Sakarya Arifiye

Sakarya Arifiye

Arifiye, Adapazarı arası uzaklık 8 km. Arifiye ilçesinden demir yolu da geçmektedir. Yeni gar binası, 2018 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Yüksek Hızlı Tren, burada durmaktadır.

TARİHİ

Arifiye, 1954 yılına kadar Sapanca’ya bağlı bir nahiyedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Arifiyeye yerleşen Osmanlı göçebeleri ile nüfus mübadelesi sonucu Anadolu’ya gelen Müslümanlar, Kafkaslardan gelen Gürcüler, Abaza ve Çerkezler, Balkanlardan gelen Müslüman Arnavut, Boşnak ve ayrıca Bulgaristan, Romanya ve Kırım’dan gelen soydaşlarımız buraya yerleşirler.

Bölgede zenginliği ve yardımseverliğiyle tanınan “Arif Bey’in ismi 1850 yıllarında beldeye verilir ve köyün ismi “Arifiye” olur. 1956 yılında burada Belediye teşkilatı kurulur. 1940 yılında günümüzde “Tank Palet Fabrikası” olarak bulunan yerde Arifiye Topçu Alayı kurulur. Arifiye, 2008 yılında İlçe olur.
Sakarya Arifiye

GENEL

Marmara bölgesindedir. Sapanca gölünün doğusunda, Adapazarı’nın güneyindedir. Ortalama rakımı 40 metredir. İlçenin kuzeyi ve güneyi topoğrafya eğimi bakımından birbirinden çok farklıdır. Bölgede: irili ufaklı birçok sanayi tesisi vardır. Ulaşım olanaklarının bulunması ve Adapazarı’na yakınlığı nedeniyle iş imkanlarının artması sonucu, Arifiye hızla göç almaya ve nüfusu artmaya başlar. Bölgede Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin ortak etkileri görülür.

Bu yüzden zaman zaman her iki iklim kuşağının ortak özellikleri yaşanır. İlçede geleneksel tarım ve hayvancılık ön planda iken, 1970’li yıllardan sonra giderek azalmıştır. Çünkü yöreye birçok sanayi kuruluşu gelmiştir. Marmara Bölgesinin en önemli oto sanayilerinden birisi Sakarya Ota Sanayi Sitesinin büyük bölümü, ilçe sınırları içerisindedir. Sakarya 1 Numaralı Organize Sanayi Bölgesinin tamamı Arifiye ilçesindedir.

Sakarya Arifiye

SÜS BİTKİSİ

İlçede süs bitkisi yetiştirilmesi için oldukça uygun olan mikroklima özellikleri görülür. Bu yüzden yoğun olarak süs bitkisi üretimi yapılmaktadır. Dış ve iç mekanların süslenmesinde kullanılan süs bitkileri, genel olarak kent peyzajlarında, konut çevre düzenlemelerinde ve diğer yerlerde kullanılır.

Sakarya Arifiye Tank Palet Fabrikası

TANK PALET FABRİKASI

Sakarya-Bilecik karayolu üzerinde, Sakarya Şehirler Arası Otobüs Terminali karşısındadır. Ülkemizde bu fabrikayı duymayan, tanımayan çok az kişi olduğu kesindir. Çünkü, bir süre önce, yoğun şekilde ülke gündemine yerleşmiştir. Evet, burada ilk olarak 1940 yılında Arifiye Topçu Alayı kurulur. Burası daha sonra 1’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü olmuştur, yani bir anlamda, askeri birliklerin araç ve silah gibi teçhizatının bakım ve onarımının yapıldığı bir yerdir.

Sonrasında, buraya “Tank Palet Fabrikası” kurulmuş ve bu fabrikada TSK gözbebeği “Fırtına Obüs bataryaları” ve de mevcut tankların modernizasyonu sağlanmaya başlanmıştır. Evet bu girişten ve ayrıntılı bilgiden sonra, sonrası hakkında yorum yapmıyorum.

Sakarya Arifiye

GEZİLECEK YERLER

Sakarya Arifiye Sakarya İl ormanı tabiat parkı

SAKARYA İL ORMANI TABİAT PARKI

Park: Arifiye-Sapanca karayolu üzerinde, Sakarya il merkezine 12 km uzaklıktadır. Dinlenme ve rekreasyon amaçlı düzenlenen parkın bir bölümü, ilçe sınırları içerisindedir.

Sakarya Arifiye Sakarya il ormanı tabiat parkı

Buradan Sapanca gölünün eşsiz manzarası izlenebilir. Park alanında: kalma için bungalov evler, bisiklet, atv, binicilik, mesire ve piknik alanları, kamp yerleri bulunmaktadır.

Sakarya Arifiye Gölbaşı Park

GÖLBAŞI PARK

Sapanca gölünün doğu kıyısında, ilçe sınırları içinde bulunmaktadır. Bu yüzden Sapanca gölünün muhteşem güzel manzarası izlenebilir. Park alanında: yürüyüş yolları, sosyal tesisler, spor tesisleri, çocuk oyun alanları ve piknik yerleri bulunur.

Sakarya Arifiye Adliye Kalesi

ADLİYE KALESİ

İlçe merkezine bağlı 15 km uzaklıktaki Adliye Köyünün güneyinde, Sakarya nehri ve Anadolu demiryolu arasındadır. Adliye köyüne 1.5 km uzaklıktadır. Kale, Sakarya nehrinin Geyve boğazından çıktığı stratejik bölgeyi kontrol etmek için yapılmıştır. Kale: yöresel taş malzemeden yapılmıştır. Duvar kalınlığı 2 metredir. Duvarların yüksekliği ise yer yer 6 metreyi bulur.

Yaklaşık 120 x 90 metre ölçülerinde olan kale, dikdörtgen planlıdır. Batı kenarında görülen kemer, 13’ncü yüzyıl Bizans kalelerinde görülen bir teknik olan tuğlalarla tasarlanmıştır. Kalenin nehir tarafındaki duvarı çökmüştür. Zaten aslına bakarsanız kaleden pek fazla eser kalmamış, sadece bir tane duvarı görülebiliyor. Çünkü kalenin iç kısmında kalan bölümlerde halen tarım yapılmaktadır.

Sakarya Arifiye Karıncalıdede Türbesi

KARINCALIDEDE TÜRBESİ

Adapazarı-Eskişehir yolu üzerinde, Adliye köyü yakınlarında, yola bakan yüksek bir tepenin üzerindedir.

Türbe ismini: karıncalarla doğaüstü ilişkiler kuran ve onlarla adeta konuşan bir Türkmen ermişinden almıştır. Söylentilere göre, karıncalar tarafından basılan bir köyün ahalisi, Karınca Baba’ya başvurarak köylerini bu karıncalardan kurtarmasını isterler. Karıncalı Dede, çevreye zarar veren karıncaları konuşarak ikna eder, yanına toplar ve birlikte hayat sürerler.” Yani, hayatını adeta karıncalarla birlikte geçirir.

Türkmen ermişinin vasiyeti üzerine, kayanın üzerine mezarı yapılmış ve zamanla “Karıncalı Dede Türbesi” olarak ziyaret edilmeye başlanmıştır. Türbeyi ziyaret edenler: dileklerinin kabulü için bölgede bulunan ağaçlara bez bağlarlar. Ayrıca karıncaların yemesi için pirinç bırakırlar. Rivayetlere göre: “Eve giren karıncalar için, türbede dua edilince karıncalar ortadan kaybolur” Son olarak: burayı ziyaret edenler, burada piknik yaparlar.

Sakarya Kaynarca hakkındaki gezi yazım için  Kaynarca