Beşiktaş ilçesine bağlı bu mahalle: Barbaros Bulvarı üstünde, Yıldız ve Zincirlikuyu kavşağı arasındadır. Günümüzde burası varlıklı kesimler tarafından tercih edilir. Nüfus; 7000 kişi civarında iken, iş yerlerinin sayısının artması nedeniyle 3000 kişiye düşmüştür. Ancak, yine büyük iş yerlerinin bulunması nedeniyle, gündüz nüfusu 9000-10000 kişiye ulaşmaktadır.
OSMANLI DÖNEMİ
Balmumcu Çiftliği
Sultan II. Mahmut döneminde (1808-1839) burada “Balmumcu” isimli bir çiftlik bulunuyormuş. Çiftliğe bu ismin verilmesinin sebebi: Sultan II. Mahmut döneminde, sokak ve bahçelerin mumla aydınlatılmasıdır. Sonraları burada mum imalatı yapıldığı söyleniyor. Çiftliğe bu ismin verilmesinin sebebi ise: çiftliğin bahçelerinin geceleri mumla aydınlatılmasıymış.
Sultan Abdülaziz döneminde ise, buraya “Balmumcu Kasrı” yapılmıştır.
Sultan II. Mahmut: biraz ileride bulunan Zincirlikuyu Kasrına her geldiğinde, buraya da uğrarmış. Sultan II. Abdülhamit döneminde, çiftlik: Veliaht Mehmet Reşat Efendiye tahsis edilmiştir.
Birinci Meşrutiyet döneminde, Sultan V Mehmet tahta çıktıktan sonra, çiftlik arazisi mesire yeri olarak halkın kullanımına açılmıştır. Buranın özellikle, meyve bahçeleri ve özellikle çavuş üzümü ile ünlüdür. Hatta, I. Dünya savaşı yıllarında, 1915 yılına kadar çiftlikteki meyveler, halka ücretsiz dağıtılırmış.
Sultan V Mehmet’in ölümünden (1918) sonra, çiftlik ve buradaki kasır yani köşk: Saniye Sultana verilmiştir.
Göçmenler
19 yüzyıl Osmanlı toplumu için, önemli değişimlerin yaşandığı bir dönem olmuştur. Bu değişimlere özellikle şehir mekanında meydana gelen büyük alt üst oluşlar eşlik eder. Osmanlı imparatorluğunun Balkan coğrafyasından kaybettiği topraklardan ayrılarak başkente sığınan yoksul muhacirler ve çeşitli nedenlerle yaşadıkları bölgeleri terk ederek İstanbul’a gelen Anadolulu aileler giderek artan bir hızla İstanbul’un merkez ve çevre bölgelerinde yeni yerleşim alanları oluşturmuşlardır.
Balmumcu çiftliği de, 19 yüzyıl Osmanlı İstanbul’unda ortaya çıkan yeni yoksul yerleşimler arasında yer alır. Özellikle: 1877-1878 Osmanlı Rus savaşının ardından yaşanan göçmen dalgası sonucu şehre akın eden göçmenlerin büyük bölümü, buraya yerleştirilmiştir.
CUMHURİYET DÖNEMİ
Savaşta şehit düşenlerin çocukları için, 1923 yılında buradaki köşkte “Balmumcu Darüleytamı” açılmıştır. Burası 1982 yılında kapatılmıştır.
Ardından: çiftlik arazisi ve arazide bulunan yapılar: askeri kurumlara devredilmiştir. Balmumcu köşkü: Jandarma Bölge Komutanlığı olmuş, köşkün diğer yapılarına da Jandarma Okulu yerleşmiştir.
27 Mayıs 1960 askeri harekatından sonra, Balmumcu kışlası, bir süre gözaltı ve tutuklu merkezi olarak kullanılmıştır.
Saniye Sultan Kasrı ise: 1975 yılında yanmıştır. 1960’lı yıllarda, Barbaros Bulvarının açılmasından sonra, bölgenin çehresi tümüyle değişmiştir.
Jandarma Bölge Komutanlığı Sosyal Tesisleri
Burada: yukarıda sözünü ettiğim gibi, Jandarma’ya ait bir sosyal tesis ve misafirhane vardır. Tesis süper manzarasıyla ilgi çekmektedir.