Osmanlıların egemenlik kurdukları anlaşılmaktadır. Ancak: bölgenin, Efes-Sard arasında, antik dönemde uzanan “Tarihi Kral Yolu” üzerinde önemli bir nokta olduğu da bilinmektedir.
Tarihi süreç içindeki en büyük özellik: Selçuklular döneminde, 24 Türk boyundan biri olan “Bayındır” Türkmen boyunun buraya yerleşmesidir. Söylenenlere göre: ilk yerleşimciler Ergene deresi kıyısında yerleşmişler, ancak taşkınlar nedeniyle, daha sonra günümüzdeki bölgeye çekilmişlerdir. Akkoyunlu Devletini kuranlar, Bayındır oymağından gelmektedirler.
Osmanlı döneminde ise, burası, Şehzadeliği döneminde, II. Selim’e verilmiştir. Padişah olunca, II. Selim, bu bölgeyi, damatlarından Sadık Paşa’ya has olarak bağışlamıştır.
Bayındır yöresi: 1871 yılında Belediye ve 1875 yılında ilçe olmuştur. 1919 yılında, 2.5 yıllık Yunan işgali görülür. 1922 yılında işgal sona erdirilir.

İzmir Bayındır

GENEL

Yerleşim: İzmir şehrinin güneydoğusunda, Küçük Menderes nehri havzasındadır. Yüz ölçümü: 588 km. karedir. Denizden yükseklik: 85 metredir.
Yerleşim yeri: Ege denizine dik olarak uzanan Bozdağlar üzerindeki Bayındır ve Basra tepelerinin güney yamaçlarına kurulmuştur. Doğudan, Küçük Menderes nehri geçmektedir.
Yörede, tipik Akdeniz iklimi görülür ve buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Dağların denize dik uzanması nedeniyle, deniz etkisi iç kesimlere kadar yayılır. Kar yağışı, yüksek yerler dışında nadiren görülür.
Ekonomik etkinlik olarak, yörede sebzecilik ve meyveciliğin yaygın olduğu görülür. Yılda, birden fazla ürün alınabilmektedir.

Bölgenin büyük bölümünde: çiçek üretim seraları ve zeytin ağaçları görülmektedir. Zeytin ağaçlarının bittiği yerde ise, ormanlar başlar.

NE YENİR-NE İÇİLİR

Buraya yolunuz düşerse, mutlaka, buraya has “katmer” yemelisiniz.

KONAKLAMA

Bayındır Öğretmenevi Atatürk Mah.1041.Sokak.No.19 232-5814838

İzmir Bayındır

GEZİLECEK YERLER

HACI SİNAN CAMİSİ

İlçe merkezinde, Basra tepesine inşa edilen cami yapısı; 19 kubbelidir. 1544 yılında yapılmıştır. Daha sonra ise eklemeler yapılarak, külliye haline getirilmiştir. Tipik kare şekli Osmanlı mimari özellikleri taşır.

TELCİOĞLU CAMİSİ

Demircilik camisi olarak da bilinir. 1878 yılında, Zadebaşı kızı Züleyha tarafından yaptırılmıştır.

ESKİ HÜKÜMET BİNASI

Yapı, Osmanlının son döneminde, yani 1761 yılında yaptırılmış ve 1945 yılına kadar Hükümet Binası olarak kullanılmıştır. Daha sonra ise “Alman Kız Sanat Okulu” olarak kullanılmıştır. Yapının önündeki eski tarihi çeşme ilgi çekmektedir. Binanın cephesinde ise, eski yazı ve süsler görülmektedir.

ESKİCİ DEDE TÜRBESİ

Türbe: Ahmet Bin Murat isimli bir zata aittir. Yapılış tarihi olarak, günümüzden 450-500 yıllık bir geçmiş düşünülmektedir. Türbede, 2 mezar bulunmaktadır. Türbe, günümüzde yerel halkın adak adayıp, sıkça ziyaret ettiği bir yer olarak bilinmektedir.

BAYINDIR KAPLICALARI-ILICALARI

İlçe merkezinin kuzeydoğusunda, Turgutlu yolu üzerinde, ilçe merkezine 8 km. uzaklıktadır. Burada: Ergendi ve Dereceköy isimli kaplıcalar bulunuyor. Bunların birbirine uzaklıkları ise, 15 dakikadır. Kaplıcaların su sıcaklıkları: 40 derece civarındadır. Sularının muhteviyatı ise: kükürt ve sodyum, bikarbonat içeriklidir. Suların iyi geldiği söylenen rahatsızlıklar ise: romatizmal hastalıklar, deri hastalıklarıdır.

İzmir şehir içi gezi planı hakkındaki yazım için.