Van Başkale

Van Başkale

Van-Hakkari kara yolu üzerinde bulunuyor. Ulaşımı özellikle kış aylarında çok zor bir yer. Çünkü: gerçekten deniz seviyesinden bayağı yüksek bir yerde kurulu bir yer.

ULAŞIM

Başkale ilçe merkezinin, il merkezi olan Van şehrine uzaklığı: 120 km.

TARİHİ

Yöredeki ilk yerleşim: Partlar tarafından kurulmuştur. MS.3.yüzyılda ise, Sasaniler ve 6.yüzyılda, Bizanslılar, yörede hakimiyeti ele geçirirler.

Bölge: 645 yılında Arap işgaline uğrar ve 1100’lü yıllarda ise, bu kez Sökmenlilere bağlanırlar.

1245 yılında Moğol saldırısı ve 1386 yılında Timur’un ardından, Karakoyunlular ve 16.yüzyıl başlarında Safeviler görülüyor.

16.yüzyıl başlarında, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, yöre, Osmanlı topraklarına katılır. Yörenin “Albak” ve “Elbak” olarak kullanılan ismi, Cumhuriyet döneminden sonra “Başkale” olarak değiştirilir.

Bu arada: 1915 tarihinde, işgal yıllarında Ruslar tarafından yakılıp-yıkılan Başkale: 22 Nisan 1918 tarihinde işgalden kurtarılır.

 

GENEL

İlçe, İspiriz dağı eteklerinde kurulmuştur. İlçe topraklarının büyük bölümü, dağlık ve engebelidir.

İlçe merkezinin, denizden yüksekliği: 2400 metre. Buraya gittiğimde, bir gece kaldım ve rahatsızlık hissetmedim. Ama genelde, buraya ilk kez gelenlerin, rakım çok yüksek olması nedeniyle, tansiyon problemi yaşadıkları ve ilk anlarda rahatsız olduklarını duydum.

Gerçekten, ilçe merkezinin rakımı çok yüksek. Alışkın olmayanlar için, başlangıçta sıkıntı yaratabiliyor.

Yörenin iklimi sert. Biraz önce de sözünü ettiğim gibi, kış zor geçiyor. Karla kaplı gün sayısı: 140 gün.

İlçede yaşayanların resmi geçim kaynağı: hayvancılıktır. Özellikle: koyun yetiştiriciliği öne çıkmaktadır. Gerek iç ve gerekse dış pazara: canlı hayvan satılır.

GEZİLECEK YERLER

Van Başkale St Bartholomeus Kilisesi

ST.BARTHOLOMEUS KİLİSESİ

İlçe merkezine bağlı, Albayrak köyündedir. Kesin olarak bilinmese de, 3.yüzyılda yapıldığı  tahmin edilmektedir. Ancak, günümüze ulaşan kısmı, 7.yüzyılda yapılmıştır.

Kilise yapısının: Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Bartholomeus’a adanmıştır.

Batı cephesinin ortasındaki anıtsal girişi görülmeye değer. Yapının tamamında düzgün kesme taş kullanılmış.

Portal girintisinin alınlığında: iki süvarinin, birbirleriyle mücadelesi, kabartma olarak tasvir edilmiştir. Bunun üzerindeki alınlıkta da: Tanrı ve Melek tasvirleri var. Burada: Tanrı, 6 melek tarafından taşınan bir taht üzerinde oturur konumdadır.

Tanrının omuzlarında güvercinler ve ayaklarının altında ise aslan figürleri bulunmaktadır.