Atatürk Orman Çiftliğinin tam merkezinde. Atatürk’ün 100’ncü doğum yılı etkinlikleri çerçevesinde yaptırılmış. Selanik’teki Atatürk evinin; aynı plan ve ölçülerinde.
1981 yılı, 10 Kasım günü ziyarete açılmış. Girişler ücretsiz. İlginizi çekebilir.
Girdiğinizde bir hol var ve burada idari büro var. Sol yandaki ahşap merdivenlerden üst kata çıkıyorsunuz.
Burada; sağ yanda, misafir odası, sol yanda ise, Zübeyde Hanımın odası görülüyor.
Yine; sol yandan ahşap merdivenlerle yukarı çıktığınızda ise, burada bir odada, Atatürk’ün giysileri sergileniyor.
Ankara Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi: Bunun yanında; yine Atatürk’e ve annesi Zübeyde hanıma ait bir kısım eşya sergilenmekte. İlginizi çekeceğine inanıyorum, kısa bir zaman ayırarak uğrayın.
Dikkat, içeride resim çekmek yasak. Bu resimleri dikkatle izleyin, başka bir yerde görmeniz mümkün değil.
Alparslan Türkeş Caddesi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğündedir. Müze Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün saat: 08.00-17.00 arasında ücretsiz gezilebilir.
1925 yılında Atatürk Orman Çiftliği kurulma aşamasında, bir ahır ve bu ahır 1943 yılında Şarap ve depolama tesisine dönüştürülür, ardından Atatürk Orman Çiftliğinin kuruluşunun 85’nci yılında yani 6 Mayıs 2010 tarihinde ise gerekli tadilatlar yapılarak Müze ve Sergi Salonu olarak dizayn edilir.
Müzede: sergilenen objeler arasında, Çiftlikte kullanılan ilk dondurma makinası, üretime başladığı ilk yıllarda kullanılmış yoğurt kaynatma kazanları, şişeleme makinaları, eski fıçılar, eski tarım aletleri, eski veteriner aletleri ve çeşitli ekipmanlar sergileniyor.
Ayrıca “Kuzular”, “Yaylada Yörükler ve Bağ bozumu gibi yağlı boya tablolar bulunuyor.
Ayrıca, müzede çok önemli bir fotoğraf sergisi de bulunuyor. Türkiye’nin en büyük Atatürk fotoğrafları kolleksiyoneri Hanri Benazus’a ait “Atatürk” resimleri koleksiyonundan (koleksiyonda 5 bin civarında fotoğraf bulunuyor ve bunların çoğu Atatürk’ün Atatürk Orman Çiftliğinde çekilen fotoğraflarıdır) seçme eserler, sürekli olarak sergileniyor.
Bu koleksiyonda, Atatürk’ün her halini yansıtan fotoğraflar, ziyaretçileri bambaşka bir yolculuğa çıkarıyor.
Son bir not: Müze ve Sergi Salonunun 4 Kasım 2015 günü gece saat 02.00 gibi bilinmeyen bir nedenle ve hatta kuşkulu bir şekilde yandığı söyleniyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, yangın tarihinde yaptığı açıklamada, binanın çatısının dörtte birlik bölümünün yandığını, müze olarak kullanılan kısımda hasar bulunmadığını ifade etmiştir.
Yangında ambarda bulunan masa ve sandalye gibi etkinliklerde kullanılan malzemeler, sinevizyon salonu, kokteyl alanları ve binanın çatısı ile kapısının zarar gördüğü belirtiliyor.
Umarım doğrudur, çünkü içeride eşi bulunmayan (çünkü fotoğrafların digital kopyaları da müzede bulunmaktadır) Atatürk resimleri koleksiyonu bulunuyordu.
Bu yüzden, müze halen kapalı, burayı ziyaret etmek isterseniz, gitmeden önce mutlaka telefonla bilgi alınız. Çünkü telefonla bilgi almazsanız, gittiğinizde muhtemelen kapalı olabilir.
Özellikle okul öğrencileri, öğretmenleri nezaretinde burayı ziyaret etmektedirler.
Ankara’nın yıllar öncesine dayanan tarihi ve turistik bir yeridir.